Hjemsendelser
Læsetid: 7 min.

Ti dage før Taleban indtog Kabul, pressede regeringen på for at sende afghanere hjem

Så sent som ti dage før, Taleban indtog Kabul, pressede den danske regering på for at få genoptaget tvangshjemsendelser til Afghanistan. Forløbet vækker nu hård kritik fra regeringens støttepartier
Sammen med ministerkolleger fra Østrig, Grækenland, Tyskland, Holland og Belgien har Mattias Tesfaye skrevet et brev til EU med ønsket om »en forstærket dialog« med de afghanske myndigheder med fokus på det påtrængende behov for at kunne fortsætte tilbagesendelser af afviste afghanske asylansøgere såvel frivillige som tvungne.

Sammen med ministerkolleger fra Østrig, Grækenland, Tyskland, Holland og Belgien har Mattias Tesfaye skrevet et brev til EU med ønsket om »en forstærket dialog« med de afghanske myndigheder med fokus på det påtrængende behov for at kunne fortsætte tilbagesendelser af afviste afghanske asylansøgere såvel frivillige som tvungne.

Jens Dresling

Indland
18. august 2021

Fire uger efter, at den nu forhenværende afghanske regering den 8. juli med henvisning til landets kaotiske situation introducerede et midlertidigt tremåneders stop for tvangsudsendelser af afviste afghanske asylansøgere, var udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) medunderskriver på en opfordring til EU-Kommissionen om at lægge pres på de afghanske myndigheder.

Sammen med ministerkolleger fra Østrig, Grækenland, Tyskland, Holland og Belgien ønskede Tesfaye, at EU indledte »en forstærket dialog« med de afghanske myndigheder med fokus på det påtrængende behov for at kunne fortsætte tilbagesendelser af afviste afghanske asylansøgere såvel frivillige som tvungne. Information har fået aktindsigt i opfordringen, som er dateret torsdag den 5. august og sendt til Kommissionens næstformand og kommissæren for indre anliggender.

At Danmark så sent ønskede at fastholde muligheden for at tvangsudsende afviste afghanske asylansøgere, får nu kras kritik fra regeringens støttepartier.

»For 12 dage siden vidste vi godt, at situationen i Afghanistan var ekstremt alvorlig. Siden da er den blevet endnu værre, men selv for 12 dage siden kunne man ikke forsvare det,« siger Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund.

SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, kalder ministerens brev »håbløst«.

»Jeg kan kun ryste på hovedet af det. Mens folk i øvrigt kæmper for deres liv og for at komme ud, så skulle vi blive ved med at sende folk tilbage. Jeg mangler ord for, hvor skævt det er, « siger han og tilføjer:

»Jeg gider ikke at høre på undskyldninger om, at det var den 5. august, og at tingene så anderledes ud. Enhver kunne se, at det bare var et spørgsmål om tid, inden landet blev overtaget af Taleban.«

Brevet til Kommissionen viser, »at det vigtigste for regeringen er at få asylansøgere sendt væk og ikke deres sikkerhed«, mener De Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg.

I midten af juli opfordrede Dansk Flygtningehjælp sammen med andre organisationer til at berosætte alle tvangsmæssige udsendelser, oplyser asylchef Eva Singer. Adspurgt om det var rigtigt af regeringen at lægge pres på de afghanske myndigheder om tvangshjemsendelser, svarer hun:

»Det var det oplagt ikke.«

Selv om Mattias Tesfaye og hans fire ministerkolleger i brevet til Kommissionen »fuldstændig« anerkendte den følsomme situation i Afghanistan i forbindelse med tilbagetrækningen af alle udenlandske tropper, understregede de på den anden side, at »et stop for tilbagesendelser sender et forkert signal og sandsynligvis vil motivere afghanske borgere til at forlade deres hjem og søge mod EU«.

Hvordan EU-Kommissionen svarede på opfordringen, og hvad der siden skete, vender vi tilbage til. Først skal vi se på en af de tvangsudsendelser, det for nylig faktisk lykkedes for Mattias Tesfayes ministerium at få gennemført.

De sidste tvangsudsendelser

Den sidste tilbagesendelse fra Danmark til Kabul fandt sted mandag den 26. juli. Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet var den frivillig. Samme dag havde Hjemrejsestyrelsen også planlagt en tvangsudsendelse, men med henvisning til den afghanske regerings udmelding om et stop for tvangsudsendelser blev den vurderet som »udsigtsløs« og udsat.

