Interview
Læsetid: 7 min.

Morten Sodemann: Corona har lært os, at ulighed i sundhed er vores alle sammens problem

Fra begyndelsen af coronakrisen har socialt udsatte været hårdest ramt af smitte og død, både herhjemme og globalt. Og det går ud over hele samfundet, når virussen bliver ved at sprede sig i lommer. Det er en vigtig lektie om ulighed i sundhed, mener professor Morten Sodemann

Sigrid Nygaard

Indland
24. august 2021

I de første måneder af coronapandemiens begyndelse i foråret sidste år spredte smitten sig som en bølge hen over Danmark.

De første tilfælde blev fundet i Nordsjælland, hvor den øvre middelklasse havde bragt den nye virussygdom med hjem fra deres skiferier i Alperne, som på det tidspunkt var et smittehotspot. 

Men ret hurtigt skvulpede smitten videre til områder vest for København i kommuner som Glostrup, Albertslund og Ishøj, hvor en stor andel af indbyggerne har et lavt uddannelsesniveau, og der bor mange med ikkevestlig baggrund, ligesom arbejdsløsheden er højere end mange andre steder i Danmark. Siden har områderne været nogle af dem herhjemme, der har været hårdest ramt af COVID-19. 

Pandemiens vandring hen over danmarkskortet er blevet et billede på dens store sociale slagside. Også i resten af verden har COVID-19 vendt den tunge ende nedad. Belastede boligkvarterer, minoriteter og de fattigste lande har generelt været hårdest ramt af både smitte og død.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

`Ulighed i sundhed koster det danske samfund omkring 50 milliarder kroner om året i tabt førlighed, arbejdsliv og livslængde `
Det er dog en fantastisk finansiering, der skal til for at holde klasseopdelingen i samfundet i live.
Kunne man dog ikke finde mere produktive ting at bruge de mange penge på?

Thomas Tanghus, ingemaje lange, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Herligt igen at læse Sodemanns strukturkritiske ulighedskritik af velfærdsstatens indsatser. Men kæden hopper af. Beboerne i de udsatte boligområder infantiliseres: De skal iflg Sodemann passes og nudges. Ellers forstår de ingenting.
Det er alt for unuanceret. Alle ved fra hjemlandene at der også er Covid-19 der. Alle ved at de gamle i familierne dør af sygdommen. Masser af civilsamfundsorganisationer samt kommuner har siden pandemiens begyndelse gjort et kæmpe hjælpearbejde i lokalområderne. Beboerforeninger, boligselskaber og mange private aktører er gåer fra dør til dør. De har oversat, snakket uformelt med ogvejledt hvor de kunne. og har fået mange minoriteter med på at lade sig vaccinere.
Problemet er iflg mange af disse organisationer, at de efterhånden er nået til vej ende med dem, der kan vejledes til at lade sig vaccinere. Tilbage står de, der ikke vil. Og det er ikke uvidende individer, men folk, der aktivt ikke ønsker at blive vaccineret.
Hvordan overbeviser man en 22-årig mand af pakistansk oprindelse, der mener at vacciner gør muslimer sterile og som ser vacciner som endnu et udtryk for en racistisk islamofobisk myndigheds overgreb?
Kan strukturkritikken være handlingsvejledende her?

Carl Chr Søndergård, Rikke Nielsen, Jesper Andersson , Finn Jakobsen og Nicolaj Ottsen anbefalede denne kommentar

Jens Christian Jacobsen.
Noget af årsagen i indvandre kredsene til, at der er flere, der ikke ønsker at sige ja tak til stikket er, at de får oplysninger, vi ikke får officielt her i Danmark, vi bliver ret ensidigt oplyst, men udlændingene har flere sprog de søger på, og hører derfor også om flere bivirkninger af stikket i udlandet, end vi får oplyst af myndighederne, sencuren er ret hård herhjemme for den slags oplysninger. En anden ting der gør, at der en større del smittede, (vi får ikke oplyst hvor mange der er indlagt i % i forhold til andre grupper) er, at rigtig mange har ikke så stærkt immunforsvar, mangler vitaminer mm, de har job, som gør de er i mere kontakt med mange forskellige mennesker end folk med hjemmearbejde eller fast arbejdssted, med de samme mennesker, så det er ikke så enkelt, som myndighederne fremstiller problematikken, der er mange faktorer der spiller ind og ikke at de er af anden herkomst end etnisk danske
.

