Ghettopakken
Læsetid: 5 min.

Familie ved Blågårds Plads skal smides ud efter søns kriminalitet. Men måske kan naboer redde dem

Hovedstadens største almene boligselskab, fsb, fik denne uge Østre Landsrets ord for, at det er i sin gode ret til at smide en familie ud af en af selskabets lejligheder på Nørrebro, fordi sønnen i familien er dømt for vold. Et flertal af beboerdemokratiet ønsker dog, at familien får lov at blive boende. Og måske har de faktisk noget at skulle have sagt, siger ekspert
Boligselskabet fsb, som har lejlighederne ved Blågårds Plads på Nørrebro, har med hjemmel i en den såkaldte ghettopakke opsagt fire familier, fordi et af husstandens medlemmer har fået en dom for at deltage i optøjer efter en Stram Kurs-demonstration på pladsen.

Boligselskabet fsb, som har lejlighederne ved Blågårds Plads på Nørrebro, har med hjemmel i en den såkaldte ghettopakke opsagt fire familier, fordi et af husstandens medlemmer har fået en dom for at deltage i optøjer efter en Stram Kurs-demonstration på pladsen.

Katinka Hustad

Indland
11. september 2021

Det begyndte palmesøndag i 2019, da Stram Kurs-formand Rasmus Paludan med få timers varsel troppede op på Blågårds Plads med en ven, et mobilkamera og koranen for at gennemføre en demonstration. Inden politiet efter fem minutter eskorterede Rasmus Paludan væk af hensyn til sikkerheden, fik han udråbt sig selv som »danernes lys«, kaldt koranen for »den store luderbog« og kastet den op i luften for derefter at lade den falde til jorden.

Lokale beboere og aktivister var mødt op for at demonstrere imod hans provokationer, men situationen eskalerede og endte i optøjer og vold mod politiet fra nogle af de fremmødte. En time efter stod det omkringliggende Nørrebro i brand.

For fire familier har optøjerne den dag fået vidtrækkende konsekvenser: Boligselskabet fsb, som er hovedstadens største almene boligselskab, og som har lejlighederne ved Blågårds Plads på Nørrebro, har med hjemmel i den såkaldte ghettopakke opsagt familierne, fordi et af husstandens medlemmer har fået en dom for at deltage i optøjerne.

En af familierne er flyttet ud, mens tre af dem har nægtet og er gået rettens vej.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Som en del af et repræsentantskab i en anden by er jeg spændt på hvad det her ender med.. Hvis baggrunden for udsmidningen ligger i en protest mod en gemen racist og uromager, så bør en hver fornuftig organisation sgu da tænke sig om.
Men hvis familierne her trods advarsler har skadet naboer og andre er det en anden sag.

Herdis Weins, erik pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Marianne Stockmarr, Lillian Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Håber at beboerdemokratiet vinder og de 3 familier få lov at blive boende. Når deres naboer ikke ønsker ,at de skal smides ud så er familien vel ikke " utryghedsskabende".

John Andersen, Karen Grue, Peter Mikkelsen, Herdis Weins, Lise Lotte Rahbek, Bjørn Pedersen, Ninna Maria Slott Andersen, Steffen Gliese, Rolf Andersen, Hans Larsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Christian Mondrup, Viggo Okholm, Marianne Stockmarr og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Viggo

Familierne har ikke gjort noget:

"I loven står der, at udlejeren kan hæve aftalen. Der står altså ikke, at udlejeren skal hæve aftalen. Fsb har foretaget en administrativ afgørelse. De har end ikke kigget på sagerne. Vi vil gerne have, at beboerne stemmer for, at opsigelserne skal trækkes tilbage, lyder det fra Jette Møller, der er beboer i området.

Hun bor ikke selv i fsb Blågården, men i en naboejendom, og hun kender flere af de implicerede. Blandt andet har hun været natteravn sammen med flere af dem. Hun understreger, at de dømte ikke før har været dømt og siger samtidig, at de 16 familiemedlemmer, der smides ud - alene fordi de er i familie med de dømte - aldrig har været straffet for noget.

- Der er sågar ni unge piger blandt dem, der skal smides ud, fortæller hun."

https://www.tv2lorry.dk/koebenhavn/naboerne-kaemper-imod-familier-staar-...

Det er helt uhyrligt, at en hel familie kan smides ud af deres bolig, hvis bare ét medlem begår noget ulovligt.

Og er det mon nogensinde sket for en etnisk dansk familie?

Jane Nielsen, John Andersen, Ruth Sørensen, Franz Nitschke, Dorte Sørensen, Søren Andersen, Ebbe Overbye, Herdis Weins, Lise Lotte Rahbek, Bjørn Pedersen, Ninna Maria Slott Andersen, Hanne Utoft, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Hans Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg kan huske en rejse jeg var på i 1986 tror jeg det var. Kørte på motorcykel i det østlige Tyrkiet med en hollandsk kammerat. Det var inden charterturisterne indtog verden for alvor. Vi var i landsbyer der aldrig tidligere havde haft besøg fra vores verden- men alle steder blev vi behandlet med respekt og ære, fordi Danmark og Holland behandlede fremmedarbejderne fra Tyrkiet ordentligt. Og alle havde en onkel eller fætter der var rejst til Europa for at tjene penge .
Jeg rejser ikke længere; men ville skamme mig hvis jeg, i disse tider, skulle fortælle min nationalitet i andre dele af verden.
Mvh Hanne Pedersen

