Nekrolog
Læsetid: 10 min.

Farvel til en skikkelse af et særlig format: Lars-Henrik Schmidt er død

Med professor dr.phil. Lars-Henrik Schmidts alt for tidlige død siger det intellektuelle Danmark farvel til en tænker af den slags, man kan vente generationer på
Lars-Henrik Schmidt var en tænker af den slags, man venter generationer på at opleve. Han er død efter kort tids sygdom, 68 år gammel.

Lars-Henrik Schmidt var en tænker af den slags, man venter generationer på at opleve. Han er død efter kort tids sygdom, 68 år gammel.

Sofie Amalie Klougart

Indland
13. september 2021

På højden af sin intellektuelle kapacitet var Lars-Henrik Schmidt nærmest et idéhistorisk og analytisk geni. En usædvanlig nytænker og blandt sin generations mest originale og insisterende begavelser. Guldmedaljeafhandling som 23-årig. Magister i idéhistorie som 24-årig. Lic.phil. i en alder af 28 år. Dr.phil. som 34-årig.

Han er nu død efter kort tids sygdom, 68 år gammel.

Jeg hørte ham første gang i efteråret 1993, hvor han en mørk oktoberaften på Aarhus Universitet udlagde den franske marxistiske filosof Louis Althusser. Det var en akademisk og en intellektuel åbenbaring. Pædagogisk ubesværet og forførende: Ja, anderledes, sådan som han – med hestehale og iført et jakkesæt i læder – energisk, lærd og charmerende fremstillede og genfortalte Althusser og kapitallogikken.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Fin og præcis nekrolog over en gammel kollega. Tak, Stefan Hermann.

Tak for denne nekrolog. Den kan anbefales.

Tak Stefan...

Søren Gosvig Olesen

Tak for ordene. Så smukt og rammende skrevet – om min generøse kollega og ven. Ære være hans minde!

En smuk, men ikke sentimental afsked.
Imidlertid kan man måske opsummere Schmidts tragedie i den indflydelse, som han faktisk fik på konkret pædagogisk praksis i stedet for at blive en stor fagfilosof, som der jo til sidst plæderes for, at han kunne være blevet.

Skarpt, Stefan Hermann

"hans egne dæmoner"
Der kan være mange gode grunde til at holde forhold fra privatlivet private ved omtalen af en nylig afdød, men så bør man heller ikke antyde dem. Fortæl eller ti stille.