Analyse
Læsetid: 4 min.

Wammen vil tvinge støttepartierne til at vælge mellem velfærd og klima på finansloven

Magtspillet om næste års finanslov følger en taktisk drejebog, som S-regeringen har haft held med de to foregående år: Støttepartierne må selv kæmpe for blot at få finansieret de løfter, som ellers allerede er skrevet ind i forståelsespapiret
Finansminister Nicolai Wammen (S) holdt mandag pressemøde om finanslovforslaget for 2022.

Finansminister Nicolai Wammen (S) holdt mandag pressemøde om finanslovforslaget for 2022.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
31. august 2021

Med noget nær statsgaranti vil næste års finanslov ende med at blive mindre nøjsom, end finansminister Nicolai Wammen (S) lagde op til, da han mandag formiddag præsenterede S-regeringens skrabede udspil.

På papiret lægger Socialdemokratiet op til en økonomisk opbremsning. Officielt er begrundelsen, at dansk økonomi balancer på kanten af overophedning, efter beskæftigelsen og produktionen er kommet op i fulde omdrejninger efter coronakrisen. Hvis politikerne hælder mere finansiel benzin på kedlerne, kan samfundsøkonomien ende med at brænde sammen.

Når udspillet ser ud, som det gør, er det dog ikke kun økonomiske overvejelser, der spiller ind. Det handler også om politisk taktik.

Finansloven for 2022, som efter alt at dømme vil blive forhandlet på plads inden jul med støttepartierne uden større dramatik, bliver S-regeringens tredje i rækken, og nok så vigtigt den næstsidste før et folketingsvalg – medmindre valget bliver udskrevet før tid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Wammen tørrer røv i forståelsespapiret og pisser på den kvarte million fattige, som regeringen selv rapporterer om til FN hvert år, samtidigt har han ingen intentioner om at mindske uligheden, der nu er steget i fyrre år. Regeringen er konservatorer, samfundshierarkiet skal bestå, uligheden skal fortsat stige, fattigdommen må ikke fjernes. Regeringen gav ydelseskommissionen besked på at ikke en eneste krone måtte der bruges mere, tværtimod skulle der omfordeles inden for den samfundsgruppe der har aller mindst.

Socialdemokraterne er en gigantisk fiasko socialt set. Overordnet findes forståelsespapiret ikke efter mere end to års regeringsperiode, hvor Socialdemokraterne ikke har fjernet fattigdommen med bare få procenter. De sociale nedskæringer, hvilke politikerne omskrev til reformer, overførte pengene fra dem som havde mindst, over til skattelettelser. De penge flyttes ikke tilbage igen. De fyrre procent med formuer jubler - middelklassen og op. Pengene skal blive der, hvor de er havnet ved tyve års skattelettelser og erhvervslivet skal fortsat være på kontanthjælp med erhvervsstøtte, privatiseringer, 11 mia. til konsulentfirmaer m.m.

Finansloven er den årlige dæmning som skal sørge for at venstrefløjen holdes udenfor indflydelse. Omfordelingen, som er på et historisk lavpunkt, skal der dæmres op for. Nu er vi tilbage i samme spor igen som efter finanskrisen. Regeringen tager fat i ydelseskommissionens anbefalinger og fattigdommen bevares, og med reformkommissionens anbefalinger kommer den samme konservative politik tilbage. Reform- og ydelseskommissionens sociale nedskæringer er ikke en del af Finanslovsarbejdet, de forhandles ved siden af. Sociale nedskæringer taler vi derfor om senere når der er opdæmmet imod omfordeling.

Finansloven er overklassens måde at sige til de tres procent af befolkningen: Hertil og ikke længere. De rige 10 % beholder halvdelen af formuerne og omfordelingen skal fortsat være nede på et rekord lavpunkt. Pengene skal blive indenfor murene, arbejderklassen og underklassen - de 60 % af befolkningen - skal blive udenfor. Landet styres oppefra. De rigeste der har magten styrer politikerne bl.a. via erhvervsfonde, hvor igennem de betaler politikerne for at lovgive om, at der skal flere reformer, for at uligheden fortsat skal stige, og at de fattige ikke skal have en chance her i livet. Erhvervslivets interesseorganisationer sidder i råd og udvalg i ministerierne, hvor de direkte bestemmer hvilke love der skal vedtages, den mulighed har hverken arbejderklassen eller underklassen, på trods af at vi udgør flertallet.

Der er kun en måde at ændre dette på: Flertallet, arbejderklassen de 40 % af befolkningen, og underklassen på 20 % må finde sammen, vi er flertallet, vi må overtage demokratiet og sørge for, at det er os som får forbedringerne i samfundet fremover, de rige har fået rigeligt. Dette er det helt rigtige tidspunkt at vælte regeringen. Vi har ingen gavn af den, intet har flertallet fået. De 20 % med færrest penge har fået nul kroner.