Jane Nielsen, Franz Nitschke, Rasmus Bøgh Christiansen, Søren Andersen, Ninna Maria Slott Andersen, Steffen Gliese, Inger Pedersen, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Eva:
Du har ret moralsk, men der er altså en lov, som blev vedtaget og anerkendt om at de almene boligforeninger kan opsige familiers lejlighed under et kollektivt ansvar..
Det må være den der er brugt her, men det der her sætter røre i det er beboernes medindflydelse gennem beboerdemokratiet. I princippet (måske ved du det) er det en organisationsbestyrelse valgt af et repræsentantskab bestående af valgte beboerbestyrelser der har den reelle magt i tilfælde. De overlader så den daglige drift og ansvar til diverse ansatte-direktører, inspektører m.v.
Loven er blevet lavet for at muliggøre sanktioner mod kriminelle familier, der ikke kan styre deres familie.
Desværre er hele det almene system så også underlagt folketinget her af ghettoloven. Vi er absolut ikke uenige her holdningsmæssig.
Men det er grotesk at udsætte mennesker som måske har aktioneret mod en Paludan. Hvis det er sådan det hænger sammen, sådan har jeg opfattet det.

John Andersen, Dorte Sørensen, Peter Beck-Lauritzen, Herdis Weins, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Viggo, jeps, jeg har ret moralsk, men egentlig også retssikkerhedsmæssigt, idet kollektiv straf er en nyskabelse, der endnu ikke er afprøvet ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Af én eller anden grund er jeg overbevist om, at den vil blive underkendt, hvis den nogensinde når så langt..

At loven oprindeligt blev lavet med et andet formål, (at kunne sanktionere kriminelle familier), gør jo ikke, at den ikke også kan misbruges til andet, fordi den mangler præcision.
Om det er lovsjusk eller bevidst, skal jeg ikke kunne sige, men kollektiv straf er nu engang ikke kompatibelt med et retssamfund.

Og du siger faktisk selv, at loven KAN benyttes.
Altså SKAL den ikke benyttes, som Jette Møller også siger i det citat jeg bragte.

Det er ikke én eller anden anonym administration, der bør bestemme i en almen boligforening, det er beboerne.

Jeg håber inderligt, de får ret.

John Andersen, Dorte Sørensen, Peter Beck-Lauritzen, Ebbe Overbye, Herdis Weins, Viggo Okholm, Lise Lotte Rahbek, Ninna Maria Slott Andersen, Rolf Andersen, Inger Pedersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Tænk hvordan diverse love er blevet 'misforståede' i nyere tid, eksempelvis knivloven, loven om utryghedsskabende lejre (tiggerloven), og loven om dobbeltstraf for coronarelateret kriminalitet..

Dorte Sørensen, Herdis Weins, Ninna Maria Slott Andersen, Rolf Andersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Formålet med at smide familier ud er jo at skabe tryghed. Og hvis naboerne ikke føler sig så truede, at de ønsker at få familierne ud, så burde repræsentantskabet besinde sig.

Det er et problem, at nogle forældre her ikke har overskud til at have opsyn med og vejlede deres unge. Jeg har svært ved at se, at det at smide familierne ud skulle løse problemet. Jeg tror mere på bløde humanistiske løsninger, hvor man taler sig til rette.

Peter Beck-Lauritzen, Herdis Weins, Viggo Okholm og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Disse sager er indikation på det mareridt, som opstod, da man begyndte at samkøre registre - stik imod alle løfter til befolkningen ved CPR-nummerets indførelse.
Vi må insistere på, at politikerne vender tilbage til at holde det løfte.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Lise Lotte Rahbek og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg håber Information følger sagen op.
Det er en principiel sag som kan have mange følgevirkninger.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Flere byer har etniske urocentre. I Århus har politi, ambulancer og brandvæsen af og til problemer med at udføre deres arbejde, fordi de bliver mødt med "benspænd", ukvemsord og stenkast! Dertil udsættes fredelige beboere også for trusler og vold, når de påtaler denne uhensigtsmæssige adfærd! Her skal loven finde anvendelse!
Omvendt, når en Paludan-provokatør stiller sig an i kvarteret, med politibeskyttelse, skal Paludan stilles til ansvar for hans provokation, uanset hans ret til ytringsfrihed. Paludan kender jo godt resultatet af hans aktion: han går fri og politiet får fat i dem, som lader sig provokere=familie-udsmidning. Her skal loven ikke finde anvendelse. Jvnf. corona-loven og den afbrændte Mette-dukke. Her besindede den dømmende magt sig dog.
Håber den dømmende magt eller ombudsmanden får rettet op på denne urimelighed. Hvis ikke fsb selv kan.

Dorte Sørensen

Et andet problem er, at loven kun gælder lejeboliger. Hvorfor skal en familie der bor i en ikke ejet lejlighed kunne smides ud , hvis en i familien har gjort dit og dat.
Det er da en håbløs forskelsbehandling - og langt for lige ret for loven.

Hvis der skal være kollektiv straf - hvad så med at de Folketingsmedlemmer der har stemt for dit og dat , der senere viser sig at være uhensigtsmæssigt og kostet samfundet penge - skal de så ikke også kunne smides ud eller noget ligene.

Der har været mange forfejlede vedtagelser fx. mht tekniske løsninger som har kostet samfundet store summer - men her er der ingen der har taget konsekvenserne af forkerte og forfejlede vedtagelser.

Peter Wulff, Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar