Klimasikring
Læsetid: 5 min.

Kritik fra flere sider: Danmark er ikke godt nok sikret mod oversvømmelser

Der mangler forståelse for, at klimatilpasning i Danmark er nødvendigt. Samtidig er lovgivningen uklar, og der er for få finansieringsmuligheder. Sådan lyder det fra både eksperter, Dansk Industri og kommunerne oven på de voldsomme oversvømmelser i Tyskland
I begyndelsen af juli 2011 blev København ramt af et historisk skybrud. Der faldt 135 millimeter vand på ét døgn, hvilket var den største mængde i 57 år.

I begyndelsen af juli 2011 blev København ramt af et historisk skybrud. Der faldt 135 millimeter vand på ét døgn, hvilket var den største mængde i 57 år.

Bax Lindhardt

Indland
26. juli 2021

Klimatilpasningen i Danmark er utilstrækkelig, og det gør os sårbare over for ekstreme vejrbegivenheder som de oversvømmelser, vi ser i Tyskland.

Sådan lyder kritikken fra flere eksperter og organisationer.

En af dem er Theis Raaschou Andersen, der er forskningschef hos Forskningscenter for byggeri, energi, vand og klima ved VIA University College.

»Dele af samfundet er ikke klar til de mere ekstreme vejrforhold, der vil komme. Problemet i Danmark – og det er det samme i Tyskland – er, at vi historisk har indrettet samfundet efter et her og nu-billede. Men verden er hele tiden foranderlig. Vi har meget svært ved at acceptere det faktum,« siger han.

Kvaliteten af kommunernes klimatilpasningsplaner er også for svingende, fordi der mangler national koordination på området, lyder det fra Toke Emil Panduro, som er seniorforsker på Aarhus Universitets Institut for Miljøvidenskab og forsker i klimatilpasning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hvad er der i vejen for at etablere en storstilet, statslig dansk klimafond, der skal udvikle og imødegå klimaforandringer?

Kun at erhvervslivet er imod.

Estermarie Mandelquist, Rasmus Kristiansen, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Marianne Stockmarr, Peter Beck-Lauritzen, Solveig Neubert, Werner Gass og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Beton og asfalt bliver brugt til bevidstløshed. Når vandet ikke kan trænge ned i jorden, er der kun en mulighed. Når åer løber i lige kanaler, så ber man er jo om problemer i byområder. Det vil tage mange år at rette op på fortidens synder.

Hans Larsen, Estermarie Mandelquist, Rasmus Kristiansen, Else Marie Arevad, Rolf Andersen, Gitte Loeyche, Karin Mette Petersen, Holger Nielsen, Marianne Stockmarr, Peter Beck-Lauritzen, Solveig Neubert og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Ja, og mange af de opgaver der forestår vil kræve uddannelse som ikke fås på universitetet.

Mikael Benzon

Klimatilpasning betyder også et opgør med elefanten i lokalet: arealanvendelsen i det åbne land. Landbruget sidder på godt 60 procent af dansk areal. Gennem årtier er der i effektivitetens navn blevet nedlagt naturlige forhindringer som har kunnet tilbageholde vandmasserne: læghegn, diger, høje, bondeskove, udfyldt søer, drænet og rettet vandkøb. Klimatilasningsloven står i modsætning til den kommende revidering af Vandløbsloven, hvor erhvervet presser på for mere oprensning og grødeskæring, helst på det offentliges regning, forstås!

Hans Larsen, Kim Houmøller, Estermarie Mandelquist, Erik Nielsen, Arne Albatros Olsen, Rolf Andersen, Inge Lehmann, Elisabeth Christiani, Karin Mette Petersen, Holger Nielsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Ødelæggelserne bliver vel næppe så voldsomme her, som i udlandet, da vi ikke har bjerge og dale i stor størrelse. Vi har selvfølgelig Himmelbjerget, men alligevel!
Lavbundsjordene og genopretning af vandløb må kunne bruges til hindring af uønsket oversvømmelse. Begrænsning af udlægning af fast grund/fliser og asfalt kunne begrænses. Men det ser sort ud for alle de lavtliggende byer, det bliver svært og dyrt!

Mogens Kjær

Eva Schwanenflügel

Kunne du uddybe din kommentar om en statslig, dansk klimafond og erhvervslivets holdning til denne?

Eva Schwanenflügel
Mogens Kjær

Eva Schwanenflügel

Tak for henvisningen. Sjovt nok kan jeg læse hele artiklen ved hjælp af dit link. Da jeg selv googlede på "statslige klimafonde" kunne jeg ikke læse artiklen, fordi jeg ikke abonnerer på Berlingske Tidende.

Har du nogle henvisninger til "klimafondens" videre forløb og hvem, der argumenterer imod den - herunder erhvervslivet?

Arne Albatros Olsen

Der findes et gammelt ordsprog, som vist nogenlunde lyder sådan:
"Hvis man ikke vil lyttte , så må man føle".

Klimaforskere har i årtier fortalt om , hvordan klimaet vil udvikle sig, hvis ikke co2 udslippet begrænset vodsomt. Men alle disse advarsler er behændigt undgået på alle mulige måder.

Og nu befinder os klart i "følefasen".

Vejret bliver bare mere vildt og voldsomt med tiden, og oprydningen og genetablerringen af de skete skader vil i højere og højere grad lægge beslag på samfundets ressourcer.

Allerede nu burde beredskabet styrkes og en klimafond komme på næste års finanslov.

For klimaforandringerne vil med tiden komme til at vende op og ned på vores verden og virkelighedsbilled.

Rolf Andersen

@Eva Schwanenflügel, som oftets er jeg enig med dig, men når du skriver:

" Hvad er der i vejen for at etablere en storstilet, statslig dansk klimafond, der skal udvikle og imødegå klimaforandringer?
Kun at erhvervslivet er imod. "

.. så forstår jeg dig ikke. Der står jo netop øverst i artiklen:

" Der mangler forståelse for, at klimatilpasning i Danmark er nødvendigt. Samtidig er lovgivningen uklar, og der er for få finansieringsmuligheder. Sådan lyder det fra både eksperter, Dansk Industri og kommunerne oven på de voldsomme oversvømmelser i Tyskland. "

.. Dansk Industri skriver bl.a. på deres hjemmeside:

" I Danmark har vi en klar og ambitiøs målsætning for klimaindsatsen: At nedbringe vores CO2-udledning med 70 pct. frem mod 2030. Det er en målsætning, som danske virksomheder bakker helhjertet op om, og som vi hver dag arbejder målrettet for at indfri. "

https://www.danskindustri.dk/politik-og-analyser/di-mener/klima/

.. jeg synes altså ikke, at det danske erhvervsliv er i mod klimamålene. Og det ville da også være underligt, hvis de var .. der er jo penge at tjene !!

Rolf Andersen

... læs også på Dansk Industris hjemmeside:

" Selvom vi i Danmark allerede har gjort meget på klimafronten, har vi travlt, hvis vi skal nå at mindske vores CO2-udledninger med 70 pct. inden 2030. Det er lige om lidt, og sekunderne tikker. Behovet for handling bliver understreget af den nye politiske aftale om et indikativt 2025 klimadelmål, hvor reduktionsmålet skrues op til 50 - 54 pct. Med andre ord skal vi træffe vigtige beslutninger nu for at komme i mål i både 2025 og 2030. "

https://www.danskindustri.dk/klima-24-7/