Analyse
Læsetid: 5 min.

Sygeplejerskerne øger strejkepresset. Det burde de måske have gjort fra begyndelsen

Sygeplejerskernes flere uger lange strejke er indtil videre druknet i EM-eufori og pandemidækning. Nu vil Dansk Sygeplejeråd udvide konflikten med yderligere 702 strejkende sygeplejersker, men det er svært at forestille sig, at det vil føre til de substantielle lønstigninger, de ønsker
Interessen for de strejkende sygeplejersker er druknet i EM-eufori, men også coronapandemiens fortsatte dominans, rejserestriktioner og rumænsk hjælp til den danske vaccineudrulning. I forhold til den offentlige debat er det svært at forestille sig en værre timing for strejken.

Interessen for de strejkende sygeplejersker er druknet i EM-eufori, men også coronapandemiens fortsatte dominans, rejserestriktioner og rumænsk hjælp til den danske vaccineudrulning. I forhold til den offentlige debat er det svært at forestille sig en værre timing for strejken.

Tobias Nicolai

Indland
13. juli 2021

De knap 5.000 sygeplejersker, som den seneste tid har strejket, får snart selskab af flere kolleger. Fra den 10. august optrapper Dansk Sygeplejeråd nemlig konflikten til at omfatte yderligere 702 sygeplejersker. Strejkeudvidelsen kan først ske i august, fordi arbejdsgiverne skal have fire ugers varsel.

Sygeplejerskernes strejke, der er affødt af et krav om mere i løn, er nu gået ind i sin fjerde uge. Alligevel har opmærksomheden indtil videre været begrænset. Der har selvfølgelig løbende været mediehistorier om strejken, også her i Information, men det har ikke ryddet dagsordenen. Og det kan blive et problem for sygeplejerskernes mulighed for at komme sejrende ud af konflikten. 

Interessen for de tusindvis af strejkende sygeplejersker er druknet i primært dansk EM-eufori, men også coronapandemiens fortsatte dominans over nyhedsbilledet med deltavariant, skiftevis lempede og strammede rejserestriktioner og rumænsk hjælp til den danske vaccineudrulning. Når det kommer til kampen om den offentlige debat, er det nærmest svært at forestille sig en værre timing for strejken.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Alvin Jensen

Lad os nu give dem og de andre underbetalte den løn de bør have så vi ikke plusselig mangler alt for mange af dem til hverdag.

Lillian Larsen, Inge Lehmann, P.G. Olsen, John Andersen, Holger Nielsen, Hans Jørgen G. Ravn, Rolf Andersen, Werner Gass, jens christian jacobsen, Thomas Helbo Hansen, Peter Høivang og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Helbo Hansen

Den strukturelle diskrimination i vores lovgivning skal afskaffes helt! Uanset om der diskrimineres på basis af religion, køn eller hvad som helst andet. T69 er en anakronisme, der medfører diskrimination på basis af køn og denne lovgivning SKAL derfor moderniseres. Det er kun folketingspolitikerne, der kan løse den opgave.

Jeg håber virkelig ALLE lønmodtagere (priv el. off.) er klar til at tage kampen mod strukturel diskrimination af vores medborgere og udvide strejkerne, når sygeplejerskene (snart) bliver banket tilbage (med lov i hånd) på deres (udpegede) plads.

Kirsten Stevens, Peter Høivang, Inge Lehmann, P.G. Olsen, Holger Nielsen, Rolf Andersen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Bolden er givet op.

Rigtig god kamp... sygeplejersker.

Karin Mette Petersen, Peter Høivang, Inge Lehmann og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Helbo Hansen

@ Gert Romme.

Det er resultatet af "den danske model", når den udspilles på en skæv bane..
T69 skævvrider hele fundamentet for fohandlinger ved at diskriminere på køn.

Erik Karlsen, Inge Lehmann, Hans Jørgen G. Ravn og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Mette Frederiksen lovede "1000 flere sygeplejersker".

