Analyse
Læsetid: 6 min.

Blå landbrugsalliance slår klimaet tilbage til blokpolitik

Det borgerlige udspil til en landbrugsreform gør det endnu mere vanskeligt for fødevareminister Rasmus Prehn at lande et bredt forlig. Tiden, hvor S-regeringen kunne spille partierne ud mod hinanden, er slut, og Mette Frederiksen må for første gang vælge mellem rød og blå
Det ser ud til, at fødevarerminister Rasmus Prehn (S) må skyde en hvid pil efter en bred klimaaftale på landbrugsområdet, vurderer Lars Trier Mogensen.

Det ser ud til, at fødevarerminister Rasmus Prehn (S) må skyde en hvid pil efter en bred klimaaftale på landbrugsområdet, vurderer Lars Trier Mogensen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
11. september 2021

Maratonforhandlingerne om klimareduktioner på landsbruget er for alvor gået i hårdknude. Efter de fem borgerlige partier fredag lancerede et fælles udspil, er S-regeringen nu blevet presset op i et hjørne, hvor der ikke længere findes mindelige løsninger. For selv om udspillet umiddelbart kunne virke som en imødekommelse fra de blå partier, er den parlamentariske effekt snarere stik modsat.

På overfladen rummer det blå landbrugsudspil en række forslag, som burde kunne danne grundlag for en aftale med S-regeringen. Men i praksis er parterne ikke kommet nærmere hinanden. Tværtimod. Der er gået blokpolitik i klimapolitikken.

Mest kontroversielt er de borgerliges forslag om at ville udtage endnu flere hektar lavbundsjorder, end S-regeringen har lagt op til i deres forhandlingsskitse – og de vil vel at mærke indregne de udtagne jorder som reel klimareduktion.

Konkret har fødevareminister Rasmus Prehn (S) foreslået, at der i de kommende år kan udtages 88.500 hektar lavbundsjorder, mens de fem borgerlige partier nu har trumfet med et højere forslag om at udtage 100.000 hektar, altså på papiret betydeligt mere ambitiøst. Men næppe i praksis.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Måske er det det bedste , der kunne ske. MF bliver tvunget til at vælge om hun er blå eller rød/grøn.

Den med landmændene skal have penge for en grønomlægning lyder ikke rimeligt, når disse penge skal tages for ledige og udlænge til danskundervisning osv. - udlændinge kan de borgerlige eller ikke få nok af i andre situationer.
Ligeledes så har EU flere mia. parat til landmændene , hvis de omlægger deres produktion osv - med landbrugsstøtten både fra de danske skatteydere og EU er åbenbart ikke nok for V og K.

Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Kristian Spangsbo, Lillian Larsen, Gitte Loeyche, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Torben Jensen, Steen K Petersen, Mads Greve Haaning, Marianne Stockmarr, Jan Fritsbøger og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Det er efterhånden symtomatisk når de borgerlige agerer som små fornærmede børn. Det bunder reelt i hvor meget de selv er fedtet ind og hvordan de, hver især er økonomisk forbundet. De er bestemt ikke nogen børn men de er grænseløse når det handler om at være griske.

Dorte Sørensen beskriver fint deres mål. "Enhver omlægning må ikke ske uden en klækkelig og urimelig erstatning" betalt af yours only OS!

Borgerlige såvel som landbruget har jo siddet på deres hænder lige ind til nu. Og det er helt bogstaveligt. Og de sidder mindsanten stadig på dem.

Så når det reelt handler og at ruste os til fremtiden, ved vi godt hvor vi har de borgerlige. De er gået i flyverskjul.

Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Morten Søfting, erik pedersen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Torben Jensen, Steen K Petersen, P.G. Olsen, Franz Nitschke, Mads Greve Haaning, Marianne Stockmarr, Jan Fritsbøger og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Der er ingen af de forslag der er på bordender batter noget. Den eneste måde frem er at revolutionere måden man driver landbrug på, således at landbruget bliver en maskine, hvor det er lige så primært formål netto at trække CO2 ud af atmosfæren som det er at producere fødevarer.
Politikerne viser igen at de er hamrende inkompetente til at udforme politik og at det politiske system er indavlet.

// Jesper

Arne Albatros Olsen, Per Torbensen, Mads Greve Haaning og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

"Politikerne viser igen at de er hamrende inkompetente til at udforme politik og at det politiske system er indavlet."

Problemet er, at de fleste medlemmer af Folketinget har direkte eller indirekte relation til et landbrug og derfor tror, at de ikke bliver genvalgt, hvis de går mod landbrugets interesser. Det vil heldigvis ændre sig de kommende år. Så må vi blot håbe på, at det ikke bliver for sent.

Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Svend-Erik Runberg og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Hmm jeg er nu ikke helt sikker på at den blå blok gør dansk landbrug en tjeneste, måske tværtimod.
For vælger Mette at leve forlig med egne støttepartier, bliver det jo helt uden indflydelse fra blå stue.
Er det smart?
Mette kan vel ikke rigtigt undgå at bruge sit parlementariske flertal i en så vigtig sag?
Eller kan hun?
Vel ikke uden at vælte sig selv!
Gør hun det? Mon dog -
Jeg tror/er bange for at det er en uklog strategi blå stue har valgt.
Om ikke andet så set fra landbruget side.
Jeg er bange for at det ikke er en vindersag blå stue har lagt for dagen.
Det er et udbredt synspunkt blandt mange vælger, at landbruget får rigtigt med støtte kroner, og ikke rigtigt leverer på udledninger og klima dagsordenen.