Baggrund
Læsetid: 12 min.

Fik de ansatte bare nok, eller var det et kupforsøg, der førte til, at Gadejuristen måtte lukke?

Tidligere på sommeren lukkede Gadejuristen, der rådgiver stofbrugere og andre gadefolk. Det skete under stor bevågenhed og på grund af interne bryderier mellem på den ene side stifteren Nanna Gotfredsen og bestyrelsen og på den anden side hovedparten af de ansatte. Information beskriver her forløbet, hvor bestyrelsen for første gang kommer med sin version
Stifter og tidligere daglig leder, Nanna Gotfredsen, blev omdrejningspunktet for, at organisationens ansatte sagde op og alle aktiviteter måtte indstilles. Arkivfoto.

Stifter og tidligere daglig leder, Nanna Gotfredsen, blev omdrejningspunktet for, at organisationens ansatte sagde op og alle aktiviteter måtte indstilles. Arkivfoto.

Indland
16. juli 2021

Torsdag den 21. januar 2021 sendte seks ansatte hos retshjælpen Gadejuristen i København en kortfattet mail til Nanna Gotfredsen, hvor de skrev, at de var bekymrede for, hvordan hun havde det, og hvor de opfordrede hende til at gå på orlov.

Det var Gotfredsen selv, der for 22 år siden som nyuddannet jurist etablerede organisationen. Siden er hun blevet en offentligt kendt ildsjæl, der har markeret sig med sin bramfrie og utrættelige indsats for gadens folk.

Den 1. juni – blot 131 dage efter de ansatte havde sendt deres mail til Gotfredsen – meddelte Gadejuristen så på sin hjemmeside, at alle retshjælpsaktiviteter blev indstillet, og at den lille del af personalet, der ikke selv havde sagt op, nu ville blive afskediget.

For stofbrugere, prostituerede, hjemløse og andre udsatte betyder det, at de ikke længere har nogen nem vej til at få juridisk assistance – i hvert fald ikke fra Gadejuristen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

P1 har haft flere indlæg , da gadejuristerne havde sagt op .Her udtalte flere af gade juristerne sig - så i P1 ville de da godt forklare sig

Håber at gadejuristerne igen kommer op at køre - Nu er de jo også kommet på finansloven - så hvordan bliver de midler nu forvaltet eller går de bare tilbage til statskassen.

Alvin Jensen, Erik Pedersen, Per Klüver, Susanne Kaspersen, Marianne Stockmarr, Inge Lehmann, Jens Garde, Steffen Gliese, Carl Chr Søndergård, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er en underlig historie, og et sørgeligt udkomme for brugerne af Gadejuristen og ildsjælen Nanna Godtfredsen.

Det virker da også besynderligt, hvis Knud Foldschack skulle være én eller anden bagmand for et kup, sådan har jeg ikke opfattet ham tidligere.

Og ja, hvem tager sig af brugerne nu, og ikke mindre væsentligt som Dorte Sørensen er inde på, hvor havner de bevilgede penge..?

Det er ikke første gang, der sker ting og sager i forbindelse med dårligt arbejdsmiljø i ngo'er, måske er der lidt for mange kokke i det muntre køkken, der indbyrdes konkurrerer om ledelsesretten?

Alvin Jensen, Michael Fürst, Ole Frank, Viggo Okholm, Per Klüver, Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen, Marianne Stockmarr, Rolf Andersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det er sørgeligt og især for de mennesker der har brug for hjælp fra Gadejuristerne.

Men mange ildsjæle er ikke gode ledere, bare bestyrelsen og Nanna Gotfredsen havde kunne se det. Tænk så havde gadens beboere haft hjælp endnu og NG havde haft bedre tid til selv at hjælpe folk som hun brænder for.
Håber at Knud Foldschak kan få Gadejuristen på sporet igen.

