Analyse
Læsetid: 10 min.

Hvor langt skal man gå for at få sin befolkning vaccineret? Det dilemma slås flere lande med

I lande som USA, Storbritannien og Frankrig er kampen sat ind for at få flere til at lade sig coronavaccinere. Nogle lande forsøger med noget, der minder om tvang, mens andre betaler befolkningen for at få et stik. På sigt kan begge strategier vise sig at slå fejl
Skeptikere af coronavacciner demonstrerer i flere vestlige lande. Her i Barcelona i Spanien.

Skeptikere af coronavacciner demonstrerer i flere vestlige lande. Her i Barcelona i Spanien.

Paco Freire/Ritzau Scanpix

Indland
31. juli 2021

Da hele verden sidste sommer skreg på coronavacciner, var det svært at forestille sig, at det blot ét år senere ville blive et problem at få afsat alle de doser, der med videnskabelig rekordfart blev tilgængelige i mellemtiden.

Ikke desto mindre er det situationen nu, i hvert fald i store dele af den vestlige verden. Her er tilslutningen til at blive vaccineret flere steder stagneret på et niveau langt under det, som er nødvendigt for at opnå flokimmunitet mod den smitsomme deltavariant, der efterhånden er blevet dominerende globalt. 

Vacciner spillede derfor også en hovedrolle, da den amerikanske præsident Joe Biden torsdag præsenterede en række tiltag, som skal begrænse spredningen af COVID-19.

Biden fortalte blandt andet, at føderalt ansatte, som ikke er vaccinerede, skal bære mundbind og testes ugentligt, og at skoledistrikter ugentligt skal opstille vaccineklinikker. Og så opfordrede han lokale delstatsregeringer til at betale deres indbyggere for at lade sig vaccinere. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sven Christensen

Hvis vi ser på Danmark går det nogenlunde rimeligt med vaccinationer, men om vi når +90% inden vinter er bestemt ikke sikkert. Det er ellers nu vi skal få noget ud af at Danmark droppede virus-vector vaccinerne for mange måneder siden, med deres større risiko og mindre effekt end de Pfizer/Moderna vacciner vi har tilbage i vores officielle vaccinations program. Det var jo først of fremmest for at tilskynde de yngre generationer til at tage vaccinerne vi tog AstraZeneca og Jansson ud af programmet.

I Danmark har vi droppet de fleste sikkerhedsforanstaltninger også. Efter min mening lidt for mange, når vi roder rundt med omkring 1000 nye smittede hver dag. Danmark er bestemt stadig i risikozonen for et nyt større udbrud, hvis ikke vi kan få nye tilfælde væsentligt ned i de kommende uger. Delta varianten har desværre en tilbøjelighed til også at kunne smitte nogle fuldt vaccinerede, så vaccinerne er ingen garanti mod et stigende smitte niveau, selvom de nok vil holde antallet af alvorligt syge og dødfald nede.

Jeg har svært ved at forstå hvorfor vi villigt importerer godt 25% af vores nye daglige tilfælde med turister, der kommer hjem fra ferie, når vi ret simpelt kan give dem alle en hurtig antigen test ved ankomst i lufthavnene og pålægge dem en test igen efter 3-4 dage.

Epidemien er meget langt fra ovre, heller ikke Danmark, og det vil være surt hvis vi skal have endnu en vinter med mange restriktioner og syge.

Anne Katrine G. Gelting, kjeld jensen, Else Marie Arevad, Rikke Nielsen, Jane Nielsen, Henriette Bøhne, Torben K L Jensen, Inge ambrosius, Svend-Erik Runberg, erik pedersen, Per Torbensen, Asiya Andersen, Katrine Damm, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jesper Andersson

Kan godt se at det er et dilemma, men jeg mener det Macron har gang i på ingen måde hører hjemme i det der betragtes som et vestligt demokrati. Havde samme tiltag kommet fra et land udenfor Vesteuropa er jeg ret overbevist om at der ikke havde være samme forståelse for tiltaget for ikke at snakke om at Sydney har indsat militæret i for at håndhæve nedlukning.
Jeg tænker at Danmarks styrke består af tillid til myndighederne og personligt var jeg skepisk overfor at droppe Johnson & Johnson og AstraZeneca, men det viste sig tydeligt at være den rigtige beslutning. Er mere til gulerod end pisk her, og jeg kan godt forstå vreden mod Macron.