Fem uger tidligere havde Hjemrejsestyrelsen med bistand fra 16 betjente haft større held med at få tvangsudsendt fire afviste afghanere. Det skete med et fly fra luftfartsselskabet Emirates med afgang fra Kastrup den 30. maj kl. 15.35 og ankomst i Kabul den følgende dag kl. 11.23. Her blev afghanerne ifølge udsendelsesrapporten »overleveret til de afghanske myndigheder, som havde accepteret dem alle«.

En af afghanerne var en 23-årig mand, der ifølge sin forklaring til Flygtningenævnet frygtede at blive slået ihjel af Taleban. På et tidspunkt havde hans far angivet en lokal talebanleder til myndighederne, der havde anholdt talebaneren. Efterfølgende blev der kastet en bombe eller håndgranat ind i gårdhaven, der hvor den unge mands familie boede. Senere blev den unge mand ifølge sin forklaring overfaldet og knivstukket af to maskerede mænd, hvorefter manden og hans familie flygtede.

Flygtningenævnet betvivlede ikke den unge mands forklaring, men de vurderede i sommeren 2019 ikke, at han på den baggrund havde udsigt til at blive udsat for asylbegrundende forfølgelse. Eller at han risikerede dødsstraf, tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling, hvis han blev sendt retur til Afghanistan. Og selv om nævnet fastslog, at den unge mand skulle udrejse i slutningen af juni 2019, blev udrejsen forsinket blandt andet på grund af COVID-19. Den blev først gennemført i slutningen af maj.

Dagbladet B.T. fik en måned senere fat i den unge mand, der havde lejet et lille værelse i Kabul. Han havde næsten opbrugt de 200 euro, han havde modtaget i rejsepenge fra politiet. Men han kunne ikke finde arbejde, angiveligt fordi han er fra den nordlige del af Afghanistan og ikke kender nogen i Kabul.

»De spørger, hvem jeg er, og hvem min familie er. Jeg har snart ikke penge til mad eller et sted at bo. Jeg har brug for, at nogen hjælper mig. Ellers vil jeg dø,« sagde han til avisen.

I dag siger hans advokat Niels-Erik Hansen, at tvangsudsendelsen blev gennemført »over hals og hoved«.

»Et helt år havde man ikke kunnet udsende nogen på grund af pandemien, men i foråret skulle det være,« siger han. 

»Jeg kan ikke forestille mig andet, end at de pågældende betjente og andre, som var med til udsendelsen, nu har en dårlig smag i munden.«

I 2021 er der ifølge Hjemrejsestyrelsen udsendt 17 afghanere til Kabul, hvoraf halvdelen har været frivillige hjemrejser. I begyndelsen af august var der i alt 45 afviste afghanske asylansøgere i såkaldt udsendelsesposition, har Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyst.

Taleban bruser frem

Og så tilbage til Mattias Tesfayes bestræbelser i sidste øjeblik på at få EU til at få de afghanske myndigheder til fortsat at modtage tvangsudsendte asylansøgere. Mere end et halvt år forinden havde Forsvarets Efterretningstjeneste vurderet det som en af de mest sandsynlige udviklinger, at »Afghanistan inden for de nærmeste år ender i borgerkrig eller et Taleban-styre«, fordi sikkerhedsstyrkerne er hårdt pressede af Taleban, som navnlig i landområderne tvinger dem tilbage.

»Der er en reel risiko for, at de afghanske sikkerhedsstyrker vil bryde sammen, hvis de internationale styrker trækker sig helt fra Afghanistan,« lød efterretningstjenestens vurdering.

I en rapport fra juli 2021 til FN’s Sikkerhedsråd advares der om, at Taleban trods fredsforhandlinger ikke har vist »tegn på at ville reducere niveauet af vold i Afghanistan«, men i stedet er fortsat med at »styrke sin militære position«.

Og i dagene lige op til opfordringen fra de fem ministre havde nyhedsbureauerne endnu en gang rapporteret om en succesrig offensiv fra Talebans side. »Frembrusende Taleban erobrer 28 afghanske distrikter på en uge,« som Ritzau skrev onsdag den 4. august. Fredag den 6. august – dagen efter opfordringen til EU – indtog Taleban den første af mange provinshovedstæder i et felttog, som godt en uge senere førte frem til indtagelsen af Kabul.

Inden EU-Kommissionen nåede at svare på henvendelsen, havde Talebans fremgang fået såvel Holland som Tyskland til at foretage et kursskifte. Onsdag den 11. august meddelte de to lande således, at de nu stoppede med at hjemsende afghanske asylansøgere. Og dagen efter afviste en talsmand for Kommissionen ifølge Ritzau, at EU ville gå ind i sagen om tilbagesendelser.

Samme torsdag meddelte Mattias Tesfaye til Folketinget, at regeringen nu havde taget den afghanske beslutning »til efterretning«, hvorfor Hjemrejsestyrelsen foreløbig frem til den 8. oktober ikke ville gennemføre tvangsudsendelser.

Styrelsen ville dog fortsat arbejde for at »fremme frivillig hjemrejse« blandt afghanske statsborgere, tilføjede ministeren. En udmelding, der ikke havde meget med virkeligheden at gøre, mener Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp.

»Det er ret hypotetisk at sige, for jeg tænker ikke, at der var nogen afviste afghanske asylansøgere i Danmark, der på det tidspunkt ønskede at rejse tilbage til Afghanistan,« siger hun.

Tre dage senere indtog Taleban hovedstaden. 

Sagerne skulle være gået om

I stedet for at skrive breve til Kommissionen burde Mattias Tesfaye have ladet alle sager gå om i Flygtningenævnet, mener Enhedslistens Rosa Lund. Hendes parti var ikke på forhånd orienteret om brevet, som hun kalder »ren symbolpolitik«.

Det samme mener De Radikales Andreas Steenberg.

»Han burde have undersøgt, om det var sikkert for folk at være i Afghanistan. Det skulle han hellere have brugt tid på i stedet for at lægge pres på den afghanske regering, som havde nok andet at tage sig til.«

Senest har Flygtningenævnet efter et ekstraordinært møde i Koordineringsudvalget mandag den 16. august besluttet at berostille sagsbehandlingen i omkring 40 sager indtil videre. Derudover er nævnet i gang med at screene omkring 55 sager, hvor nævnet tidligere har fastholdt afslag på opholdstilladelse.

»Flygtningenævnet vil i disse sager udsætte udrejsefristen og herefter tage stilling til, om der er grundlag for at genoptage behandlingen af sagerne,« har nævnet skrevet på sin hjemmeside.

I et svar til Information skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, at han »faktisk ikke forstår kritikken«. 

»Det er ikke os politikere, der skal vurdere, hvornår det er sikkert at blive hjemsendt. Det bliver afgjort af Flygtningenævnet, hvor der sidder en dommer for bordenden,« skriver han.

Ministeren håber, at det igen vil blive muligt at udsende til Afghanistan. Eftersom situationen i landet i øjeblikket er »ekstremt kaotisk«, er det »helt umuligt at vide, hvornår vi igen kan få normaliseret et samarbejde omkring hjemsendelser til Afghanistan«. 

»Men under alle omstændigheder er det noget, vi håber, der kan ske i tæt dialog med vores partnere i EU,« skriver han. Ministeren understreger samtidig, at der »først kan gennemføres udsendelser af afviste asylansøgere til Afghanistan, når Flygtningenævnet giver grønt lys«. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er en sær mani, at man ikke bare kan acceptere, at folk nu lever her - og så få det bedste ud af det og dem.

Niels G Madsen, Peter Mikkelsen, Eva Schwanenflügel, Lone Hansen, Alvin Jensen, Per Klüver, Lillian Larsen, Franz Nitschke, Inger Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Sven Elming, Carsten Wienholtz, Henriette Bøhne, Bent Gregersen, Rolf Andersen, Tino Rozzo, John Andersen, lars søgaard-jensen, Maia Aarskov, Susanne Kaspersen, Elisabeth From, Jane Nielsen, Ole Svendsen, Jan Fritsbøger, Steen Bahnsen, Lars Løfgren, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Jørgen Mathiasen, Søren Kristensen, Allan Stampe Kristiansen, Asiya Andersen, Hans Larsen, Søren Fosberg, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Christel Gruner-Olesen, Tina Pedersen, Arne Albatros Olsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Vil Mattias Tesfaye gøre sig skyld i, at de måske bliver dræbt, når de kommer til Afghanistan? Desværre tror jeg ikke han kender ordet samvittighed, så han kan ikke slå betydningen af ordet op, da han ikke kan stave til det, men det er der jo også andre i folketinget, der ikke kan. Jeg forstår godt, hvis de betjente, der fulgte dem til flyet har en meget dårlig smag i munden, det ville jeg selv have, hvis jeg var betjent i den situation. Der er et spørgsmål, jeg stiller mig selv, hvordan kan regeringen være så brutal, at de måske sender folk i døden? Der er et andet problem, nemlig om Folketinget er ved, at gå over den menneskelige streg, man har jo set eksempler på det før, med den thailandske pige, der blev sendt hjem, uden at have nogen tilknytning til Thailand, og man kan blive ved, det er rød og blå stue. Jeg overvejer om de nu er en stemme værd, for med den udenrigspolitik de fører, får jeg sværere og sværere ved, at kalde mig dansker. Jeg er født her i landet, mit problem er, at der er vist ingen andre steder at flytte hen.

Niels G Madsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Per Klüver, Flemming Berger, Franz Nitschke, Inger Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Bent Gregersen, Rolf Andersen, Tino Rozzo, John Andersen, Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen, Elisabeth From, erik lund sørensen, Ole Svendsen, Steen Bahnsen, Nickolinne Liff Damgård, Ete Forchhammer , Poul Simonsen, Allan Stampe Kristiansen, Hans Larsen, Søren Fosberg, Abdulrahman AlRajab, Bjarne Andersen, Morten Reippuert Knudsen, Christel Gruner-Olesen, Marianne Stockmarr, Svend-Erik Runberg, Arne Albatros Olsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Medmenneskelig og empati er for længst røget ud med badevandet i den danske udlændingepolitik.

Jeg kan ikke andet end at brække over den kyniske og svinske attitude, som den danske regering udviser.

(Gad vide om vores svenske og norske naboer vil tage imod os , når verdenshavene stiger.)

Niels G Madsen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Peter Mikkelsen, Alvin Jensen, Lillian Larsen, Franz Nitschke, Inger Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, John Andersen, Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen, Søren Cramer Nielsen, Elisabeth From, Jane Nielsen, Ole Svendsen, Steen Bahnsen, Poul Søren Kjærsgaard, Holger Nielsen, Poul Simonsen, Allan Stampe Kristiansen, erik pedersen, Hans Larsen, Søren Fosberg, Abdulrahman AlRajab, Bjarne Andersen, Morten Reippuert Knudsen, Svend-Erik Runberg, Christel Gruner-Olesen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Morten Reippuert Knudsen

Tegner et klart og tydeligt billede at Tesfaye som en mellemleder fra helvede. Kynismen hos ex-kommunisten er ubeskrivelig.

Jeg har for sidste gang stemt på et parti der peger på en ét parti Socialdemokratisk ledet regering. Og jeg så skal stemme på Anders And, et grønt parti der ikke har en jordisk chance for at komme ind eller den lille fede der i 20 år var udfordret på 'dit og mit' skalaen.

Og jeg har stemt centrum-vesntre og ønsket en socialdemokratisk ledet regering siden jeg fik stemmret i 1989 - aldrig mere!

Niels G Madsen, erik pedersen, Arne Albatros Olsen, Rolf Andersen, John Andersen, Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen, Steen Bahnsen, Holger Nielsen, Poul Simonsen, Allan Stampe Kristiansen, Vagn Bro, Søren Fosberg og Abdulrahman AlRajab anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Ministeren forsøger vel at kapre stemmer i gruppen af det nu hedengangne Nationens faste skribenter. Men mon ikke han forregner sig hvis han tror det vil give en netto gevinst til Mette at satse på at gøre sig lækker for landets mest rabiate racister. Jeg håber det.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, erik pedersen, Lillian Larsen, Franz Nitschke, Inger Pedersen, Bent Gregersen, Rolf Andersen, John Andersen, Susanne Kaspersen, Elisabeth From, Jan Fritsbøger, Steen Bahnsen, Steffen Gliese, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Poul Simonsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Måske ligner det dansk, det minister Tesfaye, & co., skriver, men jeg forstår det ikke, fatter ikke begreberne bag den sprogbrug.
Skønt jeg ved jo godt at det er tallet 90 der spøger….
Hvordan håndtere spøgelser og dem der dyrker den slags?

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Steen Obel, Helle Degnbol, Søren Fosberg, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Tesfaye - socialdemokratiets støjberg.

Læren burde vel være at man ikke kan hjemsende mennesker til krigsførende lande før freden er vundet. Sikre områder viser sig pludselig ikke at være sikre længere.

P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Christel Gruner-Olesen, Lillian Larsen, Inger Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Bent Gregersen, John Andersen, Søren Fosberg, lars søgaard-jensen, Susanne Kaspersen, Ole Svendsen, Steen Bahnsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

når oppositionen beskylder regeringen for at være topstyret handler det om politisk spin, var Foghs regering mindre topstyret ? Løkkes ?
jeg kan så godt forstå at nogen ser Mette som "enevældig" mest på grund af at hun så ofte har holdt pressemøder ( om corona ) hvor hun viser sig frem som "landsmoder"
S har jo lært at adgang til medierne er vigtig, er vel også derfor S er blevet borgerligt for borgerlige politikere har tydeligvis særlig adgang.

