Klima
Læsetid: 4 min.

Efter FN’s klimarapport: Støttepartier kræver hurtig indsats over for dansk landbrug

Det er ifølge FN’s Klimapanel afgørende at mindske udslippet af klimagassen metan, der primært udledes fra bøvsende køer. Derfor vil støttepartierne nu straks have indkaldt til forhandlinger om landbruget og reduceret Danmarks store kødproduktion. Ministeren henviser til regeringens nye kostråd
Metan er 25 gange kraftigere end CO2 og skal derfor beskæres kraftigt ifølge IPCC. Det udfordrer Danmark, som er storudleder af metan på grund af de mange kvæg og svin i dansk landbrug.

Metan er 25 gange kraftigere end CO2 og skal derfor beskæres kraftigt ifølge IPCC. Det udfordrer Danmark, som er storudleder af metan på grund af de mange kvæg og svin i dansk landbrug.

Sigrid Nygard

Indland
11. august 2021

I den globale klimadebat er CO2 den helt store synder. 

Men i sin nye rapport om klimaets alarmerende tilstand, som udkom mandag, advarer FN’s Klimapanel mod den noget mere oversete, men langt mere potente klimagas metan. Mens CO2 godt nok er den drivhusgas, der bliver udledt mest af, er metan 25 gange kraftigere. Hvis verden skal have en chance for at bremse de fortsat stigende udledninger, er det derfor afgørende at få skåret drastisk i metanudslippet, skriver forskerne.

Det får ifølge regeringens støttepartier pilen til at pege direkte mod Danmark, som på grund af sin enorme landbrugsproduktion af kvæg og svin er storudleder af metan. Partierne kræver, at der omgående sættes gang i de landbrugsforhandlinger, som er blevet udskudt flere gange og stadig står bomstille. Og de understreger, at man for at reducere metanudslippet må og skal se på antallet af kvæg og svin i dansk landbrug.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ak ja igen igen er DK den mest effektive og bedste, så alle andre lande skal bare gøre som os, -Og så behøves vi ikke gøre noget, vældig smart....
pyha ikke engang en lodret alarm far FN og alle verdens førende forskere kan få S til at få fingeren ud og tænke på kommende generationer og ikke bare deres eget genvalg.
Hvor er det ærgeligt og hvor er der dog lang vej igen :-/

Bjarne Jensen, Bjørn Olsen, Uffe Juul, Jacob Hasselbalch, Leif Iversen, Erik Boye, Vibeke Olsen, Thomas Tanghus, Svend-Erik Runberg, Søren Cramer Nielsen, lars søgaard-jensen, erik pedersen, Søs Jensen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Flemming Kjeldstrup, Gert Romme, Christel Gruner-Olesen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Peter Høivang og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

I Danmark er klimapolitik landbrugspolitik. I Sverige er klimapolitik industripolitik. Ligesom i Tyskland, Frankrig, Italien, Polen osv.
Derfor kan vi i Europa ikke længere stole på et parlamentarisk system, der ikke repræsenterer folket, men kun de store erhverv. Ud med sosserne og den neoliberale klimadestruktion.

Bjarne Jensen, Vibeke Olsen, kjeld jensen, Torben Skov og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Mikael Benzon

Ministeren henviser til de nye kostråd?! Danske forbrugere aftager blot 11% af svinekødet, resten går til eksport. En lille ændring af danskeres forbrugsmønster batter ingenting. Nok en indikation af regeringens seriøsitet og ambitionsniveau

uffe hellum, Bjarne Jensen, Jacob Hasselbalch, Vibeke Olsen, Carsten Munk, Thomas Tanghus, Svend-Erik Runberg, Søren Cramer Nielsen, lars søgaard-jensen, Nicolaj Knudsen, Steffen Gliese, erik pedersen, Anker Nielsen, Gert Romme, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Erik Nielsen anbefalede denne kommentar
Evald Mehlsen

CH4 25 gange kraftigere end CO2 ?

Iflg Videnskab.dk udgør metan 20% af udledningen af gasserne men absorberer på 20 år 84 gange så meget varme som kuldioxid.

Metans kortvarige effekt bliver selvsagt langvarig, hvis Komiske Dan blot lader forbrugeren råde. Forbrugsvaner ændrer sig ikke hurtigt nok, forudsat de altså ændrer sig nævneværdigt af egen drift.

Hmmm!