Hvor vil hun finde dem. De dårlige løn- og arbejdsforhold gør jo, at der er faldende optage på sygepleje-uddanelserne

Måske Mette håber på, at Polen, Ungarn og lignende lande kan hjælpe til ;)

Peter Høivang, Freddie Vindberg, Inge Lehmann, John Andersen og Hans Jørgen G. Ravn anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Jeg er delvis enig med jer, der skriver at de skal have mere i løn. Jeg er rimelig sikker på, at give dem et bedre arbejdsmiljø, ville gavne meget, så de har tid til at spise deres mad, og gå på WC, ville gavne meget. Afskaf alle de unødvendige dokumentionskrav, hvor de bruger ca. en halv arbejdsdag ved computeren, og giv dem deres ansvar tilbage til deres kerneopgave, hvor det er patienterne, der får deres omsorg det er vel derfor de har valgt det arbejde, at hjælpe andre mennesker? De løber alt for stærkt, og jeg er lidt nervøs for, at det kan blive værre endnu. Hvor travlt får de, når strejken er slut, så skal de indhente den pukkel de selv har skabt. Så langt så godt, men hvor skal pengene så komme fra? Skal der bruges skatte og afgift stigninger eller besparelser andre steder? I min verden kommer pengene fra eksporterhvervet, og deres underleverandører, undtaget de brådne kar, der gemmer penge i skattely. De firmaer og deres ansatte betaler skat, der går i statskassen, man kan så spørge sig selv om, bruger de forskellige regeringer pengene rigtigt, det tvivler jeg på, at de gør, for hvad bruger de ikke penge på? Mit svar til det er : Ved næsten ikke. De bruger mange penge på skattelettelser i toppen, og afgifter stiger, for de kan ikke finde ud af, at gå den modsatte vej, så vi ikke længere er i verdenstoppen af betalt skat. Det er en kedelig verdensrekord, men hvornår stopper udlandet med at købe varer af os, fordi det er for dyrt, med de høje lønninger? Hvis det bliver tilfældet, så kan man spørge, hvad så lille Danmark. Hvornår mon vi bliver et udviklingsland, der skal have hjælp fra resten af verdenen. Der er ingen ironi i dette.

Svend-Erik Runberg

Hvor skal vi finde de mange sygeplejersker der mangler?
I de senere år har sygeplejersker i stigende grad overtager arbejdsopgaver, der ellers blev varetaget af læger. – Måske en del af forklaringen på manglen på sygeplejersker?
Mon ikke der til gengæld er mange af sygeplejerskernes arbejdsområder, der fint kunne overtages af administrativt personale, SOSU’er o.lig.?
Det er nok også sådan en evt. højere løn til sygeplejersker skal betales.

Tommy Clausen

Det er synd for sygplejerskerne at strejkern er drukned af fodbolden! I har kun en mulighed , at udvigde .

Svend-Erik Runberg

Jeg synes ikke, at det er synd for mennesker, der med et stort smil på munden, siger at "Nu udvider vi så det rigtigt kan mærkes" - lig med: Gamle færdigbehandlede mennesker kan ikke udskrives fra sygehuset til ejet hjem eller plejehjem! Mennesker med behov for operation kan ikke visiteres til privathospital!
Sådanne personer, som tager deres bedsteforældre som gidsel, burde ikke være sygeplejersker.

Freddie Vindberg

Svend-Erik Runberg,

"Sådanne personer, som tager deres bedsteforældre som gidsel, burde ikke være sygeplejersker."

Åh nej... ikke sådan nogle urimelige udsagn.

Thomas Helbo Hansen, Carl Chr Søndergård, Kim Dyre Jespersen, John Andersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

@Freddie Vindberg
For mig er handlingen, - ikke udsagnet urimeligt!

John Kierans

Den helt fundamentale problemstilling for sygeplejerskerne er nok snarest, at de ikke er dårligt lønnet, når man sammenligner med andre faggrupper.

En månedsløn på omtrent 42.000 kr. inkl. pension for en 37 timers arbejdsuge incl. frokostpause for en medarbejder med ca. 10 års anciennitet ville de fleste nok kalde en ganske pæn løn - og så er det jo vanskeligt at smide offerkortet i forhold til andre i sundhedssektoren som fx. SOSU'er eller (mandefaget) portører.

Måske skulle man opprioritere disse faggrupper samt børnehavepædagogerne først, inden man hjælper sygeplejerskerne det sidste stykke op til topskattegrænsen ...?

Jacob Mathiasen, Jens Christensen, Asiya Andersen, olivier goulin og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
erene rusmann

John Kierans
Vil du angive din kilde ift sygeplejerskers løn? Det er nogle helt andre ( og væsentlig lavere) tal man finder på DSR's hjemmeside. Sjovt nok passer DSR' s tal med min lønseddel.

Og - grunden til at sygeplejersker har betalt frokost pause er at vi hele tiden står til rådighed. Det sker at vi sidder ned og spiser frokost, men oftere sker det at vi ikke gør!

Karin Mette Petersen, Carl Chr Søndergård, Holger Nielsen, Peter Høivang, Asiya Andersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
erene rusmann

John Kierans
Vil du angive din kilde ift sygeplejerskers løn? Det er nogle helt andre ( og væsentlig lavere) tal man finder på DSR's hjemmeside. Sjovt nok passer DSR' s tal med min lønseddel.

Og - grunden til at sygeplejersker har betalt frokost pause er at vi hele tiden står til rådighed. Det sker at vi sidder ned og spiser frokost, men oftere sker det at vi ikke gør!

Henning Egholk

Helt ærligt den højt besungne Danske Model fungerer ikke for offentligt ansatte omsorgspersoner. Og strejketruslen virker heller ikke på modparten de offentlige arbejdsgivere. Ok de får ikke udført visse opgaver, men de strejkende fagforeninger er så ansvarsbevidste at ingen kommer alvorlig i klemme, eller dør. Desuden sparer det offentlige en god bunke lønninger til de strejkende!
At DSR ikke fra første strejkedag bekendtgjorde at om en uge udtager vi yderligere X antal tusinde flere til strejke. Samt om yderligere en uge yderligere … Fart på konflikten og pres. De 700 ny udtagne hen i august er helt latterligt.
Jeg gennemlevede konflikten som aktiv TR og følte massivt befolkningens opbakning. Alligevel fes det hele ud i sandet, vi fik 0,5% ekstra en lang næse samt konfliktkontingent i 3 år!!
Regeringen og politikerne må tage sig sammen. I har selv skabt det monster af Tjenestemandsreformen i 69, nu må I gøre skaden god igen og rette op på skævhederne i mellem kvinde og mandeløn! PS jeg har selv været i systemet i over 25 år og ingen sundhedsarbejder tjener de store beløb der nævnes af reaktionære organisationer. Så er det din tur Mette..

Holger Nielsen, Peter Høivang og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

@Gert Romme, hvad er det for kr 5.000,-?

Jeg ser en startløn uden tillæg på det helt samme niveau som sygeplejersker. Selv DSR oplyser noget sådant. Og jeg ser en sammenlignelig anciennitetsstigning.

Måske sygeplejerskerne har gjort sagen svær for sig selv ved at lægge sig for meget ud med de andre faggrupper m/k, som også har forhandlet samt godkendt forslagene tidligere.

Emil Davidsen

@Erene Rusmann
https://dsr.dk/loen-og-arbejdsvilkaar/loen-og-pension/loenbarometeret
Direkte fra Dansk Sygeplejeråd, så tænker den må være nogenlunde retvisende.
Gennemsnitlig løn, baseret på ~2000 regions ansatte sygeplejersker med 1års ancinnitet er ~28000 netto og ~37000 brutto.
Brug link hvis du ønsker flere detaljer.

"Sygeplejerskerne øger strejkepresset. Det burde de måske have gjort fra begyndelsen"

Måske burde de helt fra start af lagt fokus på at arbejdsmiljøet og ressourcetilførslerne i det offentlige Danmarks kernevelfærdsarbejde er under al kritik - og søgt et samarbejde med andre fagforbund om en generalstrejke, subsidiært civil ulydighed, for arbejdsmiljø og et offentligt ressourceforbrug, som rent faktisk kommer borgerne og samfundslivet til gavn? Sygeplejerskerne har igen skudt sig selv i knæskallerne, historieløst og reaktionært.

Emil Davidsen

NB: det er demonstrativt forkert det du skriver Gert Romme, j.f. DSRs eget løn-barometer. Du refererer til nettolønnen/grundlønnen og der er pension og særtillæg ikke medregnet. Disse udgør oftest ~25% af den samlede løn, så det er bestemt ikke en bagetel.

+ have

William Mannicke

Lad mig lige sætte et par ting på plads, dels for de som har glemt det, og for de som pga alder aldrig har vidst det.

Tjenestemand: en person ansat uden strejkeret i det offentlige eller semi offentlige virksomheder, Postvæsen, DSB, staten, civile i hæren, kommuner osv.

Ved tjenestemandreformen i 1969 indførte man overenskomst for ny ansatte.
Det betød at de kunne strejke, men ellers mistede de gamle tjenestemandsrettigheder, livsvarig pension mm.
Der er stadig et fåtal ansat som tjenestemænd, men det er en uddøende race.

Arbejdsgiverne for de forrige tjenestemænd og nuværende offentlige ansatte er formelt regioner, styrelser kommuner osv.
Men i realiteten, er det politikerne på Christiansborg, der afgør lønsummen for offentlige ansatte.

Og her er det den danske model slår knuder,
Normalt vil det jo være en privat arbejdsgiver, der har hånden på kogepladen i en konflikt, og direkte kan måle strejken på manglende omsætning og indtjening.

Desuden er sygeplejersker, politi, hær ma., underlagt et krav om ikke at bringe befolkningen i livsfare; dermed er deres strejkeret og det pres de kan lægge på arbejdsgiverne, altid minimeret.

(Faktisk er det sådan at ca. 500 sygeplejersker, måtte undtages for at strejke, da det såkaldte nødberedskab, var bedre normeringen, end hverdagen på afdelingerne. Altså i hverdagen er der færre sygeplejerske til stede end et nødberedskab.
Og dette skyldes de årelange stadige nedskæringer i bevilligener til sundhedsområdet.)

I en konflikt med det offentlige mærker ingen politiker på Christiansborg noget indtægts tab, uanset hvor længe konflikten løber.

Og lige her går politikerne i flyverskjul.
”nej, du får mig ikke til at udtale mig om en løbende konflikt. Det må arbejdsgiverne og arbejdstagere selv finde ud af”.
Men det er jo Mette Frederiksen og folketinget, der er Chef og direktion for det offentlige, så det er en meget tynd kop te, når de melder ud, at de intet har at melde.

Den danske model dur simpelthen ikke til at løn regulere det offentlige område. Med mindre, at der lægges tryk på fra begyndelsen, og adresserer strejken, direkte til Christiansborg.

Og det er Christiansborgs politikere, der tager din bedstemor som gidsel.
Ikke sygeplejerskerne.
De har kun et middel til at lægge tryk på og det er strejke.
Ellers er det jo slave forhold.

Jeg mangler at venstrefløjen tager bladet fra munden og tager opgøret med regeringen og den øvrige fodslæbende fagbevægelse og direkte følger op på sygeplejerskernes krav.

Thomas Helbo Hansen og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar

William Manniche, hvis sygeplejerskerne blev tilbudt en lønstigning på 5-6 % over de kommende to år, så ville de tage den og glemme alle andre krav. De strejkendes handlinger giver kun mening som et art oprør mod eget fagforbunds top, som solidarisk arbejderbevægelsesinitiativ er det forfejlet, tandløst og tragikomisk.

Der findes ingen reel venstrefløj Danmark længere - ihvertfald ikke i Folketinget, og der vil intet opgør med regeringen komme, så længe at fagbevægelsens direktioner findes - og så længe at Danmarks udvikling drives af forretningsfolk og mere eller mindre private bestyrelser.

William Mannicke

Nu kunne en diskussion af sygeplejerskernes forhold jo ende i en anden løsning end lønforhøjelse.

Gerne om arbejdsforhold. Og bevilliger til sundheds området.

Men nogen og et sted skal man jo begynde.

Og så må vi jo presse på, som borgere, og kan venstrefløjen ikke forklare tingenes sammenhæng,
har vi jo kommentator sporet ;-)

Peter Høivang

@ John Kierans

Hold op hvor har du fået meget galt i halsen.

1. Godt lønnet i forhold til andre faggrupper.

Hvilke faggrupper, med en bachelor uddannelse og så mange skiftende vagter og natarbejde sammenligner du med?

Man sammenligner normalt ikke en bank uddannets løn med en butiksassistent, selvom de begge har med kunder og penge at gøre.

Det nærmeste jeg kan finde er enten skolelærer (samme uddannelses længde) eller en togfører (stor grad af natarbejde, dog ikke så meget som sygeplejersker). Tjek selv lønniveauet for de 2 og sammenlign.

2. Inklusiv. Frokostpause.

Ja den er flere gange afprøvet, at komme af med fra arbejdsgivers side. Problemet er at sygeplejersker og andre offentlige ansatte ikke kan undvære i deres frokost"pause".
Vi arbejder simpelthen i den og får dermed betalt den!

3. Whataboutism. Hvad med pædagoger, sosu assistent osv.

De mister ikke deres ret til at forkaste en overenskomst og strejke bare fordi sygeplejerskerne strejker. De mister ikke deres forhandlede resultat, når sygeplejerskerne strejker.

Vi er mange sundhedsuddannede, som støtter sygeplejerskerne og ved at hvis de stiger i løn, så kommer vi også til det med tiden.

Men du bekymrer dig vist ikke synderligt for pædagoger og sosu'er, det er bare en løftestang for et dårligt argument.

@ Svend Erik Runberg

Du skriver:

"Jeg synes ikke, at det er synd for mennesker, der med et stort smil på munden, siger at "Nu udvider vi så det rigtigt kan mærkes""

Usmagelig udtalelse og løgnagtig.

Hvem har smilt af dette?

DSR har netop valgt at der i denne omgang, som i sidste fokuseres på tiltag der rammer patienten mindst muligt.

Der er udtaget en del flyttekoordinatorer og IT folk. Så det må siges, at være skånsom og noget der fortsat rammer arbejdsgiver.

Til jer begge:

Jeg er ret så interesseret i jeres motiv for, at komme med tynde sammenligninger og lige så tynde argumenter.

Skyldes jeres modstand, at det er kvinder der strejker( har I nogensinde argumenteret imod mandefags strejkeret/lønkrav)?

Skyldes jeres modstand, at dette er offentlig ansatte der strejker ( har I nogensinde argumenteret imod privatansatte strejkeret/lønkrav)?

Er det fordi det er omsorgsfag og en mening om, at arbejdet bærer lønnen i sig selv?

Hvad er det?

Mit sidste spørgsmål til jer begge er:

Uagtet hvem der har ret eller ej, så er fakta, at flere og flere sygeplejersker springer fra uddannelsen eller faget efter kor tids arbejde. Det betyder, at der vil mangle 6000 sygeplejersker om 3,5 år.

Hvordan skal vi imødegå dette, hvis ikke for lønnen?

