Anklager om krænkelser
Læsetid: 6 min.

Vil partierne tage nye initiativer mod krænkelser efter Khader-anklager? Vi har spurgt dem ad

Der er allerede gjort meget for at forhindre krænkelser, men nye sager kan altid være en anledning til at overveje yderligere tiltag. Sådan lyder det fra Socialdemokratiet, mens andre partier er mere tilbageholdende
Fem kvinder anklager folketingsmedlem Naser Khader for seksuelle krænkelser og overgreb. Men det får ikke partier på Christiansborg til umiddelbart at tage nye initiativer.

Fem kvinder anklager folketingsmedlem Naser Khader for seksuelle krænkelser og overgreb. Men det får ikke partier på Christiansborg til umiddelbart at tage nye initiativer.

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Indland
3. juli 2021

I en tidligere version af denne artikel var partisekretær for Socialdemokratiet Jan Juul Christensen citeret for noget, han ikke har sagt. Information havde ved en fejl ringet til partiets beredskabs- og forsvarsordfører Jan Johansen på grund af et fejlbehæftet link til Socialdemokratiets hjemmeside. Jan Johansen havde således svaret på Informations spørgsmål i den tro, at han som socialdemokratisk folketingsmedlem blev spurgt om sin holdning til sagen. Artiklen er siden blevet rettet med et citat fra partisekretæren. Information beklager. red

 

Vi er allerede godt i gang med initiativer imod krænkelser.

Sådan lyder det fra en række partier, efter at DR fredag kunne fortælle, at fem kvinder, hvoraf tre er navngivne, nu anklager det sygemeldte konservative folketingsmedlem Naser Khader for seksuelle krænkelser og overgreb.

Ikke desto mindre bør den slags sager give anledning til overvejelser, understreger Jan Juul Christensen, partisekretær i Socialdemokratiet.

»Når der kommer sager, kigger vi selvfølgelig altid på, om der skal gøres mere. Vi har siden efteråret indført advokatordning, retningslinjer mod krænkende adfærd, vedtaget en samværspolitik og gennemført en medlemsundersøgelse, og vi er i gang med at træne i god organisationskultur,« siger Jan Juul Christensen.

»Men der kan altid være grund til at overveje, om der er behov for yderligere tiltag for at forhindre krænkende adfærd.«

Også partisekretær Steen Thomsen fra Dansk Folkeparti siger, at hans parti »allerede har taget en række initiativer«.

»Vi har mulighed for at inddrage en advokat og forskellige ting, så hvis folk oplever at blive udsat for krænkende adfærd, kan de indberette det.«

– Har I lavet en undersøgelse blandt alle medlemmer?

»Nej, det har vi ikke gjort. Hvis man laver det, skal det offentliggøres, og så skal de enkelte sager behandles i medierne, og det er ikke det rette sted,« svarer Steen Thomsen.

»Vi har lavet retningslinjer og tager det op på kurser og gør alt, hvad vi kan, for at DF er et trygt sted at være.«

Steen Thomsen fortæller, at der har været nogle få eksempler på krænkende adfærd.

»De er løst lokalt, hvor den krænkede har ønsket selv at klare det og fået en undskyldning. Vi har sagt, at hvis det gentager sig, skal vi orienteres.«

Heller ikke partisekretær Lars Kåber fra Nye Borgerlige forventer, at hans parti vil foretage sig yderligere i anledning af anklagerne mod Naser Khader.

»Vi har gjort, hvad vi skulle,« som han udtrykker det. Han tilføjer dog, at der først skal være gruppemøde til august.

»Vi synes selv, at vi har styr på det. Vi har indført processuelle regler. Så jeg kan ikke lige se, hvad vi mere skulle gøre. Vi har ikke kendskab til nogen sager, men vi er også et nyt parti, og de fleste af anklagerne mod Khader er jo om forhold for mange år siden,« tilføjer han.

Kvindernes anklager

Anklagerne fra de fem kvinder, som Naser Khader alle afviser, spænder over en periode på 20 år. Den første i 1999 drejer sig om en ansat hos Det Etiske Råd, hvor Naser Khader som radikalt medlem af Københavns Borgerrepræsentation netop var blevet medlem. Ifølge kvindens udtalelser til DR lagde Naser Khader en hånd stramt om hendes nakke og tvang hendes hoved nedad: »Kys den, kys den«.

Året efter blev freelancejournalisten Kristina Olsson ifølge sin forklaring presset til oralsex og samleje.

Næste krænkelse foregik i 2004, hvor Naser Khader var valgt til Folketinget. Kunstneren Karen Dirks skulle lave to malerier til folketingsmedlemmet, der pludseligt hev hende ind i sit soveværelse. »Så bliver han voldsom og tvinger mig ned på sengen. Jeg kæmper som en gal. Jeg kan huske, at han forsøger at knappe sine bukser op. Han virker bare så målrettet,« forklarede Karen Dirks.

I 2006, mens Naser Khader stadig var radikalt folketingsmedlem og var kommet sent hjem fra et radikalt møde, bad han Camilla Trustup om at give ham massage mod smerter i skulderen. Hun var mødtes med ham for at høre nærmere om det netværk for demokratiske muslimer, han havde etableret. Men ifølge hendes forklaring tog han snart skjorten af og begyndte at lyne ned i sine bukser og tage bukserne og underbukserne ned.

»Der siger jeg: ‘Nej, stop, det skal du ikke’,« huskede Camila Trustup.

Den sidste anklage er fra 2019, hvor Naser Khader, nu som konservativt folketingsmedlem, angiveligt onanerede ud over ansigtet på en psykolog. Hun mødtes med ham for at tale om en bog, han netop havde udgivet.

»Så vil han pludselig kysse mig. Jeg afviser det, og så rejser han sig op og stiller sig foran mig. Jeg sidder nede i sofaen – og så tager han bukserne af og onanerer mig op i ansigtet. Og så kommer han ud over mig. Det gør han heldigvis meget hurtigt, for det var virkelig, virkelig klamt,« har hun fortalt til DR.

Konservative vil til bunds

Fredag udsendte den konservative partiformand Søren Pape Poulsen en erklæring om, at partiet »ser med stor alvor på sagen, vi vil til bunds i den, og den vil få de nødvendige konsekvenser«.

»Vi vil nu sørge for en grundig behandling af sagen af uafhængige advokater, fordi det er en forudsætning for, at vi kan komme til bunds i sagen, høre den fra alle sider og derefter drage vores konklusion,« fortsætter Søren Pape Poulsen, der afviser at have kendt til sagerne tidligere.

Han opfordrer de krænkede kvinder til at kontakte politiet, »hvis de mener, at der er sket en forbrydelse«. Kvinderne kan også kontakte den whistleblowerordning, som partiet har etableret, »fordi den kan være med til at sikre en ordentlig og fair behandling af alle involverede parter i denne type sager«.

En anonym spørgeundersøgelse blandt partiets medlemmer, som blev igangsat sidste år og offentliggjort for en uge siden, viste, at 93 procent af de deltagende medlemmer ikke har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed i Det Konservative Folkeparti. Syv procent – svarende til 267 personer – svarede dog, at de faktisk havde oplevet uønsket seksuel kontakt.

Fire yngre medlemmer af Venstre har for nylig i Berlingske kritiseret den måde, deres parti har håndteret spørgsmålet om mulige krænkelser. De er utilfredse med, at partiet ikke har lavet en uvildig undersøgelse blandt samtlige medlemmer på linje med Det Konservative Folkeparti. Indtil videre har Venstre bedt et konsulenthus om at igangsætte en undersøgelse blandt de af partiets medlemmer og frivillige, »som har en aktiv rolle i partiet«, som partisekretær Christian Hüttemeier har formuleret det. Derudover har Venstre etableret en »sexismehotline og indledt et samarbejde med et advokatfirma.

R vil først evaluere klageinstans

De fleste af anklagerne om krænkelser og overgreb, som de fem kvinder har rejst, drejer sig om hændelser, der er foregået, mens Naser Khader var medlem af De Radikale. Men umiddelbart ser sekretariatschef Lars Beer Nielsen ikke anledning til at igangsætte »nye undersøgelser«.

Resultatet af en undersøgelse, som KVINFO tidligere på året lavede for og om De Radikale, viste, at hver femte, der deltog, havde været udsat for mindst én hændelse, der var kategoriseret som seksuel chikane. Knap en tredjedel svarede, at de havde haft mindst én oplevelse med forskelsbehandling på baggrund af køn.

»Til august skal vi evaluere den klageinstans, vi har indført. Så lad os se, om det, vi har gang i, fungerer, og om folk har tillid til det system, før vi taler om nye tiltag.«

– Hvad mener De Radikale om, at et af jeres tidligere folketingsmedlemmer nu anklages for grove krænkelser og overgreb?

Her henviser sekretariatschefen til partiets landsformand, Svend Thorhauge, der svarer på mail:

»I efteråret 2020 har vi vedtaget en ny samværspolitik, som vi er ved at gøre til virkelighed med inspiration fra Kvinfo-rapporten. Endelig har vi etableret principper for sanktioner samt en ny uafhængig kontaktinstans, der skal behandle brud på samværspolitikken‚« skriver han og fortsætter:

»Sagen om Naser Khader ændrer ikke det fokus.«

»Vi opfordrer alle, der har oplevet grænseoverskridende adfærd i De Radikale om at gå til vores kontaktinstans. Det gælder også, hvis det vedrører tidligere medlemmer af vores parti, og også selv om forholdene ligger flere år tilbage,« fortsætter den radikale landsformand.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Naser Khader.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det minder jo om Harvey Weinsteins seksuelle adfærd. Jeg er målløs! Håber ikke sådan noget sker selv yderst sjældent. Det må aldrig ske. Stadig målløs. Kan man som samfund lave planer mod den slags? Der er jo frygteligt!

Claus Bødtcher-Hansen

04/jul/2021

Altså ... du godeste ...

Naser Khader har brug for hjælp,
ja professionel hjælp til ham selv,
og det bør tilbydes ham her og nu
og gerne fremover !

Med bekymret hilsen
Claus