P.G. Olsen, Alvin Jensen, John Andersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Tesfaye er mester i at vaske sine hænder.

erik pedersen

Gert Romme; jeg tænker at Tesfaye, udover sin murerbaggrund, også er valgt på sin etnicitet . Han kan jo ikke være racist, vel ?

Mvh Hanne Pedersen

Niels G Madsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Steen Obel anbefalede denne kommentar
erik pedersen

En gemen rigid personlighed i min optik.
Tesfaye altså

Mvh Hanne Pedersen

Niels G Madsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Inger Pedersen, Steen Obel, Carsten Wienholtz, Arne Albatros Olsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Det med at anse nogen som værende 'vantro' er vist lidt et definitionsspørgsmål.

Muhammed mente f.eks. at kristne og jøder, var 'bogens folk' som ikke måtte forfølges, fordi de troede jo på den samme gud, bare på en anden måde.

Wikipedia:

" Ifølge Koranen er jøder og kristne ikke-vantro, men hører til kategorien "Bogens folk" eller "Skriftens folk", det vil sige folkeslag som tror på den ene almægtige Gud, og som Gud har åbenbaret sig for. De vantro er blandt andet polyteister, buddhister og hinduer. Profeten Muhammad betegnede jøder og kristne som "dhimma" folk, det vil sige beskyttede folk.

I Koranen hedder det: "Og strides ikke med Skriftens folk undtagen med det bedste og skønneste argument... Og sig til dem: Vi tror på det, som er blevet åbenbaret os og åbenbaret jer, og vores Gud og jeres Gud er een og samme, og vi har underkastet os Ham. "

[lettere redigeret for læsbarheden, men originalteksten findes her:
https://da.wikipedia.org/wiki/Vantro]

Alvin Jensen, Flemming Berger, Hanne Utoft, Viggo Okholm, Henrik Madsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Rolf Andersen:
Nu skal jeg som buddhist passe på :) men jeg er så mænd ikke nervøs, kender en del muslimer, der ved vi er buddhister og et stærkt troende muslimsk par sender deres datter over til guitarundervisning og begge søstre kommer her jævnligt og hygger.
Så et er at bruge ord som vejledning, et andet er bare at være tolerante mennesker..

Alvin Jensen, Rolf Andersen, John Andersen, Claus Mortensen og Ole Meyer anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

@Viggo Okholm

.. ja og jeg - som erklæret ateist - skal nok også passe på. Jeg bliver garanteret også karakteriset som vantro ;)

Men jeg har altid interesseret mig for filosofi, som jeg mener, de fleste religioner må karakteriseres som.

Nietzsche og Jesus kan såmænd godt 'læses' samtidig. Zen-buddismen er også meget interesant.

erik pedersen

Gert Romme, det var ikke en negativ kommentar til dig. Jeg forsøgte at tænke Mette Frederiksens bevæggrund for at placere Tesfaye i den stol. Er ked af at sige det; men jeg tiltror hende efterhånden ret beskidte kneb/ bagtanker.
Alle uanset etnicitet kan selvsagt være racister.
Racisme kortet ville blot falde som en straks reaktion hvis det var en Messerschmidt - type hun havde castet

Mvh Hanne Pedersen

Niels G Madsen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Der er vel både noget rigtigt og noget forkert i hele historien, som kun er den halve historie når det kommer til stykket.

- Vi har hørt det før fra andre steder, og det er altså særlig forstemmende når disse historier kommer frem, om mennesker der tager på ferie årligt til steder hvor vi ikke må sende folk hen - hjem til, i samme moment.

Det kan ikke være rigtigt begge dele, at vi ikke må sende folk tilbage til deres hjemlande, og samtidig har folk fra disse lande som bor i Danmark, og rejser hjem på ferie og besøger hele familien spredt ud over landet.

Hvor er det så der er så farligt at vi ikke kan sende andre fra samme land tilbage til deres hjemland.

kjeld hougaard

Det bliver lidt trist for de Afghaner der kommer til Danmark. I Afghanistan tvingedes de – formoder vi – til at leve som Talibaner krævede. I Danmark tvinges de til at leve som danskere kræver: hjernevaske børn fra ganske små, de må ikke bo, eller gå klædt som de vil mm. Det bliver en ubehagelig overraskelse, om de tror de kommer til et land med frihed.