Analyse
Læsetid: 5 min.

Regeringen ønsker den maksimale overvågning af danskerne uden med sikkerhed at bryde EU-retten

Regeringens længe ventede lovforslag til nye logningsregler indebærer så omfattende masseovervågning, at man risikerer at få en EU-dom imod sig, hvis reglerne bliver udfordret
Regeringens lovforslag til nye logningsregler opretholder den omfattende masseovervågning, som vi har i dag, og lægger op til at udvide beføjelserne med eksempelvis at afskaffe anonyme taletidskort samt indføre et system, der skal sikre målrettet overvågning af dømte kriminelle i op til et årti efter deres endte afsoning.

Regeringens lovforslag til nye logningsregler opretholder den omfattende masseovervågning, som vi har i dag, og lægger op til at udvide beføjelserne med eksempelvis at afskaffe anonyme taletidskort samt indføre et system, der skal sikre målrettet overvågning af dømte kriminelle i op til et årti efter deres endte afsoning.

Christian Lindgren

Indland
1. oktober 2021

Det har taget helt utrolig lang tid – men nu er den endelig kommet.

Regeringens 222 sider lange forslag til en revision af de såkaldte logningsregler. Det er de regler, der i øjeblikket indebærer, at oplysninger om alle danskeres opkald og sms’er, samt hvilke mobilmaster de forbinder til, bliver lagret i et år tilbage i tiden.

Oplysningerne kan blandt andet udleveres til politiet i forbindelse med efterforskning af kriminalitet.

De lagrede oplysninger udgør en meget omfattende masseovervågning af alle borgeres kommunikations- og bevægelsesmønstre, der i flere tilfælde er blevet erklæret i strid med EU-retten.

Siden en dom i december 2016 har regeringen erkendt, at de danske regler var ulovlige, men i stedet for at ændre dem har man med skiftende forklaringer udskudt at komme frem til de nye regler, der skulle få orden på sagerne.

Først håbede man på, at EU-Kommissionen ville komme med et forslag til, hvad medlemsstaterne skulle gøre for at rette ind efter domstolen, men da det aldrig kom, begyndte man at henvise til, at der var andre EU-domme på vej, der ville afklare retstilstanden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Fyforpokker... Det må godtnok være nogle lede borgere, denne regering har, siden de skal overvåges så massivt.

David Zennaro, John Damm Sørensen, Carsten Munk, Rolf Andersen, Alvin Jensen, Peter Meyling, Niels østergård, Gert Romme, Anette Madsen, Martin Hansen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Dylan Storm og Anne Søgaard anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Det er vel målrettet hvis man målrettet overvåger alle.

Bjarne Andersen, David Zennaro, John Damm Sørensen, John Andersen, Rolf Andersen, Alvin Jensen, Ole Svendsen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det næste bliver, at regeringen og de borgerlige partier vil overvåge hele den danske kyststrækning 24/7, der helt præcis er på 7.314 kilometer.
Det samme gælder grænseovergange.

På alle veje, gader og stier skal der være nummerpladescannere og overvågningskameraer, hvis der ikke allerede er det.

Der skal være ansigtsgenkendelse og profilering af muligt kommende og tidligere lovbrydere i alle kameraer.

Politiet skal have lov til at tilgå alle private overvågningskameraer i landet :

"Ifølge organisationen Sikkerhedsbranchen er der omkring
1.500.000 overvågningskameraer sat op rundt om i landet. Det svarer til et overvågningskamera for hver fjerde dansker. Kameraerne er installeret i både private boliger, virksomheder og hos myndigheder og politi."
(9. okt. 2019, TV2)

Undskyldningen er selvfølgelig, at 'danskerne' skal beskyttes mod terror.
EU er også ved at blive hegnet ind as we speak.

Velkommen til hotel Danmark i Fort Europa.

Bjarne Andersen, David Zennaro, John Damm Sørensen, John Andersen, Rolf Andersen, Alvin Jensen, Erik Winberg, Ole Svendsen, Jan Fritsbøger og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Prisen for at leve op til markedets økonomiske krav er, ad veje, simpelthen blevet en indskrænkning af befolkningens frihedsrettigheder som sådan. For at redde kapitalen må politikerne ofre demokratiet; for at sikre sig selv må de holde hånden over politiet. Med andre ord: Liberalismens ene ben er ved at hugge det andet over. Ikke af lyst, men af nød."

Matthias Dressler-Bredsdorff, Redaktør, Magasinet Eftertryk, fra artiklen :

"Den autoritære liberalisme er over os"
https://www.eftertrykket.dk/2020/12/15/den-autoritaere-liberalisme-er-ov...

