Baggrund
Læsetid: 9 min.

Wolt-bud: Det er bedst, når der er regn og kulde, og folk ikke selv gider hente deres mad

De fleste madbude i Danmark er udlændinge. Britiske Jack Campbell kunne godt lide arbejdet, men han kunne også se, at han og de andre bude mangler basale rettigheder, og nu forsøger han at organisere dem i en fagforening
Wolt ansætter ikke bude. De bliver anset for at være selvstændige freelancere, der fungerer som partnere til Wolt.

Wolt ansætter ikke bude. De bliver anset for at være selvstændige freelancere, der fungerer som partnere til Wolt.

Tobias Nicolai

Indland
12. august 2021

Der er ikke noget bedre sted at tage temperaturen på Danmarks fastfoodbehov end på Nytorv i Aalborg.

Inden for få meters afstand ligger Grillen, Burger Go, Subway, Burger Shack, Burger King, McDonald’s, Bøf & Vin, Jensens Bøfhus, større og mindre restauranter, pizzariaer, en veritabel vrimmel. Hvis man svinger en kat rundt ved halen, så kan den på turen rundt tage bestillinger med fra op mod 20 takeawayrestauranter.

På de lave bænke for enden af torvet sidder en lille gruppe unge mænd og nogle få kvinder og småsludrer og prøver at finde skygge under de spinkle, nyplantede træer. De fleste har små 45-knallerter, og nogle har elcykler lige inden for rækkevidde.

En af de unge mænd er Radu Claudiu, en rumæner, der drikker af en juicekarton, som kan ligge under sadlen på hans lille sorte knallert.

»Det er sjovt. Jeg kan lide at køre rundt,« siger Radu Claudiu, hele tiden med et halvt øje på en app på mobiltelefonen.

»Jeg har været bud, siden jeg flyttede til Aalborg. Det er okay. Det er rart at være ude, og friheden er god. Jeg kan selv planlægge mine dage,« siger Radu Claudiu.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anker Nielsen

'Hvis man svinger en kat rundt ved halen, så kan den på turen rundt tage bestillinger med fra op mod 20 takeawayrestauranter.' - Det er en besynderlig ting at skrive, for at sige det mildt.

Birte Pedersen, Peter Wulff, Torben Lindegaard og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo et fantastisk godt eksempel på pseudoarbejde - både det at lave mad for andre og at bringe det ud. Folk må selv i sving.

ingemaje lange, Kim Houmøller, Birte Pedersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Steffen Gliese 12. august, 2021 - 11:13

"Det er jo et fantastisk godt eksempel på pseudoarbejde - både det at lave mad for andre og at bringe det ud. Folk må selv i sving."
citat fra læserbrev

Sikke dog en hovski-snovski holdning overfor andre mennesker om ting, der umuligt kan rage dig.

Carl Chr Søndergård

Det er tragisk nok, at selve- ‘wolt-strukturen’ ikke kan gøres ulovlig, når den tydeligt underminerer samfundet.

Der vil gerne gøres forretning og tjenes penge, men når der skal svares skat, til de fælles goder, er man pist væk.

Øv…

Jacob Nielsen

Man (EU) kan bare forbyde falske selvstændige, og kædelicitationer, og straffe med hårde bøder. Tre bøder og så må butikken dreje nøglen om, slut.

Men det vil EU naturligvis ikke, af hensyn til vareomsætning og jobskabelse. Så hellere acceptere working poor, social dumpning og profitmaksimering, helt i tråd med den liberale (hellig)ånd og kapitalismen.

Torben Bruhn Andersen, Mikael Velschow-Rasmussen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Michael Slotsted

Jeg har modtaget flere bestillinger fra Wolt. Det er helt fint med mig at gøre. Som det også er helt fint, hvis woltbudene ønsker at organisere sig. Man skal starte et sted, og det bedste sted at starte er at ... starte. Som Wolt startede. Og så udvikler Wolt sig. Måske.

Men hey, det er også fint at starte en lille shitstorm mod Wolt, mens man sidder på sin kinaproducerede mobil. Hykleri har alle dage været menneskets lod.

Herdis Weins, Claus Nielsen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Birte Pedersen

Torben Lindegaard, Hvad skulle det nu til for at skrive til Steffen på den måde? vi har vel alle lov til at give udtryk for vores egne meninger. Dit udfald hører ingen steder hjemme!!

Jeg syntes også, ar hele Wolt-ideen er utiltalende, og direkte udnytter andre mennesker - præcis som med Über.

Men sagen er jo, at det danske samfund er fuld af selvstændige "free-lancere" inden for stort set alle brancher. Og en selvstændig er altså en et-mands virksomhed på godt - og i mange tilfælde måske især på ondt.

Det kan være en person med en speciel viden, der sælger sin ydelse som selvstændig konsulent. Det kan også være en provisionsaflønnet sælger, og her begynder situationen måske at stramme lidt.

Men ofte skyldes det altså virksomheder, der, af forskellige grunde, ikke ønsker at påtage sig at yde fast løn efter overenskomst, løn under sygdom, feriepenge og andre sociale ydelser. Og dermed direkte nasser på arbejdsløsheden.

Jeg syntes, at Wolt-"arbejdstagerne" skal holde et besluttende møde om, hvilke krav de vil stille til - samt hvem de vil stille kravene til. Men de skal blot være klar over, at deres forening mere bliver en arbejdsgiverforening, end det bliver en fagforening. Og de skal videre være klar over, at deres "kunder" og klienter blot kan omgå dem, og tage nye ind til det fortsatte cirkus.

Løsningen på dette, i øvrigt ikke lille, problem er, lovgivning - og kun dette. Men med fri etableringsret vil dette også være meget vanskeligt at løse.

Steffen Gliese og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar
Michael Slotsted

@Gert Romme, jeg syntes, at du skulle skrive "synes" i stedet for "syntes". Men nu synes jeg det ikke længere.

Niels Erlinger

Jeg synes også, at det er lige friskt nok, at kalde andres levebrød for pseudoarbejde.

Må vi så høre, hvad er et rigtigt arbejde??

Og er postbuddets arbejde også pseudoarbejde, eller foretrækker man selv at hente sine breve hos afsenderen??

Torben Lindegaard, Daniel Joelsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Michael Slotsted

Det sjoveste ved den her artikel er, at den udstiller afsenderen som havende en enorm foragt for den underklasse, han beskriver, samtidig med at målet øjensynligt er at sympatisere.

Det er i øvrigt et generelt problem med Information.

@ Michael Slotsted,

Tak for kommentaren og at syntes eller synes.

I gymnasiet fik jeg faktisk højeste karakter i dansk. Men måske burde jeg efterhånden være lidt i tvivl om sproget, for efter mage år udenfor Danmark - og i øvrigt i med fast bopæl i flere lande, er mit danske sprog nok lidt hybridagtigt, og især ordstillingen er nok blevet lidt "forvitret".

"Synes" er altså præsens i nutid. Medens "syntes" er præteritum i datid. Og hvis man "har syntes" er det perfektum - altså førnutid.

Jeg har slået ovenstående efter, og jeg håber, du er tilfredsmed disse definitioner.

Mikael Velschow-Rasmussen og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Wolt eller Über - samme skidt.

Vi bliver hele tiden “opdraget” og nudget i retning af, at det er OK at tale ned til en der er 0,01 øre mindre lønnet end en selv. Jeg ser således nedladende tale i mod ansatte i Netto og Silvan.

Nogen finder det ok med at bestille en piza til 89kr og tale ned til budet.

Torben Lindegaard og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet er, at vi i en pervers iver efter 'at give folk noget at stå op til om morgenen' gør alle relationer mellem mennesker til marked - og grundene er tydelige: vi har genindført det gamle standssamfund.
Det var vi faktisk i det store hele sluppet af med i min barn- og ungdom, hvor tyendet var afløst af husholdningsmaskiner og lige arbejdsfordeling, og hvor kvinder og mænd i stedet tjente udmærkede penge på et arbejdsmarked, hvor man ikke var sluppet afsted med endnu systematisk at berøve det store flertal af lønmodtagere rettigheder, social sikring og indflydelse på politikken igennem partier, styret af faglige organisationer.

Peter Knap, Torben Bruhn Andersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Michael Slotsted 12. august, 2021 - 15:29

Bo Elkjær taler i denne artikel ikke ned til Wolt-budene.

Jeg synes faktisk, at man bliver lidt klogere på denne arbejdsstyrke af at læse artiklen; men du har da ret i, at kun for mange ser lidt ned på de små selvstændige i f. ex. detailhandlen eller serviceerhvervene.

Jeg har et periferisk kendskab til en frisør, hvis største ønske det var at åbne sin egen salon for både herrer og damer - og just som hun åbnede, kom Corana nedlukningen.

Kompensationen fra Staten var baseret på de tidligere års indtjening - og en sådan kunne i sagens natur ikke dokumenteres, så det var naturligvis helt af H.... til.

Jeg erkender blankt, at have fuld sympati for både frisøren og de pågældende Wolt-bude.

Carl Chr Søndergård

Ja.

Hvad enten det hedder uber, wolt eller noget helt tredje - så må det være en fælles samfundspligt, at sørge for, at individet ikke bliver jordet af en højere kapital.

Det er i alles interessere, at lige meget, hvor man kommer fra i ‘myretuen’ - at man kan indgå på lige fod og blive belønnet efter den ydeevne man formår.

Og så kan vi forhåbentlig på fremtidsmæssig basis tale om, at ethvert individ skal retfærdiggøres med en stabil og leveværdig sold som kan danne mening og grundlag for et ønskværdigt liv, hvad enten man fejer gader eller opererer hjerner.