Partnervold
Læsetid: 10 min.

Mænd bliver også udsat for partnervold. Og det er den psykiske vold, der rammer dem hårdest

Selv om mænd også bliver udsat for både fysisk og seksuel vold i hjemmet, er det især den psykiske vold som trusler om at miste børnene, der er sværest for mændene at håndtere. Det viser to nye rapporter, der kortlægger, hvad vi ved om partnervold mod mænd

Mænd føler, at de skal være stærke, skal kunne forsørge deres familie og klare deres problemer selv. Derfor har de ofte svært ved at indse, at de er udsat for vold, og svært ved at sætte ord på den.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
3. september 2021

At få at vide, at man er en dårlig far, at blive nedgjort foran andre, få kritik af seksuelle præstationer og trusler om ikke at få lov at se børnene, når forholdet til børnenes mor går i stykker.

Det er nogle af de nedværdigende situationer, der kendetegner den psykiske vold, mænd kan være udsat for i et parforhold. Og selv om mænd også udsættes for seksuel og fysisk vold, er det psykisk vold, som rammer mændene hårdest, og som de generelt har sværest ved at håndtere.

Det fremgår af to nye rapporter om partnervold mod mænd, som er udarbejdet af organisationen Lev Uden Vold – Danmarks nationale enhed, der arbejder for at sikre mere og bedre hjælp til mennesker, der oplever vold i nære relationer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ninna Maria Slott Andersen

Tak. Et alt-alt-alt for tabuiseret og underbelyst emne.
Så vigtigt, at få taget hul på, især i disse tider med så meget af snak om lighed og unuanceret køns'shaming'.

Eric Svinth, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kristiansen, Herdis Weins, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, ulrik mortensen, Ragna Tetsche Malmstrøm, David Zennaro, Jens Christian Jensen og Nicolaj Ottsen anbefalede denne kommentar

Filmen "En Frygtelig Kvinde" viser vold mod manden.
Filmen "Dronningen" viser også den subtile vold.
Begge virkeligt gode film.

Og begge kvinder er mere eller mindre ubevidste om deres vold.

De fleste, der er involveret i vold som udøver eller offer, har vel en narcissistisk problematik af den ene eller art.

Rasmus Kristiansen, Herdis Weins, Bjørn Pedersen, Martin Kristensen, Eva Schwanenflügel, Jonathan Horskjær, David Zennaro og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det er et vigtigt emne, som artiklen her tager op. Jeg undrer mig dog over manglen på mennesker, som er i et forhold med en person af det samme køn. Er der slet ingen vold i homosexuelle relationer? Eller er der ingen tilbud til mennesker i homosexuelle relationer? Eller er forskerne og journalisterne bare blinde over for det?

Lise Lotte Rahbek, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Og så har vi lige glemt fænomenet: 'OMSORGSVOLD', hvor udøverne ofte er mennesker (m/k) med sociale uddannelser. Det er ikke til at holde ud når folk vil mig det bedste og vil 'pædagogisere' mig, selv om jeg ikke selv synes jeg har brug for den hjælp.
Et eksempel jeg ofte bliver udsat for:
Jeg vil ikke kunne undvære kaffe i længere tid, men problemet er, at jeg ikke bryder mig om kaffe medmindre det er tilføjet en lille sjat mælk eller fløde. Omsorgsfulde mennesker der ikke har samme relation til kaffe vil ikke lade changsen for at være omsorgsfuld gå dem af hænde. Så de forklarer mig op af vægge og ned af stolper at jeg ikke kan lide kaffe med mælk/fløde.
Resultatet: Jeg bliver stik hamrende rasende, men behersker mig dog til ' i smug' at drikke min kaffe med fløde/mælk.

Eva Schwanenflügel

Kurt Nielsen, nu bliver altså jeg nysgerrig..

Det lyder meget besynderligt, at 'omsorgsmennesker' (hvem er de?) prøver at bestemme, at du skal drikke din kaffe uden mælk/fløde.

Hvorfor det, er du da laktoseintolerant, eller hvilken anden begrundelse kunne de have for at forsøge at få dig til at drikke sort kaffe?
Og hvorfor skal du drikke din kaffe 'I smug', hvis der er mælk/fløde i den??

Det lyder helt ude i hampen.

Herdis Weins, Peter Høivang og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg kan følge Kurt Nielsen så langt, at der i relationen til "omsorgsmennesket" kan være tvunget en forælder og barn relation igennem, og det er nok ikke mange voksne (og børn), der bryder sig om at blive talt ned til på den måde.

Jeg var med til en fest i omgangskredsen for nogle år siden. Blandt andet med 2 ældre ægtepar, hvor kvinderne hadede hinanden.

Den ene kvinde havde en dårlig adfærd med hele tiden at omtale sin mand negativt. Den anden kvinde havde givet sig selv den rolle hele tiden at forsvare ham. Begge højlydt blandt en masse andre gæster. Og midt imellem de 2 dominerende kvinder sad så denne stakkels mand og fandt sig i dem begge. Glemmer det aldrig.

Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kristiansen, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tjae, det synes at være en åbenbaring, at kvinder også kan være aldeles rædselsfulde...

Jeg er overbevist om, at "Kurt Nielsen" er en internettrold, hvis eneste formål er at afspore diskussionen. Hvilket også lykkedes i dette tilfælde.

René Arestrup, mærkelig udtalelse, hvor kom den lige fra...

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"Den blide tyran" syndromet...

David Zennaro, angående dit spørgsmål 'Er der slet ingen vold i homosexuelle relationer?'
Jeg har i de sidste 5-6 år læst mig igennem utallige rapporter og undersøgelser, også omkring partnervold. Jeg manglede lige som jeg synes at kunne forstå på dig, et svar på hvem der i et partnerforhold slår mænd.
Få nogle år siden slå Foreningen Far det helt vildt op, at nu var det endeligt bevist, at kvinder er mere voldelige end mænd. Foreningen Far kom til den konklusion, fordi der i en af alle de rapporter/undersøgelser, stod noget med at flest mænd blev udsat for partner vold, helt specielt psykisk vold. Jeg fik aldrig læst den rapport.....ind til jeg i går fandt den 'Psykisk partnervold'.........og der står bl.a. følgende:
'Vold i almindelighed: Gerningspersonens køn.
Det umiddelbare indtryk af en omtrentlig kønssymmetri i voldserfaringerne nuanceres imidlertid, når man inddrager voldsudøverens køn i analysen. Langt det meste af den fysiske og psykiske vold, som mænd har været udsat for gennem det seneste år, er blevet udøvet af andre mænd.....'

Det er det tætteste på jeg er kommet på et svar på dit spørgsmål.
Et svar jeg aldeles ikke er overrasket over.

Rapporten kan læses her og teksten finde man på side 31.
https://levudenvold.dk/media/vl3piopx/psykisk-partnervold.pdf

...og for resten INFORMATION, inden i laver sådan en artikel burde i lige tjekke op om det emne først.
Sådan som i har fremført det, så kunne man få den opfattelse, at det kun er kvinder der udøver psykisk vold mod mænd og det stemmer jo ikke overens med virkeligheden.
Prøv og læs denne rapporten, specielt punkt 3.2.2. på side 31.
https://levudenvold.dk/media/vl3piopx/psykisk-partnervold.pdf