Bjarne Andersen, Ebbe Overbye, Alvin Jensen, Ole Svendsen, Jan Fritsbøger, Gert Romme, Lise Lotte Rahbek, Anette Madsen, Kenneth Krabat og Martin Hansen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

igen: DET ER DANSKERE DER VIL - IKKE "REGERINGEN"
vi lever i et demokrati. og vi danskere har valgt den totale/totalitaere stat

Ja - i al stilhed, i hvert fald hjemme i Danmark, er danske politikeres kontrol med borgerne igen blevet underkendt. Og jeg undre mig over, at det kan læses i udenlandske medier, medens jeg ikke har kunnet finde det i danske medie.

Faktisk er det utroligt. For det er borgerne, der ejer dette samfund, det er ikke et tilfældigt politisk flertal. Og hvis nogen er i tvivl, så er politikerne faktisk valgt af borgerne, på en demokratisk måde, til at varetage borgernes interesser.

Faktisk har politikerne gennem de sidste 20 år, gradvis men ret konstant, lagt fortsat større hindringer i vejen for borgernes og pressens indsigt i politikernes arbejde. Det tilfældige politiske flertal ønsker simpelt hen ikke at lade sig kontrollere.

Men jeg syntes til gengæld, at sag efter sag viser, at borgerne har al mulig grund til at kontrollere politikerne aftaler med sig selv og andre. Og egentlig er både borgernes og pressens kontrol med politikerne en basal del af et demokratisk retssamfund, som et politisk flertal forsøger at forhindre.

hannah bro, Bjarne Andersen, Lotte Jørgensen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, John Damm Sørensen, P.G. Olsen, John Andersen, Kent Bajer, Rolf Andersen, Alvin Jensen, Ole Svendsen og johnny volke anbefalede denne kommentar
Poul Søren Kjærsgaard

Det er påfaldende, hvor ofte man skal til udenlandske medier for at læse negative nyheder om Danmark - det er Jeppe Åkjærs ord om puslinglandet, der hygger sig i smug.

Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Rolf Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Vi har set flere eksempler på borgere, der er blevet uskyldigt dømt på baggrund af den ulovlige overvågning.
En borger måtte sidde 3 år i fængsel før systemet erkendte fejlen.
Alligevel fortsætter vores justitsminister ud af det samme spor.
En komplet tilsidesættelse af det enkelte menneskes rettigheder og endnu et eksempel på de fascistiske tilbøjeligheder der er i denne regering.

Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, John Damm Sørensen, John Andersen, Rolf Andersen, Ebbe Overbye, Alvin Jensen, Gert Romme og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

kjeld så fortæl mig lige hvilke politikere der ikke vil kontrollere vores adfærd, og lad nu være med at nævne alle dem som taler om det frie valg som et argument for privatisering, for de har da i den grad haft travlt med at indskrænke vores frihed, for at give pengemagten mere frihed, deres snak om frihed er nemlig snak og blår i øjnene,
Gert det burde være borgerne som ejer samfundet,
men det tillader pengemagten ikke, og pengemagten ejer politikerne,
at politikerne er valgt demokratisk er lidt af en tilsnigelse, for vi får ikke at vide hvad vi vælger, så så længe valgløfter ikke har juridisk vægt, kan politikerne lyve om hvad det er de vil og lave spin og bruge tågetale,
og derefter gøre som pengemagten ønsker, legitimeret med "nødvendighed" og opdigtede "pæne" motiver, et eksempel er de borgerliges omlægning af bilafgifterne som gjorde store luksusbiler markant billigere,
man ønskede at lefle for grådighedssegmentet og give rige mennesker en besparelse på deres prestige,
men fandt på den noget pænere "begrundelse" at man ønskede at gøre bilparken sikrere, og den slags gør politikerne konstant,
der er dog områder hvor ( de fleste af ) borgerne bifalder det politikerne gør, men det er områder hvor propagandaen er massiv og konstant, her tænker jeg først og fremmest på militarismen som sælges med den dybt uærlige betegnelse "sikkerhedspolitik" og lige så uærligt kaldes "forsvar",
hvis vi ikke troede på løgnene ville vi slet ikke gå ind for militær.

Bjarne Andersen, Thomas Petersen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

@kjeld hougaard
Der er noget du har misforstået ved begrebet demokrati.
Der er en grund til at ethvert demokrati har en forfatning/grundlov og det er at flertallet ikke bare må bestemme hvad som helst.
Tilbage på skolebænken med dig.

@ Jan Fritsbøger.

Jeg er i væsentlighed enig i din betragtninger, blot ikke denne "et burde være borgerne som ejer samfundet".