Måske man skal kigge på de bagvedliggende årsager i form af politikerlede og jeg tror kun tvang hvilket de voldsomme demonstrationer i Frankrig bevidner skaber endnu mere modtryk.

til dem der er nysgerrige kan denne side læses der viser hvor stor procentdel af landene der er vaccineret og her ses det tydeligt at Danmark uden tvang har fået over 71% vaccineret hvis 1 stk også tælles med. Væsentlig mere end Frankrigs 61% og også højere end US og UK.

Derfor har jeg stor respekt for at Søren Brostrøm og myndighederne hjælper svage borgere som ikke kan overskue at bestille vaccine selv, men aktivt tager ud i udsatte områder og selv vaccinerer. Det synes jeg er god stil. Måske Frankrig og andre skulle kigge mod DK her.

Jesper Andersson

glemte at skrive at hjemmesiden er

https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Rosa Maluna Dahl

Kathryn Olivarius advarsel behøvede ikke et så bedaget afsæt som anvendt. Hvis du vil forblive konkurrencedygtig - og det vil du - lader du dig vaccinere. Google etc, og sikkert andre før dem, har vist vejen. For er det ikke sådan de vestlige demokratier fungerer? Når ikke staten vil bestemme, gør pengene det.

Hvis man er fuldt vaccineret og smittes af delta fætteren, har det så effekt på immuniteten som en booster efterfølgende ?

Niels Jakobs

Ja Peter, dit immunforsvar vil blive forstærket og fintunet imod delta formen.

"Pfizer- og Astrazeneca-vaccinerne er henholdsvis 96 procent og 92 procent effektive i at afværge indlæggelse som følge af Delta-varianten."

https://videnskab.dk/forskerzonen/krop-sundhed/ja-du-kan-stadig-blive-sm...

Klavs M. Christensen

Det har gudskelov vist sig at langt over 90% af alle smittede klare det uden lægehjælp. Det er fantastisk at vi fik virksomme vacciner til de sårbare, men at massevaccinere unge raske mennesker er fuldstændig absurd.

Michael Hansen, Nickolinne Liff Damgård og Niels G Madsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Vi har en verdensomspændende pandemi.. Vi får kun verden på ret køl igen ved at blive vaccineret. Al det ævl om at vores frihedsrettigheder bliver trådt under foged kan ingen bruge til noget i graven.

Så nej jeg kan simpelthen ikke forstå, at nogen kan være imod at blive vaccineret. Jeg mener det er direkte uansvarligt.

Tænk at vi mennesker lever i en verden, hvor vi så hurtigt fik vacciner til at stoppe dette mareridt.

Jeg kender en hvis søn er smittet selv om han er vaccineret. Så folk må jo se at blive vaccineret så vi kan få tøjlet denne pandemi. Og så må vi se at få alle verdens lande med for ellers går det rigtig galt. Undskyld jeg siger det, men vi er altså en forkælet flok i lille Danmark. Vi har i min levetid ikke virkelig været i dybe problemer som land og folk.

Det betyder ikke at alle har en perfekt liv. Men vi har klaret os bedre igennem Corona end de fleste lande og det får os til at tro, at det er overstået. Det er det ikke.

Inger Marie Just, Marianne Jespersen, Nille Torsen, Jane Nielsen, Andreas Munk-Madsen, Torben K L Jensen, Carsten Munk, Per Torbensen, Asiya Andersen, Svend-Erik Runberg, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Delta-varianten smitter omkring ligeså meget som skoldkopper. Dvs, at hvor den oprindelige coronavirus smittede nogenlunde ligesom en forkølelse (1 smitter 1-2), smitter Delta meget, meget mere (1 smitter 8-10).

Dertil kommer, at infektionen bevirker et mere alvorligt sygdomsforløb, og at allerede færdigvaccinerede kan smitte ligeså meget som uvaccinerede.

Desuden ved vi, at smittede er symptomfri op til fire dage efter smitte, hvilket gør det stort set umuligt at beskytte sig, med mindre tests er obligatoriske, og man benytter masker indendørs.

Denne variant kræver, at befolkningen er mindst 90% immune, hvorfor det er bydende nødvendigt at alle lader sig vaccinere.

"CDC document warns Delta variant appears to spread as easily as chickenpox and cause more severe infection."

https://edition.cnn.com/2021/07/29/politics/cdc-masks-covid-19-infection...

Jeg tror dog i høj grad på oplysning og information som nøgle til at få folk til at blive vaccineret, fremfor tvang.
Men det er nok nemmere i Danmark, fordi der stadig er så stor tillid til myndighederne.

