Interview
Læsetid: 8 min.

»Det er vigtigt, at klimakampen også foregår i Skanderborg, Maribo og Bogense«

Det skal ikke lykkes for politikerne at gøre kampen mod klimakrisen til et storbyprojekt kun for den kreative klasse. Klimakampen skal også foregå lokalt, lyder rådet fra to aktivister med erfaringer fra kampen mod apartheid. Dette er fjerde artikel i Informations sommerserie, hvor ældre aktivister giver råd til tre unge klimaaktivister
Morten Nielsen og Christina Elle, der i 80’erne var aktive i kampen mod Sydafrikas apartheid, mødes med tre unge klimaaktivister og videregiver deres erfaringer. Fra venstre: Nynne Juul (Extinction Rebellion), Christina Elle, Anna Bjerre (Den Grønne Studenterbevægelse), Morten Nielsen og Hannah Hagens (Fridays For Future).

Morten Nielsen og Christina Elle, der i 80’erne var aktive i kampen mod Sydafrikas apartheid, mødes med tre unge klimaaktivister og videregiver deres erfaringer. Fra venstre: Nynne Juul (Extinction Rebellion), Christina Elle, Anna Bjerre (Den Grønne Studenterbevægelse), Morten Nielsen og Hannah Hagens (Fridays For Future).

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
21. juli 2021

Efter 27 års fængsel blev Nelson Mandela under endeløs jubel løsladt i februar 1990. Det var kulminationen på flere årtiers kamp mod det sydafrikanske apartheidregime. Kampen mod den systematiske raceadskillelse i Sydafrika favnede store dele af verden, herunder Danmark, som var et af de første lande, der gennemførte et forbud mod samhandel med Sydafrika.

I 1980’erne blev hundredevis af voksne og især unge i regi af Sydafrikakomiteen og Unge mod Apartheid (UMA) engageret i en lang række resolutte aktioner, der spændte fra gentagne besættelser af det sydafrikanske generalkonsulat over blokade af oliefirmaet Shell, der var en af hovedleverandørerne af olie til Sydafrika, til rockkoncerter, motionsløb og aktioner mod danske firmaer, der trods sanktionslovgivningen fortsatte handel med Sydafrika.

Ofte blev aktivisterne anholdt, hvis de trængte ulovligt ind, og flere blev idømt månedlange fængselsstraffe.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Hüttel

Uligheden og at 37-timers arbejdsugen er et matra hugget i granit er store udfordringer!
At fremtiden skal ny-tænkes er nødvendig når så meget at vores liv stadig drives olie og lir fra firmaet Amazon.
Kunne i unge ikke starte med at lade være med at sætte jeg ind i en BIL.
Sige nej tak, til et lift og insistere af vi endelig får en kollektiv transport som fungerer, er hurtig, ren, gratis og er dér, når man skal bruge den.

Det batter jo ikke at permafrosten optøer, Golfstrømmen er sat på pause, Amazonas har mistet sit nedbør og indlandsisen snart er fortid. Oversvømmelserne derimod kan vi også få. Så de højt elskede veje kan risikere at stå i vand.

Men arbejdtid - ordentlig løn til de lavtlønnede og "ud af bilerne"!

Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Vibeke Olsen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar