Sygeplejeskestrejken
Læsetid: 4 min.

Sygeplejerske-studerende efter lovindgreb: »Vi er enormt skuffede over det her resultat«

Lovindgrebet mod sygeplejerskestrejken har fået sygeplejestuderende Lærke Bünger til at overveje at søge videre, når hun er færdig med uddannelsen, og hun ved, at andre medstuderende nu overvejer deres fremtid
Lærke Bünger studerer på Diakonissestiftelsen i København og sidder i forretningsudvalget for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning SLS. Hun fortæller, at hun kender flere medstuderende, der overvejer deres fremtid i faget.

Lærke Bünger studerer på Diakonissestiftelsen i København og sidder i forretningsudvalget for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning SLS. Hun fortæller, at hun kender flere medstuderende, der overvejer deres fremtid i faget.

Maria Fonfara

Indland
28. august 2021

Om halvandet år er Lærke Bünger færdiguddannet som sygeplejerske, men selv om hun elsker alt ved faget, så kommer hun næppe til at stå klar på hospitalet, når hun har sit eksamensbevis i hånden. I stedet vil Lærke Bünger formentlig søge videre og læse en kandidat ovenpå uddannelsen.

»Jeg ville have givet faget en helt anden chance, hvis fremtiden så anderledes ud, og vi stod til at få bedre arbejdsvilkår,« siger Lærke Bünger.

Hun fortæller, at hun er meget påvirket af hele strejkens forløb og af regeringens indgreb.

»Det påvirker vanvittigt meget, når man står midt i uddannelsen, og der så foregår en konflikt, hvor alle taler om dit fremtidige arbejde, og hvor Folketingets partier ikke vil gøre noget ved vores arbejdsvilkår og vores løn,« siger Lærke Bünger.

»Det påvirker en masse sygeplejestuderende, og det påvirker mit eget valg, i forhold til hvordan jeg vil bruge uddannelsen, når jeg er færdig.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Hullevad

Det ligner meget lærer konflikten. Søgningen til seminarierne er raslet ned og hullerne lukkes af studenter. Hvem skal erstatte sygeplejerskerne? SOSU assistenter! Man burde kopieres det svenske forhandlingssystem!

Alvin Jensen, Gert Romme og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

..."men selv om hun elsker alt ved faget"...
Ahh, den naivitet. Bare vent, hun skal nok blive klogere.

"»Det er et kæmpe problem. Dansk Sygeplejeråd kan sagtens kæmpe for gode arbejdsvilkår, men hvis der ikke er nok til at udfylde de stillinger, så kan man jo ikke gøre ret meget."

Det lyder grangiveligt som om at Dansk Sygeplejeråd har vundet kampen om ordentlige arbejdsvilkår, herunder den fornødne ressource til at skabe faglig og kollegial trivsel, foruden patienter som oplever meningsfulde behandlingsforløb, og at man nu bare mangler sygeplejerskerne til at udfylde stillingerne? Unægteligt en ny situation.

Krister Meyersahm

Efter tre år kommer grundlønnen inklusive pension op på 30,000 for fuld tid i dagtimer. Dét er stadig et godt stykke under andre jobs som; elektriker, tømrer, snedker og mange flere. Og hvad har det med sagen at gøre? Jo, det betyder at vi gerne betaler vore bygningshåndværkere en god løn men vore sundhedsarbejdere - dem vil vi skide på - de er jo offentligt ansatte og derfor en skattemæssig belastning.

Vi skal skamme os og i særlig grad skal der kastes skam på en regering og et folketing, der er ude af stand til at se hvilken risiko man løber med sundhedssektoren. Med ubesatte stillinger i tusindvis og et signal til unge der overvejer en fremtid som sygeplejerske om at - her er lønnen dårlig og arbejdsgiveren ikke til at hugge og stikke i.

De to Gøg og Gokke ministre, Hummelgaard og Heunicke kunne ellers ganske enkelt have imødekommet sygeplejerskerne, uden større udgift. Man kunne jo have tilbudt sygeplejerskerne lønstigningen på de 1400 kroner allerede nu og ikke splattet ud over tre år. Det ville sikkert også, Gøg og Gokke talentet taget i betragtning, have været muligt at overtale det flertal i folketinget der nu banker sygeplejerskerne på plads til, at give håndslag på at sygeplejerskerne vil få mindst det samme ved næste overenskomst. Men nej - hellere være dumstædig.

Alvin Jensen, Kim Houmøller, Werner Gass, Frederikke Nielsen, Gert Romme, Niels G Madsen, Peter Høivang, Inge Lehmann og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Kunne tænke mig et overblik over hvem der har penge i det private sundhedsvæsen, og om de er at finde blandt de gode bidragsydere med partistøtte.
Især dem der udbyder "sundhedsforsikringer".

For jeg ser ikke håndteringen af denne strejke som, at handlingerne fra politikernes side taler for borgernes og samfundets bedste interesser.

Alvin Jensen, Werner Gass, Peter Høivang, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Emil Davidsen

@Krister Meyer
Har vi fastsat tømre m.fls løn kollektivt? De får den løn primært fordi det er folk villige til at betale for at få lavet hvad-end de nu køber deres service til.
Sygeplejerskerne har min sympati, men, det er svært at støtte op om, undskyld mig her, tumpet opførelse. At man har en rimelig sag betyder ikke at man så kan kaste alm. fornuft og virkeligheds forståelse over skuldrene og så bare råbe højt med et par gode kampråb og skilte.
Det er underligt at se Grethe Christensen tale "dunder" imod en aftale hun selv af 2 omgange har anbefalet... Enten skulle hun have forklaret sine medlemmer at de overspillede deres hånd eller også burde hun være gået af. Ikke at det havde ændret slutresultatet, men, hun havde været nemmere at tage seriøst i det mindste...
Det er for min skyld fint hvis sygeplejerskerne nu opsige i hobetal og studerende flygter fra studiet. Det er at lade ord matche handling og vil give resultater på sigt. Jeg tror bare ikke heeelt på at der bliver oplevet og troet, sådan for alvor, på at græsset er så meget grønnere på alternativernes enge.
Hvis det offentlige ønsker noget ændret markant, så stå sammen, sådan rigtig sammen, men, husk, at der er både fordele og ulemper ved at handle som ét kollektiv.
Bedre held næste gang og tænk jer nu lidt om inden i sætter følelser foran fornuft.

Krister Meyersahm

Vi skal skamme os og i særlig grad skal der kastes skam på en regering og et folketing, der er ude af stand til at se hvilken risiko man løber med sundhedssektoren. Med ubesatte stillinger i tusindvis og et signal til unge der overvejer en fremtid som sygeplejerske om at - her er lønnen dårlig og arbejdsgiveren ikke til at hugge og stikke i.

De to Gøg og Gokke ministre, Hummelgaard og Heunicke, sendt i byen af en uduelig statsminister, kunne ellers ganske enkelt have imødekommet sygeplejerskerne, uden større udgift. Man kunne jo have tilbudt sygeplejerskerne lønstigningen på de 1400 kroner allerede nu og ikke splattet ud over tre år. Det ville sikkert også, Gøg og Gokke talentet taget i betragtning, have været muligt at overtale det flertal i folketinget der nu banker sygeplejerskerne på plads til, at give håndslag på at sygeplejerskerne vil få mindst det samme ved næste overenskomst. Men nej - hellere være dumstædig.

Frederikke Nielsen

Hører mange udtale i disse dage i>"hvorfor ikke i stedet ansætte nogle flere sygeplejesker end at kæmpe for mere i løn".... og så kan jeg ikke lade være med at tænke mit omkring de skarpeste knive i skuffen... men lad os lade den ligge.

Men jeg har meget svært ved at se det (kvindenedladende) følelsesdrevne i, at kæmpe for, at arbejdet som sygeplejerske bliver så attraktivt, inklusive bedre aflønning, at det kan tiltrække minimum 4.000 nye medarbejdere i faget. Og formentlig endnu flere om ganske kort tid.

Det er ganske enkelt en katastrofe for landets sundhedsvæsen, vi er på vej ind.

Lillian Larsen, Alvin Jensen, Werner Gass og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Emil Davidsen

@Rikke
Jeg læser lidt sidste del af dit indlæg som henvendt til min kommentar.
Det overrasker mig at du kobler det følelsesladet sammen med det kvinde-stereotypiske billede, troede du var modstander af sådan noget. Mænd kan da være og er da ligeså-vel styret af følelser.
I denne specifikke sag er problemet, skåret ud i pap, at man(medlemmerne af DSR) ikke har forholdt sig til, eller ihvertfald voldsomt undervurderet den pragmatiske virkelig man nu engang befandt sig i. Selv ikke verdens mest retfærdige og snusfornuftige sag vil kunne holde til at blive ført ud i livet med en total virkeligheds forglemmelse hvis ikke den da var vundet inden den begyndte.

Jens Christensen

@Rikke Nielsen, mht til manglende ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen, så forekommer det mig, at det er en problematik, som gælder helt overordnet for samfundet og for rigtig mange faglige funktioner i samfundet. Det bliver måske en problematik, som spænder meget bredt og ikke kun over sygeplejen.

Som naturlig følge heraf kommer så spørgsmålet om, hvad der er vigtigst, og hvordan der prioriteres.

https://www.ae.dk/analyse/2021-03-danmark-mangler-99000-faglaerte-i-2030

Kim Houmøller

Vi har valgt 179 folketingsmedlemmer til at varetage danskernes behov. I mine øjne ville Gøg & Gokke have klaret landets problemer de sidste 10 år bedre. I stedet har vi fået politiske sager, hvor domstolsafgørelser trækker tiden ud, til stor skade for befolkningen.

Vi kan jo bare vælge nogle andre bliver svaret
Spørgsmålet er?
Kan vi det!

Frederikke Nielsen

Emil Davidsen, modsig mig gerne, det ville glæde mig at blive modbevist, men jeg har aldrig hørt en strejke i et mandsdomineret fag omtalt som følelsesladet.

Resten af, hvad du skriver fremstår som nonsens, medmindre du mener, at det er dumt at strejke. Dumt forstået som virkningsløst. Og der kan vi måske nå hinanden, da jeg mener, at den såkaldte danske model har udspillet sin rolle, og måske endda aldrig virket for offentligt ansatte. Spørgsmålet er så bare, hvad der skal ind i stedet.

Emil Davidsen

@Rikke
Jeg har faktisk lidt svært ved at komme i tanke om så mange "mandsdomnieret" strejker på nær lige måske skraldemændenes strejke fra min barndom/ungdom. Bevares, de findes da sikkert, men, en håndfuld af de historiske er netop, ja, historiske. Kan stadig ikke se hvorfor det er grund til at mene at følelsesladet skulle være kønsrettet andet end selvfølgelig hvis man køber ind på stereotypen. Min alder er måske min last i den sammenhæng.

Men - nonsense ligefrem...
Tillad mig lige at remse de forskellige overvejelser op som mange observatører gjorde sig i starten og i løbet af de seneste 11uger om strejken:
Sygeplejerskerne gik enegang uden de andre faggrupper som alle havde accepteret/stemt ja, de stod altså som faggruppe alene. Kassen var gjort op i regionerne så der var intet at komme efter andet end et regerings indgreb til fordel for sygeplejerskerne. Hvis indgrebet skulle falde til fordel havde de et meget stort problemer imod sig.
Hvis en faggruppe kunne strejke sig til, vel at mærke som de eneste/alene, til fordelagtige regerings indgreb så var der lagt i ovnen til at alle de andre faggrupper vil gøre præcis det samme. Med andre ord, vil det sætte et meget spændende fortilfælde og alene dette vil give enhver regering grund til bekymring/forbehold. Med andre ord, kun en overvældende folkelig opbakning vil kunne få en regering så meget som til at overveje et begunstigende indgreb. Dette var givet fra start af og jeg er temmelig sikker på at ledelsen i DSR havde/har gjort sig disse overvejelser.
At få skabt denne overvældende folkelig opbakning var timet skidt; Lige op til en sommer med OL, EM fodbold og tour de France (Afghanistan kunne så rimeligt nok ikke forudsiges vil ramme som den gjorde, så det var bare uheldigt) var ikke go hvis man ønskede at blive hørt. Ikke for sjov det bliver omtalt som den stille strejke.
Er ovenstående virkelig bare nonsense for dig?

