Baggrund
Læsetid: 9 min.

»Jeg kan sige det meget enkelt: Uden rumænerne havde vi for længst lukket og slukket«

Af Skagens 7.600 indbyggere er 600 rumænere, og 100 af dem arbejder på fiskefabrikken Prime Ocean. »Uden rumænerne ville virksomheden ikke være her,« siger direktøren. Var det ikke for udenlandsk arbejdskraft, var flere virksomheder formentlig flyttet til udlandet, siger borgmesteren
Claudiu Pacural (til højre) arbejder ved ’linjen’ på fiskefabrikken Prime Ocean i Skagen. Han sætter pris på trygheden og roen ved at bo i Danmark, mens flere af hans rumænske kolleger også sætter pris på den stabile og høje indtægt.

Claudiu Pacural (til højre) arbejder ved ’linjen’ på fiskefabrikken Prime Ocean i Skagen. Han sætter pris på trygheden og roen ved at bo i Danmark, mens flere af hans rumænske kolleger også sætter pris på den stabile og høje indtægt.

Tobias Nicolai

Indland
9. august 2021

Mågerne kæmper højlydt om pladsen under den blå himmel over Skagen Havn.

Inde i fiskefabrikken hører man dem dog ikke og ser kun deres fødder nedefra, når de lander og spankulerer rundt på de matterede ovenlysvinduer over ’linjen’ – fabriksbåndet, hvor fiskene suges hele ind i den ene ende og kommer parterede og vakuumpakkede ud i den anden.

Bevægelserne går hurtigt ved linjen i Prime Oceans fabrikslokaler, hvor luften er iskold. Der arbejdes koncentreret. Claudiu Pacurals opgave er at kontrollere kvaliteten på de parterede fisk. Han vender rutineret de store laksesider – forsiden, bagsiden, godkendt – inden de bliver sendt videre til vakuumpakning eller– i nogle få tilfælde – kasseret.

Pludselig lyder en sirene. Der er pause. Maskinerne lukkes ned, og der bliver næsten stille.

Claudiu Pacural fortæller, at han selvfølgelig havde hørt, at der var gode penge at tjene i Danmark. Men det, der er vigtigst for ham, er, at der er så roligt og normalt i Danmark.

»Jeg kan godt lide trygheden her,« siger Claudiu Pacural.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Siersbæk

Vi venter blot på Dansk Fallitpartis surrealistiske kommentarer til dette bidrag fra den virkelige virkelighed!
Det kunne sikkert blive helt underholdende at læse....

Anne Søgaard, Jørgen Tryggestad, Birte Pedersen, Niels Bønding, Mogens Kjær, Dennis Jørgensen, Holger Nielsen, Inger Pedersen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, Svend-Erik Runberg, Werner Gass, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Det er jo en skævvridning af EU, at man flytter arbejdspladser til der hvor den er billigst. Se hvor vi er endt med Kina? Der er jo ingen danske ingeniører der flytter til et vellønnet arbejde i Rumænien. Så hellere lukke biksen og lade nordmændene rense deres egne dambrugs laks. Det bliver ikke til bedre føde at gøre det i Danmark, og vi får heller ikke flere velfærdskroner ud af sådant et cirkus?

Fremtiden ligger i udvikling af nye fødevarer, en moden industri og et stærkt eksportmarked.

Steffen Gliese

Flere af disse virksomhedsportrætter! Det er interessant og med til at skabe det kendskab til det almindelige liv i samfundet, som ingen længere har adgang til viden om.

Dan Jensen, Anne Søgaard, Jørgen Tryggestad, Birte Pedersen, Pietro Cini, Ivan Mortensen, Niels Bønding, Ole Henriksen, Torben K L Jensen, Mogens Kjær, Magnus Fischer, Holger Nielsen, Torben Siersbæk, Poul Søren Kjærsgaard, Jens Ole Mortensen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Lotte Tvede, Alvin Jensen, Carsten Nørgaard, Torben Bruhn Andersen, Claus Nielsen, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, Svend-Erik Runberg, Werner Gass og Peter W. Svendsen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

det samme gælder for min kones arbedsplads danpo i aars. hvor hun som thailænder er ja den "tybiske ansatte ". det er ganske enkelt vores ægtefæller som der er med til at holde danmark kørende på trods af de gentagende nationalistiske angreb fra det udanske parti dansk folkeparti. som der føre direkte LANDSSKADELIGT virksomhed,

Vi dansk udenlandske ægtepar er ja direkte ofre for en lovgivning, der er skrevet for at ramme muhammed af navn, mens den så ja rammer mortens kone fra thailand af knap så meget gavn. og gør det ja BEVIST og OVERLAGT da man jo skal ha tal til at fylde sin xenofobiske statestik.

Dansk folkeparti var og er årsagen til at vi har så utålelige love i danmark. da de konstant i mere end 20 år har kæmpet for stramning på stramning. hvor vi gik fra at som det blev sagt under bertel haardes tid som integrations minister at loven skulle være hård men fair. til at loven er direkte uretfærdig men stram. som der nu blev og er lovgivningens eneste foremål. dette skred har en årsag og årsagen er dansk follkeparti. som der BEVIST BENÆGTER AT UDLÆNNINGE FAKTSIK GAVNER ØKONOMIEN.

jeg har ikke had men et udpræget dybt følt foragt for dette blut und boden facistisk nazistiske parti. som der , har skabt dette politiske skred..

danmark ville forlægst ha lukket og slukket hvis det ikke var for den indvandring vi har fået. og dette faktum benægter dette racistiske bundskrab af dansk folkeparti som et faktum.

Peter Mikkelsen, Jørgen Tryggestad, Birte Pedersen, Pietro Cini, Jens Ole Mortensen, Niels Bønding, Signe Hansen, Mogens Kjær, Holger Nielsen, Torben Siersbæk, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Susanne Kaspersen, Svend-Erik Runberg og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Torben S: Så vidt jeg ved er DFs repræsentanter i Frederikshavn kommune glade for, at rumænere og andre østerupæere er flyttet til kommunen. DR lavede for et år eller to siden nogle reportager fra netop Skagen. Og sagde en DFer netop det.

Holger Nielsen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar
Eric Bøgh Svinth

Krokodilletårer.... fra firmaernes side.
Lavtlønsarbejdere er med til at skabe en working poor gruppe i Danmark. Danskeren er nødt til at tjene en vis mængde penge for at kunne leve i et samfund med høje leveomkostninger - selv på basalt niveau.

Danskeren er for dyr og bliver fravalgt af firmaerne, som har rigeligt adgang til billig udenlandsk arbejdskraft.
Sammenholdt med djøf segmentet har talt "almindeligt" arbejde ned til at være uattraktivt og lavtrangerende, vælger nogle dansker også arbejdet fra... for ikke at komme i en limbo-situation hvor de fremstår som tabere og tjene for lidt i forhold til hurtigere nedslidning og generelle leveomkostninger.

En sideeffekt er at man også fastholder en dansk socialgruppe fast i overførselsydelser og kontanthjælp - en gruppe som kunne få et forbedret livsindhold og socialt netværk ved at være tilknyttet arbejdsmarkedet.

Torben Skov, Daniel Joelsen, Ervin Lazar, Holger Nielsen, Michael Larsen, Carl Chr Søndergård, Kim Houmøller og Per Christiansen anbefalede denne kommentar
Leanette Nathalia Chresta Jensen

Fiskevirkssomheden, har jo netop overenskomstreguleret løn.
Er dog enig i at alt arbejde i DK skal være det, eller mindst med danske mindstelønninger.
Det lød mere som, at det var svært at rekruttere danskere til det ubekvemme i arbejdet, at vi ikke er sultne nok.

Per Torbensen, Mogens Kjær og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Glæder mig over denne artikel om udenlandsk arbejdskraft. Højrefløjen og venstrefløjen bruger samme argumenter.
De samme argumenter bruges, bruges i USA, til at berettige en mur mellem USA og Mexico .
Burde man ikke stikke piben i debatten i Trump-muren ?

Der er vand om det meste af Danmark. Men der er jo ingen forskel om man laver en mur af love, eller bygger en mur.

Lise Lotte Rahbek

Der er formodentlig ikke plads til skånehensyn eller mennesker over 60 år i den fiskelinje.
(jeg er ligeglad med deres nationalitet)

Hvis ikke der er villige mennesker til at varetage hårde og sandsynligvis nedslidende jobs, så vil virksomheder ikke kunne blive i Danmark og konkurrere med udenlandska virksomheder, som også brugervillig arbejdskraft til hårdt og nedslidende arbejde ...

Men hey?!
Nej, bare glem det.
Sådan har det jo altid været.

Birte Pedersen, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Kim Houmøller, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Jeg griner hver gang det hævdes at en fisk er økologisk - det er rystende som vi lader os bedrage. Det er et rent kapløb mod bunden der gavner nul og niks, kun profitten og nogle byrådspolitikere kan se fordelene ved at have slave-lignende arbejde i baggården. 1/5 af det danske arbejdsmarked kører efter denne formel i 2021.

Torben Skov, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Daniel Joelsen, Per Torbensen, P.G. Olsen, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Hvad vil der ske med en rumænsk arbejder med opholdstilladelse, men ikke statsborgerskab, der kommer ud for en arbejdsulykke, der giver varige mén? Vil hans opholdstilladelse ikke blive fornyet, og statsborgerskab blive til en umulighed? Uanset hvor meget rumæneren så holdte af at leve i det rolige Vestjylland? De fik lov at komme her for at gøre en virksomhed og den lokale kommune rigere. Man må håbe at samme kommune derfor også ser dem medborgere, de har samme ansvar for som statsborgere - og at de hjælper dem til at blive netop det. Ellers vil deres påstande om taknemmelighed i hvertfald klinge hult.

Jan Damskier, Birte Pedersen, Jan Fritsbøger, Anders Reinholdt, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Carl Chr Søndergård, Mogens Kjær, Holger Nielsen, Torben Siersbæk, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Gert Romme
Vil du ikke lige pege på de 'underlige synspunkter', du har læst herover ?
Jeg er i tvivl om de ligger i artiklen eller i kommentarerne, og hvorfor du synes synspunkterne er underlige.

Torben Siersbæk

@Jan Damskier
Dansk Fallitparti har i sjældent høj frad dyrket sporten at tale med to tunger. Det betyder, at man sagtens kan "glade for, at rumænere og andre østerupæere er flyttet til kommunen." - bare det ikke siges så højt at Politbureau skal forholde sig til det!

@Daniel Joelsen
Hvordan har det her overhovedet noget med EU at gøre?
"Det er jo en skævvridning af EU, at man flytter arbejdspladser til der hvor den er billigst."
Det MAN, der flytter virksomheder er virksomhedens ejere - herunder de store pensionsfonde, der bl.a. sikrer medlemmerne større pensioner, end de ellers ville få!
Har du selv en pebsionsopsparing i en pensionsfond er du altså med til at flytte virksomheder!
Det er under alle omstændigeder noget vås, at EU står bag internationaliseringen!

Torben Siersbæk

"Dansk Fallitparti har i sjældent høj GRAD dyrket sporten at tale med to tunger."

Annette Munch

fint at få migranternes bidrag til vores samfunds udvikling belyst i flere brancher f.eks. landbruget - hvad er der blevet af de mange østarbejdere fra Minkindustrien? den offentlige sundhedssektor er ligeledes et interessant område

Inger Pedersen, Steffen Gliese, Tina Peirano og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Ejnar Pedersen

Tak for en interessant artikel, men hvorfor har man ikke undersøgt i hvilket omfang fabrikken evt. benytter skattely?

Torben Skov, Jens Ole Mortensen og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Tak for artiklen - Den er medvirkende til at farve min dag.

Daniel Joelsen

@Torben Siersbæk EU’s frie bevægelse af arbejdskraften, så længe der er så store sociale uligheder i unionen, er med til at underminere den nedre del af arbejdskraften i mange lande. De bliver trukket ned på den laveste fællesnævner. Jeg er ikke imod internationalisering af arbejde eller varer, blot det bliver udført under et sæt fælles minimumsregler, på skatte- arbejdsmarkeds- og minimumslønsregler. Ellers ved vi hvor det trækker hen, nemlig udnyttelse af den svageste - altid.

Det er jo ingen kunst i at købe billige norske opdrættede laks, forarbejde dem billigst, for så at sælge dem som luksusprodukt. Den er der de første 20 af i køledisken. Det er en opportun branche som jeg ser det, som skifter til et andet produkt når chancen byder sig.

Michael Larsen, Torben Skov, Jan Fritsbøger og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men, Daniel Joelsen, så er det jo netop EU, du støtter - og ikke de tilbageholdende danske politikere, der stadig formår at fremstille lønmodtagernes historiske nederlag i 1899 som en sejr.
Det burde være klart for arbejderpartierne, at en lovreguleret mindsteløn kan være den direkte vej til aldrig igen at få en borgerlig regering.

Daniel Joelsen

Min kommentar omkring ingeniører og Rumænien var ikke ment som reflektion over jobmuligheder eller sprogklubber. Men, mens 10-tusindevise af rumænere fra ufaglærte til doktorer søger arbejde i Danmark, er strømmen den anden vej, specielt for de bedre uddannede mikroskopisk. Og lønnen er her altafgørende.

Det danske landbrug og ejendomsværdien har begge nydt godt af tusindevis af campingvogne, kældre og andre former for midlertidigt husly som østarbejderen har lejet, i sin kamp for et bedre liv.

Jens Ole Mortensen

@Ejner Pedersen.

Tak for en interessant artikel, men hvorfor har man ikke undersøgt i hvilket omfang fabrikken evt. benytter skattely?

