Reportage
Læsetid: 7 min.

»Den stille strejke« har skabt en situation, der risikerer at vælte hele læsset på afsnit C217

På afsnit C217 på Aarhus Universitetshospital har sygeplejerskestrejken indfundet sig. Men udskudte patienter og manglende fremskridt i konflikten risikerer at føre til en situation, der gør mere ondt end selve strejken
»Efter strejken bliver det vanskeligt, når vi har alle de patienter, vi plejer at have, plus alle dem, der skal bookes ind til nye tider efter strejken. Det bliver en hård tid,« siger sygeplejerske Elisabeth Elmstrøm Jensen (th.). På billedet afholder hun morgenmøde på mave- og tarmafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

»Efter strejken bliver det vanskeligt, når vi har alle de patienter, vi plejer at have, plus alle dem, der skal bookes ind til nye tider efter strejken. Det bliver en hård tid,« siger sygeplejerske Elisabeth Elmstrøm Jensen (th.). På billedet afholder hun morgenmøde på mave- og tarmafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Tobias Nicolai

Indland
16. august 2021

Sygeplejerske og tillidsrepræsentant Annette Wells rejser sig op fra sin stol og rømmer sig.

»Der er ikke noget bombeagtigt nyt,« konstaterer hun.

Det er fredag morgen på afsnit C217, klinikken for lever-, mave- og tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital, og på afdelingens morgenmøde er Annette Wells ved at orientere sine kolleger om sygeplejerskestrejken, der har stået på siden 19. juni.

Hendes besked er sigende for den situation, sygeplejerskerne står i efter en sommer i strejkens tegn. De kræver højere løn og vil gøre op med den tjenestemandsreform, der tilbage i 1969 placerede deres fag nederst i lønhierarkiet sammen med andre kvindedominerede fag. Men hen over sommeren har det vist sig at være en overordentlig vanskelig kamp, de har kastet sig ud i.

For på trods af at konflikten trækker længere og længere ud, og sygeplejerskerne gentagne gange har udvidet strejken, er der ingen udsigt til et nyt forligsforslag eller et politisk indgreb.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Krister Meyersahm

Regering og folketing tager ikke ansvar og man kan frygte at det hele munder ud i at mæglingsforslaget blot ophøjes til lov. Det vil være en ulykke, fordi det ikke løser noget men blot gøder vejen for utilfredshed og flugt fra faget.

Når der allerede i dag er mere end 4000 ubesatte (bevilgede) stillinger i sektoren, bør enhver kunne forstå at den er rivende gal.

Sker intet positivt må vi rydde op blandt politikerne på valgdagen.

Rolf Andersen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, erene rusmann, Rikke Nielsen, Peter Høivang, Thomas Tanghus, Gert Romme, Henning Egholk, Jesper Frimann Ljungberg og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Hvad gør danskerne den dag sygeplejerskerne får nok af den måde vi behandler dem på, siger op og går hjem?

Rolf Andersen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, erene rusmann, Freddie Vindberg, Rikke Nielsen, Peter Høivang, Gert Romme og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Ninjaed :)

Ole Kresten Finnemann Juhl

Når strejkekassen er tom dukker sygeplejerskerne hovedet og lusker tilbage på pinden.

Henning Egholk

Til Ole K F Juhl: Du synes måske din kommentar er sjov. Men det er den så bare ikke. Det er dybt alvorligt for vores iøvrigt velfungerende sundshedsvæsen. Problemer med dårlige normeringer, manglende personale og den ringe løn har været der i årevis!! Ingen politikere har gjort en tøddel. Nok er nok så hvis ikke der kommer en løsning så vil der mangle 8000 sygeplejersker om ganske få år. Der mangler allerede nu mange. Punktum.

Rolf Andersen, Inger Pedersen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, erene rusmann, Rikke Nielsen, Krister Meyersahm, Gitte Loeyche, Peter Høivang, ingemaje lange, Thomas Tanghus og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det har vist sig igen og igen, at Danmark har såkaldte "ansvarlige" politikere, der ikke tager ansvar for noget som helst.

På en række områder ser det faktisk ud som en kamp mellem borgerne og de arrogante politikere, som borgerne selv har valgt.

Jeg håber virkelig, det huskes ved næste valg.

Peter Høivang, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, erene rusmann, Krister Meyersahm og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Et godt eksempel på når strategier og taktikker overstiger sund fornuft, og i stedet bliver en kamp om, hvem der vinder en konflikt end om, hvad vi vil med vores sundhedsvæsen i fremtiden, og om den allerede voldsomme medarbejderflugt fra faget, passer ind i det. Der fejler den danske model efter min mening eklatant.

Rolf Andersen, Marianne Rosendahl Erichsen, Peter Høivang, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, erene rusmann og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Hvorfor får "den stille strejke" mig til at tænke på myten om "de stille piger", og at der er en nedladende dimension i det.

I stedet kunne det være "den ansvarlige strejke", da sygeplejerskerne jo holder menneskers liv i deres hænder, ja, de er faktisk taget som gidsler af deres eget fag, og en "larmende" strejke derfor kan koste menneskeliv. Måske er det dem, der ikke gider lytte, der er problemet, end hvor højt, der er skruet op for volumen-knappen.

Carl Chr Søndergård, Peter Høivang, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen, erene rusmann og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
erene rusmann

Ole K F Juhl - til info: efter det korte møde mellem DSR og Danske Regioner hvor Anders K bad os om at komme med et "realistisk" udspil og samtidig meldte ud at der ingen penge er, så snakker vi, på mit afsnit, om det er nu vi skal sige op? Det kan da godt være at vi ikke må sige op kollektivt, men så må vi jo sive et par stykker hver måned. Ved at snakken også går andre steder. Så jeg er alvorligt bange for at du tager fejl! Vi dukker ikke nakken - vi er dem der er smuttet.

Peter Høivang, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg og Krister Meyersahm anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Det er også en fejl at tale om "Den danske Model" på arbedsmarkedet.

Modellen virker mere end helt fint på det private arbejdsmarked, når der er en konflikt mellem lønmodtagere og private virksomheder. Begge parter har en økonomisk interesse i ordentlige arbejdsforhold og rimelige lønninger.

Og så er der i øvrigt normalt nogle års aftalt pause mellem hver gang, der skal forhandles.

Men i det offentlige er arbejdsgiverne jo ikke en privat virksomhed, men kommuner, regioner, staten (læs: finansministeriet), som jo har ubegrænsede økonomiske midler mod lønmodtagernes strejkekasse.

En privat virksomsejer kan jo ikke true de ansatte med lovindgreb .. men den kan staten.

Men ok: Mette Frederiksen lovede jo 1000 nye sygeplejerske, da hun var i valgkamp (DR, 2019):

https://www.dr.dk/nyheder/politik/500-sygeplejersker-er-forsvundet-fra-s...

Så @ Ole Kresten Finnemann Juhl, du siger:

"Når strejkekassen er tom dukker sygeplejerskerne hovedet og lusker tilbage på pinden."

Nej Ole, sygeplejerskerne finder andre steder at arbejde. Men husk at holde Mette F op på hendes løfte om 1000 flere sygeplejersker næste gang der er folketingsvalg ;)

Carl Chr Søndergård

Sygeplejerskerne burde nok få sig en ny formand, med en ny angrebsvinkel.

Det er self også noget med at se, hvor ens folketingsstemme, skal lande - næste gang der er folketingsvalg. For socialdemokraterne har jo sendt regionerne i byen, uden penge på lommen.

Og ja, i bund og grund er dette makværk sat i søen af bilagsdværgen, der oprettede regionerne og kaldte det ‘godt politisk håndværk’

Regionerne er desværre bare en hæslig opfindelse, da de ikke selv kan opkræve skat, de er nogle store diffuse størrelser og dermed er uinteressant for de fleste vælgere og politikere.

Samtidig har man givet regioner ansvaret, for noget så vigtigt, som sundhedsvæsenet, der så bliver ‘detail-styret’ af en centralregering..

Mette Frederiksen kan da sagtens finde 1.000 sygeplejersker - og mindst lige så mange læger. Men foreløbig har hun altså ikke lige frem følt sig motiveret.

Hun skal blot kigge på sundhedsvæsenet i Norge og Sverige, for her finder hun dem. Det norske sundhedsvæsen kender jeg ikke i detaljer, men det svenske uddanner konsekvent et mindre antal sygeplejersker, end det skal bruge.

Og Mette Frederiksen kan formentlig få tag i dem, der ikke er groet fast i familiemæssige forhold.

Men der skal altså lidt mere på bordet end blot lav løn. For arbejdsforholdene har afgørende betydning for de fleste af dem, der er rejst.

Emil Davidsen

Der er mange ting der har min sympati mht sygeplejerskerne og deres sag men alene det at have en go sag retfærdiggøre ikke at bærer sig tankeløst og dumt ad. Kunne være de skulle have lyttet til deres ledelse i DSR der måske godt kunne se at timing og enegangen var at gøre den gode sag en bjørnetjeneste.
Nu ligger medlemmerne, ophidset af misforstået femnisme og brandtaler, i deres følelsers seng som de har redt.
Gør det, sig op i hobetal. Eller kik på mens jeres bluff bliver kaldt. De fleste af jer ved godt at græsset ikke nødvendigvis er så grønt på den anden side af hegnet, uanset hvor meget det ellers bliver talt op. Ryggen mod muren, gør alvor af jeres snak eller tag konsekvensen af jeres ubesindighed og vent et lille årti før chancen byder sig igen.