Klima
Læsetid: 7 min.

Ny undersøgelse: Flere pensionsselskaber stemmer ikke for mere klimahandling hos olieselskaber

Danske pensionsselskaber argumenterer for, at de med aktivt ejerskab kan få de store olieselskaber til at blive mere klimavenlige. Men ny undersøgelse fra ngo’en Ansvarlig Fremtid viser, at flere af dem i praksis ikke bakker de Paris-kompatible forslag op
De europæiske oliegiganter har de seneste år signaleret, at de vil i en ny og grønnere retning, og har fremlagt strategier for at reducere deres reduktioner, der er markant mere ambitiøse end de amerikanske selskabers. Internationale ngo’er er dog fortsat stærkt kritiske over for tempoet i reduktionerne og realiteten i de grønne signaler.

De europæiske oliegiganter har de seneste år signaleret, at de vil i en ny og grønnere retning, og har fremlagt strategier for at reducere deres reduktioner, der er markant mere ambitiøse end de amerikanske selskabers. Internationale ngo’er er dog fortsat stærkt kritiske over for tempoet i reduktionerne og realiteten i de grønne signaler.

Stephane Mahe

Indland
5. juli 2021

Når danske pensionsselskaber skal forsvare, hvorfor de ejer aktier i selskaber, der er stærkt klimaskadelige eller forurenende, er forklaringen som regel, at de udøver aktivt ejerskab.

Igennem dialog med selskaberne og stemmer på generalforsamlingen kan de skubbe selskaberne i en mere ansvarlig retning, og det er langt mere effektivt end at sælge aktierne fra eller ekskludere selskaberne fra porteføljen, lyder argumentet.

Men en ny undersøgelse fra ngo’en Ansvarlig Fremtid viser, at flere af pensionsselskaberne i en række tilfælde ikke lægger stemmer til de resolutioner på generalforsamlingerne, der er mest klimavenlige. 

»Pensionsselskaberne er ikke villige til at gå all in på at stemme Paris-kompatibelt, når klimaresolutioner bliver sat til afstemning. Men det bliver man nødt til, hvis man siger, at man støtter Parisaftalen. Man bør stemme mere progressivt,« siger Thomas Meinert Larsen, der er talsperson for Ansvarlig Fremtid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her