Vi skal holde os væk fra de politiske partier som har stemt de sociale nedskæringer igennem: De borgerlige partier inkl. DF, De Radikale som er med i blå blok, Socialdemokratiet som har stemt på de fleste sociale nedskæringer, samt SF der har stemt for snesevis af ødelæggende reformer. En forhandlingsreserve på 1,2 mia. til velfærd og grøn omstilling. Det virker ikke til at være to vigtige emner for regeringen, men det vidste vi jo. Regeringen har allerede trukket tiden i for lang tid, i over to år. Fattigdommen skal fjernes, uligheden mindskes, især børnefattigdommen skal helt væk.

Der er tusinde af milliarder, men de er givet til toppen, de rigeste. Den næste sæson i dansk politik er skudt i gang med en konservativ regering, hvor alt skal være det samme som det var, uligheden skal fortsat stige og fattigdommen må ikke fjernes. De fyrre procent med formuer jubler; middelklassen og op. Pengene skal blive der hvor de er havnet ved tyve års skattelettelser og et erhvervsliv på kontanthjælp. De sidste to år kunne have været den tid hvor der ikke længere var børnefattigdom i et af verdens rigeste lande. Det var Socialdemokratiet som modsatte sig den forbedring.

Rasmus Kristiansen, Morten Søfting, Gitte Loeyche, Per Klüver, Erik Winberg, Kurt Nielsen, John Andersen, Ervin Lazar, Egon Stich, Peter Knap, Estermarie Mandelquist, Mikael Velschow-Rasmussen, Hans Larsen, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen, Lillian Larsen, Ib Christensen, Bjørn Pedersen, Bjarne Andersen, Rene Madsen, Marianne Jespersen, Poul Søren Kjærsgaard, Gert Romme, Torben Skov, Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Der sker klima kastastrofer over alt i verden, men klimaet er slet ikke nævnt i Finansloven.

Rasmus Kristiansen, Gitte Loeyche, Kurt Nielsen, John Andersen, erik pedersen, Peter Knap, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Hans Larsen, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen, Lillian Larsen, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Renlivet arrogance - men det er normalt med denne regering, der tror, den kan gå på vandet.

Jeg syntes, at støttepartierne skal stemme hele pakken ned, og blive ved indtil regeringen kommer til fornuft

Torben Skov, Rasmus Kristiansen, Erik Winberg, Kurt Nielsen, John Andersen, Ervin Lazar, erik pedersen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Nicolaj Knudsen, Hans Larsen, Susanne Kaspersen, johnny volke, Inger Pedersen, Kim Houmøller, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er faneme deprimerende, du !!

Torben Skov, Rasmus Kristiansen, Gitte Loeyche, Per Klüver, Kurt Nielsen, John Andersen, erik pedersen, Peter Knap, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Susanne Kaspersen, Niels-Simon Larsen, Katrine Damm, Inger Pedersen, Gert Romme, Ib Christensen, Lise Lotte Rahbek og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Susanne Kaspersen

Sølle. Og samtidig trækker RV og K den gamle mølædte krikke:, topskattelettelser, ud af stalden igen. Visioner og nytænkning er der sgu ikke meget af inde bag borgens tykke mure.

Torben Skov, Rasmus Kristiansen, Tommy Rasmussen, Gitte Loeyche, Per Klüver, Per Kortegaard, Kurt Nielsen, John Andersen, erik pedersen, Kim Houmøller, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Gert Romme, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Svenningsen

Er det underligt at man er dødtræt af dansk politik og Socialdemokraterne i særdeleshed? Jeg kunne ønske, at mit eget parti, Enhedslisten, ville vælte dette underlige sammenrend af opportunister og levebrødspolitikere. Det sker ikke, og hvilken forskel ville det gøre?

Torben Skov, Rasmus Kristiansen, Tommy Rasmussen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Uffe Juul, erik pedersen, Kurt Nielsen, John Andersen, Egon Stich og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Bruno Petersen

Politik er udøvelse ad magt og der er forskel på den magt fx landbrugets interesseorganisationer og det sociale systems muligheder for at mobilisere. Jeg tænker ikke at man kan mobilisere 60 % af befolkningen til noget andet - mere retfærdigt. Dertil er kludetæppet af kompromisser og brede forlig for indviklet. Det kendetegner (åbenbart) et demokrati. Selvom jeg selvfølgelig synes at der godt kan være fokus på fattigdom og ulighed. Men det fortæller den artikel vi her kommenterer jo udemærket hvordan det kan lade sig gøre.

Hotelejere der skriger efter arbejdskraft - RV og K vil gøre det lettere at skaffe udenlands arbejdskraft. De aner ganske enkelt ikke hvad det drejer sig om. Mange af dem har aldrig været på den del af arbejdsmarkedet. De taler som de har forstand.

Hotelbranchen (mis) bruger allerede udenlandsk arbejdskraft i stor stil. Den vil de gerne have mere af. Udlændinge brokker sig ikke - mange er her måske kun i en kort periode for at tjene penge. Det er arbejde under arbejdsforhold som er nedbrydende for helbredet og som ville blive erklæret ulovlige havde vi haft et effektivt arbejdstilsyn og vågne fagforeninger. Det drejer sig om et opskruet arbejdstempo som man kun kan klare i et begrænset tidsrum. Og bliver du ikke færdig i arbejdstiden arbejder du selvfølgelig videre og klarer det uden for arbejdstiden. Jeg har historien fra en dansker der blev ansat under disse forhold. Han stoppede hurtigt og fik heller ikke penge for de få dage han var ansat.

Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Et af de store problemer er jo, at vi tror vi lever i et demokrati.

Det er sågar blevet til en pligt at gå ned og stemme til valgene. Og vi fejrer disse som demokratiets festdage.

Går man ikke ned og stemmer bliver man anset for at være samfundsnedbrydende og upatriotisk !

For mere info læs fx Søren Mau's bog: "Hæv stemmen".

*****

Problemt at bare, at vi ikke lever i et repræsentativt demokrati. Eliten og kapitalen har ganske enkelt alt for stor indflydelse på, hvem der definerer det politiske liv og system i Danmark (partisystemet), hvem der stiller op til valgene (og dermed hvem du kan stemme på), samt hvad der bliver diskuteret og hvad der bliver lovgivet om via pengene og lobbyismens magt.

Læs fx Princeton forskerne Martin Gilens og Bejamin Page om Oligarkiet i USA.

*****

Så længe vi tror på, at det nok skal blive bedre - hvis nu bare folk ville stemme på de rigtige partier og de rigtige mennesker - er jeg bange for, at der ikke er nogen bedring i sigte.

Den amerikanske Pulitzer-vindende journalist Chris Hedges beskriver det ved, at der er foregået et corporate coup d'état, (det som Sheldon Wolin beskriver som 'inverted totalitarianism'). Hvor statsmagten og 'corporate interests' i fællesskab har eroderet alle institutioner, der skulle ligne at eksistere i samfundstjenesternes navn:

- Medielandskabet er ejermæssigt fuldstændig overtaget af kapitalinteresser, der fuldstændigt styrer, hvilke informationer der kommer ud til de store masser. De nye medier såsom; facebook og twitter praktiserer ligeledes censur i ekstrem grad. ("længe leve ytringsfriheden ... LOL").

- Sammensmeltningen af militær, sikkerheds og politiske interesser er fuldstændig således at det besnærende narrativ; Vi er de gode, og alle de andre er de onde står fuldstændig uimodsagt. (Alle de andre kan så på skift defineres som værende: The War on Terror, Drugs, Poverty, Islam, China, Russia, etc. alt efter hvad der på det givne tidspunkt gør sig godt som click-bait).

- Det politiske system er fulstændig underlagt kapitalens interesser, og kan ikke reformeres indefra længere.
I Danmark svarer det lidt til, at alle de mennesker der stemmer på fx Venstre, De Konservative, Nye Borgerlige, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance og Socialdemokratiet opfatter sig selv som anstændige og ansvarlige mennesker. Men de partier - de stemmer på - i virkeligheden blot er en facade af propaganda iscenesat for netop at kapre folks stemmer, og så i øvrigt fuldstændig ignorere disses ønsker. (Det er jo tankevækkende, hvad politikere kan slippe afsted med at love folk, for så senere at bryde disse løfter, uden at det har nogen konsekvens hverken personligt eller partipoltisk).

- Retssystemet er tæt på at være brudt fuldstændig sammen og der eksisterer forskellige strata for forskellige folk alt efter, hvor på den sociale rangstige, du befinder dig. (I den sammenhæng er det jo værd at nævne at retssystemer aldrig har handlet om retfærdighed, men til alle tider har været kapitalens beskyttelse, imod folk der helst ikke skulle få samme ideer som kapitalejerne (ie. tyveri), og derfor helst preemptivt skulle straffes hårdt for banaliteter, så de kunne fungere som afskrækkende eksempler).
Kapitalen gemmer sig bag love som de selv sørger for bliver vedtaget som lovliggør deres lyssky affærer.

Lis'som Chris Hedges ser jeg kun muligheder via græsrodsbevægelser og massemobilisering i forhold til at få gjort noget ved klima, ulighed, velfærd, etc.

Problemet med Danmark er dog, at vi trods alt stadig har det for godt til at kunne massemobilisere. Historien har vist ret tydeligt, at det stort set kun er, når folk sulter og er desparate, at de er i stand til at tvinge ændringer i de eksisterende samfundssystemer igennem. Den siddende magt har også altid vist sig at være i stand til en uhyrlig grad af voldsanvendelse for at opretholde det bestående.

Alt i alt ser det ikke lovende ud !

Torben Skov, Rasmus Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar