Krigen i Afghanistan
Læsetid: 9 min.

Jette Gottlieb var modstander af krigen fra begyndelsen: Vi vidste ikke, hvad vi lavede

I løbet af 20 års krig i Afghanistan har Enhedslistens Jette Gottlieb gentagne gange boet og rejst i landet som nødhjælpsarbejder og valgobservatør. På sine rejser så hun situationen ændre sig til det værre, og i dag står det for hende lige så klart, som det gjorde i 2001: Krig løser ingenting

Som udsendt nødhjælpsarbejder fra Dansk Flygtningehjælp i 2001 husker Jette Gottlieb, hvordan afghanerne i begyndelsen var begejstrede for de vestlige soldater. Alligevel holdt hun fast i sin krigsmodstand. »Hele pointen er, at det gælder om at holde op. For ellers bliver du besættelsesmagt i stedet for støtte,« siger hun.

Magnus Hove Johansson

Indland
17. august 2021

I december 2001 rejste Jette Gottlieb til Afghanistan som udstationeret for Dansk Flygtningehjælp. Det var kun en måned efter, at der havde været folketingsvalg i Danmark. Anders Fogh Rasmussen var kommet til magten, og selv var hun trådt ud af Folketinget for Enhedslisten.

Mens Jette Gottlieb brugte de næste måneder på at hjælpe tilbagevendte afghanske flygtninge med at starte et nyt liv i landet, gik danske tropper med støtte fra alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten ind i Afghanistan som led i den amerikanskledede invasion af landet.

I den indledende politiske debat kort efter angrebet på World Trade Center var det ifølge Jette Gottlieb »fuldstændigt umuligt« at komme igennem med andre synspunkter, end at Danmark skulle gå med USA i krigen hele vejen. Sådan endte det som bekendt også, men selv mente hun, at det var forkert.

»Jeg kunne godt forstå, at amerikanerne ville fange Osama bin Laden. Men det var jo en politiaktion. Et hævntogt og en besættelse, det ville ikke nytte noget,« siger hun i dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det var en anden vinkel en Per Stig Møllers - "Det handlede om at gøre Afghanistan modstandsdygtigt over for totalitære kræfter som Taleban, forklarede han. Derfor var det nødvendigt både at have et genopbygningsspor og et militær spor, lød hans forklaring på, hvorfor han støttede en længere krig." -
Men den taktik ses nu ikke at være den bedste - fx. når de afghanske soldater bare giver op selv om de har fået megen militærtræning og meget ny militærisenkram.

Men nok klogt af dem, som JG påpeger - "For det er en mere smertefri overgang, og der bliver opbygget mindre had. Så i virkeligheden er det formentlig en deeskalering, at folk bare siger, at så er det sådan. Det er ikke desto mindre tragisk under alle omstændigheder,"-

nanna Brendstrup, Allan Stampe Kristiansen, søren ploug, Alvin Jensen, Lars Koch, Mikael Benzon, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Marianne Stockmarr, David Zennaro og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar

Stort set alle nyheder kommer fra nyhedsbureauer. Og i en tid, hvor stort set alle nyhedsbureauer ejes og drives af kapitalinteresser eller/og politiske grupper kan det være svært at få helt uafhængige nyheder frem.

Derfor er Al Jazeera ganske god at forholde sig til. Den dækker hele kloden ganske tæt, og den sender helt reelle nyheder, der ikke først er "fortyggede" af kommercielle og politiske spinddoktorer.

www.aljezeera.com

søren ploug, Alvin Jensen, Lars Koch, Torben Arendal, Karen Grue, Torben Skov, Marianne Stockmarr, Torben Nielsen, John Andersen, Jan Fritsbøger, David Zennaro, Steen K Petersen, erik pedersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Jeg har ikke specielt kendskab til forholdene i Afghanistan, ud over at jeg selvfølgelig kender landets historie - også gennem de sidste 40-45 år.

Men i Al Jazeera var der i går en kvindelig afghansk menneskeretsaktivist, der kom med nogle udtalelser, hvis indhold var nyt for mig.

Taliban havde gennem en årrække sat en pris på hendes hoved, og havde endda for blot et år siden udlovet en dusør. Derfor var hun var i Kabul flyplads i forsøg på at komme ud af landet.

Hun spurgte, hvem USA egentlig tror, de er, siden de tiltager sig ret til at bestemme over Kabul flyplads, og skyde nogle af de skræmte afghanere, der i panik forsøger at komme med et fly ud af landet.

Og så fortsatte hun med at fortælle om USA´s entre i det totalt krigsskadede Afghanistan for 20 år siden. De (USA) lovede fred og demokrati, og gav befolkningerne en oplevelse af optimisme. Men i stedet for demokrati satsede de på nogle af disse forhadte og dybt korrupte private krigsherre, som de legaliserede og gjorde styrtende rige.

Her kunne de fleste, også vestlige journaliser, indse, at USA og dets allierede var på vildspor. Men ingen ville høre eller forstå, for det var åbenlyst vanskeligt at erkende sine fejltagelser offentligt. Og man gjorde nogle af disse private krigsherre til politikere og endda til præsident.

Og i stedet for at give befolkningerne frihed og hjælpe dem ud af fattigdom havde USA og dens ret få allierede sat en andet korrupt styre på benene, der med enkelte undtagelser kunne tyrannisere og udsuge befolkningen, samt dømme og straffe dem, de ikke kunne lide.

Ifølge hende, var det den opfattelse, som store dele af de mere veloplyste afghanere har i dag. Og måske er det derfor, at ingen gider at kæmpe for dette korrupte styre.

nanna Brendstrup, søren ploug, Alvin Jensen, Lars Koch, Torben Arendal, uffe hellum, John Johansen, Torben Ethelfeld, Dorte Nielsen, Karen Grue, Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, Rolf Andersen, Torben Skov, Marianne Stockmarr, Torben Nielsen, Steen Bahnsen, Jørgen Rink, Erik Karlsen, John Andersen, Jan Fritsbøger, David Zennaro, Steen K Petersen, Dorte Sørensen, Pia Nielsen, erik pedersen, Arne Albatros Olsen og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar

I flere medier kunne man i går læse, at da præsidenten forlod Afghanistan for at gå i eksil på et hemmeligt sted, medbragte han 4 store militære USA-biler samt en stor helikopter - alt var fuld læsset med kontante pengesedler.

Faktisk var der så mange penge, at man måtte efterlade en del i Kabul lufthavn, da der simpelt hen ikke kunne presses flere penge ind i helikopteren.

- Måske vil har blot redde samfundets penge fra Taliban? Men de fleste regner dog med, at disse penge skal forsøde hans tilværelse i hans eksil.

nanna Brendstrup, søren ploug, Alvin Jensen, Lillian Larsen, Torben Arendal, uffe hellum, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Per Torbensen, Marianne Stockmarr, Steen Bahnsen, John Andersen, Jan Fritsbøger og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Carl Chr Søndergård

Jeg kan huske, jeg var til en anti-krigs demonstration, hvor Frank Grevil var taler. Det var da en forholdsvis velbesøgt demonstration.

Self var det ikke præcis Afghanistan det handlede om, men det var trods alt den samme løgn, hele krigsførelsen byggede på.

Man skulle ‘demokratisere’ et folk, med en pistol for panden..

Hver gang man slog en talibaner ihjel, slog man stadigvæk i bund og grund oftest en afghaner ihjel - og det er sgu’ ikke særligt sympatisk, som udefrakommende..

Enten skulle man have slået dem alle sammen ihjel, eller have været der længe nok, til at de var døde af alderdom. Men ja, man har fra starten støttet et illegitimt styre - så man burde ikke føre krig på denne måde.

Man må forsøge sig med f.eks - bøger, viden og propaganda.

Alvin Jensen, Torben Arendal, uffe hellum, Marianne Stockmarr, Torben Nielsen, John Andersen, Jan Fritsbøger og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til Gert Romme17. august, 2021 - 08:07-fx. " (USA) lovede fred og demokrati, og gav befolkningerne en oplevelse af optimisme. Men i stedet for demokrati satsede de på nogle af disse forhadte og dybt korrupte private krigsherre, som de legaliserede og gjorde styrtende rige."- det blev fortalt i P1 fx i Orientering (men dengang var der også journalister som Niels Lendvig m.fl. )

Allan Stampe Kristiansen, Alvin Jensen, uffe hellum, Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, Ole Meyer, Rolf Andersen, Torben Skov, Marianne Stockmarr, John Andersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Hvis det ikke var så sørgeligt, så er den her krig at sammenligne med molbobonden, der jager en stork ud af marken, fordi den træder korn ned.
11. september blev nogle tusind slået ihjel, og man smadrede et helt land og dræbte et forfærdende antal mennesker

Allan Stampe Kristiansen, søren ploug, Alvin Jensen, erik pedersen, Torben Arendal, uffe hellum, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Bo Stefan Nielsen, Marianne Stockmarr, Carsten Munk, Steen Bahnsen, Carl Chr Søndergård, John Andersen, Dorte Sørensen og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja og endnu mere tragisk bliver det, når fx. en mand som Colin Powell nu fortæller , at Bin Laden kunne "bare" blive bedt om udlevering - men præsidenten ville helle en krig. Hvor meget hold der er i den fortælling ved jeg ikke - husker hans fortælling om mobille kemiske laboratoriumer osv. i FN .

Allan Stampe Kristiansen, søren ploug, Alvin Jensen, erik pedersen, Karen Grue, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

glem ikke at invasionen af Afghanistan, og seks andre lande hvor USA ikke kan lide regimet var besluttet længe før 9/11, og glem ikke at Anders Fogh havde givet tilsagn om dansk deltagelse både før 9/11 og også før det havde været debatteret i folketinget, og glem så heller ikke at krigene er blevet ført på basis af løgne fabrikeret i USA, for vi kan ikke regne med at nogen medier minder os om det, langt de fleste spreder stadig løgnene.

Allan Stampe Kristiansen, søren ploug, Alvin Jensen, Torben Arendal, Lars Løfgren, Torben Skov, John Andersen og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Netop - krig løser ingenting men.

Vi må forhindre fremtidens folkevalgte i at kaste sig ud i krigslege. Lad Afghanistan sætte et endegyldigt punktum for politikernes "ret" til at spille "statsmænd", på vegne af det danske folk. Det har jo aldrig været os almindelige borgere, der har villet sende døtre og sønner i krig.

Og hvad så, kan man med rette spørge, når folkevalgte diktatorer eller private bander som Taliban eller Osama bin Laden popper op og øver vold og undertrykkelse? Efter min opfattelse skal vi ikke gribe ind militært for - rent logisk, vil det føre til flere døde og lemlæstede blandt dem vi går i kamp mod og blandt vore egne styrker. Så det er det værst tænkelige vi kan gøre.

Nu har vi på det seneste lært, at det internationale samfund kan rykke meget hurtigt når det gælder - pandemi og klima er eksempler. Denne vilje skal også komme til udtryk når fjender af fred, orden og anstændig opførsel mod egne borgere dukker op.

En metode kunne være en altomfattende boykot med stop for al vareudveksling, transport til og fra landet, pengeoverførsler osv. osv. Luk det pågældende land inde bag en (imaginær) stålkuppel og gør det klart for banditterne at verden åbnes op dem igen, for samhandel med videre i det øjeblik man garanterer at overholde almindelige menneskerettigheder som defineret i FN´s Verdenserklæring.

Alvin Jensen, Carl Chr Søndergård og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Krister,
hvis dit forslag gælder Afghanistan, bliver det ekstremt svært at gennemføre, da landet deler over 2000 km grænse med Pakistan, og Pakistan med dets interesser næppe er interesseret i sådan et skridt.

Jan Fritsbøger

Erik man kunne da lade stålkuppelen inkludere Pakistan, men du har ret i at det bliver ekstremt svært, og der er det store problem at det først og fremmest går ud over folket, og kun i mindre grad banditterne,
jeg har så en anden bedre, men endnu sværere løsning, nemlig at stoppe al produktion af militære våben globalt og skabe en verden helt uden militær og krig, en sådan løsning kan kun komme nedefra, men hvis alle undersåtter nægter at lystre magthaverne på alle de områder magthaverne får deres magt fra, men i stedet samarbejder med hinanden om at leve uden at forsørge magten så kan verden virkelig ændres, intet er umuligt ikke engang vilde utopier.

Alvin Jensen, erik pedersen, Torben Nielsen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

I begyndelsen af dette årtusinde købte jeg et flag i Italien.

Flagets farver var regnbuens. Øverst var den lilla farve. Ikke den røde.

Midt på flaget stod med store bogstaver: PACE.

København er i denne tid til overflod dækket af regnbueflag uden påtegningen FRED.

Det må være en af de store forglemmelser.

søren ploug, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Torben Skov og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Og så fortsatte hun med at fortælle om USA´s entre i det totalt krigsskadede Afghanistan for 20 år siden. De (USA) lovede fred og demokrati, og gav befolkningerne en oplevelse af optimisme. Men i stedet for demokrati satsede de på nogle af disse forhadte og dybt korrupte private krigsherre, som de legaliserede og gjorde styrtende rige. Skriver Gert Romme.
Jamen for pokker det var tilsyneladende umuligt at finde de demokratiske elementer i Afghanistan. Når Vesttyskland fik et demokratisk styre var det fordi der VAR nogle demokratiske elementer i befolkningen. Partier som var demokratiske og organisationer som havde overlevet nazismen. Men der var jo ingen i Afghanistan der havde kæmpet for et vesteuropæisk demokrati, eller så få at de ikke betød noget.
Det er/var jo deri naiviteten bestod: Nu får I et frit valg og så.... Der blev postet masser af penge i civile projekter og hvad enten det nu var civile eller militære projekter blev der jo stjålet med arme og ben. Af uforståelige årsager tog man ikke konsekvensen af dette og trak sig ud.
De danske soldater blev hånet fordi de sagde at de gjorde en forskel, nu hånes de for at trække sig ud.
Tragikken består jo i at nogle ville hvad de syntes var det gode, men modtagerne forstod det ikke og udnyttede denne uvidenhed. Læren er altså: Bliv væk fra de disse dysfunktionelle stater. Der findes masser af diktaturer som Vesten samarbejder lystigt med. Hvorfor ikke et kalifat i Afghanistan ?

Maj-Britt Kent Hansen

Pace betyder fred på italiensk. Flaget købt i Italien.

søren ploug, Alvin Jensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Afganistan, Iraq, Syrien, Libyen - hver gang har Danmark været helt i spids for USA´s medskyldige i overfald på suveræne lande.
Læren er, at det skal vi lade være med næste gang!

Alvin Jensen, Torben Arendal, Mikael Benzon, uffe hellum, Carsten Munk, Lars Løfgren og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Tak til Jette Gottlieb, både for en modig indsats i Afghanistan, og for at holde fast i anti-militarismen og antiimperialismen. Højredrejningen af Enhedslisten går jo ellers stærkt disse år, hvilket bl.a. partiets folketingsmedlem Christian Juhl senest demonstrerede ved at gå ud med et krav om, at FN "etablerer en fredsbevarende styrke - af en anselig styrke", som han skrev på sin Facebook i aftes.

