Interview
Læsetid: 7 min.

For at forstå landsholdet må man læse et manifest, Kasper Hjulmand skrev i 2005

Nøglen til at forstå det landshold, der har begejstret os denne sommer, findes i et lille manifest, Kasper Hjulmand og Keld Bordinggaard skrev i 2005. Et anklageskrift mod moderne fodbold, der blev kritiseret som »pladderhumanistisk lejrbålsfodbold«, men har præget dansk fodbold lige siden
Mikkel Damsgaard er en af de spillere, der fik sin fodboldopdragelse i den tid, hvor DBU ifølge Keld Bordinggaard gik »all in« med hans og Kasper Hjulmands strategi for børne- og ungdomsfodbold.

Mikkel Damsgaard er en af de spillere, der fik sin fodboldopdragelse i den tid, hvor DBU ifølge Keld Bordinggaard gik »all in« med hans og Kasper Hjulmands strategi for børne- og ungdomsfodbold.

Justin Tallis

Indland
9. juli 2021

Som en af de absolutte hovedpersoner i sommerens fodboldfortælling er Kasper Hjulmand blevet hyldet som en følsom og sympatisk leder. En humanist i en kynisk kultur, der har stillet sig i spidsen for et hold af bløde mænd, der ikke bare spiller betagende fodbold, men også omfavner hinanden, når de græder, og insisterer på, at der er vigtigere ting i verden end at vinde.

Men Hjulmand og det kærlige kollektiv rejste sig ikke bare spontant, da Christian Eriksen faldt om. Landsholdets succes er også produktet af et sæt ideer, landstræneren selv var med til at formulere for 16 år siden.

I 2005, da Hjulmand var 33 år og relativt ukendt ungdomstræner i Lyngby Boldklub, skrev han sammen med landsholdets daværende assistenttræner, Keld Bordinggaard, et lille principprogram for Dansk Boldspil Union med titlen Den nye vej.

Sammen ville de udstikke en »ny måde at tænke og spille børne- og ungdomsfodbold«, for, som de to konstaterer i principprogrammet, »fodboldens fremtid ligger og vil altid ligge i børnene«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ideer ambitioner dedikation fodbold venskab sammenhold opbakning frihed udfoldelse jubel sejr sommer og fest og fadøl i en stor symbiose og faktisk helt ud af det blå i rødt og hvidt.

Hvem så lige det komme ?

Virkelig meget interessant. Og skræmmende, hvis det igen er de forkerte principper så vi igen får kedelige fodboldsoldater.
Hvornår er børn store nok til at kunne tåle de voksnes konkurrence og eliteræs uden at det skader de potentielt allerbedste.

Torben Bruhn Andersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Det var lige præcis det, der fik mit barnebarn til at droppe fodbolden.
I stedet fandt han springgymnastikken, hvor han befinder sig som en fisk i vandet og som 10-årig muntrer sig med trampolinspring a la "strakt baglænder med dobbelt skrue" - eller hvad det nu hedder...

Torben Bruhn Andersen, jens christian jacobsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Jan August og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar

Så sandt - da min datter spillede pigefodbold i en af landet bedste klubber, så besluttede de at de ville selvtræne fordi så kunne de spille sammen med dem de kendte og de kunne forsat have glæden ved spillet og hinanden. Var klubben tilfreds - nej og så sker det som det altid sker ved pigefodbold, at pigerne dropper ud inden de bliver "kvinder" og bredden bliver aldrig til eliten.

https://www.mesterbold.dk/blog/antal-fodboldspillere-danmark-kort#gref
"Faktisk er antallet af kvindelige fodboldspillere steget fra 66.048 til 67.276, mens tallet hos mændene er faldet fra 296.370 til 292.839"

Håber at DBS kan holde fast i dette manifest for at fastholde glæden ved spillet og kammeratskabet for vores børn i fremtiden. Det kunne også være en mulighed for at vende tendensen hos mændene og pigerne fortsætter efter de 20 år.

Torben Bruhn Andersen, Niels Christensen og Jan August anbefalede denne kommentar

En slægtning på 14 år trænede meget ambitiøst i en provinsklub. Han brugte tre aftener om ugen og spillede kampe. Og selvtrænede hjemme, levede asketisk - og meget sundt.
Han var målmand og ikke glad (ikke kun derfor). Men så gav han slip. Gad ikke ofre så meget. Og var vist lige blevet vraget som førstemålmand. Den slags sker jo naturligt i en voksende alder.
Nu drikker han sig fuld og fester og kysser pigerne i weekenderne og har det fedt.
Om han vender tilbage . Ved det ikke. Det lød ikke rart. Men den anden yderlighed bliver han nok træt af en dag.

Niels-Simon Larsen

Sympatiske mennesker og ideer, ingen tvivl om det - sagt af en der kun husker spillet fra en græsmark i drengeårene. Deres samfundsvision om bredden og eliten er også god nok, men så er der lige det der med penge i sport. Det bliver ikke berørt, og det gør underholdningselementet heller ikke, men det må vi andre så tage os af.
Hvis ikke vi havde sporten som en stor del af mediefladen, hvad skulle folk så lave? Og hvis ikke vi skulle fyldes med meningsløs underholdning (som politiske diskussioner desværre også er blevet til), hvad skulle folk så lave igen?
Sporten har tilpasset sig det kapitalistiske samfund. Det er ikke sådan, at vi havde et bæredygtigt samfund og så lavede den form for sport, der passede til det. Det er der, min anke er.
Sat på spidsen spiller man den form for sport, som lejrledelsen tillader i koncentrationslejren.

Det er måske for meget at forlange, at sporten er med til at opbygge et bæredygtigt samfund. Både Hjulmand og Bordinggaard har gjort deres, så man kan vel ikke forlange mere? Alle er dog med til at opbygge et samfund, der ikke er på ren kollisionskurs. Det bør enhver skrive sig bag øret.

Finn Jakobsen, Torben Bruhn Andersen, Daniel Joelsen, Steen K Petersen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg får kvalme af ordet pladderhumanistisk, som efter min mening er konstrueret med det formål at dæmonisere empati,
og gøre kynisk egoistisk konkurrence-stræberi til "livets mening "af hensyn til egoismens legitimisering,
jeg vil altså hellere være et sympatisk menneske end et egoistisk og over-privilegeret menneske, så det gør mig vel til en notorisk taber, men pyt jeg trives vist bedre end jeg fortjener ;o)

Finn Jakobsen, Peter Knap, Torben Bruhn Andersen, Mette Conradsen, Viggo Okholm, Daniel Joelsen, Svend-Erik Runberg, Rikke Nielsen, Ruth Sørensen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

vendingen "politisk korrekt" brugt nedsættende har et lignende formål.
men det udspringer vel af højreorienteredes underbevidste forståelse af at deres meninger og holdninger er temmelig tvivlsomme ja faktisk nærmest uantagelige.

Torben Bruhn Andersen, Ruth Sørensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Louise Hansen

Nej. Nøglen til at forstå, hvorfor landsholdet denne sommer er blevet så populært, ligger i to ting:

- Christian Eriksen fik hjertestop.
- Landsholdet nåede semifinalen.

Alt andet er ammestuesnak.

Rikke Nielsen

Det sidste 1½ år har vi alle savnet noget andet at samles om end corona, og det blev så EM i fodbold. Det kom på det rette tidspunkt og det var forløsende.

Piger der dropper ud af fodbold tidligt, er så kloge, at de har forstået, at de aldrig vil blive værdsat for deres talent - alene med baggrund i deres køn. Så hvorfor spilde tid på det.

Hjulmand mig her og der, vist spillede de danske "drenge" godt, men Hjulmand kom kun hjem med en delt 3. plads, - det er realiteten.

Hjulmand gentog i realiteten den samme fejl som den tjekkiske træner, da vi spillede mod Tjekkiet og vandt, fordi træneren skiftede de bedste ud i angrebet, efter de havde scoret det første mål mod Danmark, så stilingen stod 2 - 1 til Danmark i stedet for 2 - 0.

Hjulman tog nemlig 2 nøglespillere ud Kasper Dolberg og Mikkel Damsgaard og svigtede dermed angrebskæden væsentligt overfor England.

Spørgsmålet er om Hjulmand der den rigtige træner for landsholdet, - det var en alvorlige fejl han begik ved den udskiftning.