Erik Pedersen, Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man kan jo desværre mistænke, at årsagen skal findes i Dorte Sørensens 'Nu er de jo også kommet på finansloven'.
Det er et problematisk felt, fordi vores samfund ikke indbyder til former for socialt arbejde, der ikke er organisation og hierarki, før de er at have fingrene i materien.
Foldschack tager også fejl på et afgørende punkt: bestyrelsen i en sådan organisation er arbejdsgiveren, og derfor er det de ansatte, der ikke vil være med, der må forlade skuden, medmindre bestyrelsen bestemmer sig for noget andet.
Gadejuristen er jo intet uden Nanna Godtfredsen - ja, der er sikkert mange, der her er overraskede over, at det ikke var en ildsprudende énmandshær, man havde at gøre med.

Alvin Jensen, Ole Frank, Per Selmer, Mads Greve Haaning, Marianne Stockmarr, Jens Garde, Rolf Andersen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Anjakalinka Olsen

Ildsjæle skal også fodres og næres. Og det viser denne artikel, at de ansatte absolut ikke har formået, at støtte deres leder. Tværtimod.

Det, der skulle fungere som hjælp til udsatte grupper og gadens folk, er nu endt i et egocentret og forfængeligt magtbrud, med en sørgelig udgang for gadens folk.

Hvor er det sørgeligt. Især at de ”ansatte” som gruppe eller individuelt ikke kan komme med et ærligt svar og stå ved, hvad deres mission har været, når nu bestyrelsen har været imødekommende overfor, at komme til bunds i de ansattes utilfredshed.

Håber virkelig at Nanna Gotfredsen kommer på gaden igen for at hjælpe gadens folk, hvilket hun i den grad har været primusmotor for. Og ikke mindst, at hun vil omgive sig med mennesker, der kan støtte hendes ildsjæl, for det er sådanne mennesker vi har brug for.

Alvin Jensen, Viggo Okholm, Mads Greve Haaning, Susanne Kaspersen, Anja Plesner Bloch, Marianne Stockmarr, Halfdan Illum, Jens Garde, Steffen Gliese og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En bemærkning til Steffen Glieses - " Foldschack tager også fejl på et afgørende punkt: bestyrelsen i en sådan organisation er arbejdsgiveren, og derfor er det de ansatte, der ikke vil være med, der må forlade skuden, medmindre bestyrelsen bestemmer sig for noget andet." - Er det netop ikke det der er galt manglende medarbejder demokrati.
Det er set mange gange, når medbestemmelse ikke gives eller fratages medarbejderne så gå det galt. Et eksempel var Helhedsskolereformen, hvor lærerne blev frataget mange af deres tidligere egen måder at løse opgaverne på. De skulle fx. forberede sig på skolen selv om der hverken var plads og ro til dette arbejde, osv........

Eva Schwanenflügel og Birgitte Johansen anbefalede denne kommentar

De nævnte personer fra bestyrelsen opfatter jeg ikke som repræsenterende ngoer.
Hvorfor skal Knud F ikke uddybe det?

Steffen Gliese, Mads Greve Haaning og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Halfdan Illum

@Dorte Sørensen

Som jeg læser artiklen blev de ansatte i høj grad imødekommet af bestyrelsen. Jeg synes ikke man kan sige, at de ansatte ikke har haft afgørende indflydelse over de beslutninger bestyrelsen har truffet efter de sender det først brev. Det er jo ikke demokrati i kraft af de ikke har en stemme i beslutningsprocessen, men som det fremstår i artiklen, synes jeg da klart det er de ansatte der er på galt spor. De fik stort set alt hvad de ville, og hver gang de gjorde fandt de på nye krav.

Alvin Jensen, Per Klüver, Anjakalinka Olsen, Steffen Gliese og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er jo forskel på organisationer - som nogle af os synes, er Nanna Godtfredsen gadejuristEN, og så må man ligesom acceptere det, når man søger ansættelse dér. Hun har jo tydeligvis også beskyttet sit projekt med en selvsupplerende bestyrelse, hvor hun ikke har ville risikere, at nogle skulle forsøge at overtage og ændre på organisationen imod hendes vilje.
Og jeg er bange for, at finanslovsbevillingen på den måde kan være en pyrrhussejr, at den tiltrækker de forkert - især når det drejer sig om jurister, der jo er kendt for at have valgt fag for at tjene mange penge.

