20 år efter 9/11
Læsetid: 13 min.

Rystelserne fra terrorangrebet i New York nåede helt til Danmark – og de kan stadig mærkes

Hemmelige ransagninger, overvågning og terrorpakker er blevet en del af Danmarks hverdag. Her er historien om, hvordan terrorangrebet den 11. september 2001 var med til at forvandle Danmark

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen ved et fakkeltog, der gik gennem Aalborgs gader for at mindes de mange ofre for angrebet 11. september 2001.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
11. september 2021

I gamle dage kunne man fange torsk fra NATO-molen. Men i 2004 kom terrorfrygten til det søvnige sommerhuskvarter i bunden af Ebeltoft Vig.

Den nedslidte, militære mole blev indtil da mest benyttet af fritidsdykkere og sommerhusgæster på spadseretur, og så altså lystfiskere. Men i 2004 blev det besluttet at terrorsikre den, sådan som det skete med så mange andre civile og militære havne og installationer rundt om i landet. Et stort trådhegn og en port lukkede af for adgangen ud til spidsen af molen.

Ti år efter blev hegnet åbnet igen, uden at al-Qaeda i mellemtiden havde vist sig i Ebeltoft Vig. Nu står molen til nedrivning. Terrorsikringen af den øde mole var blot en af mange reaktioner i Danmark efter terrorangrebet tre år før på World Trade Center og Pentagon.

En af de personer, som har fulgt Danmarks udvikling efter 11. september, er terrorforskeren Lars Erslev Andersen. I 1990’erne var han en af de eneste terrorforskere i Danmark, så da nyheden kom, at et fly var fløjet ind i et af World Trade Centers to tårne, ringede hans telefon. Det var TV 2-nyhederne som ville have ham ind i studiet for at kommentere på angrebet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ak, jeg havde set frem til, at YouTube-videoen gav ny støtte til konspirationsteorierne. Men det er vist lidt for langt ude at tolke Nyrups beretning sådan, at Bush på forhånd skulle have ringet til ham og fortalt, at han, Bush ville trykke på knappen til tårnenes fald præcis 5 minutter efter Nyrup ville ankomme til statsministeriet. Mon ikke det er dramatikken i den dramatiske situation, der har medført, at der er gået lidt kludder i Nyrups beskrivelse af begivenhedernes rækkefølge.

Per Torbensen, Rolf Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar