Overblik
Læsetid: 4 min.

Her er fem ting, du skal vide om dommen mod Morten Messerschmidt i Meld og Feld-sagen

Domsmandsretten i Lyngby var enig og uden betænkeligheder, da Morten Messerschmidt fredag eftermiddag fik seks måneders fængsel for EU-svig og dokumentfalsk. Kun på ét enkelt punkt fik forsvareren medhold
En enig domsmandsret i Lyngby idømte fredag Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt seks måneders fængsel for EU-svig og dokumentfalsk.

En enig domsmandsret i Lyngby idømte fredag Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt seks måneders fængsel for EU-svig og dokumentfalsk.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
14. august 2021

Der var ikke en trækning at spore i Morten Messerschmidts ansigt, da en enig domsmandsret i Lyngby fredag idømte DF’s næstformand seks måneders fængsel for EU-svig og dokumentfalsk. En dom, der ikke skal fuldbyrdes, hvis Morten Messerschmidt holder sig på måtten de næste to år.

Straks efter afsigelsen ankede forsvareren dommen med påstand om frifindelse.

Information giver dig her et overblik over de fem vigtigste punker i domsmandsrettens begrundelse:

1. MELD’s funktion: Kanalisere penge til Messerschmidt

Retten fastslår, at partialliancen MELD, som Morten Messerschmidt blev præsident for i 2015, kun havde én aktiv funktion: At kanalisere penge fra EU til først og fremmest Morten Messerschmidts projekter. Han var eneberettiget til at disponere på MELD’s vegne.

Ud af de 14 medlemmer, der optrådte på den formelle medlemsliste i 2015, var der reelt kun to, der overhovedet vidste, at partialliancen var aktiv. Foruden Morten Messerschmidt var det daværende MEP-medlem Anders Vistisen, der af præsidenten var blevet bedt om at træde ind i bestyrelsen som kasserer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

ikke en trækning at spore og ikke en smule tvivl hos hans vælgere: også denne ulovlighed bliver genvalgt.....

Freddie Vindberg, Bjarne Jensen, Anne-Marie Esmann, uffe hellum og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvornår bliver Skaarup og Thulesen Dahl sigtede for at modtage ulovlig partistøtte..?

lars pedersen, Søren Bro, Ole Svendsen, Anne-Marie Esmann, uffe hellum, Hanne Ribens og Mikael Benzon anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Kristian Thulesen Dahl fredede Messerschmidt tidligere på dagen. Han kan åbenbart godt fortsætte med at bestride sine politiske hverv (herunder som næstformand for partiet!) med en dom for svig og dokumentfalsk. ”I vores land er man uskyldig, indtil det modsatte er bevist,” sagde Tulle til medierne på den selvsamme dag, hvor det modsatte var blevet bevist ved en domstol i ”vores” land.

Messerschmidts skyld i sagen er en kendsgerning, man godt må handle på lige nu og her. Den bliver vel stadfæstet i Landsretten under næsten alle omstændigheder. Hvis han skulle ende med en mildere straf, ville han jo stadig være skyldig. En omstødelse af dommen virker da ret usandsynlig oven på en retssag, hvor stort set intet har talt i den tiltaltes favør. Det blev nærmest så ensidigt, at det virkede absurd, at der ikke var tale om en tilståelsessag.

Dansk Folkeparti og hele Folketinget burde lade sig inspirere af dén rettidige omhu, Det Konservative Folkeparti for nylig har udvist i forbindelse med anklagerne mod Naser Khader i en sag, som ikke engang er kommet for retten. Messerschmidt burde desuden sige farvel af egen vilje. Skulle dommen blive omstødt (hvilket virker højst usandsynligt for mig som lægperson) kan man altid genindsætte ham, når den tid kommer.

Messerschmidts egen forsvarsadvokat sagde i sin procedure, at en dom ville blive et problem for hans virke i Folketinget. Det argument overbeviste tydeligvis ikke. Det er altså kriminalitet, vi taler om! Vi har rettens ord for, at Messerschmidt har gjort noget kriminelt i forbindelse med sit virke som politiker. Det ville råbe til himmelen, hvis ikke det fik konsekvenser for hans politiske virke lige nu og her.

Søren Bro, Halfdan Illum, Ole Svendsen, Anne-Marie Esmann, Hans Larsen, uffe hellum, Kenneth Krabat, Kim Houmøller og Henriette Rasmussen anbefalede denne kommentar

Det virker mere som en politisk afsagt dom, hvor det at være politiker er blevet til en slags beskyttelse mod en regulær domfældelse, modsat andre borgere i samfundet, der i en lignende situation ville blive idømt en ubetinget fængselsstraf.

Hvis følgende citater fra Ekstra Bladet er fra dommens præmisser:
"
Morten Messerschmidt vidste godt - ifølge retsformanden - at der ikke fandt en EU-konference sted. Han havde også mulighed for at orientere EU - og Melds generalsekretær - om de faktiske forhold, men undlod at gøre det.

I forhold til anklagen om dokumentfalsk kunne Morten Messerschmidt ikke have undgået at se Jeanie Nørhaves - DF's personalechef - navn på den falske hotelkontrakt.

Det var en meget kort kontrakt, siger dommeren. Messerschmidt har forsætligt gjort brug af det falske dokument, lyder det.
"

Kan jeg ikke se hvordan dommerne er nået frem til deres kendelses rigtighed, - der står jo det er sker med planlægning, overlæg og viden.

Præsten der slog sin kone ihjel, blev for nylig netop dømt for drabet på hende, og det skete med overlæg og var planlagt, hvilket var årsagen til de 15 års fængsel han fik.

Morten Messerschmidt har netop selv været den drivende kraft i i såvel MELD og FELD og ikke mindst i forbindelse med fremskaffelsen af penge til "en konference der aldrig blev afholdt", og hvor pengene blev brugt til at betale regningen for et sommergruppemøde.

- Der er altså al mulig grund til en domfældelse af ubetinget karakter.

- Det er at holde samfundet og borgerne for nar fra det danske retsvæsens side , - at udstede en betinget dom.

Eva Schwanenflügel, Søren Bro, Ole Svendsen, Jacob Johansen, Anne-Marie Esmann, Hans Larsen og uffe hellum anbefalede denne kommentar
Carl S. Rasmussen

Tænk at en løgn agtig persom og svindler ikke idømmes en mere passende straf.
Hvis manden ikke havde været politiker ville alle nok have studset over den uhørt milde straf.
Netop det han er politiker burde være skærpende.
Som folkets repræsentant i folketinget bør man kunne forvente en helt anden moral når det gælder om at rage til sig fællesskabets kasser.
Det siger heldel om hans parti kollegaer de ikke for længst han vendt ham ryggen.

Benjamin Bjerre, Ole Svendsen, Henrik Salling, Karen Grue, Jacob Johansen, Morten Søfting og Lars Jørgensen anbefalede denne kommentar
Henrik Salling

Ja denne uforståelige langmodighed der er i vores retssystem kan virke fuldstændig urimelig i såvel denne sag, som i mange andre, f.eks. udvisningsdomme, hvor den alm. borger kan undre sig over at anklagede med adskillige grove forhold på CV'et (f.eks. den navnkundige Levakovic-familie) fortsat kan blive i landet på betingede domme. Mon ikke denne dom til MS også drejer sig om fortsat opretholdelse af at han en tid endnu kan opretholde sin honorering fra FT. Gad vide om han, når det ender som det skal, fortsat vil modtage efterydelser for hans tid i FT? Der kunne man måske godt tænke sig mere konsekvens når politikere og embedsmænd i både stat og kommune ikke kan styre sig. Der er jo generelt en udbredt og uhørt ødselhed med vore fælles midler. Største straf for embedsmænd er tilsyneladende at blive forvist til Bornholm.

Bør EU-systemet ikke selvstændigt lægge sag an mod Messerschmidt. For det forhold at Messerschmidt svigagtigt har oprettet partialliancen MELD (og således have ret til en portion skatteyderpenge) kun med det formål, at rejse penge til sig selv?

Et halvt års fængsel er alt for lidt, og at dommen er betinget er direkte latterligt.

Morten Messerschmidt skulle idømmes en ubetinget fængselsstraf.
Den eneste umiddelbare forklaring på, at han slipper så billigt, er at han er politiker. Men det skal da ikke være en formildende, men derimod en skærpende omstændighed, at han er politiker.

For har misbrugt den tillid som han har fået af vælgerne til at begå svindel, økonomisk kriminalitet og dokument falsk.

Jeg håber, at Landsretten skærper straffen, så han bliver dømt lige så hårdt som almindelige samfundsborgere.

Lighed for loven - TAK!

Henrik Salling, Eva Schwanenflügel, Søren Bro, Benjamin Bjerre og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Efter dommen udtalte Morten Messerschmidt ifølge Ritzau, at han var »overrasket« over rettens afgørelse.

»Jeg havde hele vejen igennem troet på, at jeg ville blive frifundet. Det er også derfor, at vi omgående anker dommen«, sagde han."

Sådan taler en ægte fantast og lystløgner. Der er ikke noget at gøre. Simpelthen enestående.

Eva Schwanenflügel

Jan Jensen, jeg tror ikke, EU har mandat til at anlægge sager overfor nationale politikere.
Det har ihvertfald endnu ikke været muligt for mig at finde ud af det..

Men i forhold til regler om støtte er de blevet strammet op efter Rikke Karlssons whistlebloweri.

Carl S. Rasmussen, 14. august, 2021 - 07:33

Det er næppe en straf der gør Danmark respekteret i EU, nok snarere tværtimod!

Eva Schwanenflügel

Esben Bøgh, Danmark glider ned ad slisken mod de illigitime demokratier ved at anerkende en Rwanda-lov, samt vedtage at videnskaben ikke må "politiseres".

Hvad skal Danmark gøre i forhold til de mennesker som lever i Danmark?
Eller i forhold til klimaløsninger eller ulighed?

Sygeplejerskerne får bare lov at strejke løs uden den dialog med Regeringen de ønsker.

Tolkene fra Afghanistan er prisgivet Taliban, som vil myrde dem så hurtigt som muligt.

Hvad er det der sker?

Ole Svendsen, Freddie Vindberg og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er har nærmest været en parodi på hvordan man kunne skynde sig mest langsomt, når det drejer sig om at hjælpe de afghanere, der har hjulpet Danmark.

Mange af tolkene har forhindret drab på danske soldater, de har haft Dannebrog på skulderen, og har gået side om side med dem, de har sikret at bomber ikke detonerede lige ved siden af.

Nu er tolkene og deres familier prisgivet Taliban.

Eva Schwanenflügel

SKAM OVER DANMARK.