Baggrund
Læsetid: 10 min.

Danmarks indsats i Afghanistan har kostet mindst 20 milliarder kroner

Der findes ikke samlede tal for, hvad den danske indsats i Afghanistan har kostet i kroner og øre. Men Information har forsøgt at regne sammen, hvad 20 års krig har kostet i militær indsats, udviklingsstøtte og hjælp til veteraner
En historisk milepæl blev passeret, da danske soldater i samlet flok forlod basen Camp Price ved Gereshk og Helmandfloden efter seks års kamphandlinger.

En historisk milepæl blev passeret, da danske soldater i samlet flok forlod basen Camp Price ved Gereshk og Helmandfloden efter seks års kamphandlinger.

Erik Refner

Indland
30. august 2021

12,1 milliard kroner. Så meget oplyser Forsvarsministeriet i en sms til Information, at den danske krigsdeltagelse har kostet. Men det er nok ikke korrekt.

Forklaring følger.

I skrivende stund findes der ikke et samlet overslag over, hvad den militære danske indsats har kostet. Der findes heller ikke præcise overslag over, hvad der er blevet brugt af udviklingsstøtte til Afghanistan i de 20 år, og hvad der er brugt på hjælp og erstatninger til de danske krigsveteraner.

»Det er rimelig relevant at få lagt frem, hvad det har kostet at føre krig i Afghanistan,« siger Eva Flyvholm, der er forsvarsordfører for Enhedslisten og medlem af Udenrigspolitisk Nævn. Hun har stillet en række spørgsmål til ministrene om prisen for indsatsen.

Peter Viggo Jakobsen, der er professor ved Institut for Strategi og Krigsstudier, synes, det giver god mening at få et overslag over, hvad indsatsen har kostet:

»Der er ikke nogen tvivl om, at det er den dyreste mission. Afghanistan er massivt meget dyrere end Irak-indsatsen.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens peter hansen

20 mia på 20 år. Ulandsbistand om året: 16mia.

Ove Skildal Nielsen, Per Torbensen, Torben Arendal og Jens Garde anbefalede denne kommentar

Artiklen beskæftiger sig med et væsentligt emne, - men som artikel er det noget af det kedeligste jeg har læst i information, - ja undskyld den sure bemærkning.

Uanset hvad det koster, må hele sagen undersøges til bunds. Og derefter er der nogle, der må forklare sig og tage ansvar.

Dette er ikke en proces et projekt. Og de virksomheder, jeg har opereret i, har altid gennemgået projekter ganske nøje efter hvert år. Dette er ganske normalt for professionelt ledede virksomheder. Og det bør man også gøre i statsligt regi.

Christian De Coninck Lucas, Torben Bruhn Andersen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

20 mia for Rasmussen Global og positionen til at rådgive nogle af planetens værtste regimer. Ja, AFR havde virkelig "Danmark" i fokus med denne vanvittige kampagne af "aktivistisk udenrigspolitik", og slet ikke sig selv og sinde DC benefactors. Og de fiik smadret det sidste af Fredsbevægelsen - FOR FRIHED NATURLIGVIS!

"Anders Fogh er en farlig Mand." - Jelved havde så evigt ret.

Fucking Disgusting. Og ja, ligesom Irak burde hele forløbet kulegraves.