Krigen i Afghanistan
Læsetid: 8 min.

Jeppe Kofod om Afghanistan-krigen: Vi skal lære af fortidens fejl

Står det til udenrigsminister Jeppe Kofod, skal uvildige eksperter undersøge den 20 år lange danske krigsdeltagelse i Afghanistan. Selv mener han, at krigen nyttede, men at der er flere ting, vi bør lære af vores engagement i Afghanistan

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er enig i, at der er blevet begået en række fejl under krigen i Afghanistan, og han ønsker at sætte gang i en historisk udredning. For eksempel mener han, at det var forfejlet at støtte en afghansk regering, som var »korrupt og uduelig« og ikke havde politisk »evne eller vilje« til at lave en magtdeling af landet.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
25. september 2021

Da Taleban på den skæbnesvangre dag den 15. august 2021 overtog præsidentpaladset i Afghanistans hovedstad Kabul, lød det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at den tragiske udvikling kaldte på refleksion og selvransagelse hos den internationale koalition og »hos os alle sammen«.

Siden hen fulgte kaotiske uger for Danmark og vores vestlige allierede for at få evakueret vores udsendte, samarbejdspartnere og statsborgere.

Nu er udenrigsministeren klar til at løfte lidt af sløret for, hvad han selv mener, vi kan lære af 20 års krig i Afghanistan. En krig, hvis formål var at indføre demokrati og udslette grundlaget for islamisk terrorisme i landet, og som med Talebans overtagelse af magten sætter alvorlige spørgsmålstegn ved, om nyttede.

»Det er helt afgørende, at vi finder en vej frem for det her land og ikke begår de samme fejl, som vi har begået før,« siger Jeppe Kofod.

Derfor har han besluttet, at der skal laves en uvildig, historisk udredning af den danske krigsdeltagelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Læren er vel først og fremmest, No Boots on the Ground, medmindre man skal vinde en krig. Det er det som soldater kan og skal. Vi ska stoppe med at sende soldater i kamp med den ene hånd bundet på ryggen. For der er ingen sølvmedalje, til nr. 2 i en krig.

1. Som altid: den herskende klasse af stats-administratore med associerede vinder: flere års fede job i en meningsløs kommission. En Tibet kommision arbejder vel stadig?
2. vores magtfulde udenrigsminister bliver nu megaloman: ” Det er helt afgørende, at VI finder en vej frem for det her land”.
Hvem er ”vi”? Er det afgørende at ”Vi - Jesper Kofod” finder en vej… .????

NEJ!!! Det afgørende er at DE = dem der bor i landet, finder en vej frem.

Kurt Nielsen, Tommy Clausen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Er vores krigsdeltagelse bundet op på at vi får (afghanske) piger i skole i en hovedstad. Og hvis der tilnærmelsesvis er måske 10 eller 100 gange så mange piger, som må leve i rædsel over at blive skudt eller lemlæstet af os eller den fjende, der kæmper mod os fordi vi er i deres land. Så bare lad vores medier klare det - ligesom netop i Afghanistan. Problemet bliver at få medierne til at holde op med at tale om pigeskoler igen.

Skal vi med militær pådutte andre mennesker stabile demokratier og strukturer? Jeps! I Afghanistan fandt amerikanerne en egnet præsidentkandidat, som var deres 'guy', og der blev afholdt et fupvalg. Efter ham, fandt de en anden og den samme procedure gik i gang. Vestlige medier skrev, at vi var der pga. nation building, med demokrati og pigeskoler, og der havde vi været igennem tortur og kidnapninger. Dvs. vores medier vil altid gå den sidste meter, for at alt i sidste ende fremstår lyserødt.

Ja, de danske medier kan næste ikke slippe tanken om nation building og pigeskoler. Derfor ser det ud som om, at vi i al fremtid kan følge amerikanerne i krig i verdens fattige lande.

Per Madsen, John Andersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Laura Friis Wang

Vi var forpligtet til at følge USA ind i Afghanistan for at finde Osama bin Laden, der havde myrdet 3.000 amerikanere.
Taleban gav ly til bin Laden, hvilket var totalt uacceptabelt.

Men det ændrer ikke på, at krigen udover at få fat i Osama bin Laden - død eller levende - for restens vedkommende var en total fiasko med helt uopnåelige mål som pigebørnene i skole og demokrati i Kabul.

Så læren er, at vi skal forfølge terrorister overalt -
terrorister må ikke have Helle noget sted på denne klode.

.... og når terrorreden er renset ud, så skal vi slet ikke forsøge at påvirke samfundet i vores billede; men få os selv hummet hjem hurtigst muligt.

@ Torben Lindegaard
Vi “fik ikke fat” i Bin Laden i Afghanistan. Han hyggede sig i Pakistan, hvor amerikanere i en ”terrorist-handling” dræbte ham. Han døde som en ”martyr for Islam”, ifølge Imran Kahn. Usama vandt så utroligt meget mere end han havde kunnet forestille sig: ”Vestens” 20årige krige og forvandling af vores samfund til krigeriske brutale overvågnings samfund i vores ”krig mod terror”. Og Vesten fortsætter: vi sidder på kontorstole og bomber med droner – over horisonten – overalt i verden dem vi tror vil gøre os skade, når arbejdsdagen er slut går, vi ned i på stranden i Quatar og får et aften dop. Jeg tror ikke Usama i sin vildeste fantasi troede han med en eneste handling til den grad kunne forandre vores kultur. Han tog virkelig røven på os.

Torben Lindegaard

@kjeld hougaard 25. september, 2021 - 12:53

Du har nok ret i, at Osama bin Laden sidder i den muslimske version af Paradis og hygger sig med mad, drikke og sortøjede hourier i overflod, samtidig med at han er glædeligt overrasket over effekten af 11. september.

Torben Lindegaard

@Gert Romme 25. september, 2021 - 14:46

Hvis man blot kan få udstedt en arrestordre, national eller international, på den mistænkte person, så er det fint. Vi behøver ikke en international domstol. Selve retssagen kan sagtens finde sted i den stat, hvor forbrydelsen har fundet sted - i hvert fald i stater med vestlige retsgarantier.

Mohammed Geele blev ved en dansk domstol dømt for terror og drabsforsøg på Kurt Westergaard.

Ramzi Yousef blev anholdt i Pakistan mistænkt for i 1993 at have placeret en bilbombe i World Trade Center, og han blev senere udleveret til USA og dømt for forbrydelsen.

Jeg er ikke bekendt med problemer i nogen af de 2 retssager.

Alexander Litvinenko blev forgiftet med polonium 210 i London, og 2 personer, Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun, er mistænkt for mordet.
Andrej Lugovoj, sidder nu i den russiske Duma.
Ingen af de 2 mistænkte stats terrorister kommer aldrig nogensinde for Retten, hverken i UK eller ved en international Domstol, hvis det står til Rusland - og det gør det desværre.

USA har faciliteter til at dronebombe de fleste steder på denne klode -
og det kan man i høj grad anfægte betimeligheden i.
Vi har senest set 10 uskyldige mennesker, herunder 7 børn, angrebet og myrdet ved drone-strike i Kabul.

Men amerikanerne dronebomber næppe et land som Rusland -
tanken er helt forrykt skræmmende -
så ikke alle mistænkte terrorister kommer for Retten.

Torben Lindegaard, 25. september, 2021 - 11:43

"Vi var forpligtet til at følge USA ind i Afghanistan", den udlægning kan jeg ikke rigtig få øje på, eftersom NATO står for; "North Atlantic Treaty Organization" som rettelig var vendt mor koldkrigsmodstanderen efter 2 VK - Rusland med Stalin, og derfor alene er en fælles krigssammenslutning vendt mod det daværende Rusland med Stalin.

Naturligvis skal vi tage ved lære af fortidens fejl: "for den der ikke vil lære af fortidens fejl, vil være de første til at begå de samme fejl igen", - sådan lyder en kendt lære og fortidens fejl.

Vi begik helt de samme fejl i Afghanistan som vi også begik i Irak, og desværre var vore 2 statsministre på daværende tidspunkt enten forblændet eller direkte krigsliderlig og sygeligt beundrer af Amerika, og brugte de løgne som blev fortalt, til trods for vor egen efterretningstjenste FET modsagde, der fandtes "Masseødelæggelsesvåben" i Irak.

Budbringeren - (Frank Greville) blev straffet for at afsløre statsministeren i at lyve, selv om det burde have været statsministeren der skulle have været stillet for en rigsret for at lyve for folketinget.

- Så uretfærdig er verden!

Igen og igen har lande der deltog i såvel Afghanistan- og Irakkrigen haft gennemgået deres krigsdeltagelse ogn erkendt flere ting om såvel selve krigsforløbet, men sandelig også hvorledes de blev inddraget, og hvilket fejl og misforståelse der politsk og militært blev begået, samt den uvidenhed hvormed man førte krigen imod såvel Taleban i Afghanistan og krigen i Irak, og herunder ikke mindstkritik over begrundelsen for krigen; "Masseødelæggelsesvåben", der aldrig blev fundet.

Fællestræk ved såvel Afghanistan og Irakkrigen er vesten ønske om indførelse af demokrati efter vestlig målestok, men sådan er deres daglige forestilling om deres levevis overhovedet ikke.

Primært en person; "Osama Bin Laden" var interessant for Amerika at finde og tage et opgør med, men han var vist kun på gennemrejse i Afghanistan og videre til Pakistan, hvor han senere også blev fundet og dræbt.

Taleban havde intet som helst uden for Afghanistans grænser de ønskede at foretage sig, - det var alene, og det er det stadigvæk, kun indre Afghanske interesser for landet, så bedraget om deres deltagelse i international terrorisme er et bedrag.

Selvbedraget i såvel Afghanistan og Irak udførte Amerika med samme model - korruption som det drivende element, og man troede fuldt og fast på de bedrageriske ledere man samarbejdede med, at det ville medføre resultater.

I stedet blev det halen der logrede med hunden - pengehunden, ganske som vi i sin tid så det i Vietnam, de korrupte politiske ledere, der som fluer om en lort sværmede i tusindvis.

Blev der så noget til de menige der skulle lægge liv til i udførelsen af statens opgaver med at holde ro og orden, samt militæret der skulle være staten beskytte mod udefrakommende der vil foretage en magtovertagelse, - NEJ, de fik mindstelønnen eller mindre og skulle til daglig lægge liv til uden forsikring af familierne, og derfor var moralen da heller ikke i top med troskab til de politiske ledere, så da dagen kom smed de fleste uniformen og blev civile.

Så er der landenes forskellighed med endeløse sletter, og lige så endeløse bjerge og dertil kommer forskellige i manglende infrastruktur såvel fysisk som teknisk.

Hvornår kommer bussen; - når den kommer!
Hvornår kører togene; - hvilke toge!
Sådan kan man blive ved uendelig, el-forsyning, vandforsyning, lægehjælp, politi, politisk forankring, retsvæsen osv., osv..

Når kun by-folket vil demokrati og landområderne og deres lokale krigs-herrer bestemmer derude, så kan man sagtens se konflikterne mellem land og by og demokrati.

Da Amerika gik ind i Afghanistan var et af målene Osama Bin Laden, men han var forsvundet, så var der lige en krigs-herre i Nord der næsten var ved at tabe til Taleban, og som regeringen i Kabul ønskede at hjælpe, hvilet Amerika så gjorde, med deres C-130 fly med en 105 mm. haubitzer ombord hvorfra de skød Talebans belejring i sænk, så der flygtede.

Der burde man så have holdt inde, med NEJ, det gjorde man ikke, - for man ville ikke lære af fortidens historie, hvor England fik en røvfuld og senest fik Rusland der Vietnam da de var der får år tidligere.

Selvfølgelig skal vi tage ved lære, og samtidig også huske at ikke alle NATO lande deltog i felttogene i såvel Afghanistan og Irak.

Torben Lindegaard

@Espen Bøgh 25. september, 2021 - 16:31

"Alle NATO-medlemslande deltager med tropper i ISAF, ligesom andre lande uden for NATO deltager eller har deltaget. 46 lande deltager med tropper."
citat fra Wikipedia
https://da.wikipedia.org/wiki/International_Security_Assistance_Force

Så alle Nato-lande deltog den ISAF styrke, der blev oprettet i 2001 på baggrund af en FN resolution. ISAF invaderede Afghanistan under kommando af Nato.

Derfor mener jeg, at Danmark var forpligtet til at deltage -
også fordi Nato traktatens §5 var blevet aktiveret.

Men vi er rørende enige om, at Afghanistan krigen var en 100% katastrofe for alle deltagende lande.

Irak er en helt anden sag - vi skulle aldrig i livet have deltaget i den krig.

Klavs M. Christensen

Hvornår har vi sidst haft en udenrigsminister man kunne tage alvorligt siden Villy Søvndal?
Han kunne starte med at læse septemberudgaven af Le Mond Diplomatique som giver en rigtig fin analyse.

Jan Fritsbøger

Jakob din kommentar giver mig kvalme, en krig er ikke en sportsgren med en vinder og taber, alle taber hver gang der "udbryder" krig, eller snarere hver gang et land beslutter et militært overfald, og nej soldater kan og skal ikke vinde krige, de skal omskoles til noget nyttigt, i stedet for noget forbryderisk, idiotisk og ganske forfærdeligt,
Gert var det med vilje du udelod bananrepublikken USA for de gør det da i den grad også, eller er der særlige regler for os selv og vores "allierede", som gør os urørlige uanset forbrydelserne.
det er dybt forstemmende hvor mange der uden videre accepterer militarismen og dens logik, men i har en "rimelig" undskyldning, det kan være meget svært at stå imod en vedvarende og massiv overalt tilstedeværende propaganda, men det er faktisk en moralsk pligt at stå imod.