Danske Bank
Læsetid: 6 min.

Advokat bag søgsmål: Danske Bank fungerede som pengevaskeri for terrorister i Afghanistan

Danske Bank medvirkede til at kanalisere penge til terrorister, som angreb amerikanere i Afghanistan. Det siger advokaten for 487 pårørende og ofre, der har sagsøgt banken og blandt andet henviser til afsløringer i Information og erhvervsmediet Finans
Den amerikanske oberstløjtnant David Cabrera, der i oktober 2011 blev dræbt af en selvmordsbomber i Kabul, Afghanistan, blev kort efter bragt hjem til de pårørende og enken, August Cabrera Wildman (bagerst i sort kjole), som i dag står i spidsen for et gruppesøgsmål mod blandt andet Danske Bank.

Den amerikanske oberstløjtnant David Cabrera, der i oktober 2011 blev dræbt af en selvmordsbomber i Kabul, Afghanistan, blev kort efter bragt hjem til de pårørende og enken, August Cabrera Wildman (bagerst i sort kjole), som i dag står i spidsen for et gruppesøgsmål mod blandt andet Danske Bank.

Michael Kelly The Washington Post

Indland
21. august 2021

Da oberstløjtnant David Cabrera i oktober 2011 var på vej i en NATO-bus gennem Kabul, slog en selvmordsbomber til mod bussen, og oberstløjtnanten mistede livet. Ti år senere er sagen nu havnet på et skrivebord i Danske Bank.

Som det allerede er blevet omtalt i danske medier, har David Cabreras enke, August Cabrera Wildman, stillet sig i spidsen for et gruppesøgsmål mod Danske Bank, to andre banker og to betalingstjenester for at have ydet finansiel støtte til terrorisme.

Over telefon har Information talt med sagsøgernes advokat, Ryan Sparacino. 

»Som påstået i klagen opererede hver af de tiltalte bevidst som pengevaskeri for terrorister og bistod i høj grad al-Qaeda og dens allierede, da de førte deres terrorkampagne i Afghanistan,« siger Ryan Sparacino.

David Cabrera var officer i den amerikanske hær og tillige den første militære socialarbejder, der blev dræbt i Afghanistan. Som socialarbejder i militæret arbejdede David Cabrera med at støtte udsendte soldater med PTSD, stress og psykiske såvel som fysiske skader. David Cabrera var uddannet psykolog med en ph.d. og havde tjent i Ungarn, Kroatien, Bosnien og Tyskland.

August og David Cabrera var sammen i ti år og ti dage. De havde mødt hinanden til en halloweenfest. Parret fik to sønner sammen, der nu er voksne, og som er medsagsøgere mod Danske Bank og de andre banker.

Al-Qaeda og Haqqani-netværket

Sagsanlægget bygger i vid udstrækning på en lang række afsløringer om dansk momssvindel og hvidvask, som Dagbladet Information har bragt i samarbejde med erhvervsmediet Finans, samt hele hvidvaskskandalen via Danske Banks filial i Estland, som Berlingske har afdækket.

Ud over Danske Bank er det Deutsche Bank og Standard Chartered Bank samt betalingstjenesterne Placid Express og Wall Street Exchange LLC, der er sagsøgt for at have hjulpet og understøttet terrorisme ved at have bistået til finansiering af terrororganisationen al-Qaeda og partnerorganisationer samt tilknyttede i årene fra 2001 til 2016.

Krigsenken August Cabrera Wildman står i spidsen for gruppesøgsmålet med i alt 487 amerikanske statsborgere som medsagsøgere – heriblandt de pårørende til 115 amerikanske soldater, der er blevet dræbt i Afghanistan. Sagen blev anlagt i sidste uge ved en føderal domstol i New York.

Bankerne anklages for bevidst at have bistået al-Qaeda, Taleban og det såkaldte Haqqani-netværk og dets allierede med at indsamle og overføre illegale midler. Lederen af Haqqani-netværket, Sirajuddin Haqqani, er i dag næstkommanderende i Taleban og i front for Talebans overtagelse af Afghanistan.

»Som påstået i klagen var terrorister fra al-Qaeda og Haqqani-netværket i Europa afhængige af medskyldige finansielle institutioner i forhold til at indsamle og rejse store summer, som de derefter konverterede til amerikanske dollar og hjemsendte til terrorister til brug for angreb på amerikanere i Afghanistan,« siger Ryan Sparacino.

Gruppesøgsmålet

Sagsøgerne er enten selv blevet alvorligt fysisk sårede ved terrorangreb i Afghanistan fra 2011 til 2016 eller er pårørende til dræbte ved angrebene.

»Den her sag handler om at ændre den finansielle ligning for banker og pengeoverførselsinstitutter, der handler med formodede terrorister,« siger August Cabrera Wildman i en pressemeddelelse, der er udsendt efter sagsanlægget.

Information har været i kontakt med August Cabrera Wildman, men hun henviser til advokat Ryan Sparacino for kommentarer.

»Som så mange andre pårørende til dræbte soldater er fru Wildman en fantastisk, modig og beslutsom amerikaner, der har til hensigt at stille enhver til ansvar, der hjalp al-Qaeda og dens allierede,« siger Ryan Sparacino.

Det store, amerikanske gruppesøgsmål er anlagt efter den amerikanske antiterrorismelov ATA.

Tidligere har August Cabrera Wildman stået i spidsen for to andre gruppesøgsmål, der blev anlagt i 2019 dels mod en række multinationale firmaer, der har opereret i Afghanistan, dels mod den iranske stat. Disse sager verserer stadig, omend dommeren i sagen mod de multinationale firmaer netop har indstillet til, at sagen afvises, medmindre sagsøgerne kan fremlægge nye oplysninger inden den 13. september.

Beskyttelsespenge og hvidvask

Anklagen mod de multinationale firmaer er, at de har støttet terrorisme i Afghanistan ved at betale beskyttelsespenge i forbindelse med aktiviteter i landet. Anklagen mod den iranske stat er, at landet har ydet materiel støtte til terrorisme i Afghanistan.

Loven giver personer, der er direkte berørt af terrorisme, enten som ofre eller som pårørende, mulighed for at lægge sag an med krav om erstatning mod stater, virksomheder og personer, der anklages for at have medvirket til terrorisme.

I den netop anlagte sag er det sagsøgernes påstand, at bankerne var vidende om, at transaktionerne var forbundet til hvidvask, der igen var forbundet til terrorisme.

»Jeg håber, at alle finansielle institutter nu forstår, at det ikke er en brugbar forretningsmodel at fungere som hvidvaskautomat for terrorister,« udtaler August Cabrera Wildman i pressemeddelelsen.

Bankerne er blandt andet anklaget for at medvirke til omfattende hvidvask med forbindelse til terrorisme. Det hævdes i det mere end 600 sider lange og meget detaljerede sagsanlæg, at Danske Bank faciliterede pengeoverførsler via sin estiske afdeling til fordel for terrororganisationen al-Qaeda.

Der er dog ikke i forbindelse med sagsanlægget fremlagt konkrete beviser for, at bankerne skulle have viden om, at transaktionerne i sidste ende var forbundet til terrorfinansiering.

Momssvindelen

Derudover kædes bankerne også sammen med hvidvask af indtægterne fra omfattende momssvindel i flere europæiske lande.

I et af de mange punkter beskriver sagsanlægget, hvordan Danske Bank lod formodede svindlere føre millioner af kroner gennem en konto i forbindelse med Greed-sagen, sådan som Information og Finans har afdækket.

Både Danske Bank og Deutsche Bank anklages i sagsanlægget for at have understøttet omfattende momssvindel mod de europæiske statskasser.

Deutsche Bank sættes i forbindelse med momssvindel med CO2-kvoter, der fandt sted fra 2009 og frem via det danske kvoteregister. Specifikt sættes Deutsche Bank i forbindelse med sagen om den britiske statsborger Imran Yakub Ahmed, der er anklaget for at have begået omfattende momssvindel med CO2-kvoter i Italien i 2010.

I 2014 skrev det italienske dagblad Corriere Della Sera på baggrund af anonyme kilder, at penge fra denne sag var blevet brugt til at finansiere al-Qaeda i Afghanistan.

Den omfattende italienske svindel foregik blandt andet via Danmark og er forbundet til en falsk adresse i Hvidovre. I alt mistede den italienske statskasse 8,5 milliarder kroner ved svindlen.

Koblingen til terrorisme

Dagbladet Information har i samarbejde med Finans i en lang række artikler afsløret danske netværk bag omfattende momssvindel og hvidvask. Disse afsløringer citeres direkte i det amerikanske sagsanlæg, hvor det blandt andet beskrives, hvordan en konto i Danske Banks afdeling i Hørsholm blev brugt til hvidvask af en milliard kroner fra svindel med CO2-kvoter i Tyskland, Italien og Spanien.

Kontoen tilhørte den danskejede betalingsplatform Swefin, der også omtales i det amerikanske sagsanlæg. Dokumenter, som Information og Finans er i besiddelse af, viser, at penge fra den italienske momssvindel blev ført via Swefins konto i Danske Bank i Hørsholm videre til blandt andet Hongkong og Dubai.

Sagsanlægget omtaler den nu afdøde danske statsborger Abdessamad Fateh, der mistænkes for medvirken til momssvindel, og han kom som den første danske statsborger på USA’s terrorovervågningslister. Abdessamad Fateh bliver ikke direkte koblet til Danske Bank, men denne sag viser ifølge sagsanlægget, at momssvindel er forbundet til terrorfinansiering:

»Det er blevet afsløret, at Abdessamad Fateh, også kendt som Abu Hamza, en specielt udpeget global terrorist, deltog i momssvindel i Danmark. Det er kendt, at Fateh havde forbindelser til al-Qaeda,« hedder det. 

Videre beskriver sagsanlægget, hvordan et netværk af danske forretningsmænd mistænkes for omfattende momssvindel mod den danske statskasse, og at to af forretningsmændene i dette netværk – som det er blevet afsløret af Information og Finans – havde forbindelse til al-Qaeda og Islamisk Stat.

Den ene af forretningsmændene formodes at være blevet dræbt i Syrien i kamp for Islamisk Stat.

Tidligere har de pårørende til dræbte marinesoldater fra et terrorangreb i 1983 i Beirut i Libanon fået tilkendt erstatning på næsten ni milliarder dollar, Iran er blevet idømt et erstatningskrav på mere end seks milliarder dollar for medvirken til terrorangrebet den 11. september 2001, og i 2018 blev Nordkorea dømt til at betale 500 millioner dollar i erstatning til de pårørende efter den fængslede student Otto Warmbier.

Danske Bank meddeler i en mail til Information, at man af principielle årsager ikke kommenterer igangværende sager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Danske Bank er en stor nedsmeltning, hvordan kan den bank blive ved med at gøre som det passer den og så overleve i sin nuværende form?

Hvis Danske Bank er så betydende at både politikere og store erhvervsvirksomheder holder hånden over den, så må den betydning minimeres og spredes ud over flere og andre.

Danske Bank snyder sine kunder, hvidvasker for diktatorer og mafia, og finansiere nu også terror, hvor meget snor skal den virksomhed da have????

Eva Kjeldsen, P.G. Olsen, Kim Ravn-Jensen, Torben Skov, Erik Nielsen, Inge Lehmann, Poul Søren Kjærsgaard, Daniel Jensen, Arne Albatros Olsen, kjeld jensen, Erik Pedersen, Ib Christensen, Lars Vang, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, John Andersen, Christian De Coninck Lucas og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Det er fuldstændig absurd at topledelsen i Danske Bank er sluppet fri fra tiltale efter at Bagmandspolitiet droppede sagen. Når banken kan hvidvaske 1.500 mia uden at de ledende folk bag får den mindste plet på straffeattesten så er retsstaten kørt helt af sporet. Der er ingen tvivl om at de danske politikere fra de regeringsbærende partier aldrig seriøst har ønsket at retsforfølge Danske Bank, det handlede bare om det sædvanlige spin indtil der var gået tilpas lang tid til at man kunne lukke sagen uden for meget offentlig opmærksomhed

Eva Kjeldsen, P.G. Olsen, Erik Nielsen, Inge Lehmann, erik pedersen, Poul Søren Kjærsgaard, Daniel Jensen, Lise Lotte Rahbek, Arne Albatros Olsen, kjeld jensen, Erik Pedersen, Ib Christensen, lars pedersen, Lars Vang, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, John Andersen, Peter Wulff, Hanne Utoft, Christian De Coninck Lucas og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Sandt nok men hele industrien er korrupt, pervers og dybt kriminel. Der er endda troværdige indikationer på at der eksisterer et skyggesystem af finans - seperat fra det vi kender - der finansierer de absolut værste elementer på planeten Jorden. Familer fra Bush klanen til Yakuza er involveret. Såkaldte covert money systems. De bruges bl.a. til at holde hemmeligheder og kriminel undertrykkelse af ny energi teknologi.

https://www.theguardian.com/business/2021/jul/28/hsbc-faces-questions-ov...

https://www.bbc.com/news/business-49824367

Jan Fritsbøger

danske bank er en del af pengemagten, og det er nærmest indlysende at den har snabelen nede i alt der kan give et afkast, for hverken etik eller moral betyder mere end penge for pengemagten,
og selvfølgelig heller ikke lovgivning, og man har derfor en offentlig og en skjult pengestrøm, nok vil man gerne bryde lovene men man vil helst ikke tages i det, så ja skyggefinans findes det er indlysende,
men når Christian mener at der findes energiteknologi som faktisk kunne bruges men holdes nede/hemmelig er det helt sikkert misinformation, og det er jo ikke første gang vi ser Christian tro på sære ting han har læst rygter om men ikke helt forstår,
at fossilindustrien forsøger at vride de sidste dollars ud af den resterende olie og gas ved vi godt, det sker især ved at sprede miskreditering af de vedvarende energikilder, typisk i form af overdrivelser af de ulemper disse kan have,
når en del mennesker mener vindkraft er alt for ustabil, er det jo ikke korrekt da problemet kan løses med distribution fra områder hvor det blæser til områder med svag eller ingen vind, postulater om at store områder kan have vindstille længe ved enhver Meteorolog ikke holder,
men mange har set det et sted på internet som fossilindustrien velsagtens står bag, og rygtet om energikilder som holdes nede er måske også en del af den misinformation, man forplumrer bevidst debatterne,
faktisk tror jeg også at dem som tror Akraft er den rigtige løsning er ofre for pengemagtens misinformation, for Akraft er jo guf for penge-mennesker, stor investering som giver meget magt over energien og dermed "sikkert" afkast i mange år.

Jan Fritsbøger

skræmmescenariet for pengemagten er nok decentrale vindmøller tæt på og ejet af forbrugerne kombineret med solceller på forbrugernes tage, uha hvis det blev muligt for alle at blive selvforsynende med energi, især hvis man derved kunne undgå energiafgifter som forbruger, skræmmende tanke ikke ?

Torben Skov, John Andersen og Kai Birk Nielsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Crypto valuta er en fremtidig vej udenom de kriminelle banker og det finansielle system.
Sikkert derfor det Amerikanske SEC anlægger sager mod Ripple.

Spørgsmålet er om det nu også handler om den øde soldat og hvidvask, og ikke er et påskud til og med henblik på at indføre amerikansk lovgivning ad bagdøren, som gældende for Danmark.

Vi kunne godt tænke os lidt hjælp i forbindelse med de mange mia. som statskassen blev lænset for, imod dem der deltog i dette bedrageri fra Amerika imod den danske statskasse, og som muligvis har kostet liv i børneplejen på vores hospitaler.

Ib Christensen

De har danske kunder.
Som borger og forbruger er det op til os at fravælge de ukvalificerede og uetiske.
Så vi kan jo selv stoppe med, at støtte dem OG dem der vælger at være deres kunder.
Det er vores ret og pligt.

Erik Nielsen, Inge Lehmann, erik pedersen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

nej cryptovaluta er snarere en vej uden om love og regler som især benyttes af kriminelle, er da naivt at tro at det financielle system og dermed bankerne ikke også har snabelen nede i det marked,
og så er cryptovaluta en slags pyramidespil drevet af grådighed, er jo derfor den markedsføres så intenst af grådige plattenslagere, med grådige mennesker som target,
jeg selv har oplevet et sandt bombardement af mails som fortæller mig at det er en nem og smart vej til rigdom, og var jeg grådig ville den slags helt sikkert kunne friste mig, men jeg er hverken naiv eller grådig nok.

Søren Kristensen

Jeg var i min Danske Bank for nylig for at få vekslet ti slidte tusindkronesedler til samme antal sprit nye, selv om jeg til daglig bruger mit dankort. Men det kunne de ikke klare, for de har simpelthen ikke længere helt rene pengesedler, at tilbyde deres kunder og jeg var selvfølgelig skuffet, for jeg tilhører en generation hvor man altid kunne gå ind i en bank og ombytte rede penge til knitrende nye. På den anden side, når alting er i forfald, hvorfor skulle Danske Bank så ikke også være det?

Jeppe Bundgaard

Min pointe er, Jan Fritsbøger, at cryptovaluta kører på et decentraliseret netværk uden bankerne som mellemmand. Banker, der kræver negativ rente og tårnhøje gebyrer.
Banker bliver også brugt af kriminelle, og de hjælper endda de kriminelle med hvidvaskning, skatteunddragelse osv
Ikke alle cryptovalutaer er pyramidespil. Der er faktisk et par seriøse af slagsen, der vil give magten over deres midler tilbage til folket selv.

Christian De Coninck Lucas

Det ville da være rart, hvis der var en henvisning til "Familer fra Bush klanen til Yakuza" i dine links. Så ville jeg også bedre kunne forstå, anbefalingerne til din kommentar nedenfor.

Kunne man formå dig til at svare?

Jan Fritsbøger

jeppe hvad er den dybere mening egentlig med cryptovaluta, og hvornår er en valuta seriøs ? det handler om nye måder at blive rigere på det er der absolut intet seriøst i. alle som beskæftiger sig "professionelt" med penge er drevet af ønsker om at få mere.