Interview
Læsetid: 8 min.

Peter Hummelgaard: Det er en vigtig del af samfundskontrakten at gå på arbejde hver dag

Socialdemokratisme handler om at skabe gode job for alle, så vi kan bidrage til velfærdssamfundet. Det er en vigtig del af samfundskontrakten, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Men arbejdets rolle i vores liv må ikke tage overhånd, understreger han
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard anerkender, at mange på et tidspunkt i deres liv vil stå uden et arbejde, og at det er vigtigt ikke at »udskamme« dem. Men der er også nogen, der bare afstår fra at tage det arbejde, der ellers er tilgængeligt for dem, mener han.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard anerkender, at mange på et tidspunkt i deres liv vil stå uden et arbejde, og at det er vigtigt ikke at »udskamme« dem. Men der er også nogen, der bare afstår fra at tage det arbejde, der ellers er tilgængeligt for dem, mener han.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
20. september 2021

Da Peter Hummelgaard voksede op på Amager i 80’erne og 90’erne, var det vigtigste råd, han fik om arbejde, at holde sin straffeattest ren. For med en plettet attest kunne han ikke få et job, og i hans barndomskvarter blev det anset som et af de vigtigste mål i livet. 

Der var ikke så mange holdninger eller gode råd til, hvilket slags arbejde det skulle være, fortæller han. Det vigtigste var bare at få et arbejde, så man kunne forsørge sig selv.

»Det var en stærk værdi. Men det handlede jo også om at få råd til alle livets forskellige forhold. At nyde sin fritid, at rejse på ferie, at være en del af stærke fællesskaber,« siger Peter Hummelgaard.

Siden har han som beskæftigelsesminister fået politisk ansvar for vores alle sammens arbejdsliv. Og fået sig en hverdag, hvor hans eget arbejde »fylder alt«.

»Det er hårdt og privilegeret på en og samme tid. Men mit arbejde er jo også noget, der er startet i min ungdom som en passion og en fritidsinteresse i et eller andet omfang.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Hvorfor er det, hrr beskæftigelsesminister,
at arbejdsgivere, chefer og aktionærer skal tjene en voksende procentdel mere på borgernes arbejde, end borgerne selv får ud af det?

Kurt Nielsen, Kenneth Krabat, Ruth Sørensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Bjarne Jørgensen, Marianne Jespersen, erik pedersen, Jesper Frimann Ljungberg, Klaus Schwab, Franz Nitschke, Sven Elming, John Andersen, Heidi Larsen, Anker Nielsen, Ib Christensen, Torben Skov, Lars Løfgren, Rolf Andersen, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Knud Chr. Pedersen, Holger Nielsen, Ninna Maria Slott Andersen, Jeppe Bundgaard, Susanne Kaspersen, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Michael Waterstradt, Steen K Petersen, Ervin Lazar, Bjarne Andersen, Peter Høivang, Dennis Jørgensen, Arne Albatros Olsen, Hans Larsen, Søren Cramer Nielsen, Jan Fritsbøger, Hanne Utoft, Jens Voldby Crumlin, Thomas Tanghus, Steen Obel og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek
Kenneth Krabat, Marianne Jespersen, Jesper Frimann Ljungberg, Klaus Schwab, Ib Christensen, Torben Skov, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Holger Nielsen, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Michael Waterstradt, Steen K Petersen, Ervin Lazar, Bjarne Andersen, Dennis Jørgensen, Kim Houmøller, Hanne Utoft, Jens Voldby Crumlin og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"I virkeligheden handler det her om at få alle med i den sociale kontrakt og sørge for, at alle, der ikke måtte have helbredsudfordringer, også oplever, at samfundet forventer noget af dem i forhold til at arbejde, at der bliver stillet krav, men at der også er forhåbninger om folks evne til at bidrage".
(Peter Hummelgaard)

Hvor har du befundet dig de sidste 8 år, hr. Beskæftigelsesminister?

Lige siden reformen af førtidspension og fleksjob, sygedagpenge og kontanthjælp i 2013 som daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen stod bag, har syge og handicappede vansmægtet i Jobcentersystemet, fordi de netop blev forhindret i at få førtidspension, fleksjob og sygedagpenge, og rådnede op i ressourceforløb eller på kontanthjælp.

Se bare her på disse artikler:

"Hundredevis af borgere døde under og efter ressourceforløb"
https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/ressourceforloeb

"Ny undersøgelse: Jobcentre gør sygemeldte mere syge"
https://sind.dk/nyheder/ny-undersoegelse-jobcentre-goer-sygemeldte-mere-...

"Professor: borgerne har mistet retten til at være syge"
https://www.altinget.dk/social/artikel/professor-borgerne-har-mistet-ret...

