Analyse
Læsetid: 7 min.

Støjbergs advokater kræver krystalklar frifindelse. Her er fem af deres vigtigste pointer

Inger Støjbergs forsvarere optegnede tirsdag i rigsretten konturerne af, hvordan de vil argumentere for en frikendelse af den forhenværende minister
Rigsretssagen mod Inger Støjberg finder sted i Eigtveds Pakhus i København. Tirsdag optegnede forsvaret konturerne af, hvordan de vil argumentere for en frikendelse.

Rigsretssagen mod Inger Støjberg finder sted i Eigtveds Pakhus i København. Tirsdag optegnede forsvaret konturerne af, hvordan de vil argumentere for en frikendelse.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
8. september 2021

Rigsretssagen mod forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg bør føre til en frifindelse »på krystalklare præmisser«. Sådan lød det tirsdag i rigsretten, da turen var kommet til, at advokat René Offersen skulle forelægge, hvad der ifølge forsvaret skal indgå i sagen.

René Offersen havde taget sin jakke af og stod op i slips og skjorteærmer i retslokalet i Eigtved Pakhus, mens han gennemførte, hvad der i perioder mindede mere om en procedure end en forelæggelse.

Han kom vidt omkring i sin omtale af, hvad der skete, da Inger Støjberg i begyndelsen af 2016 ville adskille asylpar, hvor den ene part var under 18 år.

Men her er fem af de vigtigste pointer fra ham og hans kollega i Inger Støjbergs forsvarsteam, Nicolai Mallet:

1. Støjberg havde godkendt undtagelser

Centralt for anklagernes sag mod Inger Støjberg er, at hun ifølge dem var blevet advaret af sine embedsmænd om, at en undtagelsesfri adskillelse af alle asylparrene ville være ulovlig. Men at hun alligevel ønskede en sådan praksis.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er mageløst.

Hvis nogen har tænkt sig at bryde loven, skal de blot udfærdige et dokument der påstår det modsatte, og lægge det i skrivebordsskuffen.

Nå ikke?

Kurt Nielsen, Frederikke Nielsen, Steffen Gliese, Dorte Sørensen, Karen Grue, ingemaje lange, Jesper Sano Højdal, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Gert Romme, Ib Gram-Jensen, Anne-Marie Esmann, Arne Albatros Olsen, Sonja Rosdahl, Holger Nielsen, Ete Forchhammer og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Torsten Pedersen

Støjbergs forsvar kan koges ned til følgende 3 punkter:

1) Jeg udsendte ikke en instruks.
2) Instruksen var næsten korrekt.
3) You want me on that wall, you need me on that wall.

Steffen Gliese, Michael Christensen, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Ib Gram-Jensen og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Man undrer sig,..................... Igen igen igen. Men husk! Forsvarsadvokaternes arbejde er at få Støjberg frikendt. Bliver hun dog det. Ja så er vi ikke længere et retsstat, men en bananstat.

Og det er jo også mærkeligt at påstå. Men jeg synes, at det ligner en kamp mellem den tidligere minister og hendes stab.

Også meget mærkeligt at forsvaret vil indkalde et vidne som Ayan Hirsi Ali (aner ikke om jeg staver navnet rigtigt). Hun kan jo umuligt være sandhedsvidne for alle muslimske kvinder. Jeg kender selv mange stærke kvinder med muslimsk baggrund. De ved sku godt hvad de vil. Hele sagen handler om hvorvidt fru Støjberg har overtrådt national/international lovgivning og så er den ikke længere.

Steffen Gliese, Dorte Sørensen, Michael Christensen, Karen Grue, Jesper Sano Højdal, Franz Nitschke, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Poul Erik Pedersen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Dette er forsvarenes opgave - altså at varetage den sigtede. Men det er domstolen, der afgør skyldspørgsmålet.

I øvrigt kan man på Al Jezaara for i dag læse, at ne britisk gruppe har undersøgt flygtninge, der blev returneret til Syrien, og i undersøgelsen er Danmark, det eneste land der er nævnt.