Man kan ikke spore finansielle transaktioner, på samme måde som ved kryptovaluta. Der skrives en blockchain hver gang en transaktion skifter ejer.
Alle transaktioner er nemme at spore.

ulrik mortensen

Bagsiden af medaljen, flere millioner børn i øst europa vokser op uden deres forældre -
https://www.dw.com/en/the-plight-of-europes-euro-orphans/a-17268091

jens peter hansen

Min gamle gymnasiekammerat , i mange år bibliotekar i Skagen, fortalte for mere end 5 år siden at fisken blev håndteret af rumænere. Hvem tror københavnerne gravede metroen og er bygningshåndværkere på de store byggerier i hovedstaden ?

jens peter hansen

https://www.eu.dk/da/fakta-og-tal/statistik/bnp-pr-indbygger
Her kan man se hvad de enkelte landes bnp er. Der er lang vej for Rumænien og andre østeuropæiske lande..

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

"Pausen fra linjen varer en halv time. Arbejdsdagen er delt op, så der arbejdes i to timer, derefter er der pause, og så går det tilbage til linjen til to timer igen. Alle har de samme hvide uniformer på, blå handsker, hårnet, undtagen formændene, der har sort arbejdstøj på med deres initialer trykt på tøjet."

Det må siges at være rimelige forhold. Som gymnasiepige arbejdede jeg på en fiskefabrik. Det gjorde jeg i 4 måneder i 4 somre. Indtil for omtrent 5 år siden gik man i gymnasiet i 4 år i Island. Sommerferien var fra 3.5-4 måneder. Det gjorde det muligt for unge, der ikke havde velhavende forældre at tjene gode penge til vinteren. Vi har ikke SU.

Tiderne var 8.00-12.00, pause, 13-15.00, pause, 15.30-17 og ofte fra 15.30-19.00. Enkelte gange arbejde vi fra 20.00-11.00.

Det er benhårdt at arbejde på en fiskefabrik. Der er larm fra maskiner og somme tider fugtigt og koldt. Det er anstrengende for hænderne, at skære og rense fisk for orm i så lang tid. Vi skiftede og somme tider pakkede man. Det gør man ved et lysbord, som gennemlyser fisken og derved kan man finde de ben og orm, der ikke skal være der.

Jeg har en skolekammerat, der lavede en opgave om arbejde på fiskefabrikken. Vi arbejdede sammen en sommer, hun var lidt ældre end jeg. De slags arbejde giver ofte gigt i hænder, i arme og i ben. Des mere man skar, des flere penge tjente man.

Så vi bør takke de mennesker, der gider arbejde sådanne steder, for mange føler sig måske for fine til den slags arbejde.

Måske burde vi sende Folketingets politikere en smuttur på en fiskefabrik, for at se hvad de duer til. Manges skønne lange og blonderede eller mørke hår bliver de selvfølgelig nød til at skjule under en netkyse.

Torben Siersbæk, Viggo Okholm og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Personligt mener jeg ikke, at den slags virksomheder primært fremstiller fødevarer. De fremstiller penge.
Faldt over dette:
https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/bagmaend-fiskede-millioner-fra-s...

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver ikke Stella.

Torben Skov
Fiskeri og bearbejdning af fisk, er det, der har holdt Færøerne, Island og Grønlands økonomier oppe,
akkurat som grisene har holdt Danmark oppe engang. Så kan man diskutere om danske slagterier fremstiller fødevarer eller laver penge.

Fåreavl har også været en del af fødevareproduktion i de førnævnte tre lande,

I mit hjem spiste vi fisk 5 dage om ugen, kød en gang om ugen og grød, eller suppe en dag.

Under Enevælden måtte islændinge ikke fiske. Fiskene var den danske konges og danske købmænds eje. Stakler, der raslede med krog i vandet, uden tilladelse i deres fattigdom kom i "rasphuset" i København og her døde de.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Torben Skov
Ulovligt fiskeriet blev selvfølgelig ikke altid opdaget og fiskeri af foreller og laks var også en del af det islændinge spiste. Laksefloder har også de senere år, givet nogle landmænd store indtægter.

I dag har ejer kvotekongerne fisken i havet og ikke kongen. Vi har en milliardær i vores familie. Han er vældig sød, men det meste fornærede menneske i familien. Han er min morbror. En gang var jeg i Island og mødtes med familien i et stort indkøbscenter. Jeg ville give alle kaffe og kage. Det blev ikke til noget, fordi min morbrors kone sagde "skal vi ikke bare betale hver for sig".

Margur verður af aurum api. Mange bliver aber af at have penge.

Rettelse. Der mangler vis et par kommaer hist og her.
Vi skiftedes og somme tider pakkede man.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.
Rettelse

I dag ejer kvotekongerne......

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Jeg må dog sige, at min morbror altid har behandlet sine folk godt. Nu har han solgt herligheden.

Ingen i familien har nogensinde misundt ham. Alle har haft ondt af hans besvær med pengene og det gode ved ham er, at han ville aldrig stemme på et parti, som NB og han har betalt sin skat.

Torben Siersbæk

@Daniel Joelsen - 09. august, 2021 - 11:14.

Og da Norge ikke er medlem af EU er din påstand stadig uargumenteret.