Det er sgu borgernes samfund og ingen andres. Men borgerne er sløve, og har ladet sig kuppe. Derfor er den nuværende situation faktisk borgernes egen skyld.

Men kig ud i Europa. Demokratiet har aldrig haft ringere vilkår siden seneste krig for 76 år siden. Og så på lande som Ungarn og Poland, hvor folkevalgte politikere faktisk lovligt har ændret på lovgrundlag og ytringsret, så ser du, at midt i Europa er demokrati og retssamfund ikke mere en selvfølge.

Jeg ser ingen "frelse" for dette i dansk demokrati. Derfor, omkring demokrati og retssamfund, lægger jeg min vægt på EU, der absolut heller ikke er hverken fejlfrit eller ideelt.

Bjørn Fagerberg, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Peter Meyling og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

En seriøs presse har naturligvis have en fast korrespondent, der fast dækker de internationle domstole, der har relevans for Danmark og Europa.

Ligeledes burde de seriøse medier bedrive 'kalender-journalistik', forstået på den måde, at de efter et fast interval kiggede tilbage på den lovgivning, der blev vedtaget for 1, 2, 3 .. år siden, og hvordan lovgivningen så kom til at fungere i virkeligheden. Levede den op til intentionen, hvilke uforudsete bivirkninger var der, osv.

Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Redaktionen kunne passende udstyre den journalist, der har det pågældende fagområde, med en check-liste: "Du skal med mellemrum beskrive: "1, 2, 3" .. også de punkter, hvor loven rent faktisk fungerer rigtig godt eller bedre."

@ Rolf Andersen

Nu, hvor emnet er pressens rolle som ikke blot viderebringer men også dens vigtige funktion som kritisk og kontrollant for demokrati og retsvæsen, er der andre forhold, som kan spille ind.

Man kritiserer i Danmark de forhold, som medierne er underlagt i lande som , Poland, Ungarn, Slovenien og Kroatien med flere. Og det gør man med rette.

Her har politikerne lavet love, der hindre det frie ord i at nå ud. Herved kan man lettere rette borgernes opfattelse mod sit eget spind. Og desuden kritiserer politikere medierne i et væk, og sagsøger journalisterne personligt i en lind strøm.

Men Danmark kan faktisk selv. Og samtidig med at folketinget forringer vilkårene for medierne på en række områder:
- Stigende lønsumsafgifter.
- Postlov, der både fordyrer og forringe distribution.
- Bortfald af offentlig annoncering og tvangsauktioner.
Samtidig gør man medierne dybt afhængige af politikerne via mediestøtten.

Desuden er der jo dette med, at de sidste 2 statsministre ofte kritiserer medierne voldsomt, skælder ud over dårlig omtale, og simpelt hen truer med udelukkelse fra regeringens pressemøder. Og al dette giver jo ikke ligefrem pressen nogen positiv motivation til at tage konfrontationer med regering og folketing.

Videre ejer Venstre-pressen en stor del af medierne, og en anden stor del er i kapitalens ejerforhold.

Og Danmark et meget lille sprogområde med meget få penge til udsendte redaktioner. Derfor er medierne er nødt til at arbejde tæt sammen med nyhedsbureauer. Og i mange danske medier skriver Reuters Bureau direkte sin tekst ind på mediet.

Endelig styrer især 10 amerikanske virksomheder værdikæden, som danske medievirksomheder er tvunget til at tilpasse sig. Kilde: Mandag Morgen.

Men borgerne kan selv gøre noget for at søge lidt på en række elektroniske medier, der har rigtig stor geografisk og faglig bredde. Og Al Jezeera, der ikke har stor plads i Danmark, er i hvert fald en af disse. Dette medie, https://www.aljazeera.com/ , har gennem en del år kunnet levere ganske neutralt og kritisk journalistik til hele verden.

Ud over dette findes der en række frivillige organisationer: Red Barnet, Oxfam, Amnesty og så videre, der bringer sobre og seriøse nyheder inden for deres snævre område.

Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

ja Gert "borgerne" har ladet sig besnakke og købe, og ladet pengemagten rage til sig ikke bare af penge men især af magt, og de "heldige" har fået lidt af kagen som belønning for at lade det ske,
problemet er jo at mange kun er solidariske med sig selv,
så ingen af os som ikke er for sløve, har nogen reel mulighed for at kræve "ejendomsretten" til landet tilbage,
altså er kun dem som har ladet sig købe reelt skyldige, men de er jo ikke "folket" , men sjovt nok så kan jeg delvist give dig ret for "borgerne", defineret som alle med borgerlige holdninger, bærer som jeg ser det hovedparten af skylden, for de har jo bakket op om pengemagten, men det er vist ikke helt det du mener.

Jan Fritsbøger

EU kunne være en redning, men så længe EU mest handler om opbakning til pengemagten er der ingen redning herfra i sigte, jeg er dog tilhænger af samarbejde som alternativ til konkurrence og ren national egennytte, så jeg er ikke EU modstander, jeg ar bare modstander af økonomi ( vækst ) som kriterie for fremgang, trivsel, lighed og retfærdighed burde være det man stræber efter, men det er det jo ikke.

@Jan Fritsbøger
I denne konkrete sag er der tale om danske politikere der blæser på EU og et meget tungt dansk retsystem.
Hvis EU bare handlede om pengemagten så var det ikke lykkes at standse byggeriet på Amager fælled.
Det var EU´s frednings regler der gjorde det muligt.

Jan Fritsbøger

Peter kan du se forskel på ordene "mest" og "bare" ? og den bemærkning var jo altså et svar til Gert Romme og handlede ikke om den konkrete sag,
i øvrigt er jeg ambivalent når det gælder overvågning, jeg har intet imod kameraer specielt i trafikken og gerne med registrering af nummerplader og hastighedsmåling, og automatisk bødeudskrivning,
men jeg mener at mobiltracking/logning kun bør være lovlig efter dommerkendelse

@ Jan Fritsbøger,

Jeg kan sagtens se skævhederne og utilstrækkelighederne ved EU. Men EU er trods alt en demokratisk institution på både godt og ond. Og der hvor det går galt for EU, er, at ministerrådet (landenes statsministre) skal godkende alt, - og skal gøre det i enighed.

Dette giver 2 alvorlige problemer:
1. At disse statsministre handler både national-egoistisk og bruger sin stemme til at straffe andre lande.
2. At denne enighed ofte er meget vanskelig at opnå, og derfor gør man EU handlingslammet.
EU har et godt og demokratisk parlament på 705 folkevalgte politikere, som burde have denne magt.

Min tillid til EU er større, end min tillid til danske politiker, der lover et og gør noget andet. Og støttepartier til regeringen er ligeledes utroværdige.

Jeg tror, at skal man virkelig ændre noget i Danmark, skal det blive gennem EU, hvor domstolen igen og igen afiser den danske regerings forslag som lovstridige.

Muligheden ligger i, at etablere et internationalt parti eller politisk gruppe, der stiller op i alle medlemslande. Dette parti vil have stor mulighed for at påvirke den førte politik i både EU og i mange medlemslande. Og den mulighed kan man slet ikke opnå i Danmark.

Jan Fritsbøger

Gert jeg har en fornemmelse af at din holdning er noget præget af dine egne valg, du har fravalgt Danmark og skaber (ubevidst ?) en "bedre" begrundelse af det valg ved at give Danmark skylden for det der i virkeligheden er egennyttigt, lidt som dem der flytter til lavere skatter, og siger den "høje" skat har presset dem til det, selv om sandheden jo er at de ikke ønsker at bidrage til fælleskabet hvis de kan slippe.

@Jan Fritsbøger
Jeg bemærkede skam godt at du skrev "mest",men er det nu virkeligt stadigvæk tilfældet?
EU har da udviklet sig meget igennem årene.

Og så er jeg i øvrigt meget enig med dig i at der forskel på trafikovervågning og mobilovervågning.

Jan Fritsbøger

jeg tror "desværre" slet ikke på magt og magthavere, og et parti som har et magthierarki vil derfor som jeg ser det, ende med en top som ikke kan gøre det rigtige af hensyn til deres egen position,
det er faktisk det der er galt også her i danmark, gode ændringer må altså nødvendigvis komme nedefra, hvilket Danmark jo faktisk er et eksempel på, det er jo andelsbevægelsen og organiseringen af arbejderne som er årsagen til at danmark indtil for nylig har været et land med rimelig lighed og ret god trivsel, men nu har pengemagten travlt med at ødelægge det, dårlige udviklinger kommer åbenbart ofte ovenfra.

Jan Fritsbøger

Ja Peter EU har udviklet sig til det værre, at der er positive sider er jeg enig i, er vist mest Danmark som har overhalet EU højre om,
men ja EU har stadig mest fokus på at bakke op om pengemagten,
der er feks. stadig en regel som siger at et produkt som er lovligt i et EU land ikke kan forbydes, altså skal en virksomhed blot finde et EU land som vil tillade produktet så kan de sælge det i alle lande,
et sundere princip ville være at hvis et EU land fandt grund til at forbyde et produkt af objektive grunde (forbrugersikkerhed) så vil produktet være forbudt i alle EU-lande, evt. indtil en EU forbrugerdomstol underkender forbuddet.