"Forfatter: Jeg længes efter en værdig og menneskelig behandling af sygemeldte i jobcentersystemet"
https://pov.international/laenges-efter-vaerdig-behandling-af-sygemeldte...

"Reformen af førtidspension og fleksjob lever ikke op til handicapkonventionen"
https://pov.international/reformen-lever-ikke-op-til-handicapkonventionen/

Jeg kunne fortsætte.
Men det er nok omsonst..

Kenneth Krabat, Ruth Sørensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Jane Nielsen, Lisbet Møller, Marianne Jespersen, erik pedersen, Jesper Frimann Ljungberg, Klaus Schwab, Franz Nitschke, John Andersen, Heidi Larsen, Ib Christensen, Lene Basballe, Torben Skov, Lars Løfgren, Rolf Andersen, Torben Bruhn Andersen, Torben Kjeldsen, Nicolaj Knudsen, Holger Nielsen, Knud Chr. Pedersen, Steffen Gliese, Ninna Maria Slott Andersen, Ebbe Overbye, Jeppe Bundgaard, Bjørn Pedersen, Dennis Tomsen, Lillian Larsen, Susanne Kaspersen, Peter Wulff, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Ervin Lazar, Bjarne Andersen, Finn Jakobsen, Ivan Mortensen, Dennis Jørgensen, Arne Albatros Olsen, Peter Knap, Hans Larsen, Søren Cramer Nielsen, Kim Houmøller, Jan Fritsbøger, Hanne Utoft, Lise Lotte Rahbek, Jens Voldby Crumlin, Thomas Tanghus og Steen Obel anbefalede denne kommentar

Skal man le eller græde når Peter Hummelgaard knap 45 år efter vedtagelsen af Arbejdsmiljøloven (pba. Svend Aukens indsats) bryster sig af, at der nu (i år) er kommet en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø.

Arne-reformen er en tilståelsessag: selv om det er forbudt at blive syg og nedslidt af at gå på arbejde (iflg. Arbejdsmiljøloven) er det åbenlyst ikke lykkedes for socialdemokratiske regeringer siden 1977 at forebygge den nedslidning, som man nu prøver at lappe på med reformen.

Og prøv lige at se på denne udtalelse: "Vi har som samfund ingen gavn af, at folk bliver syge af deres arbejde" - nej det er derfor, vi har en Arbejdsmiljølov!

Har manden overhovedet fattet, hvad Arbejdsmiljøloven drejer sig om??

Lisbet Møller, Marianne Jespersen, erik pedersen, Klaus Schwab, Franz Nitschke, John Andersen, Ib Christensen, Torben Skov, Rolf Andersen, Torben Bruhn Andersen, Holger Nielsen, Knud Chr. Pedersen, Steffen Gliese, Jeppe Bundgaard, Bjørn Pedersen, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Peter Høivang, Dennis Jørgensen, Arne Albatros Olsen, Inger Pedersen, Kim Houmøller, Hanne Utoft, Lise Lotte Rahbek, Jens Voldby Crumlin og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Det er en vigtig del af samfundskontrakten at gå på arbejde hver dag"

Nemlig. Hver dag. Du skal blive i hamsterhjulet - om dit løb er værdiskabende eller ej. Kontrakten er gældende; du er ansat i Forretningen Danmark, hvor arbejdet gør fri.

Kan Hummelgaard slet ikke se at han (og kammeraterne) trækker på fascistoidt tankegods? Måske skal han have tilsendt nogle simple Jørgen Clevin-illustrationer som han kan farvelægge med fingermaling.

Lisbet Møller, Ruth Sørensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Flemming Berger, Marianne Jespersen, erik pedersen, Klaus Schwab, Franz Nitschke, Erik Winberg, John Andersen, Ib Christensen, Torben Skov, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Jens Ole Mortensen, Steen Obel, Holger Nielsen, Steffen Gliese, Carsten Nørgaard, Ninna Maria Slott Andersen, Ebbe Overbye, Jeppe Bundgaard, Lillian Larsen, Susanne Kaspersen, Peter Wulff, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Ervin Lazar, Bjarne Andersen, Dennis Jørgensen, Inger Pedersen, Peter Knap, Hans Larsen, Jan Fritsbøger og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis alle har så godt af at arbejde,
som socialdemokraterne advokerer for,
så må socialdemokraterne jo sørge for,
at alle borgere - dog ikke de syge, gamle, barslende, uddannelsesbrugerne - får tilbudt et arbejde, de kan magte og nogle arbejdsforhold, som de kan leve med og af.

Der har aldrig noget sted været fuld beskæftigelse undtagen i de kommunistiske lande og i agerbrugssamfund, hvor mennesker havde nok at gøre med at dyrke mad.
At stjæle folks levetid med det udkomme, at de rige bliver absurd meget rigere, og de fattigste bliver sat i tvangsarbejde,
det er mildest talt rystende i et moderne samfund. Og så tillader de sig fanme også at påstå, at det jo er for folkets egen skyld fordi de har brug for 'fællesskabet'. Vorherrebevars for en omgang bavl!
Magtmennesker har altid ment at vide, hvad der er bedst for almuen. Tidligere i historien brugte de andre midler såsom hoveri og træheste for at afrette de obsternasige, men det er feudal tankegang, der i det uendelige i de politiske haller, broderes videre på.
Fy for Den Lede

Ruth Sørensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Jane Nielsen, Hanne Utoft, Marianne Jespersen, erik pedersen, Klaus Schwab, Franz Nitschke, John Andersen, Heidi Larsen, Anker Nielsen, Ib Christensen, Torben Skov, Lars Løfgren, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Steen Obel, Holger Nielsen, Steffen Gliese, Jeppe Bundgaard, Ebbe Overbye, Lillian Larsen, Susanne Kaspersen, Peter Wulff, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Ervin Lazar, Peter Høivang, Dennis Jørgensen, Arne Albatros Olsen, Hans Larsen, Niels Makholm, Kim Houmøller og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

der findes en åbenbart anden "samfundskontrakt" for den besiddende klasse, i den er det politikerne der har en pligt til at sørge for nok forsørgere, så den besiddende klasse ikke skal være nødt til selv at arbejde for føden, og hvor de har krav på endnu mere forbrug for hver dag der går (vækst), og så kan de politiske magthavere til gengæld betjene sig selv med den overflod de måtte finde passende, selvfølgelig betalt af slavestanden som har hele arbejdspligten.

Ruth Sørensen, Hanne Utoft, erik pedersen, John Andersen, Ib Christensen, Torben Skov, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Jeppe Bundgaard, Lillian Larsen, Susanne Kaspersen, Peter Wulff, Inge Lehmann, Michael Waterstradt, Bjarne Andersen, Arne Albatros Olsen, Peter Knap, Lise Lotte Rahbek og Niels Makholm anbefalede denne kommentar

Både Lise Lotte Rahbek og Jan Fritsbøger er inde på det rigtige, efter min mening.
Hvor er det arbejde, ? - som arbejdsgiverne mangler folk til. Danmark er det land i EU, som bruger ordningen med at søge arbejdskraft, mindst, inden for EU. Det kunne tyde på, at danske arbejdsgivere, ikke mangler arbejdskraft nok, til at de vil søge den, udenfor den danske grænse. Nej, danske arbejdsgivere, vil bare gøre sig bemærket, og gøre reklame for deres eget firma. "Hu - hej, - her går det godt."

Kim Houmøller, Jane Nielsen, erik pedersen, Franz Nitschke, Ib Christensen, Torben Skov, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Jeg vil meget gerne nærstudere den samfundskontrakt, som jeg åbenbart har godkendt. Kunne ministeren ikke lægge den frem til gennemlæsning fx på ministeriets hjemmeside?

Hanne Utoft, erik pedersen, Flemming Berger, Marianne Jespersen, Franz Nitschke, John Andersen, Heidi Larsen, Ib Christensen, Torben Skov, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Niels østergård, Jens Ole Mortensen, Holger Nielsen, Steffen Gliese, Jeppe Bundgaard, Ninna Maria Slott Andersen, Ebbe Overbye, Lillian Larsen, Susanne Kaspersen, Michael Waterstradt, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Ervin Lazar, Bjarne Andersen, Finn Jakobsen, Lise Lotte Rahbek og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Rent civilisatorisk burde samfundet faktisk befinde sig på et niveau, hvor det traditionelle lønarbejde var en anakronisme, men hvor virkelysten hos det enkelte menneske faktisk er det afgørende.

Hvad er ellers meningen med alle de teknologiske fremskridt, som er sket i alle mulige retninger ?

Hvornår skal vi tage den snak ?

Ruth Sørensen, Hanne Utoft, erik pedersen, Marianne Jespersen, Jeppe Bundgaard, Franz Nitschke, Sven Elming, John Andersen, Christa If Jensen, Ib Christensen, Torben Skov, Martin Mortensen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Inger Pedersen, Holger Nielsen, Steffen Gliese, Dylan Storm, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Jan Fritsbøger, Bjarne Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Jeg har helbredsudfordringer men vil hjertens gerne have opgaver og ansvar.
Jeg drømmer om den dag hvor praktik honoreres med mere end kontanthjælps satsen. Det medvirker til at man ikke har lyst til at give sig hen.

Ruth Sørensen, Bjørn Pedersen, erik pedersen, John Andersen, Ib Christensen, Torben Skov, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Holger Nielsen, Steffen Gliese, Ninna Maria Slott Andersen, Carsten Munk, Susanne Kaspersen, Lise Lotte Rahbek, Inge Lehmann og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Gad vide hvad det var for et billede der hang på væggen over ministeren og hvorfor det er taget ned. Måske der skal et større og mere tidsvarende op -eller også er det bare taget ned til lejligheden for ikke at få reflekser på billedet? Hvis ikke, synes jeg man også skal fjerne skruerne og evt. også det lyse skjold med en meget meget svag indfarvning - men pas på, det kan hurtigt blive for mørkt og så er den væg ødelagt!

Jeg læser også Peter Hummelgaards ønske om at få flere i arbejde, fordi vores samfund stille og roligt løber tør for mennesker i den arbejdsduelige alder. Til gengæld bliver vi stadig ældre, og stiller konstant flere krav, som politikerne må indfri for at blive ved magten.

Men vi har også efterhånden lært, at vi ikke kan løse problemet med en aldrende befolkning, ved “import” af mennesker, for dem vi gerne vil have, dvs de højtuddannede, vil ikke Danmark, bl.a. pga. vores høje skatteniveau, og dem der gerne vil til Danmark, vil hertil pga. vores høje sociale ydelser, herunder sundhedsydelser. Men de vil ikke, ønsker ikke og kan ikke bidrage pga. deres manglende kompetencer, mere end de vil få tilbage, altså en reel nettoudgift der vil bestå i generationer fremover, fordi de simpelthen ikke er integrationsbare.

Så politikerne vil fremover stå i en endnu vanskeligere situation, hvor man bliver nødt til at forklare danskerne at der ikke kan leveres det som er blevet lovet og det som der forventes. Men som altid, drejer det sig om at skovle vand fra den synkende båd, så vi ikke drukner på min vagt.

Jeppe Bundgaard

"Men arbejdets rolle i vores liv må ikke tage overhånd, understreger han".

Gennemsnitslevealderen for mænd i DK er godt 79 år. Som det ser ud nu, kan jeg blive pensioneret som 72 årig. DVS, jeg har 7 år tilbage efter endt arbejdsliv. Og det er vel og mærke ikke de gode år, jeg har tilbage der. Det må være muligt, at trække sig tilbage tidligere og på den måde give plads til de unge og nyuddannede.
Er der en knap inde på borger.dk, hvor jeg kan melde mig ud af den kontrakt?

Lisbet Møller, Kim Houmøller, Jane Nielsen, erik pedersen, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Men Jeppe Bundgaard, som S udlægger det, så er arbejde jo en velsignelseog du skal være lykkelig for at få lov at overholde den kontrakt, politikerne har skrevet, og leve dit liv i de fælleskaber, du ikke selv har valgt at bruge din levetid på.
Men nu skal det jo heller ikke være lystbetonet at leve, og sådan er det jo - som en anden politiker er kendt for at sige.

Ruth Sørensen, erik pedersen, Franz Nitschke, John Andersen, Sabine Behrmann, Arne Albatros Olsen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Inger Pedersen, Steffen Gliese, Søren Cramer Nielsen og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar

Hvornår er det, man skriver under på kontrakten? Er kontrakten bindende? Hvad gør man, hvis man ikke synes "modparten" lever op til deres kontraktlige forpligtelser?

erik pedersen, Marianne Jespersen, Torben Skov, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Inger Pedersen, Steffen Gliese, Søren Cramer Nielsen, Jan Fritsbøger, Jeppe Bundgaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Nej, det er en vigtig del af samfundskontrakten af deltage i samfundslivet, og det er ikke arbejdet, der for den enkelte er 'privat'.
Desværre er det jo så rigtigt, at folk i mange år netop ikke har følt forpligtelsen til at deltage - men dermed går vores demokratiske samfundsorden mere eller mindre til grunde og bliver en afart af nyfeudalisme.
Jo færre aktiviteter, der kan indgå i pengenes korrumperende nivellering, jo bedre.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Anders Hüttel, Steen Obel og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jakob ved du godt at du viderebringer løgne som fakta, og dermed deltager du aktivt i en propaganda, som har til formål at legitimere og fremme egoismen,
tror faktisk slet ikke der er nogen som kommer til Danmark på grund af de "høje" sociale ydelser, dem som kommer for at slippe ud af fattigdom drømmer om et job så de kan forsørge deres familie, og ikke om at blive livsvarige sociale klienter,
og faktisk tvivler jeg også på at skatten er en væsentlig hindring,
men grådighedssegmentet bruger jo alle midler for at slippe for at bidrage til samfundet, og myten om den høje skat som et problem er en del af deres argumentation, høj skat betyder jo bare at vi er mere fælles om tingene og ikke kun handler 100% egennyttigt hver især,
og faktisk er skat gavnligt for en sund økonomi, da den har en begrænsende effekt på vækstens amok-løb, faktisk vil en markant øgning af skattetrykket kunne bruges imod klimakrisen på flere måder.

Ruth Sørensen, Jane Nielsen, erik pedersen, Bjørn Pedersen, Christa If Jensen, Lars Løfgren, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, David Adam, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Inger Pedersen, Peter Høivang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Problemet er jo, at vi har en opgørelse af produktivitet, der kun tæller, når mennesker udfører den. Derfor ser det ud til, at produktiviteten er 'faldet' - samtidig med at der aldrig er blevet produceret mere, her og i verden som sådan. Faktisk snarere for meget end for lidt, for vi smider næsten ligeså meget ud, som vi forbruger, og vi kan ikke finde ud af at genbruge i nært tilstrækkeligt omfang.
Problemet er jo, at arbejde ikke bare er arbejde. Det er for nogle en passion og et livsindhold, og det er for andre det mindste onde til at opretholde tilværelsen.
Den sidste kategori skal vi have afskaffet, men det kræver nok, at der bliver nogle mere interessante livsperspektiver for visse unge end at kunne ende som professionel fodboldspiller.
Først og fremmest skal man ophøre med at betragte arbejde som et gode i sig selv, medmindre det er et arbejde, der er et gode. Når murerrobotterne kommer, kan det være, vi igen får smukke og velventilerede huse, men det vil være en tragedie med det menneskesyn, der lægges for dagen i dag. Sjovt nok er det dog alle dem, der ikke selv arbejder, der synes, at andre skal gøre det.

Lisbet Møller, Michael Waterstradt, Marianne Jespersen, Niels Makholm, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

@Jeppe, dit regnestykke holder ikke vand. For den stigende pensionsalder, har politikerne jo netop valgt at hæve, fordi vi bliver ældre, i gennemsnit.

At jeg og mine jævnaldrende bliver ramt af den stigende pensionsalder, synes jeg også er fustrerende og irriterende. Men der er ikke andet at gøre, for mit vedkommende, end at spare op, så jeg kan selvfinansiere min (planlagte) tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Jeg stoler ihvertfald ikke på , bla. pga. demografi, at de nuværende beregninger holder de næste 10-20-30 år. Det gælder især sådan noget som de ydelser vi idag alle har ret til, som folkepension, der er uafhængige af om vi er velhavende, fattige, om vi har været hjemmegående husfar/husmor eller om vi har arbejdet, eller stået til rådighed for arbejdsmarkedet siden vi tog vores uddannelse.

Jacob Nielsen, det er jo meningsløse betragtninger, vi har været nødt til at udvikle en avanceret legen med maden for at finde noget at lave, der kan opsuge tilstrækkelig med samfundsværdi. Og vi kan ikke blive ved med at køre en overdrevet stor produktion af i en vanvittig underholdningsbranche, der kun opstår, fordi vi ikke kan finde ud af at fordele ressourcerne udenom arbejdsmarkedet og dertil heller ikke kan finde ud af at begrænse produktionen til det, der rent faktisk er kunder til.

Ruth Sørensen, erik pedersen, Inger Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Thomas Helbo Hansen

Jeg lever op til min del af den såkaldte samfundskontrakt.. Det gør regeringen (og tidligere) så langt fra....

@Steffen, jeg er ikke helt sikker på hvad du mener, men jeg kan forstå på dine indlæg generelt, at du ønsker et helt andet samfund, end det vi har idag til gavn for (alle)mennesker. Og det kan du du for så vidt godt have ret i at vi kunne trænge til.

Det jeg gør (vel modsat dig?) er at jeg forsøger at tilpasse mig bedst muligt, til det samfund vi har idag, og det som jeg tror vi har i fremtiden. Ved for eksempel ved at investere en del af min løn, spare op o.lign. Og det er heldigvis gået fornuftigt indtil videre. Penge er nemlig frihed, og udskudt forbrug. Til gengæld tror jeg ikke på hverken voldsomme reformer, revolutioner eller lignende banebrydende samfundsændringer, bl.a. i form af opfindelser. Jeg tror på nogenlunde jævne ændringer over tid, i hvertfald i Danmark. Og det er det jeg bygger min plan for resten af mit liv på, ihvertfald så langt jeg kan overskue ind i fremtiden.

Sidst jeg kørte på en motorvej, for et par siden, fordi jeg fik et lift til et kursus.
Kursuscentre ligger altid langt fra alfarvej og urimelig langt fra den kollektive trafik.

Der kiggede jeg på rabatten langs motorvejen og tænkte: Der vil fremtidens transport-net suse forbi. Hurtigere fordi den var styret af teknik og ikke mennesker og langt mere komfortabel fordi man kan læse sin avis. Varer, dyr og mennesker susende forbi.

Christa If Jensen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg citerer fra Regeringens hjemmeside:

"Beskæftigelsesminister og minister for ligestilling Peter Hummelgaard Thomsen.

Uddannelse og erhverv:

- Cand.jur., Københavns Universitet, fra 2004-2012.
- Student, Tårnby Gymnasium, fra 2000-2003.
- Folkeskole, Skottegårdsskolen, fra 1989-1999.
- Politisk konsulent, 3F, formandssekretariatet, fra 2014-2015.
- Konsulent, Advice A/S, fra 2012-2014.
- Juridisk student, Udenrigsministeriet, fra 2005-2008.

https://www.regeringen.dk/ministrene/beskaeftigelsesminister-og-minister...

HVILKEN erfaring har manden egentlig med 'ærligt' arbejde ??

Kim Houmøller, erik pedersen, Bjørn Pedersen, Marianne Jespersen, Jesper Frimann Ljungberg, Christa If Jensen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Idéen med at 'udlændinge' kommer til Danmark for at få del i de høje (???) sociale ydelser, er fuldstændig absurd.
Det er en pestilens at eksistere i det sociale beskæftigelsessystem, og som Sind har undersøgt, bliver folk syge af at befinde sig dér.

Der findes mange stopklodser på vejen til et arbejde, og arbejdsgiverne er temmelig kræsne.
Det er dem, der vælger om nogen skal ansættes eller ej, man kan ikke bare 'tage et job', som det i tide og (især) utide proklameres.

Én af vejene til et arbejde er sprogskolerne, men de er nærmest blevet sparet ihjel, og i mange tilfælde kvalificerer de ikke til fx SOSU uddannelsen.

Mathilde de Kruiff, uddannelsesleder, SOSU H København, skriver:

"JEG MØDER OFTE motiverede elever med mange forskellige baggrunde, som gerne vil skabe sig et liv i Danmark med uddannelse og arbejde og med ambitioner på egne og samfundets vegne. Kompetencerne er mange og viljen er til stede, men de sproglige udfordringer står i vejen for et succesfuldt forløb.

De elever, jeg møder, er blevet optaget, men ikke alle klarer sig igennem, da de udfordres af de skriftlige afleveringer og de stigende krav til professionel kommunikation. Andre kommer slet ikke ind, og for mange er det svært at få en praktikplads.

Det er ikke blot et personligt nederlag, det er også et tab for samfundet, som vi slet ikke kan tåle. Vi har brug for motiverede og dygtige SOSU’er, og lige nu strømmer det til med elever til SOSU-skolerne, og vi skal derfor sætte ind og fastholde alle de elever, der gerne vil og hjælpe dem til at lykkes, trods deres sproglige udfordringer."

https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/noeglen-til-flere-sosu-uddannede-fin...

Arne Albatros Olsen, Ruth Sørensen, erik pedersen, Inger Pedersen, Christa If Jensen, Sabine Behrmann, Steffen Gliese og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Borgernes tjenere/magthavere bryder samfundskontrakten igen og igen ved at bryde loven igen og igen.

Det viser fakta på fakta desværre

Lovbrud dækkes over igen og igen med nye lovbrud.

I dette Korrupte netværk indgår f. eks. en del ministre

og andre myndighedspersoner, herunder Folketingets Ombudsmænd.

Svarende til at skatteborgerne betaler for at blive snydt af deres tjenere,

fordi loven er som bekendt borgernes vilje.

Skattekronerne bruges således også til at begå lovbrud, men især også til at dække over lovbrud desværre.

,

Jacob Nielsen det er tydeligvis stadig vanskeligt at forstå den fuldkommen banebrydende og revolutionære udvikling, den almindelige adgang til en computer har betydet. I løbet af de sidste 25 år er alt blevet forandret, men gevinsterne samles ikke op.
Vi kunne for mange år siden have begyndt et mere afslappet forhold til arbejdslivet i kraft af dem, men krampagtigt har vi holdt fast, og der skulle en verdensomspændende begivenhed som en pandemi til, før vi begyndte at forstå, at vi måske dels ikke behøver en meget stor del af det, der driver vores økonomi i dag, dels at vores opholdssted er arbitrært i forhold til rigtigt meget arbejde, og dels at det betyder meget, hvor man lever og indretter sit liv sammen med de andre i området.

erik pedersen, Inger Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg har været inde på det før. Efter min mening skal socialdemokratiet ikke støttes, men bekæmpes med næb og kløer! ☠

Ruth Sørensen, Kim Houmøller, Erik Winberg og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg syntes faktisk, det er godt at Peter Hummelgaard og socialdemokratiet endelig erkender det.

For efterhånden som tiden går, glemmes det. Men det er faktisk en regerings og et parlaments pligt at skaffe fuld beskæftigelse til borgerne. Borgerne har jo ikke denne mulighed, men det har en regering til gengæld.

Og hvis ikke regering og parlament udfører deres opgaver, er det i øvrigt også regeringens pligt at kompensere borgerne for den manglende beskæftigelsesmulighed.

Til gengæld er det borgerne pligt, at påtage sig de passende arbejdsopgaver, som regeringen fremskaffer.

Jørgen Mathiasen

Jeg giver min anbefaling til alle arrige indlæg her!

Morten Balling, Arne Albatros Olsen, erik pedersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torben Pedersen

"Det er en vigtig del af samfundskontrakten at gå på arbejde hver dag"

Næh, hr. minister. Jeg vil tillade mig at mene, at det måske er vigtigt, at man ikke ligger samfundet unødigt til last. Hverken mere eller mindre. Skulle jeg vinde stort i Lotto, så kan jeg forsikre dig om, at jeg ikke har tænkt mig at arbejde en dag mere i mit liv, og ingen minister skal fortælle mig at det er forkert.

Kim Houmøller, erik pedersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Ironisk at Peter Hummelgaard taler om “Samfundskontrakten”, når mange ansatte ikke har kontrakt med deres arbejdsgiver.

Ruth Sørensen, erik pedersen, Torben Skov, Bjørn Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Øhhhh … hvad med fx. landmænd og andre selvstændige erhvervsdrivende, søfolk på verdenshavene, musikere, forfattere, højskoleforstandere og mange, mange flere der falder udenfor beskæftigelsesministerens kategorisering af “folk, der går på arbejde” . Hvordan skal de opfylde “samfundskontrakten”? Er de afskåret fra at kunne holde fri? Eller opfatter Socialdemokrater ikke deres beskæftigelse som arbejde?

Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Spændende at Peter Hummelgaard henviser til Socialdemokratiets valgprogram fra 1945. Har han studeret det grundigt nok.
Der er mange tidsmæssige bundne programpunkter, men også mange tanker som kunne fortjene lidt mere studiekreds arbejde i partiet.
Det korrekte citat er" Alle arbejdsdygtige danske borgere skal have arbejde på menneskeværdige vilkår." Et rigtig godt udsagn. Og
Jeg går ikke ud fra, at det skal forstås som, at ikke danske statsborgere skal have arbejde på umenneskeværdige vilkår.
Der er også et lille afsnit om friheder : her understreges Individets rettigheder overfor samfundet bl.a. Trosfrihed nævnes først, så kommer bl.a. tale-, forsamlings- osv. men der er faktisk også " frit valg af beskæftigelse" - altså hverken genindførelsen af arbejdspligten for de uværdige på fattiggården eller tvangsarbejde. Programmet nævner sjovt nok ikke " Nyttejobs".
Vedr. det økonomiske system: Privatkapitalismen og monopolkapitalismen hedder det, at det har skabt " urimelige uligheder i indkomst og formuefordeling og tilbagevendende kriser " . Det skal der sættes ind overfor med større lighed økonomiskt, uddannelsesmæssigt og kulturelt. Og der skal sikres social tryghed så folk ikke vender sig mod stærke mænd og fascisme, som i 30-.erne

I øvrigt hvad er fuld beskæftigelse? Arbejdsdagens længde og arbejdstempoet har været et klart politisk spørgsmål i mere end 100 år. 8 timers arbejdsdagen indførtes ved arbejdskamp i 1919. I 1970-erne havde vi nået 40 times ugen og kæmpede for 35 timer. I 1990 fik vi det håbløse kompromis med 37 timer.
Siden er meget arbejde forsvundet og erstattet af teknologi, hvordan kan det være at man alligevel som socialdemokrater ønsker at fastholde og udvide både arbejdsreserverne og arbejdstiden . Hvorfor skal alle, der ikke kan arbejde? Hvorfor skal alle piskes til 37 timers tvang. Målet for en socialist - selv en socialdemokrat - må da være et samfund hvor vi fælleskab deler det nødvendige arbejde der findes og skal gøres. Der er ikke nødvendigt arbejde til alle og slet ikke i 37 - 42 timer om ugen til man er over 70-75 år.Kun i en kapitalistisk overophedning, som følges af en krise med arbejdsløshed.
Måske er der en grund til at regeringen vil nedlægge mere end 1200 studiepladser alene på Københavns Universitet - og især på Humaniora. Der hvor historien analyseres og skrives og etik, kultur og sprog holder til. Alt for megen viden kan måske forstyrre regeringens udlægning af samfundskontraktens indhold.

Ebbe Overbye, Michael Waterstradt, Jesper Frimann Ljungberg, Ruth Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Marianne Jespersen, som altid velræssonerede argumenter fra dig, tak.