Bjarne Jensen, Vibeke Olsen, Thomas Tanghus, Svend-Erik Runberg, Mogens Kjær, kjeld jensen, lars søgaard-jensen, erik pedersen, Søs Jensen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Kom nu, Klima-Dan, luk den danske kødproduktion, og fortæl så hele verden hvorfor, Danmark gjorde det nødvendige for klimaomstillingen. Når skepsis og modstand så vælter ind over dig, kan du jo tilføje, at det samtidig var det etisk rigtige at gøre. At vi ikke længere kunne leve med at 30 mio. grise hvert år "produceres" ved, at soen voldtages med et plasticrør for siden at blive fikseret som en anden fødemaskine. Og at 25.000 smågrise på daglig basis dør, dvs. 9 mio. årligt, fordi branchen i grådighed har fremavlet søer, der får unaturligt stort afkom. Ligesom der i komælkeproduktionen årligt slås omkring 30.000 tyrekalve ihjel, simpelthen fordi de ikke kan bruges i produktionen. Eller ligesom et ukendt antal økologiske gedekid slås ihjel fordi, det er en underskudsforretning at opdrætte og slagte dem. Samt mange andre dybt uetiske overgreb og drab på uskyldige sandende individer i den hellige mammons navn. Gør, og fortæl verden dét, Dan.

uffe hellum, Jacob Hasselbalch, Vibeke Olsen, Nike Forsander Lorentsen, Thomas Tanghus, Svend-Erik Runberg, Eva Schwanenflügel, Søren Cramer Nielsen, Per Torbensen, Frederik Melving Vigil, lars søgaard-jensen, Estermarie Mandelquist, erik pedersen, Paul Brøndal, Søs Jensen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Anker Nielsen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

@ Jens Christian Jacobsen,

Du har givetvis ret i din udlægning af landenes erhvervspolitik. Også selv om industrien i Danmark generer langt mere til samfundet end landbruget.

Men du overser, at i de fleste EU-industrilande er de helt store energislugende industrier i fuld gang med at udvikle egne energiforsyninger med absolut 0 udledning af co2. Et par af dem er allerede klar til dette i 2024, og inden 2030 har rigtigt mage fulgt efter.

Men samtidig kører de helt store danske energi-slugere fuldstændig frihjul. Og trods de har kunnet se, at udenlandske storindustrier har forsket i ny co2-nautral energi gennem de seneste 10 år, og trods et par industrier stiller deres energitekniske udvikling til rådighed for andre, har de danske industrier slet intet gjort. Præcis som den danske regering satser de udelukkende på importeret naturgas og gratis udslips-rettigheder.

Mogens Kjær, Inge Lehmann, Leif Iversen, Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Steffen Gliese, erik pedersen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar

Overse ikke klimanølerne i Dansk Metal. De er sgu lige så træge som det danske landbrug. Og de har stor indflydelse i dk - især blandt de blå bjarner, som er Socs vælgergruppe.

Leif Iversen, Vibeke Olsen, Svend-Erik Runberg, Eva Schwanenflügel, Christian Bruun, lars søgaard-jensen, Steffen Gliese, erik pedersen og Bo Stefan Nielsen anbefalede denne kommentar

Den underliggende myte bag reaktionen på klimakrisen og biodiversitetskrisen er at vi kan fortsætte med den nuværende livsstil og samtidig løse begge problemer med eksisterende teknologiske fix, opsætning af vindmøller og etablering af solcelleanlæg. Det er bare ikke foreneligt, og ikke før folk får øjnene op for dette bedrag kommer der til at ske noget der virkelig rykker.

Jacob Hasselbalch, Leif Iversen, erik pedersen, Vibeke Olsen, Jens Ole Mortensen, Eva Schwanenflügel og Bo Stefan Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten Søfting

Under ærtebøllekulturen for ca 7.000 år siden var temperaturen højere og vandstanden ca. 2 meter højere end nu. Til gengæld var der i Danmark kun omkring 5000 mennesker. Et par omgange mere med covid og 20 år mere med fodslæbende marionetdukker i politik og vi er tilbage til start. Så kan Dan og de andre nikkedukker bruge deres hockey stav til at fiske med fra deres nye vandkantsbolig i Næstved.

Flemming Berger, erik pedersen, Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Pia Nielsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Utroligt at Rasmus Prehn, som ellers på mange måder virker fornuftig, i denne store problematik griber fat i den enkeltes kostvalg. Men lige så utroligt, at han siger: ”Danske landmænd er nogle af de mest klimaeffektive til at producere kød, og klimakrisen kender ingen grænser. Derfor giver det bedst mening, at dansk landbrug går forrest og inspirerer andre lande”. Dette konkluderende ”derfor” tillader jeg mig at mene ikke er af hensyn til verdensklimaet – men af hensyn til danske svinebaroners indtjening. Igen viser det, at socialdemokratiet ikke vil det nødvendige. Derfor skal støttepartierne opfordres til at stå klippefast på krav til reduktion af kødproduktion. Lad så hellere komme et valg.

uffe hellum, Jacob Hasselbalch, Leif Iversen, erik pedersen, Vibeke Olsen, Mikael Benzon, Carsten Munk, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

" tilbage til start"

"We use scientific warnings, like all inter-animal communications, for cementing group identity and for elevating one’s own status (politics)."..........." Humans have never been able to intentionally-avoid collapse because fundamental system-wide change is only possible after the collapse begins. What about survivors? Within a couple of generations, all lessons learned from the collapse will be lost, and people will revert to genetic baselines. "

OVERSHOOT LOOP: Evolution Under The Maximum Power Principle
https://dieoff.com/

Step 1. Individuals and groups evolved a bias to maximize fitness by maximizing power, which requires over-reproduction and/or over-consumption of natural resources (overshoot), whenever systemic constraints allow it. Differential power generation and accumulation result in a hierarchical group structure.

Step 2. Energy is always limited, and overshoot eventually leads to decreasing power available to some members of the group, with lower-ranking members suffering first.

Step 3. Diminishing power availability creates divisive subgroups within the original group. Low-rank members will form subgroups and coalitions to demand a greater share of power from higher-ranking individuals, who will resist by forming their own coalitions to maintain power.

Step 4. Violent social strife eventually occurs among subgroups who demand a greater share of the remaining power.

Step 5. The weakest subgroups (high or low rank) are either forced to disperse to a new territory, are killed, enslaved, or imprisoned.

Step 6. Go back to step 1.

The above loop was repeated countless thousands of times during the millions of years that we were evolving[9]. This behavior is inherent in the architecture of our minds — is entrained in our biological material — and will be repeated until we go extinct. Carrying capacity will decline[10] with each future iteration of the overshoot loop, and this will cause human numbers to decline until they reach levels not seen since the Pleistocene.

OVERSHOOT LOOP: Evolution Under The Maximum Power Principle
https://dieoff.com/

Harald Viuff

Der er lang vej igen, før du nærmer dig noget, der ligner en global virkelighed.

For det første mindskes kødproduktionen ikke før klodens befolkning nedsætter deres kødforbrug væsentligt, som IPCC har understreget

For det andet er det ret ligegyldigt, hvor i verden kødet produceres. Metanudslippet er det samme.

For det tredje er de mest effektive, teknologiske løsninger, der skal til for at reducere metanudslippet kun realiserbare for store besætninger, som vi har mange af i Danmark.

Summa summarum: Landbrugsbashingen er klimamæssigt hjernedød "feel good" aktivitet. Brug i stedet kræfterne for mindst at halvere forbruget af kød-og mejeriprodukter. For de fleste mennesker er det "den letteste sag af verden", og det er så langt den mest effektive metode til at nedbringe den del af metanudslippet, der skyldes landbruget.

Karsten Nielsen

Hvis du læser mit ovenstående indlæg, vil du forstå hvorfor din kommentar er hjernedød landbrugsbashing.

Morten Søfting

Mogens Kjær
Det kan godt være at danske landmænd er verdensmestre i at producere kød med et lavere udslip end andre lande og at drivhusgasserne ikke kender til landegrænser. Men det ændrer ikke noget i forhold til den lokale forurening af drikkevand, tab af biodiversitet og forsuring af bla. Østersøen. På Bornholm må vi til stadighed lukke vandboringer pga. pesticidforurening og det bliver stadigvæk svære at finde nye indvindingsområder. Bornholms forsyning regner selv med knaphed inden for et årti. Udledningerne af næringsstoffer i østersøen er ligeledes steget uagtet at vi har forpligtet os til at nedbringe dem. Dette betyder at det kystnære og mere bæredygtige fiskeri er blevet yderligere truet. Sidst men ikke mindst er der tilsynet med gylletanke og overholdelse af sprøjte-og gødningsregler. Her må jeg bare konstatere at det på Bornholm er ikke eksisterende og at der i flere tilfælde er blevet tømt gylle og sprøjte rester i fredet natur, at tanke er sprunget læk og at økologiske planteavlere har fået ødelagt hele deres produktion af naboens sprøjtemaskiner i fuld sol, midt på dagen i årets tørreste måneder.

@Mogens - det lyder helt rigtigt: Den bedste måde at reducere kødforbruget er at beskatte bur-produktionen.
Naturligvis kan vi ikke beskatte udenlandsk og dansk kød forskelligt, men en beskeden skat på 800% af kød og mælk, som ikke har en certificeret frilandsproduktion og etisk slagtning... Det vil være en kæmpe fordel for dansk producerede frilands-dyr, der alt andet lige vil have lettere ved at dokumentere deres produktion og slagtning.
Hvis det viser sig, at forbruget af kød ikke nedsættes tilstrækkeligt, kan skatten reguleres i samråd med nabolandene.
Der er ganske enkelt ingen argumenter for discount-kød! Hvis jeg (som i går aftes) betaler $23 for noget god øl og pizza og salat, med et kød-indhold på 25 cent, så vil en faktor ni (800% skat) betyde at jeg som forbruger betaler $25 i stedet for $23. Jeg tror sgu nok vi overlever!
Samtidig vil frilands-producenter skamløst kunne hæve deres priser og se en mere fornuftig profit, i stedet for at jagte den laveste fællesnævner.

Sagen er, at råstofprisen på kød og mælk idag er en ganske lille del af forbrugerens regning. Der kan beskattes ganske voldsomt, helt uden at skade den almindelige dansker og amerikaner.