Niels Jakobs, kjeld jensen, Nille Torsen, Henriette Bøhne, Torben K L Jensen, Per Torbensen, Katrine Damm, Anne-Marie Esmann og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det må heller ikke glemmes, at i begyndelsen vaccineredes de ældste samt sundhedsmedarbejderne (sygeplejersker og SOSU'er) med AstraZeneca vaccinen.

Den vaccine er som bekendt ikke nær så beskyttende som Pfizer og Moderna.
I øvrigt er dens effekt for nedadgående, fordi det er så længe siden den blev givet.

Derfor bør de ældste og sundhedsmedarbejderne revaccineres snarest.

Niels Jakobs, kjeld jensen, Torben K L Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

en muligvis overset ting ved dette dilemma er hvor stor skade folk som spreder overdreven mistillid kan gøre,
med internet har vi fået mulighed for at dele vores tanker med mange, og dette synes vel at være entydigt godt,
men det har jo vist sig at også direkte paranoide og nærmest sygelige tanker kan spredes og få medvind, og dermed "smittes" flere med andres vrangforestillinger,
de fleste af os ved at man skal være lidt kritisk når man får noget at vide,
og tænke selv i stedet for blot at tro at man har fået sandheden udleveret fiks og færdig,
men når man får at vide at alt hvad politikerne og medierne siger er løgn og manipulation, og at "vi bliver hjernevasket" og så køber den ide,
men uden at overveje om også youtube kan være fuld af løgn manipulation og forsøg på hjernevask så kan det gå virkelig galt,
især når vedkommende i forvejen har en tendens til sort/hvid tænkning,
jeg har kendskab til et tragisk eksempel på netop dette,
i denne forbindelse (vaccination) betyder det jo at den skepsis som bliver spredt og gjort større, medfører et behov for at få de skeptiske vaccineret alligevel,
et behov som så kan udarte sig i hvad skeptikerne med en vis ret kan opleve som diktatoriske tiltag fra myndighederne som i frankrig,
dermed er en meget skadelig ond cirkel etableret,
men sprederne af mistilliden ser bare slet ikke deres medvirken til at skabe det de er imod,
at grupper som MIB her i Danmark kun er skadelige og aldeles ikke frihedskæmpere vil de nok aldrig selv fatte,
selvom jeg faktisk tror nogle af dem godt ved det og skader andre mennesker og samfundet med vilje, men deres støtter ved det helt sikkert ikke.

Niels Jakobs, erik pedersen, Asiya Andersen, Svend-Erik Runberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

eva, er du sikker på at vaccinerede smitter "lige så meget" som uvaccinerede, som jeg ser det må en beskyttelse imod alvorlig sygdom jo betyde at vaccinen stopper eller i hvert fald begrænser opformeringen af vira i kroppens celler, og dermed vil de vaccinerede vel være mindre smittefarlige, selvom smitte godt kan forekomme, for det er jo logisk nok at har du fået virus på huden, kan den videregives helt uden opformering, altså har vaccine ingen effekt imod den form for kontaktsmitte,

Eva Schwanenflügel

Jan, ja det er ihvertfald hvad CDC er kommet frem til, hvorfor de snart vil anbefale at ALLE, også færdigvaccinerede, benytter maske indendørs.

"When you think about diseases that have an R0 of eight or nine -- there aren't that many," Walensky told CNN.

And if vaccinated people get infected anyway, they have as much virus in their bodies as unvaccinated people. That means they're as likely to infect someone else as unvaccinated people who get infected.

"The bottom line was that, in contrast to the other variants, vaccinated people, even if they didn't get sick, got infected and shed virus at similar levels as unvaccinated people who got infected," Dr. Walter Orenstein, who heads the Emory Vaccine Center and who viewed the documents, told CNN."

https://edition.cnn.com/2021/07/29/politics/cdc-masks-covid-19-infection...

Det er altså en kontrast til de tidligere varianter, at færdigvaccinerede kan videregive smitte på lige fod med uvaccinerede.

Torben K L Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Hovedproblemet lige nu er ikke, at der er folk i de vestlige lande, som ikke ønsker at lade sig vaccinere. Hovedproblemet er, at der stadig ikke er vacciner nok til alle, og derfor er kun få procent af befolkningen i de fattige lande vaccineret. Og hvad angår den eftertragtede befolkningsimmunitet, så kan den sagtens opnås, selvom en ret stor del ikke er vaccineret. Det sker så blot ved, at de uvaccinerede bliver smittede og opnår naturlig immunitet. Det er efter alt at dømme det, som allerede er i fuld gang med at ske i Storbritannien, hvor smittetallene nu styrter ned efter at have toppet på et niveau lidt lavere end i januar.