Juhl foreslår med andre ord et radikalt brud med Enhedslistens to årtiers modstand mod udenlandsk invasion og besættelse af Afghanistan til nu at kræve netop dette. Også selvom han helt newspeak'sk taler om "fredsbevarelse" i en situation, hvor Afghanistan for første gang i årtier ikke er i krig og den afghanske hærs soldater netop har stemt med fødderne og valgt fred over flere blodsudgydelser, selvom prisen hedder Taliban.

Hvilken "fredsbevarelse" er det mon, Juhl taler om, når Taliban ikke vil have udenlandske tropper på afghansk territorie? Fredskugler? Fredsbomber? Fredskrig? For det nye Taliban-styre vil ikke have udenlandske tropper på afghansk jord.

Har de sidste tyve års besættelse ikke netop vist, at det hele tiden har været en dødfødt idé, som ikke tjente andre end stormagternes position? Ellers kan vi gå tilbage til 1980'erne, da Christian Juhl var DKP'er, og hvor amerikansk- og britisk-støttede mujahediner samt maoistiske grupper greb til våben for at tilbagerulle den afghanske kommunistregerings landreformer og andre reformer, der kolliderede med gamle kulturelle strukturer og klansystemer. Dengang rykkede sovjet som bekendt ind for at "fredsbevare", og vi ved hvordan dét gik...

Afghanerne har ikke kendt til andet end rædsler og undertrykkelse i årtier, uanset om det var borgerkrigens rædsler eller Talibans og det korrupte marionetregime to versioner af helvede for den almindelige afghaner.

Jeg håber, at Enhedslisten vil undsige Christian Juhls fantasi om en de facto invasion og i stedet sætte kræfterne ind på at skabe kontakter og samarbejder i Afghanistan med progressive politiske partier, kvindebevægelser og fagforeninger. Som gammel marxist forstår Christian Juhl vel stadig verden ud fra en grundlæggende tro på, at almindelige mennesker i fællesskab kan befri sig fra borgerskabets og reaktionære kræfters undertrykkelse og skabe de forandringer, de ønsker at se.

Alvin Jensen, Per Dørup, erik pedersen, Mikael Benzon, uffe hellum, Pietro Cini og Anker Nielsen anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Apropos PACE. Jeg var i Rom i 2002-3 og elskede synet af fredsflag fra tusindvis af balkoner og vinduer i protest mod den forestående Irak-krig. Men jeg undrede mig også over ordet PACE, som jeg troede var stavet forkert. En lokal kommunist forklarede mig, at det var italiensk for fred, og der var tale om en succesfuld kampagne fra fredsbevægelsen (Pace da tutti i balconi, dansk; "fred fra alle balkoner"). Fredsvagten foran Christiansborg har flaget med PACE-flaget dagligt siden 2001.

søren ploug, Alvin Jensen, erik pedersen, Torben Arendal, uffe hellum, Pietro Cini og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Bjørn Poul Christensen

Det har altid undret mig og forarget mig at Anders F Rasmussen fik det meste af Danmark til at acceptere at Profylaktisk Krigsførelse var en del af vores udenrigspolitik.
Jeg håber at ansvarlige politikere nu besinder sig og få skiftet spor.

Desværre tyder Mette Frederiksens udtalelse mandag ved regeringsrokaden: " intet var forgæves" på det modsatte.

Allan Stampe Kristiansen, søren ploug, Alvin Jensen, erik pedersen, Torben Arendal, uffe hellum, Pietro Cini, Ib Christensen, Bo Stefan Nielsen, Carl Chr Søndergård, Steen K Petersen og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Bo Stefan Nielsen - Netop!

Det udgik fra Italien. Siden kunne man se samme flag med ordet for FRED på mange sprog. Og som jeg husker det, flagede Fredsvagten med flere af disse i hjørnet foran Christiansborg.

Bo Stefan Nielsen

@Maj-Britt Kent Hansen

De står der stadig med PACE fanerne, ligesom de har gjort hver eneste dag siden oktober 2001, da de startede deres protest imod Danmarks engagement i Bush’s War On Terror og krigen i Afghanistan. De fortjener den største respekt!

Allan Stampe Kristiansen, søren ploug, Alvin Jensen, erik pedersen, Torben Arendal, Pietro Cini, Maj-Britt Kent Hansen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
John Johansen

@ Maj-Britt Kent Hansen

Her er lidt info om det flag du købte i Italien. Det har været i brug ved antiatomvåben og freds demonstrationer i Italien siden 1961.
https://en.wikipedia.org/wiki/Peace_flag (Engelsk)
https://it.wikipedia.org/wiki/Bandiera_della_pace (Italiensk)

Alvin Jensen, Maj-Britt Kent Hansen og uffe hellum anbefalede denne kommentar

Vi kunne ikke få dem til at slås: Quote Biden. Om verdens stærkeste krigerfolk. Ever wondered why?

Svend Jespersen

Det er vist lige værd at minde om, at de udenlandske, militære troppers angreb på Afghanistan ikke udelukkende skyldtes ”krigsliderlige” magter som USA og Danmark. Husker nogen ”United Nations Security Council resolution 1267”? Er der nogen, som stadigvæk kender til NATO’s såkaldte musketer-ed? Den ed bekræfter bl.a., at ”at et væbnet angreb mod en eller flere af medlemslandene skal betragtes som et angreb på dem alle.”

Japans angreb på Pearl Harbor i 1941 dræbte 2402. Angrebene 11. september 2001 resulterede i 2976 døde. Hvis man accepterer angrebet på Pearl Harbor som en gyldig grund for USA til at erklære krig mod Japan, hvorfor har mange så så store kvababbelser ved at acceptere al-Qaidas angreb 11. september som en lige så gyldig grund til at acceptere og reagere på deres krigserklæring?

@svend - tjah, man gengældte jo netop IKKE angrebet 9/11 med et angreb på saudi-arabien, der formodes at stå bag. I stedet angreb krigsliderlige amerikanske generaler, styret af en svag og forvirret george w, en hel del andre lande.
Fogh, den mest krigsliderlige danske leder i et hundrede år, fulgte glad med på krigs-vognen. Stolt repræsentant for krigsliderlige danske generaler, uforstyrret af fakta og uforstyrret af al snak om fred og menneskerettigheder.
Der er en særlig plads i helvede til de tosser, der stemte for Foghs krig, og dermed stemte for alle ofrene, som skreg og døde i de amerikanske tortur-anstalter. Historien vil skrive krystalklart om den danske accept af tortur-flyene, hvor ofre blev kidnappede og transporteret til deres konzentrationslejre.
Venstre ved du altid, hvor du har!
De relativt få danske torturbødler og deres meddelagtige, har ikke nær så mange ofre på samvittigheden, som de danske stemmeberettigede, der gennem Fogh gav legitimitet til disse vanvittige krige og denne vanvittige tortur.

søren ploug, Alvin Jensen, Carl Chr Søndergård, Pietro Cini, erik pedersen og Mikael Benzon anbefalede denne kommentar
Mikael Benzon

Lidt historisk kontekst: USAs inddæmningspolitik af Kina startede allerede under Jimmy Carter, og var udtænkt bla. af Zbigniew Bzrezinski. Han var fortaler for en geostrategi som omfattede hele Central Asien. I vid udstrækning adopteret og videreført af Reagan og Busch I&II: "Som verdens eneste tilbageblivende globale supermagt er det nødvendigt at udforme en integreret og omfattende strategi for hele Eurasien" cit Foreign Affairs, okt 97. Reagans stab af neokonservative udviklede derpå en vision for Det Amerikansk Århundrede, Wolfowitz, David Frum, Weinberger, Rumsfeld mfl. implementerede visionen med brutal konsekvens - og Danmark bistod som lille men trofast aktør

søren ploug, Alvin Jensen og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

John Johansen - tak for info og Wiki-links.

1961-1921. Et jubilæum. Og den aktuelle anledning med Afghanistan.

Det må forsøges at fastgøre mit PACE-flag på altanen.

Allan Stampe Kristiansen, Alvin Jensen, Carl Chr Søndergård og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

uffe hellum, 17. august, 2021 - 19:04.

I sandhed en særdeles opbyggende kommentar.

Bo Stefan Nielsen

@ Svend Jespersen

1. Hvorfor antager du, at man må være for USA's krig mod Japan i 1941, når man er imod Afghanistankrigen? Det er ren manipulation. Det svarer ca til f.eks. at postulere, at folk som tager afstand til Danmarks fortid som slaveejende kolonimagt, er for brugen af børnesoldater. Det er m.a.o. ikke noget argument at skyde andre fabrikerede holdninger i skoene. Personligt var og er jeg imod krig og besættelse af Afghanistan, og jeg ville i 1941 have været, og er, imod USA's krig og atombombeangreb på Japan. Det hænger glimrende sammen for mig.

2. United Nations Security Council resolution 1267 var ikke et carte blanche for krig og besættelse af Afghanistan, men en aftale om sanktioner og sortlistning af terrorister og Taliban-medlemmer. At den så siden er blevet fremført som figenblad for den amerikanske War On Terror og dennes utallige veldokumenterede forbrydelser, menneskerettighedskrænkelser og slagtning af civile, er så et ud af desværre mange vidnesbyrd om, at FN langt fra altid er den neutrale fredsdue, vi er vant til at forstå organisationen i Vesten. Så med henvisningen til resolution 1267 vildleder du igen.

3. Ja, folk ved i almindelighed godt hvad NATO's musketéred går ud på. Kunne du måske forestille dig, at mange af os bare er hamrende uenige med verdens største og mest aggressive rockerklub? I mine øjne er NATO mindst ligeså slemme som Al-Qaeda, og det er en skændsel, at Danmark og alle andre nationer ikke for længst har forladt alliancen og stillet USA og "American Exceptionalism" stolen for døren. I øvrigt, hvad har musketéreden med Afghanistankrigen at gøre? Det var som bekendt ikke Afghanistan, men en terrorgruppe, der angreb New York og Pentagon d. 11. september 2001.

Jeg tror på fred, ikke på voldelig hævn og åndssvage musketéreder mellem stormagter og deres skødehunde. Freden kommer ikke af sig selv, og da slet ikke ved våbenmagt, besættelse og terror mod civilbefolkningerne. Freden er noget, vi er nødt til at arbejde aktivt og stædigt for. Smag på navnet: KRIG mod terror. Hvor idiotisk er dét ikke lige..?

Svend Jespersen

Bo Stefan Nielsen, 18. august, 2021 – 09:33.

Er du klar over, hvor privilegeret, du er, når du kan udtale dig så skråsikkert? Er du klar over, hvor privilegeret, du er, når du tilsyneladende er overbevist, at dit bedste argument er, at ” Freden er noget, vi er nødt til at arbejde aktivt og stædigt for”?

Den slags udtalelser kan ikke bruges til noget som helst i virkelighedens verden. Nogle vil måske endda påstå, at du må være religiøs, at du måske endda læner dig op ad Bibelens ord om, at ”Ulven og lammet græsser sammen, løven æder strå som oksen; men slangens føde er støv. Der findes hverken ondskab eller ødelæggelse.”

Hvordan arbejder man ”aktivt og stædigt” for fred? Skal den indsats kun rettes mod USA og andre onde, vestlige magter, eller gælder det også grupper som al-Qaida, Taliban, IS, Jama'at al-Tawhid wal-Jihad, Al-Shabaab o.m.a.?

Igen, du er så privilegeret, at du formentligt aldrig har været udsat for at skulle tage stilling til det ultimative valg om, hvor langt du er villig til at gå for at beskytte dig selv eller dine nærmeste.

Jeg respekterer mennesker, som individuelt ønsker at undgå at skade andre mennesker bedst muligt, men der er stor forskel på den holdning og de overvejelser, et lands regering må gøre sig for bedst at beskytte sine egne borgere.