Karin Mette Petersen og Thomas Helbo Hansen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Lønniveauet varierer fra profession til profession - i det private og i det offentlige - og af alle mulige grunde - men primært gundet markedsmekanismerne - udbud og efterspørgsel. Men der er også en vis arbitræritet i lønniveauet. Det kan være reformer, særligt gode forbundsaftaler, opfattelsen af visse professioner som særligt ansvarsfulde, osv. Hvorfor skulle typograferne i 70'erne f.eks. have så uforholdsmæssigt mere i løn end andre fagrupper med lignende profil? Det var så et fag, der endte med blive overhalet af den teknologiske udvikling - og uddø i sin daværende form, Sådan kan skæbnens ironi også undertiden bide igen.

Sygeplejeskerne ligger nu engang, hvor de gør. Enhver, der har påbegyndt sygeplejerstudiet har kendt lønveauet inden de valgte deres uddannelse og profession. Ingen er blevet tvunget her - og ingen er slaver.
De sygeplejersker som er utilfredse med lønnen kan tilmed forlade faget og finde et andet levebrød, hvis de ønsker.

Det er simpelthen meningsløst at sammenligne fagene, deres vilkår og lønniveau. - og man kan aldrig nå en utimativ retfærdighed, som kan tilfredsstille alle lønmodtagere. Enhver faggruppe kan altid skæve til den næste og indvende, at de burde have lige så meget.

/O

Peter Høivang

@ Oliver

Du skriver:

"De sygeplejersker som er utilfredse med lønnen kan tilmed forlade faget og finde et andet levebrød, hvis de ønsker."

Bare rolig, det gør de også, i stor stil.

DSR offentliggjorde en medlemsundersøgelse for nylig, hvor 1 ud af 20 medlemmer, havde overvejet at skifte til en hel anden branche indenfor den seneste måned.

Når arbejdet i flere år, er blevet "solgt" som meningsfyldt eller med god Work Life balance og det ikke længere holder stik på grund af besparelser, arbejdspres og manglende kollegaer. Så er det andre faktorer der skal give mening for sygeplejerskerne.

Her er lønnen et sted at starte.

Istedet for at komme med floskler om at man slet ikke kan sammenligne løn (enhver arbejdsgivers hede drøm og noget der er langt fra det der opereres med i det private), så kan du jo se på den seneste forskning der viser at traditionelle kvindefag ligger lavere i løn end sammenlignelige mandefag.

Du kan også svare på, hvordan sygepleje flugten stoppes, hvis ikke lønnen skal afhjælpe dette? Eller det er måske godt i din optik, at der på den måde "spares" på sundhedssystemet ved at mindske antallet af sygeplejersker?

Karin Mette Petersen, Kim Houmøller og erene rusmann anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Hvorfor er det så odiøst, at det offentlige vælger at aflønne forskellige faggrupper forskelligt? Kriterierne kan være mange, ugennemskuelige - og mere eller mindre velbegrundede - men det er jo ikke anderledes end vilkårene i det private erhvervsliv.
Her aflønnes forskellige faggrupper også forskelligt - og tilmed forskellige individder, afhængig af deres kompetencer, attråværdighed - og forhandlingstæft.

Der findes ikke nogen apriorisk ultimativ, naturlig, universelt retfærdig løn for noget arbejde. Det er altsammen relativt, foranderligt og til tider også irrationelt.

Så ud fra den betragtning er det jo helt fair. at sygeplejerskerne nu igen forsøger sig med lidt konflikt. Fint for dem, hvis det kan afstedkomme lidt mere i lønningsposen - men det helt fejlskudt at diskutere rimeligheden af deres lønniveau ud fra almengyldie principper.

Det hedder et arbejdsmarked, netop fordi der er fri løndannelse - og hvis arbejdsgiveren står stejlt på sit tilbud, så er det sådan, det er - uanset at det så rammer kvinderne skævt.

At dette skulle være udtryk fra nogen speciel ringeagt for kvinders arbejde, er en fri fortolkning.

/O