Spiseforstyrrelser
Læsetid: 2 min.

Lukkede terapigrupper og sløjfede ventelister: Tilbud om behandling af tvangsoverspisning stopper

Over 40.000 danskere lider af overspisning, lyder et estimat. Fra januar kan de ikke længere få tilbudt behandling. Det er uvist, hvor patienterne fremover kan få hjælp
Indland
17. september 2021

De seneste tre år har det været muligt at få behandling for tvangsoverspisning – også kaldet BED (Binge Eating Disorder) – ved gruppeterapi i offentligt og privat regi landet over.

Men nu er det slut.

I perioden 2019-2021 har behandling af tvangsoverspisning været finansieret af satspuljemidler, men når midlerne stopper med udgangen af 2021, lukker behandlingstilbuddene. Det er uvist, hvor patienterne fremover kan få hjælp, men det lader til, at de kan komme til at vente til 2024.

Det siger Laila Walther, der er direktør for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), som er en af syv aktører, der har stået for behandlingstilbuddene.

»Vores forventning var, at regionerne ville overtage opgaven, når satspuljemidlerne slap op, men vi hører fra Danske Regioner, at de ikke er klar til at tilbyde hjælp og ikke bliver det foreløbigt. Da vores finansiering udløber, er vi ved at afvikle de sidste terapigrupper og har lukket vores ventelister,« siger hun.

»Når vi bliver kontaktet af mennesker, der har symptomer på tvangsoverspisning, ved vi ikke, hvor vi skal vise dem hen, for der er ingen behandlingstilbud i Danmark lige nu, medmindre man selv kan betale. Hvor personer med andre psykiske lidelser typisk vil kunne få hjælp hos egen læge, hos en psykolog eller i psykiatrien, så er der ingen hjælp, hvis du lider af tvangsoverspisning.«

Det estimeres, at 40-50.000 danskere lider af tvangsoverspisning. Cirka 1.000 personer har fået behandling via satspuljemidlerne, og folk har stået på venteliste for at komme i behandling, oplyser Laila Walther. I LMS estimeres det, at cirka 4.000 personer vil søge behandling årligt, hvis der er tilbud om det.

Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at man allerede nu skal sikre tilstrækkelig behandling i regioner og kommuner på baggrund af eksisterende viden.

LMS har taget kontakt til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), sundhedsordførere fra Folketingets partier og Danske Regioner for at gøre opmærksom på alvoren, men der er fortsat ingen løsning, oplyser Laila Walther.

WHO anerkender BED som en diagnose og anbefaler lande at gøre det samme fra 2022. Det har Danmark tilsluttet sig.

Alvorlige konsekvenser

Lider man af BED, så lider man af overspisning, hvor man mister kontrollen over sit indtag af mad. Mennesker med BED beskriver, at de spiser, længe efter de er mætte, og til det gør ondt.

BED er en alvorlig psykisk lidelse, og hvis ikke der tilbydes behandling, kan det have alvorlige mentale og fysiske konsekvenser.

»Fejlbehandling sker, da mange med BED er overvægtige eller svært overvægtige. Det betyder, at mange med BED går til lægen for at få hjælp til vægttab, men for hver slankekur bliver det værre. Det er en alvorlig misforståelse og fejl at behandle for overvægt, for det handler om at få styr på følelserne,« siger Laila Walther.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke, men Sunhedsministeriet henviser til et svar, som han har givet Sundhedsudvalget den 1. september 2021. Spørgsmålet fra Sundhedsudvalget var, om ministeren vil sikre, at indsatser til patienter med BED, som hidtil har været finansieret af satspuljen, men som udløber 1. januar 2022, kan fortsætte.

Herpå svarer Magnus Heunicke, at som med »andre initiativer, der udløber med udgangen af 2021, vil det bero på forhandlinger med Folketingets partier, hvilke initiativer der fortsat skal videreføres«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her