Mit parti støtter sygeplejerskerne
Det parti, jeg har stemt på de seneste 30 år, kan jeg vel godt tillade mig at kalde ”mit parti”. Mit parti er Danmarks rød-grønne parti og vi støtter sygeplejerskerne!
Ved starten af overenskomstforhandlingerne gik mit parti ind for, at alle skal have samme løn. Det var i hvert fald det synspunkt partiets uofficielle chefideolog, Pelle Dragsted, var fortaler for. Han var så optaget af dette ædle synspunkt, at han mod bedre vidende påstod, at det også var fagbevægelsens synspunkt, og bebrejdede Fagbevægelsens Hovedorganisation, at de ikke krævede ens løn ved forhandlingerne, selvom ens løn ikke er på fagforeningernes dagsorden og vistnok aldrig har været det. I sin klumme om ulighed i februar her i avisen, fokuserede Pelle så meget på lønforskellene blandt lønmodtagerne, at han helt ignorerede det egentlige ulighedsproblem i samfundet, som er 1000 gange større end forskellene mellem lønmodtagernes lønindkomster. Men han blev sat til vægs af realiteterne: Sygeplejerskernes fagforening og medlemmer har med deres afvisning af overenskomstforslagene vist, at de heller ikke prioriterer ens løn højt, men lønmæssigt gerne lægger yderligere afstand til andre faggrupper herunder deres kolleger på sygehusene, SOSU, laboranter, jordemødre, portører og andre.
Indtil for nylig gik mit parti altså ind for, at alle skal have en god løn, og samtidig for at alle skal have samme løn. Men der er undtagelser fra denne principielle holdning. Vores betingelse for at deltage i forhandlingerne om afslutning af sygeplejerskestrejken var, at der skulle flere penge på bordet. Hermed manifesterede vi klart vores kærlighed og støtte til denne faggruppe. Ikke til de lavestlønnede eller de fattige, de syge, de nedslidte, folk uden arbejde, men til netop denne relativt vellønnede gruppe. Så mit parti er nu både fortaler for ens løn til alle og samtidig ønsker vi at give sygeplejersker et lønforspring.
Mit parti er principiel fortaler for den frie forhandlingsret, men samtidig går vi ind for regeringsindgreb. Det var den 21. juli 2021 at mit parti erklærede sig som tilhængere af et regeringsindgreb. Vi var altså - ligesom sygeplejerskernes formand - fortalere for, at regering og folketing skulle gribe ind og dermed ligesom i de kommunistiske systemer og i de korporative nazistiske og fascistiske stater, overlade det til arbejdsgivere og staten i forening at bestemme over løn- og ansættelsesvilkår. Selvom dem det drejer sig om, har sagt nej tak, bliver de nu med lov tvunget tilbage i arbejde. Mit partis repræsentanter på tinge er relativt unge. Måske har de glemt, at strejkeretten hører med til de demokratiske frihedsrettigheder ligesom aftaler om løn- og ansættelsesvilkår? Knægtelse af den fri forhandlingsret er en alvorlig angreb mod de demokratiske frihedsrettigheder, som desværre gradvist og bid for bid er blevet reduceret i de seneste mange år – nu også på mit partis opfordring, selvom det var fordi vi gerne ville give sygeplejersker mere i løn.
Selvom mit parti nu ikke længere uforbeholdent er fortaler for den frie forhandlingsret - herunder strejkeretten, så er vi (vistnok?) stadig fortalere for ens løn til alle. Nu dog med undtagelse af sygeplejerskerne, som skal have mere. Sådan får vi principperne til at passe sammen med dag-til-dag-politiken. Men hvis nogen skulle finde på at sige, at mit parti er i splid med sig selv og ikke har en sammenhængende ideologi eller politik, da skal ingen være i tvivl om mit svar: Jo, men vi støtter sygeplejerskerne!

Frederikke Nielsen

Jens Christensen

"@Rikke Nielsen, mht til manglende ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen, så forekommer det mig, at det er en problematik, som gælder helt overordnet for samfundet og for rigtig mange faglige funktioner i samfundet. Det bliver måske en problematik, som spænder meget bredt og ikke kun over sygeplejen."

Det er jeg selvfølgelig ikke uenig med dig i. Der mangler også mange it-folk for eksempel. Og at der derfor er mange dimensioner at debattere vigtighed i.

F.eks, at et tilgængeligt sundhedsvæsen er centralt for, at resten af vores samfund fungerer. Dette var faktisk også kerneargumentet under corona, at det var centralt at holde sundhedsvæsenet kørende, da alternativet ville være katastrofalt for samfundet som helhed.

Men vi kan selvfølgelig nedsætte en Vigtigheds-kommission, der kan bruge 5 år på at afklare dette vigtige emne.