Reportage
Læsetid: 6 min.

Frihedskæmperen og Informations stifter, Børge Outze, har fået en plads på Frederiksberg

Onsdag blev Børge Outzes Plads indviet på Frederiksberg. Opkaldt efter Informations stifter og chefredaktør igennem 35 år, som var modstandsmand under krigen og hele sit liv kæmpede for det frie ord
Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen, Børge Outzes døtre Annemarie og Eva samt Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, inviede onsdag eftermiddag Børge Outzes Plads. Annemarie Outze siger, at hun håber, at folk vil sætte sig på pladsen og »tænke på frihed«.

Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen, Børge Outzes døtre Annemarie og Eva samt Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, inviede onsdag eftermiddag Børge Outzes Plads. Annemarie Outze siger, at hun håber, at folk vil sætte sig på pladsen og »tænke på frihed«.

Sigrid Nygaard

Indland
16. september 2021

For at få en plads opkaldt efter sig på Frederiksberg kræver det, at man har sat et aftryk. Det skal være et klart og tydeligt aftryk, og det skal ikke være kommet af sig selv.

Det siger Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen, som står på en græsplæne tæt ved N.J. Fjords Allé, mens en halvcirkel af mennesker står omkring ham.

Børge Outze, Informations stifter og modstandsmand under besættelsen, satte sådan et aftryk, »et frihedens aftryk«, som Simon Aggesen siger. Og netop derfor er op mod hundrede ældre og yngre, flest ældre, journalister, familie, bekendte og læsere mødt op for at indvie Børge Outzes Plads.

Børge Outze udsendte fra 1943-1945 det illegale blad Information og stiftede senere Dagbladet Information. Både under og efter krigen kæmpede han for at give ordet til dem, som havde brug for det.

En lille plads

Lænende sig op af det nye skilt, som har hovedpersonens navn og titel påskrevet, står ægteparret Knud og Else Petersen og nipper af hver deres glas bobler. De bor på Frederiksberg i nærheden af den nye plads, hvor modstandskampen udspillede sig under besættelsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Stemningen på pladsen godt gengivet her.

Annette Knudsen, David Zennaro, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

Boligspekulanten pynter bestemt ikke på arrangementet.

Kim Houmøller, Lisbet Kjeldsen og Peter Wulff anbefalede denne kommentar

Det er en meget flot gestus, men den er også nødvendig. Den generation, der oplevede besættelsestiden på egen krop som voksen, er nu ikke længere. Den generation, der netop nu får magt, voksede ikke op blandt mennesker som alle var personligt mærket af, hvad der var sket og som derfor uopfordret gjorde, hvad de kunne for at formidle deres erfaringer til de unge. Den generation, der nu netop får magt, oplevede heller ikke totalitarismen i Europa under den kolde krig. Dermed befinder vi os i en grundlæggende ny historisk situation, hvor såvel befolkning som magthavere ikke er vaccinerede mod totalitarisme på samme måde som tidligere. Eksempelvis var statsministeren endnu ikke fyldt 12 år, da Berlin-muren faldt.

John Damm Sørensen, Peter Wulff og Carsten Munk anbefalede denne kommentar