Analyse
Læsetid: 6 min.

Tommy Ahlers’ exit slår skår i glansbilledet af Danmark som et grønt foregangsland

På vej ud ad døren på Christiansborg sender Venstres stemmesluger Tommy Ahlers en desillusioneret afskedssalut til dansk klimapolitik: Han mener at kunne gøre en større forskel som grøn privatinvestor end som klimaordfører i Folketinget
»Jeg stopper, fordi jeg har lyst til at være med til at skabe konkrete forandringer. Gøre noget. Og desværre føler jeg ikke, at jeg gør det i tilstrækkelig grad i Folketinget. Jeg har prøvet som iværksætter, hvordan det er at skabe noget,« skrev Tommy Ahlers tirsdag i en sjældent skarp farvelhilsen på Facebook.

»Jeg stopper, fordi jeg har lyst til at være med til at skabe konkrete forandringer. Gøre noget. Og desværre føler jeg ikke, at jeg gør det i tilstrækkelig grad i Folketinget. Jeg har prøvet som iværksætter, hvordan det er at skabe noget,« skrev Tommy Ahlers tirsdag i en sjældent skarp farvelhilsen på Facebook.

Peter Nygaard Christensen

Indland
4. august 2021

De grønne løsninger findes. Bare ikke på Christiansborg. Så brutal er erkendelsen for Venstres nu forhenværende klimaordfører Tommy Ahlers, som tirsdag valgte at trække sig fra Folketinget.

Efter tre år i dansk politik har han mistet tålmodigheden med såvel tempoet som handlekraften og evnen til at fokusere på det vigtigste, og han vil derfor vende tilbage til det friere liv som iværksætter og investor. Og vel at mærke for at kunne gøre en langt større forskel i forhold til klimaomstillingen:

»Jeg stopper, fordi jeg har lyst til at være med til at skabe konkrete forandringer. Gøre noget. Og desværre føler jeg ikke, at jeg gør det i tilstrækkelig grad i Folketinget. Jeg har prøvet som iværksætter, hvordan det er at skabe noget,« skriver Tommy Ahlers i en sjældent skarp farvelhilsen på Facebook.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

I Tommy Ahlers verden er der ikke langt fra idé til handling og den verden findes ikke i politik hvor alt foregår ved studehandler med det resultat, at ellers gode idéer/visioner udvandes ved forhandlingsbordet (hvis de når så langt) fordi alle skal ha' deres luns, hvor lille den end måtte være - resultatet bliver altid et kludetæppe.
Han gør klogt i at bruge sine kræfter dér hvor tingene sker. Held og lykke Tommy - du KAN faktisk gøre en forskel nu - verden udenfor Christiansborg passer langt bedre til dine visioner og temperament.

Kenneth Krabat, Arne Albatros Olsen, Klaus Schwab, Inger Pedersen, Per Kaas Mortensen, Per Torbensen, Frederikke Nielsen, Troels Ken Pedersen, John Andersen, erik pedersen, Susanne Dea Crammond, Benta Victoria Gunnlögsson, Michael Hullevad, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Herdis Weins og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Det fortvivlende ved politik: regeres skal der, besluttes skal der, og nogen skal beslutte, nogen skal regere.
Men hvem vil være disse "nogle"….? Ikke nødvendigvis de mest kvalificerede.
Et spørgsmål om hvad de bedst egnede egentlig er bedst til? At pudse vinduer? Holde tale for en stribe traktorer?

Hvem udgør den masse på Christiansborg der virker som bremseklodser? De er dog en mængde enkeltindivider der kunne gå forrest og vise os vælgere vej. En vej der bygger landet med lovende, lyttende løftede blikke og initiativ.

Bjarne Tingkær, Christian Mondrup, Birte Pedersen, John Andersen, Lisbeth Glud, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, erik pedersen og Susanne Dea Crammond anbefalede denne kommentar
Kirsten Nielsen

Åh nej. Der røg så lige en af de stærke og kreative stemmer i klimadebatten. Endnu et eksempel på, at vores demokratiske system er tungt og næsten umuligt at bruge som metode til hurtig og effektiv omstilling. Det sidder fast som supertankeren i Suezkanalen. Forstår hans frustration, men vi har brug for folk af hans kaliber.

Per Torbensen, Erik Fuglsang, Arne Albatros Olsen, erik pedersen, Inger Pedersen, John Andersen, Herdis Weins og Per Kaas Mortensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Overskriften: " Tommy Ahlers’ exit slår skår i glansbilledet af Danmark som et grønt foregangsland "

Hvor hænger det glansbillede?
Danmark er ikke nogen grønt foregangsland. Vi har en tårnhøj forbrug-og-smidvæk-kultur.
Engang troede jeg også på, at politikere har den overordnede indflydels på, hvor landet bevæger sig hen.
Det var lige til jeg opdagede, hvem der sidder på pengene, nemlig erhvervslivet og de nedarvede priviegier og formuer.
Jeg tror bestemt også at iværksætteri giver mere livskvalitet end politik. Og mere indflydelse på praksis.

ingemaje lange, Susan Boetius, John Scheibelein, Torben Skov, Anders Reinholdt, David Adam, Bjarne Tingkær, Kenneth Krabat, Ruth Sørensen, Arne Albatros Olsen, erik pedersen, John Andersen, Klaus Schwab, Inger Pedersen, Hanne Utoft, Dennis Jørgensen, Herdis Weins, Per Kaas Mortensen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Hvis klimaet ligger ham sådan på sinde, undrer det mig, at han stillede op for Venstre.
Klimaet var vigtigt, men skattelettelser til erhvervslivet var vigtigere?
Klimaet var vigtigt, men lempelige regler for landbrug og industri var vigtigere?
-Nu skal han ihvertfald ud og tjene penge som klima iværksætter. Godt for ham. Klimaet er jeg ikke sikker på vinder.

Torben Skov, Ete Forchhammer , Peter Knap, Bjarne Tingkær, erik pedersen, Hanne Utoft, Dennis Jørgensen, Martin Rønnow Klarlund, Lars Løfgren, gregers hoff, Mikael Benzon og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mikael Benzon

Kan godt være at der er flere muligheder i industrien og erhvervslivet..V, S og de "ansvarlige" partier er for låste ift interesser hhv landbruget og traditionelle erhverv. Og så er de åbenbart blevet så bange for "gule veste" at ingen ubehagelige tiltag kan vedtages, hverken co2 afgifter, differentieret moms på skadelige produkter, ændring af landbrugsstøtte, trængselsafgifter osv. Men hvor er ansvaret til at turde regere blevet af?

Kirsten Hansen, Mogens Kjær, Ete Forchhammer , Inger Pedersen og Per Kaas Mortensen anbefalede denne kommentar

"Og så er de åbenbart blevet så bange for "gule veste""

Er de ikke snarere bange for at miste deres middelklasse stemmer som de alle bejler til for de sikrer deres minister taburetter?

Og hvad vil middelklassen have?

"Virkeligheden har indhentet skuespillet"

"Men i takt med at jeres skuespil fortsætter med at blive opført, ser flere og flere af os igennem jeres optræden og det veltilrettelagte manuskript, I gennemspiller. Afstanden mellem jeres handlinger og ord er ved at blive umulige at overse. De stadig mere voldsomme naturkatastrofer river kulissen ned for vores øjne.

Derfor tror unge mennesker verden over ikke længere på jeres løgne. I bevæger jer længere og længere væk fra virkeligheden. For nogle år siden kunne I stadig påstå, at vi bevægede os i den rigtige retning. I dag er det blevet umuligt. 2021 ser ifølge prognoserne ud til at blive det år med den næsthøjeste stigning i udledninger nogensinde.

I siger, at vi bliver nødt til at få offentligheden ombord på en nænsom måde. Men hvordan kan I forvente, at folk forstår alvoren, hvis I ikke behandler krisen som en krise? "

https://solidaritet.dk/greta-thunberg-showet-er-forbi/

John Scheibelein, Torben Skov, Ete Forchhammer , Flemming Berger, David Adam, Bjarne Tingkær, Ruth Sørensen, Arne Albatros Olsen, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, erik lund sørensen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Hanne Utoft, Herdis Weins, gregers hoff, Per Kaas Mortensen og Mikael Benzon anbefalede denne kommentar
Nanna Høyrup

Hvilket glansbillede tænker jeg? Der er SÅ stor kritik af Regeringens nølen ift klimaet.