Niels G Madsen

@Illa Jepsen,
Jeg tror altså også at henstillinger om at udvise samfundssind og ""tage en for holdet" klinger lidt hult i ørene på mange med minoritetsbaggrund, ligesom det også gør for mig som har nær familie her med ikke-vestlig bagrund.

Jeg kan da ikke lade være med at undre mig over hvorfor man forventes at "tage en for holdet" idag, når man både i går og i morgen igen bliver betragtet og omtalt som nogen der ingen værdi eller berettigelse har i Danmark.

Rikke Nielsen

Jeg synes, at det er et interessant aspekt, jens christian jacobsen tager frem, med infantiliseringen af befolkningen, når vi taler om ulighed i sundhed. Vi er alle små børn og den store moderstat har en ansvar for at tage sig af os.

Lad os tage rygning som eksempel. Rygning er en kæmpe dræber. 13.600 dør med baggrund i rygning hvert år. Mon ikke vi alle ved, at rygning er farlig, også dem der ryger. Men alligevel smøges der videre. Når samfundet forsøger at gøre noget ved dette kæmpe problem med information og begrænsninger der, hvor det går ud over andre, handler debatten i befolkningen mere om friheden til at ryge, end om, at det er pisse farligt. Staten har ikke mange greb til løsning af dette, specielt ikke, hvis man er en stat, der ikke går ind for totalforbud.

Men er rygere så små børn, der kræver et totalforbud, eller er de (fleste) voksne med et ansvar for at tage vare på sig selv? Også selvom det har konsekvenser ift. sundhedsmæssig ulighed.

jens christian jacobsen

@ Illa Jepsen
Du mener at mange i udsatte boligområder er bedre oplyste end 'os andre' fordi vi 'kun' er oplyste gennem de danske myndigheder? Ja, de danske myndigheder kolporterer ikke anti-vaxx teorier om det ene og det andet. Så jeg foretrækker at lytte til myndighederne kontante oplysninger fremfor at læse og lytte til de vanvittige ude på nettet.
Så påstår du, at grunden til at mange indvandrere bliver hårdere ramt er, fordi de er i dårligere fysisk tilstand end danskere. Det var rigtigt tidligere i epidemien da det var de gamle der blev ramt og i flere tilfælde døde. Nu er de yngre, der bliver ramt. Under alle omstændigheder: Jo flere, der af den ene eller den anden grund kan rammes af Covid-19, jo mere er der brug for at alle der kan bliver vaccinerede. Og de unge, der ikke vil lade sig vaccinere, ved udmærket at det er de ældre, det går ud over. Der er ingen undskyldning for på nuværende tidpunkt i epidemien ikke at lade sig vaccinere.

Finn Jakobsen, Marianne Jespersen og Niels Jakobs anbefalede denne kommentar
Niels G Madsen

Vel er der så flere legitime.grunde til ikke på nuværende tidspunkt at blive vaccineret.

For det første er det helt ok at være så "gammeldags" at man holder sig til de.standarder og forsiktighedsprincipper vedr. udvikling og godkendelse af medicinske produkter som der var generel enighed om for blot 2 år siden, men som der nu er lykkedes at kaste helt under bussen.

Og i øvrigt behøves frie mennesker ikke komme med "undskyldninger" for selv at bestemme hvad de vil have ind i deres krop. Det er fuldt tilstrækkeligt med et "ja tak" eller "nej tak". Så er den ikke længere.

Det er også et helt legitimt synspunkt at den præcedens, som betingelsesløs accept af corona politikens frihedsindskrænkninger fremmer, er mere farlig for menneskerettigheder i fremtidens samfund, end denne konkrete sygdom berettiger.

Jeg selv ønsker ikke på nuværende tidspunkt at tage første skridt til et livstidsabonnement på årlige covid vacciner, heller ikke selv om første skud (måske) er gratis.

jens christian jacobsen

Ja, Niels. Dit første argument for ikke at lade dig vaccinere, er sådan set rigtigt, men berettiger efter min mening ikke til den konklusion, du drager. Og dit andet synspunkt med 'frie' mennesker er jo tidstypisk for jer, der bor i Ego-lande lige fra USA over UK til Danmark. Din frihed eksisterer kun, fordi alle os andre lader os vaccinere. Du risikerer ikke selv noget. Free rider kalder man dig. Nyder uden at yde. Så meget for solidaritet og samfundssind. Og så snakker du om menneskerettigheder, som du påstår, at samfundssind kan resultere i. Jeg forstår simpelhen ikke ,hvad du mener.
Men med tiden slipper du nok afsted uden at blive syg med dit associale standpunkt. Takket være alle os andre.

Marianne Jespersen

Uligheden i sundhed og lav vaccine deltagelse skal ikke bare reduceres til et kulturelt og etnisk problem. Det gør Morten Sodemann heller ikke. Morten Sodemann påpeger, at det er de korttidsuddannede, med ufaglært arbejde, som kræver tilstedeværelse, med manglende it-kundskaber, utilstrækkelige muligheder for isolation osv. Mere end noget andet er det en middelkasse og overklasse tilgang og indretning af både vores sundhedsvæsen og coronabekæmpelsen ( restriktioner, isolation, sprog, lixtal.) som har betydning. Fx. kunne selv højtuddannede akademikere og folketingspolitikere i begyndelsen heller ikke finde ud af at booke en vaccinetid.

Essensen er at vi ved udmærket fra 10.000 års epidemi historie, at det er de fattigste, der bliver mest syge og dør. Skal vi ændre på det skal vi anlæggge et klasseperspektiv. Sjovt nok er den gruppe, der påråber sig deres absolutte individuelle frihedsrettigheder sjældent blandt disse fattigste. Disse grupper vil ofte ikke bare selv bestemme om de vil vaccineres, de forlanger oftest også ret til at gå uden mundbind og coronapas og frihed for alle mulige andre restriktioner.

Det kan være ok ikke at ville lade sig vaccinere -( selvom det ikke kan videnskabeligt begrundes med de gode vacciner vi har i DK) men så må man også bære, at samfundet sikrer sig imod, at man får lov at være smittebærere og driver epidemien videre.
Det er jo i øvrigt ikke kun unge pakistanske mænd, der tror på mærkelige myter om det ene og det andet, er selvoptagede og eventuelt lider af kamufleret nåleskræk.

Niels G Madsen

@jens christian jacobsen,

jammen hvis du tror at jeg nok vil gå fri af sygdom på trods af min påståede egoisme, så peger det vel på at der er opnået flok-immunitet alene ved hjælp af frivillige vaccinemodtagere. I så fald er alt jo godt.

Jeg kunne omvendt hævde at dine holdninger er egoistiske når du er villig til at nedbryde væsentlige hårdttilkæmpede rettighedet vedr. selvbestemmelse om medicinsk behandling. Og det netop i en tid hvor medico-tech industrien af politikerne tilbedes som falske profeter for evigt liv og endeløst afkast.

