Oksekødsrapporten
Læsetid: 14 min.

Hemmeligholdt undersøgelse: Danish Crown-topfolk var inhabile i oksekødssag

Lovgivningen blev overtrådt, da topfolk i Danish Crown var med til at uddele offentlige midler til forskning i oksekøds klimabelastning, som slagterigiganten selv var involveret i, konkluderede advokatundersøgelse. Danish Crown afviser og har nu fået lavet ny vurdering med den modsatte konklusion
»Sager som den her er ødelæggende for tilliden til, at branchen godt kan finde ud af at håndtere det her selv,« siger Jesper Olsen, der er formand i Transparency International Danmark og ekstern lektor i offentlig ret ved Københavns Universitet. Han undrer sig over Danish Crowns ageren i sagen.

»Sager som den her er ødelæggende for tilliden til, at branchen godt kan finde ud af at håndtere det her selv,« siger Jesper Olsen, der er formand i Transparency International Danmark og ekstern lektor i offentlig ret ved Københavns Universitet. Han undrer sig over Danish Crowns ageren i sagen.

Pelle Rink

Indland
12. juli 2021

Topfolk i Danish Crown har i flere tilfælde siddet med ved bordet, når Kvægafgiftsfonden har bevilget offentlige penge til forskningsprojekter, som slagterigiganten selv havde en særlig kommerciel interesse i. Og i den forbindelse er lovgivningen om habilitet blevet overtrådt.

Det var den hidtil ukendte konklusion i en advokatundersøgelse, som Danish Crown selv igangsatte i 2019 i kølvandet på Informations afdækning af den såkaldte oksekødsrapport fra Aarhus Universitet.

»Den samlede vurdering er således, at disse forhold er tilstrækkelige til, at Danish Crown A/S’ bestyrelsesmedlemmer må anses for at have været inhabile ved behandlingen af ansøgningerne til de tre oksekødsrapporter,« lyder det blandt andet i undersøgelsen, der er udarbejdet af advokatfirmaet Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

... men så er det jo godt at fagfællebedømmelser sikrer god og upartisk forskningskvalitet. Det forhindrer jo at eksterne interesser kan ændre på forskningsresultaterne.
Ikke?

Mads Berg, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Inger Pedersen, Alvin Jensen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Tak, information, for at I bliver ved med at prikke til denne betændte sag.

Vibeke Olsen, Steen K Petersen, ingemaje lange, erik pedersen, Claus Bødtcher-Hansen, Gitte Loeyche, Steen Obel, Christian Mondrup, John Scheibelein, Mads Greve Haaning, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, David Breuer, Ingrid Olsen, Morten Wieth, Olav Bach, Eva Schwanenflügel, Flemming Kjeldstrup, Poul Simonsen, Dorte Sørensen, jens christian jacobsen, Inger Pedersen, Karen Grue og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Danish Crown - en del af Dragsteds Nordiske socialisme

Vi er i år 2021 og ikke den mørke middelalder.

Denne sag bliver værre og værre. Og at den ene part derefter betaler for et ligegyldigt partsindlæg med et eller andet ligegyldigt afvigende resultat, viser egentlig blot, at Danish Crown slet ikke har fattet, hvad seriøsitet og troværdighed er.

Men også Aarhus Universitet og den bestyrelse har klart dokumenteret, at man ikke kan regne med nogen validitet fra dem.

Vibeke Olsen, Arne Lund, Steen K Petersen, Mads Berg, erik pedersen, Torben Arendal, Inger Pedersen, John Scheibelein, P.G. Olsen, Mads Greve Haaning, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, David Breuer, Troels Ken Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

@Gert Romme: Retfærdigvis (over for middelalderen) er der en god chance for at folk dengang ville have bekymret sig noget mere om deres gode ry og rygte...

Vibeke Olsen, Pietro Cini, ingemaje lange og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Lars Plougheld

Tak for et godt journalistisk research arbejde og for ikke at give op trods masser af modstand fra såvel branche som universitet.
Jeg er dog lidt forundret over jeres illustration af en slagtelinje (i dagens avis), den virker som om den hører hjemme i Polen snarere end i Danmark hvor der trods alt er strikse regler for hygiejne.
Jeg synes det er et uklædeligt journalistisk træk som misklæder artiklen.

Lars Plougheld, pensionist.

Erik Bresler

@Lars Plougheld
Forhåbentlig ligner en dansk og en polsk slagtelinje hinanden!
Meget af det svinekød der ligger i danske supermarkeder har været en tur på et polsk slagteri.

Vibeke Olsen, Gert Romme, Mads Greve Haaning og Torben Skov anbefalede denne kommentar

@ Troels Ken Pedersen,

Jeg ved ikke desværre nok om menneskers adfærd i middelalderen.

Det eneste jeg ved, det er, at det var osmannernes infrastruktur- altså veje, broer og karavanseraier, der formidlede handel med stort set alt over enorme afstand, der gjorde, at middelalderen gik af mode.

Men måske var min sammenligning heller ikke seriøs. Måske er det mere korrekt at sammenligne dele af dansk landbrug med mafiaagtig berigelseskriminalitet.

Danish Crown, og i øvrigt godt hjulpet af Aarhus Universitet, anvender simpelt hen borgernes skatte-penge på at lyve og fordreje sandheden for landets skatteborgerne. Og så forventer man desuden, at skatteborgerne skal fremkomme med en stor undskyldning, fordi, Danish Crown og Aarhus Universitet er blevet afsløret i at lyve ganske groft overfor skatteborgerne.

Tror man virkelig i fuld alvor, at borgerne befinder sig på samme lave trin som dele af dansk landbrug?

Vibeke Olsen, Maia Aarskov og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Louise Hansen

Kom nu videre.

Vi HAR forstået, at noget lyssky er foregået.

Shit, det må være kedeligt som konstruktionsarbejder at arbejde på den samme bygning i flere år.

Vibeke Olsen

Det er vigtigt at Information er på denne historie. Vi er oppe mod stærke kræfter i Dansk Landbrug som i årevis har drevet ’blød’ korruption overfor vores politikere og været med til det er blevet almindeligt og nødvendigt. De bruger millioner af kr på at prøve at bilde befolkningen ind via reklame og greenwashing at de er på vores side når de i virkeligheden ikke tåler at sandheden kommer frem. Se blot på sagen om Stiig Markager og kvælstofudledningen.