Og hvad er egentlig problemet ved det? De britiske hospitaler bliver ikke overbelastede, fordi de fleste ældre allerede er fuldt vaccinerede, og om nogle få måneder vil smittetallene i Storbritannien formentlig være lave igen, så det dermed bliver sikkert for sårbare uvaccinerede at færdes i samfundet.

Nickolinne Liff Damgård, Jens Erik Starup og Niels G Madsen anbefalede denne kommentar

"men når man får at vide at alt hvad politikerne og medierne siger er løgn og manipulation, og at "vi bliver hjernevasket" og så køber den ide" Men er det ikke meget det modstandsbevægelsen herhjemme sagde efter "stikkertalen? Det rejser jo et filosofisk spørgsmål om, hvornår kan man vide, at det man gør, er det rigtige?" Kunne man ikke omskrive teksten i artklen til "hvor langt vil regeringen gå for at få folk til at ofre deres liv på Vestfronten?" Det forunderlige her er, at folk har set og læst tusindsvis af produktioner, hvor en lille skare bliver forfulgt af et vildledt flertal. Hvorfor er det så utopisk her? Også det vi lærte under den Kolde Krig, at befolkningen i østeuropa var vildledt, så når de sagde noget positivt, så var det derfor! Så at stille det så nemt op, det er måske ikke så realistisk for nogle af os! Alt andet lige! :-) At omstille sig selv fra individualitet til kollektivisme det er en ret sej øvelse, specielt når man er blevet fortalt noget andet i årevis!

Eva Schwanenflügel

Kim Cort

Det lader ikke til, at individualiseringsøvelsen har virket nævneværdigt på den danske befolkning med hensyn til sundhed- heldigvis.

Jan Fritsbøger

Eva, hvis jeg skal tro på CDC har jeg brug for en mere detaljeret forklaring på hvordan en vaccine kan beskytte imod alvorlig sygdom, hvis mængden af virus i kroppen er den samme som uvaccinerede, men det handler måske om at der i teorien godt kan være en tilsvarende mængde, og ikke om at det generelt bare er sådan, altså at vaccinen slet ingen indflydelse har på mængden af vira ??? umiddelbart tror jeg det handler om at mane ideen om at man ikke smitter når man er vaccineret i jorden, en ide jeg på intet tidspunkt har "købt",

Jan Fritsbøger

der skal vist ikke megen filosofisk indsigt til at vide, at når man nægter at tage de hensyn til andre mennesker som restriktionerne og de smittedæmpende tiltag er et udtryk for og i stedet af rent egoistiske grunde vælger at opføre sig som man plejer hvilket jo ikke kan undgå at sprede smitten mere end nødvendigt,
så er det selvfølgelig ikke at gøre det rigtige,
og din sammenligning med krigens tid er helt ude i hampen,
jeg kan så ikke læse artiklen så jeg ved ikke hvad den oprindelige sætning som du har omskrevet indeholder,
og måske du ikke har indset det, men befolkningerne på begge sider af den kolde krig blev faktisk vildledt, ikke kun i østblokken,
og vi bliver da stadig vildledt big time, se bare på klimaproblematikken hvor pengemagten bilder os ind at klimaet (sagtens) kan reddes uden at vi skal give afkald på væksten,
vi bliver holdt fast i en idiotisk livsstil hvor besiddelse og forbrug gøres til livets mening,
at det faktisk hindrer os i at trives er der meget få som indser, og magthaverne er aldeles ligeglade med folkets trivsel, de vil bare have så mange forsørgere ! som muligt til at tilfredsstille deres sygelige grådighed.

Svend-Erik Runberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Svend E. Christiansen

Artiklen nævner overhovedet ikke noget om, hvorfor nogle ikke vil vaccineres. Iøvrigt forekommer det mig mærkeligt, at der almindeligvis ikke tales om 1) hvornår der kommer en rigtig vaccine i stedet for den genmanipulerende, og 2)hvordan corona er opstået

Jan Fritsbøger

Svend afhængig af hvad man selv tror på er der altid noget som kan forekomme "mærkeligt" og jeg forstår ikke helt hvad du mener med en "rigtig" vaccine, som jeg ser det er en vaccine som fungerer rigtig,
og så tales der da rigtig meget om hvordan corona er opstået, men du savner måske nogen "skyldige" i forbrydelsen som du vælger som forklaring, eller ??
i øvrigt er der vist rigtig mange grunde til ikke at ville vaccineres, og det er ikke alle grunde som faktisk giver mening.