Hvem er du til at sige at mine magt og kapitalisme-kritiske samfundsmæssige bekymringspunkter er mindre valide end dine? Og at det skulle være et udtryk for manglende solidaritet at jeg frygter langsigtet nedbrydning af etablerede borgerretigheder, lige så meget som du frygter corona?

jens christian jacobsen

'langsigtet nedbrydning af borgerrettigheder?'
Ja, retten til at være free rider. Til at nasse på de risici andre påtager sig på dine vegne, på den solidaritet du selv ikke vil (tør?) yde.
Og - bare for sjov: Sig et par ord om din særprægede 'kapitalisme-kritik.' Også gerne om sammenhænge mellem din kritik og 'borgerrettigheder.'

Finn Jakobsen

Hvorfor mon det er progressivt at have en blind vinkel for den åbenlyst etnisk/kulturelt begrundede vaccinemodstand ? Det er åbenlyst forkert, når Sodemand kun forholder sig til, at fattige og underuddannede slår ud med den største vaccinemodstand og dermed sygdomsfrekvens pga Covid-19. Der er større covid-frekvens blandt etniske minoriteter, ikke blot pga sociale forhold, men også pga det ekstraordinære vaccinefravalg blandt etniske minoriteter af mellemøstlig oprindelse. Hvorfor skal det være et tabu at forholde sig til det?

Niels G Madsen

Ja, lad os da endelig forsøge at holde fokus på muslim-bashing. Den plejer jo at kunne lukke enhver debat.

Finn Jakobsen

Niels G Madsen: jeg går på ingen måde ind for nogen form for muslim-bashing, Jeg er tilhænger af, at alle skal vaccineres uden hensyn til etnisk eller religiøs orientering.

Niels G Madsen

Der er da.godt at du ikke diskriminerer i den henseende, men hvorfor drejer du så samtalen ind på påståede tabuer vedr. borger med mellemøstlig baggrund?

Hvad skulle det lige være for tabuer? Der er da ingen befolkningsgruppe der har været mere hængt ud i hele corona-universet end dem. Det skulle da lige være somalierne.

Jeg kan godt kende en skovl fra en spade.

Finn Jakobsen

Niels G Madsen: jeg bliver nødt til at tilføje, at din måde at debattere på er meget utiltalende. Jeg forstår ikke, at du skal skyde folk motiver i skoene, som vi ikke har. Hold dig venligst til sagen, lad være med at lade fordommene løbe af med dig. Så får vi en bedre meningsudveksling.

Finn Jakobsen

Niels G Madsen: det er såmænd bare den kære professor Sodemand, som lægger op til at etablere et tabu om, at enhver diskussion om etnicitet i forbindelse med vaccinemodstand, er malplaceret - for ifølge ham, altså professor Sodemand, er det kun sociale forhold, der konstituerer om man er mere elle mindre udsat for Covid19. Jeg mener, at professoren tager grueligt fejl - og jeg fatter ikke, at han ikke forstår at moderere sine udtalelser, professortitlen taget i betragtning.

Niels G Madsen

Finn Jakobsen,
Jeg synes jo at det er en sygeliggørelse af (indtil videre) helt lovlige personlige til eller -fravalg når private lægefaglige oplysning om enkeltindivider, i al offentlighed bliver sammenkørt for at udtrække top-10 lister over steder hvor flere borgere har taget et andet lovligt valg end andre steder, og som herefter skal debatteres paternalistisk, disekeres offentligt på tv af alskens højpandede sociologer og glatte politikere på jagt efter eksponering.

Hvorfor skulle etnicitet/baggrund/kultur være mere relevant at problematisere for visse afgænsede minoriteter end for alle de andre uvaccinerede borgere som bor mere spredt rundt om i landet? De er jo talmæssigt mange flere.

Niels G Madsen

@jens christian jacobsen

"Og - bare for sjov: Sig et par ord om din særprægede ’kapitalisme-kritik.’ Også gerne om sammenhænge mellem din kritik og ’borgerrettigheder.’ "

Hvis du vil vide mere om mine holdninger generelt kan du jo kigge lidt omkring her og debatten på version2.dk