Nyhed
Læsetid: 4 min.

SSI: Smittetallene er ikke alarmerende trods mindre stigning i denne uge

Danskerne slæber smitte hjem fra udlandet i disse dage, og onsdag blev smittetallet fordoblet på et døgn. Det er for tidligt at sige, om tallet var tilfældigt eller tegn på en større stigning – men generelt er situationen ikke alarmerende, mener SSI
En stor del af smitten i Danmark kommer fra danskere, der tager den med hjem fra ferie i udlandet, fortæller Tyra Grove Krause, som er afdelingschef hos SSI.

En stor del af smitten i Danmark kommer fra danskere, der tager den med hjem fra ferie i udlandet, fortæller Tyra Grove Krause, som er afdelingschef hos SSI.

Jonas Olufson

Indland
30. juli 2021

Smittetallene ligger på et stabilt niveau, lyder det fra Statens Serum Institut (SSI), efter at tallet onsdag blev fordoblet på et døgn.

Det er for tidligt at sige, om de høje tal onsdag var et udtryk for en reel stigning i smitten eller bare en tilfældighed, men der er på nuværende tidspunkt ikke grund til at råbe vagt i gevær.

»I Danmark er vi på et acceptabelt niveau. Særligt nu, hvor vaccinerne bliver rullet ud i et højt tempo, og vi har udvidet grupperne, der får tilbudt vaccination,« siger Tyra Grove Krause, som er afdelingschef hos SSI. Hun mener, at vi generelt har haft en relativt god sommer, deltavarianten taget i betragtning.

Det samme mener adjungeret professor ved klinisk institut på Aarhus Universitet Jørgen Eskild Petersen. Men vi bør følge tallene nøje i de kommende dage:

»Vi står i en situation, hvor vi har kontrol over det, men på grund af deltavarianten kan man hurtigt forestille sig, at tallene går den forkerte vej,« siger han: »Men trenden er vigtigere end den enkelte dags tal, så vi kan håbe, at onsdagens tal var en enlig svale.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

henrik poulsen

Hold nu op med de smittetal! Det afhænger fuldstændigt af, hvor mange, der er blevet testet. Hvis dobbelt så mange bliver testet, vil smittetallet også blive cirka dobbelt så stort.
Det er meget bedre at se på smitteprocenten. Altså hvor mange procent smittede der er blandt de testede. Den har i lang tid ligget mellem en kvart og en halv procent, så kom der et hop efter fodbold-EM, samtidig med at deltavarianten begyndte at gøre sig gældende. Så et mindre fald og nu er procenten steget igen til 1,5.
Det er heller ikke nogen sikker metode, for den afhænger jo af, hvem der bliver testet og hvem, der ikke gør. Men jeg føler mig bedre informeret af dette tal.
Og når der berettes om syge og døde i andre lande, vil jeg godt bede Information at oplyse os disse tal i forhold til befolkningens størrelse. F.eks pr 100.000 indbyggere og sammenligne med Danmark, ellers er vi på herrens mark, når vi skal vurdere det. For noget tid siden blev der berettet om covid-19 i Indien, og der kom nogle voldsomt høje antal af syge og døde. Der var bare det ved det, at det var i en befolkning, der er større end Europas og Nordamerikas tilsammen. Her kan i sammenligne de enkelte landes dødsrater. Indien er her langt under Danmark.Prøv så lige at sætte Peru ind.

henrik poulsen

En anden god indikator for hvordan det går, er antal indlagte. I modsætning til hvad der påstås i artiklen, er dette antal stigende. Ikke dramatisk men dog opadgående. Det vil sikkert fortsætte i de kommende uger. Det varer jo nogen tid inden de syge bliver så syge, at de indlægges.

Morten Balling

@henrik poulsen

Den indiske dødsrate er der ikke nogen som tror på. Husk i den sammenhæng på at man kun bliver registreret død af Covid-19, hvis man er testet positiv. Hvis man ikke har test nok, og det har man ikke i Indien, så vil dødsraten vise et alt for lavt tal. I Indien ligger dødsraten officielt på ca. 1%, men det reelle tal er formentlig 5-10 gange højere.

De sidste 4-5 uger, hvor Delta varianten er blevet dominerende, er positivprocenten i Danmark vokset med ca. 5% om dagen, det man kalder eksponentiel vækst (R^2=0,83). Den falder typisk lidt lørdag og søndag. Det skyldes formentlig at man tester flere om lørdagen, og tyder på at positiv procent er et ret godt udtryk for den reelle situation i Danmark.

5% om dagen lyder måske ikke af meget, men det giver en fordoblingstid på ca. 14 dage. Derudover er det sommer og skolerne har haft ferie. Nu går vi en tid i møde, hvor flere er indenfor, og samtidig viser nye tal at Delta varianten er ekstremt smitsom, med R0 oppe omkring 6-10, hvilket er langt højere end den originale virus.

Samtidig er flere og flere vaccineret, så selvom vi formentlig vil se ret høje smittetal (og dermed stigende positivprocent), så er det ikke umiddelbart alarmerende. Vaccinerne beskytter godt imod alvorlig sygdom og død. Hvis tingene fortsætter som nu, vil epidemi kurven toppe i november med omkring 30.000 nye smittede om dagen. Det kommer næppe til at ske, og nedlukninger mm. har vist sig at være både hurtige og effektive.

Hvad fremtiden bringer er virkeligt svært at spå om. En ting som er væsentligt at holde fokus på er dog breakthrough cases, altså dem som smittes trods færdigvaccinering. Indtil videre ser det ikke rigtigt alarmerende ud, men jo højere smittetal, jo større sandsynlighed for en "ærgerlig" mutation.

Derudover bør man som dansker huske på at det globalt går meget langsomt med vaccinerne, specielt i nogle af de folkerige nationer. Vi er slet ikke igennem pandemien endnu. Selvom de officielle dødstal er lavere end de reelle tal viser de officielle tal et dagligt dødstal på ca. 10.000 mennesker globalt.

Maj-Britt Kent Hansen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Amerikanske CDC har i et internt og endnu upubliceret dokument fastslået, at Delta-varianten smitter omkring ligeså meget som skoldkopper.
Og at færdigvaccinerede kan smittes og på lige fod med uvaccinerede frigive ligeså mange viruspartikler.
Desuden er infektionen alvorligere end hos både Alfa-varianten og den oprindelige coronavirus.

"CDC document warns Delta variant appears to spread as easily as chickenpox and cause more severe infection."

https://edition.cnn.com/2021/07/29/politics/cdc-masks-covid-19-infection...

Katrine Damm

Praktisk talt overholdt ingen restriktionerne i de offentlige transportmidler, jeg har benyttet i den forløbne uge... :-(

Maj-Britt Kent Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar