Feature
Læsetid: 22 min.

I Gjøl nægter de at give op: ’Jeg er minkfarmer, og jeg vil gå i graven som minkfarmer’

​​​​​​​Den danske minkbranche er død. Eller hvad? Ikke hvis det står til minkavleren Erik Westergaard. Han vil begynde forfra allerede næste år. Spørgsmålet er, om politikerne vil give ham lov. Dette er tredje afsnit i en serie på fire
Hele Erik Westergaards liv har bestået af hårdt arbejde. I de seneste 30 år har han haft tre job på én gang: minkavler, valseproducent og vagt ved militærpolitiet. Nu er fremtiden som minkavler uvis.

Hele Erik Westergaards liv har bestået af hårdt arbejde. I de seneste 30 år har han haft tre job på én gang: minkavler, valseproducent og vagt ved militærpolitiet. Nu er fremtiden som minkavler uvis.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
6. september 2021

I slutningen af april mødtes en lille gruppe forknytte minkavlere med en ung kvinde fra Frederiksberg i en udestue med udsigt over Limfjorden.

På dagsordenen for mødet var kun ét spørgsmål: Hvordan får vi minkavl tilbage i Danmark?

De fleste af landets minkavlere har valgt at forlade erhvervet og tage imod fuld erstatning, efter at de sidste år blev tvunget til at aflive alle deres mink.

Men en lille hård kerne vil hellere i gang igen.

I udestuen ved Limfjorden stiftede forsamlingen en forening ved navn Danske Mink. Sammen forsøger de at skabe momentum og afkræve politikerne svar på, om de kan få lov at gå i gang igen.

De har oddsene imod sig. Efter sommerferien skal politikerne på Christiansborg forhandle om, hvorvidt det er sundhedsmæssigt forsvarligt at tillade minkavl igen fra 2022. Hvis de siger nej, er det slut. Men selv hvis de siger ja, bliver det en udfordring at få genetableret hele værdikæden med fodercentral, pelseri og andre følgeerhverv. De vil blive pionerer, ligesom deres forældre og bedsteforældre var det, da de i efterkrigstiden stillede bure op på en bar mark og begyndte at opdrætte mink.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Gid de alle genfødes som mink- avls mink, så de lever længere

Mvh Hanne Pedersen

Mette Møhl, Alvin Jensen, Gitte Loeyche, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Karen Grue, Jacob Johansen og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

Det må have været så voldsomt at se hele sit livsgrundlag forsvinde på den barske måde. Et kollektivt chok.

Men det bliver næppe det sidste chok af den art.
Der er de resistente bakterier, som udvikles i svinebesætningerne.
Der er jorden, som efterhånden er renset for mikroorganismer, grundvandet der er forurenet og insekterne, der forsvinder.

Måske det ville være en god idé at holde op med at skælde ud på "de røde" og i stedet se på konsekvenserne af det, der kaldes landbrug.

Der er alternative løsninger.

Mette Møhl, Inge Lehmann, Sonja Rosdahl, sys jensen, John Hansen, Flemming Kjeldstrup, Erik Nielsen, Hanne Ribens, Henning Haugaard, Lars Bo Jensen, Alvin Jensen, Lars Løfgren, David Zennaro, jørgen djørup, P.G. Olsen, Carsten Munk, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Vibeke Hansen, John Andersen, Ete Forchhammer , Hans Larsen, Jan Fritsbøger, Morten Søfting, erik pedersen, Hanne Utoft, Allan Stampe Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

De skal da have lov til at dyrke mink så snart de kan leve op til helt basale regler for trivsel og smittekontrol:
- ingen rovdyr i bure, mindst to hektar per mink.
- ingen ulovlig arbejdskraft, altid fuldstændig styr på hvem der er ansat.
- ingen smittespredning, kontaktsporing og test af mink i samråd med sundhedsstyrelsen.
Der er jo ingen problemer, undtagen lige med dyremishandling og ulovlig arbejdskraft og fuldkomment fravær af samfundssind og samarbejde om smittesporing.
Der er sikkert masser af lande, som synes danske minkavlere har fremragende dyre-etik og arbejdsforhold og styr på smittesporing. Måske i Kina eller rusland?

Else Kristensen, Mette Møhl, Inge Lehmann, sys jensen, John Hansen, Flemming Kjeldstrup, Hanne Ribens, Henning Haugaard, Lars Bo Jensen, Alvin Jensen, Svend-Erik Runberg, Carsten Munk, Else Marie Arevad, Gitte Loeyche, jørgen djørup, Søren Cramer Nielsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Karen Grue, Ete Forchhammer og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

hanne, nah ikke avlsmink evig genfødsel som pelsmink er der da mere perspektiv i, hvis vi absolut skal vælge en karmamæssigt passende skæbne til dem, på den anden side er tilgivelse vel også ok trods alt.

Thomas Frisendal

Svært at forstå, at han får taletid. Efter hans eget udsagn har han truet en embedsmand i funktion med "at komme ud med fødderne først". Alene det burde diskvalificere ham fra en seriøs baggrundsarktikel.

Else Kristensen, Inge Lehmann, John Hansen, Erik Nielsen, Jacob Johansen, Hanne Ribens, Alvin Jensen, Karsten Nielsen, Svend-Erik Runberg, Gitte Loeyche, P.G. Olsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Nåh, ja...

Thomas Helbo Hansen

Sådan en fyr der, skal have med den skarpe side af skovlen, før han fatter det!

Manden er drevet af ren hævntørst, hvis minkavlerne havde været mere samarbejdsvillige og påpassige var det ikke gået så galt! Men hvis minkavl kan udføres bæredygtigt og dyreetisk forsvarligt, er der vel intet grundlag for at forbyde det i fremtiden? Det tvivler jeg så på er muligt. Det er heller ikke en branche med megen fremtid. Som der står i artiklen : " Han (pelshandleren) er gået glip af de gode salgsmåneder i januar og februar, hvor landets butikker var tvunget til at holde lukket. Nu er det sommer, og de færreste tænker på at købe en pels.

»Kan vi sælge én mink om ugen for tiden, er vi heldige.«" Med de vintre vi får i fremtiden pga den globale opvarmning, vil der heller ikke være et marked for pels i januar og februar, for hvem vil gå i pels i 10 - 15 graders varme? Og selv i Sibirien er vintrene blevet meget varmere.

Inge Lehmann, John Hansen, erik pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Hvis han ikke længere kan avle mink, vil han gå mere på jagt - noget skal der nemlig slås ihjel!

Staten har betalt 19 mia. dfor deres produktion. Nu må det være slut! Men lige Gjøl er et rent ekkokammer for hans slags. Se evt på
Google earth .
Gjøl rummer adskillige enorme minkfarme. Nord for byen. øst for byen. Syd for byen. I byen...

Desuden er Gjøl kendt for at være det rene wild west, og mentaliteten er derefter.

erik pedersen, Flemming Kjeldstrup, Alvin Jensen og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

"Jeg er dyremishandler, og jeg vil gå i graven som dyremishandler.’
I øvrigt enig med Uffe Hellum.

Truet en embedsmand i funktion med at komme ud med fødderne først, tja "hans slags" har vel ikke så meget at lade dette debatpanel at høre. Vi kan selv. Burde genfødes som avlsmink og have med den skarpe side af skovlen osv.

Thomas Helbo Hansen

@Flemmming Olsen. 06.sept, 2021 - 12:14

Der er da ingen, der har truet ham med noget som helst?

Den med skovlen, er en metafor for, at han tilhører en gruppe af mennesker, der er langt uden for pædagogisk rækkevidde....
Det andet er bare et ønske om fair karma til den kære minkavler. .. Måske en tyk dame fra Kina vil bare hans eget skind (hud) over sine skuldre med stolthed?

Jan Fritsbøger, Inge Lehmann, erik pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Billedtekst i artiklen: "Erik Westergaard aflivede sine egne mink sammen med sin kone, deres søn og en fast medarbejder."

Hvadbehar?????

Hvad havde de gjort?

Er han blevet straffet for tredobbeltdrabet, eller må minkavlere godt slå mennesker ihjel?

Torben Skov, erik pedersen, Else Marie Arevad, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

Ja underholdningsværdien af kommentarerne fra stampanelet er jo nærmest uendelig. Uanset hvilken holdning man har til at holde dyr i bur - jeg er heller ikke tilhænger - men de ovenstående kommentarer overbeviser mig i den grad om den manglende vilje til, at venstrefløjen - nogle vil måske kalde dem de få udvalgte, overhovedet vil videre med andre end sig selv. efterhånden en overskuelig gruppe.
Det kan undre at ingen foreslår deportation til Sibirien, som man ellers har erfaring i, eller internering i lejre som det fortsat foregår i Kina.
Tag jer nu sammen og vis at det der ikke er jeres rette niveau. Jeg nægter at tro at så veluddannede individer kan synke så dybt. De tidligere minkavlere, der har brugt et helt liv på at etablere et selvstændigt arbejdsliv og livsgrundlag, er åbenbart de eneste i dette land, der ikke skal have psykologisk/pædagogisk hjælp i deres livs formentlig største krise.
Og til dig med den skarpe kant af skovlen - mon du selv er i stand til at anvende en skovl - jeg er grundigt i tvivl.
Tak for ordet!

Jamen selv tak Henrik Salling, det var såmænd da så lidt ;)

Jeg undrer mig noget for tiden - hvad har min avis - den angiveligt 'mindst ringe' gang i for tiden!?

Besvares, jeg anerkender da, at dem man ikke nødvendigvis er enig med bør have taletid og såmænd også spalteplads.
Men disse alenlange såkaldte features, det er sågu voldsomt og hård kost.
Anyways jeg tillader mig at citere mig selv:

Mht til ’minkhalløjet’, har jeg stadig ikke fattet, hvordan i alverden regeringen kunne komme af sted med det rod. Personligt ville jeg faktisk havde troet, at - under de givne omstændigheder, at der var lovhjemmel - jeg er så hverken toppolitiker eller jurist...- Men det er henholdsvis regeringen, embedsværk og justitsministeriet...Så her kan jeg faktisk blive en smule mistroisk over for dele af (blå) embedsværk som måske ikke lige synes, der var grund til at meddele det lovstridige.... ?Anyways - mht ’nedslagtningen’, vil jeg gerne lige minde om, at de stakkels kræ, som levede under aldeles urimelige vilkår - dyreplageri - alligevel skulle slagtes fordi nogle ynder at iklæde sig deres pels.- Og at ganske mange lande for flere år siden har forbudt erhvervet.- Og at erhvervet fik en fuldkommen vanvittig høj erstatning pga kikset OG fordi blå stue endelig fik en vindersag at stå at stå sammen om.
- Og at de allerfleste fra det erhverv er kommet fint videre, med gode jobs, klækkelig erstatning OG noget der begynder at ligne martyrstatus.
Vræl.

Jan Fritsbøger

Henrik, venstrefløjen er snarere de eneste som vil videre med andet end sig selv, og der er vist ingen på venstrefløjen som mener sig "udvalgte", men vi er dem som har taget et selvstændigt valg,
men jeg kan da sådan set godt forstå at mange af dem som ikke har lyst til at skille sig ud, og hellere vil være lige så ligeglade med verden som de fleste tilsyneladende er,
og bare vil følge med strømmen hvor alt drejer sig om at tjene lidt ( eller snarere mange ) flere penge, eje mere og vise man har "succes",

er klart at de godt kan få holdninger som handler om noget helt andet end flere penge galt i halsen, og derfor forsøger at nedgøre sådanne "afvigende" holdninger og især de mennesker som har dem,
faktisk er det udtryk for et banalt psykologisk fænomen som du illustrerer fint med din "foragt" for de venstreorienterede,
men hvis der ingen venstreorienterede var ville herremanden stadig sidde i sit palads og være konge på egen jord, der ville stadig være mennesker som ejede andre mennesker ( ægte slaver, ikke løn slaver ) og alle lande ville have enevældige konger,
og i dag er venstreorienterede stadig nærmest de eneste som kan se behovet for at gøre tingene anderledes,
og der er nærmest ingen fremtid tilbage hvis ikke strømmen vender igen, så verden dropper sin selvdestruktive stræben efter mere vækst og mere ulighed, og igen taler varmt om fællesskab og solidaritet, og hensyn til naturen,
grådigheden og egoismen har blomstret alt for meget og alt for længe, og det er jo derfor du taler om at venstrefløjen er en overskuelig gruppe, desværre er det højrefløjen som er den faktiske trussel imod livet på jorden, og jo mere den får medvind jo værre vil det gå menneskeheden.
det er ved at blive tydeligt at "de ydmyge skal arve jorden" for kun en menneskehed som er ydmyg og nøjsom vil kunne ( og have viljen til at ) skabe et bæredygtigt samfund, og ethvert samfund som ikke er bæredygtigt er dømt til at gå til grunde.

Jan Fritsbøger jeg må desværre konstatere at du med dit indlæg kun bekræfter venstrefløjens opfattelse af at alle der ikke deler og underkaster sig venstrefløjens synspunkter er undermennesker - prøv at genlæse dit eget indlæg - det er rystende så ensidigt det er. Alle på højrefløjen er jo i dine øjne grådige egoister, hvad har du gang i, går du også ind for at anvende den skarpe kant på skovlen ??