Barsel
Læsetid: 7 min.

Et pres fra EU fik efter 20 års debat Danmark til at finde en ny model for øremærket barsel til fædre

Når arbejdsmarkedets parter tirsdag kunne præsentere et forslag til en ny barselsmodel, der giver øremærket barsel til fædre, skyldes det særligt et presserende EU-direktiv. Men selv om en ny model vil fordele barslen mere ligeligt, halter Danmark fortsat efter de andre nordiske lande, lyder kritikken
Fagbevægelsen og arbejdsgiverne er blevet enige om en ny model for barsel, der stiller moren og faren lige, når der skal afholdes barsel.

Fagbevægelsen og arbejdsgiverne er blevet enige om en ny model for barsel, der stiller moren og faren lige, når der skal afholdes barsel.

Peter Nygaard Christensen

Indland
15. september 2021

Det er et historisk fremskridt, at Danmark nu ser ud til at få en ny barselsordning, som øremærker 11 ugers barsel til fædre. Sådan lyder det fra både fagbevægelsen, arbejdsgiverne og et flertal af politikerne på Christiansborg, efter Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation mandag aften fremlagde deres model for øremærket barsel.

Men selv om der ser ud til at være bred enighed om aftalen, var det formentlig ikke sket nu, hvis ikke EU havde presset på. 

Sådan lyder det blandt andet fra Lise Johansen, direktør i Kvinderådet. Modellen bliver præsenteret under et år, inden Danmark senest skal have implementeret et EU-direktiv om netop øremærket barsel. Og hun påpeger, at den foreslåede model ligger i direkte forlængelse af direktivet, som kræver, at medlemslandene øremærker mindst to måneders barsel til fædre. 

»På den måde er modellen jo ikke den store revolution i forhold til antallet af uger, for dem er vi bundet af,« siger Lise Johansen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er da godt, at EU kender til den såkaldte "danske model," og presser på, så den efter 20 års pres også kan realiseres i Danmark.

Hahaha, "det er blevet en kultur, at barsel er noget kvinden har og tager". Sådan har det altid været, så det er ikke blevet en kultur. Men det er da godt, at der nu sker noget, så også mænd kan få noget mere barsel. Hurra for EU, som har skubbet til den danske model. Og tillykke til alle kommende forældre!

Søren Kristensen

Jeg arbejder i en vuggestue/børnehave og har lagt mærke til at de fleste børn og især drenge udvikler evnen til at være både næsvise og frække på deres egen personlige måde - og dermed både problematiske og sjove - fra omkring 3,5 års alderen og dér synes jeg de begynder at blive interessante. I den alder er børnenes nysgerrighed helt i top, samtidig med at deres blinde ego er stærkt udfordret af mere kollektive og sociale erkendelser - alt sammen noget der kaster megen humor af sig. Pigerne er dog som regel mere sociale og fornuftige og dermed knap så sjove - eller fjollede om du vil - eller også klæder det dem bare bedre at være fjollede? Men altså babyer interesserer mig slet ikke på samme måde som de næsvise børnehavebørn, selv om jeg da godt kan anerkende hvor nuttede de er. Først og fremmest er babyer jo bare hamrende egoistiske. Jeg bilder mig ind at min lidt kategoriske tilgang til børn har noget at gøre med at jeg er mand; vi er trods alt lidt mere socialt handicappede og derfor ofte sjovere end kvinder, hvilket også forklarer hvorfor der er så forholdsvis få kvindelige standup komikere. Kan være det forhold ændrer sig sig med den øremærkede barsel. Men igen, det er ikke noget jeg v ed med sikkerhed og man skal jo passe på hvad man siger, især hvis det ikke er videnskabeligt underbygget.

@Søren Kristensen
Jeg kan kun nikke genkendende til det, som du skriver, og holder man det op imod biologi og de hormoner, der blive frigivet mellem moderen og barnet, som man ikke vil forholde sig til i denne debatten.

For jeg vil påstå, at som mands "drivkraften"til at skabe bånd,
så står mænd og kvinder ikke ens i, hvordan vi skaber og har bånd med "små" børn. som du selv beskriver.

for kvind har lidt hjælp til det med bånd og små babyer
Fødslen udløser et ’kærlighedshormon’ Oxytocin
https://netdoktor.dk/ordbog/oxytocin.htm

Vartovkollegiet Vartovkollegiet

@Jens

Det er et ret komplekst felt at kaste sig ud. Der er stigende anerkendelser for, at hormonelle ændringer også spiller en ændring for far-barn forholdet. Under alle omstændigheder bør biologien nok ikke spille en alt for stor rolle i, hvordan vi indretter vores arbejdsmarked.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170217095925.htm

// Jakob

@Nikolai Frederik S. G
ja da.... mænd har klart også deres hormonpåvirkninger..

Og til det med arbejdsmarkedet. jatak til lige muligheder(equality of opportunity) men nejtak til equality of outcome..

Frederikke Nielsen

Vejen til helvede...