Især har du nok ret i det sidste:

"Måske er der en grund til at regeringen vil nedlægge mere end 1200 studiepladser alene på Københavns Universitet - og især på Humaniora. Der hvor historien analyseres og skrives og etik, kultur og sprog holder til. Alt for megen viden kan måske forstyrre regeringens udlægning af samfundskontraktens indhold."

Socialdemokratiet stemte nemlig også for Folketingets vedtagelse imod såkaldt "aktivistisk forskning".

Sjovt nok kan jeg ikke rigtig komme i tanker om særlig mange i Folketinget, der ikke har nydt godt af mange lærerige år på universitetet.

Med højere SU, og en betydelig højere dimmitendsats.

Marianne Jespersen, Steen Just, Ruth Sørensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Hummelgaard er lige så meget en del af den Administrative Elite, som stort set alle andre vi ser på ministerposter.
En elite der er Ideologiløs egoistisk og for hvem politik er et middel til at opnå og fastholde en magtposition. Hvilken politik der føres er sådan set lige meget, så længe den fastholder disse mennesker i deres privilegerede stilling. Det er derfor at partiprogrammer, strategier og andre ting køres gennem fokus grupper, marketings analyser mv. Læg desuden mærke til at Hummelgaards eneste erhvervserfaring er i et marketing bureau.

Problemet er at dem, der laver politik er de samme som dem der sidder på den udøvende magt. Man bruger endda ministerier til det og har som regel placeret den udøvende magt i styrelser.
Man har som regering et jerngreb om magten i Danmark, og kan med et vink med hånden ændre lovgivning på timer, som har dybt og vidtgående betydning for mange danskere. Man skal bare sørge for at 'sælge den ordenligt', men det har man heldigvis store og velfungerende marketing maskiner til. Maskiner der (som regel) nemt kan smadre enhver dybdeborende journalistisk indsats.

Vi er nået til et punkt, som denne artikel klart udstiller, hvor det ikke er, som Platon beskrev, filosofferne der har magten, men magthaverne, der tror de er filosoffer.

// Jesper

Som jeg (og mange andre) har sagt gentagende, er den eneste strukturelle fix for det her,

Noget tyder på, at jeg måske bør det faktum, at der simpelt hen ikke er arbejde til alle, der gerne vil.

Og andre fakta er, at landets lovgivende politikere har redskaber til at skabe meningsfyld fuld beskæftigelse, hvis de ellers kan få det passet ind i deres politiske teorier. Men det har den enkelt borger altså absolut ikke.

Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Mit skeptiske indre fortæller mig, at hr. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ikke læser information.

Men til hans sekretariatsmedarbejder siger jeg så: Får du tid, så evt. bare lige indskyd til Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at beskæftigelse ikke nødvendigvis består i et lønnet job. Og at et samfund, der ikke anerkender værdien af jobs udført frivilligt - som er lige fra pasning af andres børn og hjælp til ældre, over gratisreparationer og vedligehold af andres ting og ejendom, til skabelse af kunst i større eller mindre dele af det vågne liv - ikke ret godt forstår den ikke-lønnede beskæftigelse, som er den reelle skaber af sammenhængskraften i et samfund. Og læg dertil de 1000'er af hobbies, som før internettet holdt en stor del af de fysiske specialforrethinger i live (som nu desværre på grund af manglede forståelse for grænsekøb - andet end ved afgiftspålæggelse - giver plads til større og større virtuelle butikker) - som nu så småt forsvinder, fordi de fysiske butikker ikke er der til at inspirere.

Mennesker, der VED noget. Det er dét, der skaber et samfund. Og dét handler ikke alt sammen om uddannelse og om løn i form af kroner og øre, Hr. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Ingen despekt tænkt. Blot noget med at spørge nogen, der forstår det her.

Der findes en forsker, Steen Wackerhausen, på Aarhus Universitet, som ved noget om håndens og kroppens arbejde - og om at lære fra "mestre", der har lært fra "mestre" og så videre tilbage i tiden. Spørg ham.
https://pure.au.dk/portal/da/persons/steen-wackerhausen(1336f37e-2d24-455d-bbe0-ea93a28febed).html

Eva Schwanenflügel

Kenneth, pas på, du har lige givet alibi for 'nyttejobs'..

Ja, de er nyttige, men folk er fandme ikke slaver for regeringen.

Jesper Frimann Ljungberg

@Jesper F. Ljungberg

Og lige for at underbygge min egen kommentar. Så kan man jo se hvordan en socialdemokrat (der faktisk prøver at tale om politik) får på puklen af en anden, ved at man lader en ‘styrelse’ komme med sin politisk korrekte mening, med fokus på mening, altså ingen analyse eller tagen udgangspunkt i forskning… bare meninger.

https://www.dr.dk/nyheder/politik/kommunalvalg/rigspolitiet-nedsabler-sp...

// Jesper