Det er de færreste partier der reelt er grønne nok, desværre. Enhedslisten og Alternativet er de to eneste partier der står fast på at der skal handles med langt større alvor, og med et helt andet helhedsbillede end Regeringen formår.

Jeg håber Tommy Ahlers fortsætter med at bane vejen for de handlinger ude i hverdagen.

Og så skal der investeres massivt i et meget bedre arbejdsmiljø, både menneskeligt og økonomisk fra Folketingets side, så det er til at holde ud at være politiker på en bæredygtig og meningsfuld måde.

Mvh Nanna Høyrup
Pædagog og medlem af Alternativet

Her er et bud på hvordan vi kan gøre flere aktive og gøre den forskel som kommende generationer af natur og mennesker vil få glæde af.

https://www.information.dk/debat/2021/06/familier-tage-del-groenne-omsti...

Tak for en glimrende analyse, Lars.
Jeg vil gerne starte min kommentar med et citat: 'Herfra hvor vi står, kan vi se os omkring.' og prøve at vende objektivet i en anden retning.
Det som Tommy markerer med sin afsked fra 'The establishment' er at han ikke kan komme nogen vegne, fordi alle i og omkring politik positionerer sig med henblik på genvalg. Og det gælder alle aktører fra pressen og SOME til spindoktorer og politikerne. Alle er blevet så indadskuende på Christiansborg at almindelige mennesker ikke har en stemme. De erhvervsfolk, fagforeningsfolk, mv., der arbejder med de væsentlige opgaver i vores land bliver ikke hørt, de kommer ikke med i pressens dækning.
Så kære Lars.
Overvej lige det her: Følg Tommy Ahlers og skriv om det han udretter. Snak med ham om hvor skoen trykker ift. manglende politiske beslutninger og vis at der - som Tommy netop pointerer - er en levedygtig, omstillingsparat virkelighed i Danmark. Første milepæl kunne jo være at følge ham ind til næste folketingsvalg. Måske det at hans arbejde bliver synligt kan flytte på politikken.

Kirsten Hansen, Mogens Kjær, Erik Fuglsang og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Dennis Jørgensen

Så fik han lige networket i et par år på borgen. Det skal nok komme godt igen når han skal positionere sig som en dansk mini-musk senere.

"Hvem udgør den masse på Christiansborg der virker som bremseklodser? De er dog en mængde enkeltindivider der kunne gå forrest og vise os vælgere vej. En vej der bygger landet med lovende, lyttende løftede blikke og initiativ."

De er individer og gruppe, på samme tid - og de er del af en kulturel gruppetænkning, hvor magtrationalet ikke er reel repræsentation af den danske befolkning (i al dennes begrænsede mangfoldighed), men derimod ledelse af en uvidende hob af mennesker og karriereudvikling. Dette er (med al sandsynlighed) ikke deres egen onde vilje, men en tingenes tilstand, som vel kun de allerfærreste vil kunne undgå at blive del af.

I øvrigt skal vi lade os belære af Ahlers kurs og udsagn, forstået på dén måde at det jo er erhvervslivet, som bestemmer udviklingen og sætter dagsordenerne (altså før og efter at politikerne stiller op i sminken).

Torben Skov, Jeppe Bundgaard, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Uden Løvernes Hule og og et kortvarigt asyl som politiker ville Ahlers være lige så ukendt som hovedparten af de andre håbefulde investorer og erhvervsfolk.

Ingen af de påtrængende problemer kan løses af frelsende individer.

Klimaproblemerne er skabt af et erhvervsliv, der har haft og har alt for store frihedsgrader baseret på fortællingen om, at det jo er der værdierne skabes, og at det gælder om at gøre den samlede rigdom så stor som muligt.

Forestillingen om grøn vækst er en blindgyde.

Vi har brug for en radial omlægning af vores relationer til livsgrundlaget og af vores værdiskabende og værdifordelende systemer.

Dette er hverken Ahler eller Musk eller de etablerede partier i stand til at levere.

Torben Skov, Per Kaas Mortensen, Hannibal Knudsen, erik pedersen, David Adam, Bjarne Tingkær, Arne Albatros Olsen, Michael Hansen, Jeppe Bundgaard, Kristian Spangsbo, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Halfdan Illum

"rykker han tilbage til en verden, hvor pengene følger de bedste løsninger."