Alvin Jensen, Per Selmer, Anjakalinka Olsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
John Kierans

@Steffen Gliese

Mht. at jurister er kendt for at have valgt fag for at tjene mange penge, er det jo nok en sandhed af samme lødighed som påstanden om, at at alle mænd, der beskæftiger sig med teater og instruktion, jo kun gør det, fordi de er interesserede i at udnytte deres magtposition til at krænke sårbare unge M/K'ere.

Og den majoritet af alle nyuddannede jurister, der får offentlig ansættelse, er tydeligvis fortrinsvis interesserede i lønnen.

Eller måske er sandheden knap så sort/hvid?

Til gengæld kan vi sikkert hurtigt blive enige om, at en flok jurister med en smule snilde og lidt spidsfindighed hurtigt kan udvikle en kompliceret situation til en ren, gordisk knude ...

Claus Nielsen, Rolf Andersen og Birgitte Johansen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Halfdan Illum
Ja Informations artikel se sagen fra bestyrelsens og NG side. P1 talte med flere af gadejuristerne, der havde opsagt deres stillinger - her var historien noget anderledes.
Så hvad der er op og ned ved jeg ikke - bare at arbejdsmiljøet har været elendigt og det er da både synd og skam for et sådant godt projekt.
Håber at Gadejuristen igen kan komme op at køre ikke mindst for brugernes skyld.

Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Birgitte Johansen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tak Anja Plesner Bloch - jeg slog dit navn op og fandt denne artikel - https://www.djoefbladet.dk/artikler/2021/6/s-aa-dan-faldt-gadejuristen-f... -

Maiken Guttorm, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Dorte Sørensen, Informations artikel bringer jo netop en klarhed, som er fraværende i DJØFbladets: af hvad der stod i medarbejdernes mail til bestyrelsen.
Den viser sig jo at være netop den kritik af Nanna Gotfredsen, som de benægter, at de har fremsat - mens de prøver på at antyde, at det er bestyrelsen, der ville af med NG og ikke medarbejderne.

Dorte Sørensen

Steffen Gliese - det er en mudret og sørgelig historie - jeg vil ikke være dommer i hvad der er op og ned/ Skurk/Helgen.
Det eneste der står klart er at de ikke har kunne samarbejde eller villet - Håber bare for gadens og de udsatte mennesker, at der hurtigt findes en løsning så de igen kan få en god hjælp.

Rolf Andersen, Michael Fürst og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

En bestyrelse på 6 personer. Og en drift på 6 personer. Det giver måske for mange høvdinge.....

Ærgerligt at det pt ikke går så godt for Nanna Gotfredsen, som har brugt sin juridiske uddannelse til fordel for gadens folk. Ud fra det beskrevne må man jo se det som et kupforsøg fra de pågældende ansattes side. For mig er et kupforsøg et forsøg på en (udemokratisk) magtovertagelse. Det ser i hvert fald ikke godt ud, at de pågældende kun har villet deltage i en advokatundersøgelse som gruppe, og at der angiveligt har været tale om at etablere en konkurrerende organisation jf Kristian Andenæs. Foldschack's bemærkninger om begrebet kup er lidt ordkløveri, synes jeg. Det der tænkes på, er jo nok, at motiverne ikke nødvendigvis er så ædle , som det er fremstillet.

Niels Elgaard Larsen

Gadejuristen har åbenbart tænkt sig at fortsætte med nye jurister:

https://www.jobindex.dk/jobannonce/406793/tre-jurister-soeges-til-udgaae...

Henning Kjær

Er der nogen der kender til eksempler på at medarbejderne med held har udskiftet ledelsen?
Når halen logrer med hunden!