Er dette en lille stikpiller af LTM, eller er det i ramme alvor?
Jeg læste det som en seriøs påstand, men jeg har dog svært ved at se hvordan LTM kan komme frem til at pengene flyder til de "bedste" løsninger i erhvervslivet.

Halfdan Illum

stikpille*

Mikael Benzon

Nu hvor Tommy Ahlers før tid løber af pladsen fra sit tilludshverv synes jeg at han skylder os nogle konkrete eksempler på hvorfor han ikke længere vil lege med: er det den håbløse affaldsplan, hvor mia.dyre anlæg står til nedrivning, en trafikinfrastrukturplan som i bedste fald er"klimaneutral", vedtagelse af energiør uden sikkerhed for afsætning af den producerede strøm, det teknoligineutrale udbud ift energiforsyning, ophævelsen af forblivelsespligten i fjervarmen., lovbefalede klimatilpasningsplaner uden finansiering?..hvilke aftaler er det Ahlers har været med i eller ikke kan stå inde for?

Jeg kom til at tænke på Informations interview med Vandana Shiva (okt. 2019):

»Jeg ser i stigende grad det repræsentative demokrati som en del af problemet«
Klimakrisen har lige nu følgeskab af en demokratisk krise. Men det er heldigvis også i kampen for at genoprette vores samspil med naturen, at vi kan hele demokratiet, siger den indiske økofeminist Vandana Shiva. Og i det arbejde bliver byerne centrale, mener den tidligere bykritiske gandhianer. …

… »Det repræsentative demokrati viser sig i stigende grad ikke at kunne sikre hverken menneskers fundamentale frihed eller klodens ret til at få sine grænser respekteret,« siger Shiva, der tror at der er mere forandringspotentiale i at sætte sig ned på Trafalgar Square end at sætte sit kryds.
»Og det er uanset hvem, vi stemmer til magten i vores centrale regeringer. Jeg er i stigende grad overbevist om, at det repræsentative demokrati er del af problemet. For realiteten er, at det er de store virksomheder, der styrer. Og de vil aldrig komme til at styre os på ret kurs.« “

Læs/genlæs interviewet på:
https://www.information.dk/moti/2019/10/ser-stigende-grad-repraesentativ...

Hanne Kock, det er ihvertfald problematisk hvis den repræsentative del af demokratiet kommer til at stå alene, eller dominere - for deltagende og direkte demokratiudøvelse er helt afgørende for at repræsentativ demokratiudøvelse har mulighed for at varetage almene/fælles interesser. Demokratiets krise består bl.a. i at deltagelse og direkte elementer er ladt tilbage på perronen i den neoliberale bestræbelse på at anvende det repræsentative som en form for lederskab; en bestyrelse i en virksomhed (lex bl.a. AFR). Af bl.a. denne årsag er politisk arbejde i stigende grad at regne som management, mens forvaltninger i betydelig grad ses som virksomheder/koncerner (og bestræber sig på at virke som sådanne, hvilket afstedkommer flere ulykker for det offentlige/staten).

Demokratiets krise består ud over ovenstående naturligvis også af bl.a. magtfuldkommenhedsudvikling qua manglende tredeling af magterne i det repræsentative demokrati - og af en omfattende/forpligtende involvering af erhvervsliv og storkapitalinteresser i de politiske processer/beslutninger. (jvf. Hanne Kocks kommentar/henvisning).

Lisbet Møller

Hvis der overhovedet er nogen der glæder sig over Ahlers exit må det være klimaministeren, der tilsyneladende ikke mener at det haster med at tage vare på klimaet.

Lisbet Møller, det er han bestemt ikke alene om - og desværre er det ikke blot klimasituationen som ligger vor politiske elite og erhvervsliv meget lidt på sinde; det samme gælder den globale ressourcesituation (som har katastrofal retning), globale konflikter og krigsudviklinger samt behov for demokratiudvikling, et opgør med udbytning og finanstyranni. Men det er jo ikke så mærkeligt - både den politiske elite og erhvervslivet er jo optaget af andre (og langt mere kortsigtede) interesser.