Undersøgelsen viste, at alle flygtningene blev anhold af de syriske myndigheder, tilbagehold i fra 5-6 dage til evigt, for mange er slet ikke fundet igen efter anholdelsen. Og dem, der er sat på fri fod, er blevet tæsket, tortureret og voldtaget.

.

Ruth Sørensen, Steffen Gliese, Dorte Sørensen, Karen Grue, Jesper Sano Højdal, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Poul Erik Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Nu blev parrene jo ikke sendt tilbage, men adskildt og sammenbragt igen. Hvis en dom går imod ens opfattelse ophæves retsstaten vel ikke ? Der findes mange afgørelser som skriger til himlen, men vel holder sig til loven.
Støjberg er ikke min kop the men enhver har vel lov til at have en forsvarer der skal gøre sit yderste for en frifindelse eller en så mild straf som muligt. Hvor retfærdigt dette føles er afhængig af ens sym- og antipatier og holdninger.

jens peter hansen

ups. adskilt

Frederikke Nielsen

jens peter hansen, bestemt, i hvert fald i enhver anden retssal end i en rigsret.

"Rigsrettens sammensætning
Rigsretten består af op til 15 højesteretsdommere og et tilsvarende antal politisk valgte medlemmer, som Folketinget udpeger.

Rigsrettens politisk valgte medlemmer udpeges hvert 6. år, og for hvert af de politisk udpegede rigsretsmedlemmer vælges der også 2 stedfortrædere. De politisk valgte medlemmer skal sikre, at politisk sagkundskab også kommer til at tælle med i sager mod ministre. De rigsretsmedlemmer, som Folketinget udpeger, må dog ikke samtidig være folketingsmedlemmer."

https://www.ft.dk/da/folkestyret/domstolene/rigsretten

Erik Pedersen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Såvidt jeg ved er ingen syrere tvangshjemsendt endnu. Et par hundrede er selv taget hjem med penge fra DK. Hvad har det i øvrigt med Støjberg at gøre?

jens peter hansen

Ideen om tvangshjemsendelserneer er den nuværede regerings værk. En regering der holdes i live af EL og de radikale såmænd.

jens peter hansen

jens peter hansen, bestemt, i hvert fald i enhver anden retssal end i en rigsret.
Hvad ? retfærdigheden ? eller hvad ???

Eva Schwanenflügel

Hvilket ramaskrig, det ville have vakt, hvis Støjberg havde prøvet at tvangsadskille unge ude i samfundet, som havde indgået ægteskab, selvom én eller begge var under 18 år..

Der har faktisk været en del gennem nyere tid.
"Siden 1999 er det sket for 651 piger under 18 år. I 2014 skete det otte gange."
https://www.dr.dk/nyheder/indland/mindreaarige-bliver-ogsaa-viet-i-danmark

Men på grund af Støjbergs tvangsadskillelser (fordi de ikke måtte diskriminere etnisk) vedtog Folketinget efterfølgende, at det nu ikke længere skulle være muligt at blive gift i Danmark, når man var under 18.
Så nu har det været slut med det såkaldte 'Kongebrev' siden 1. Februar 2017.

Det har vakt stor kritik:

"Både Børnerådet, Danske Advokater og Danske Familieadvokater har kritiseret lovforslaget. De nuværende regler beskytter mindreårige i tilstrækkelig grad, mener de.

Derfor risikerer forslaget at virke mod hensigten, lyder det i kritikken af lovforslaget.

Det vil betyde, at myndighederne ikke længere kan tage hensyn til, hvad der er i den mindreåriges interesse i den konkrete sag, mener Børnerådet."

https://nyheder.tv2.dk/politik/2017-01-19-nu-bliver-det-forbudt-for-pers...

Og det var lige præcis det, der gjorde sig gældende ved Støjbergs tvangsadskillelser over én kam; de individuelle hensyn og partshøringer af ægteparrene blev suspenderede.

Det har haft katastrofale følgevirkninger hos mange af de unge kvinder, der har haft frygtelige oplevelser med i bagagen da de ankom til Danmark, og oplevede at blive skilt fra den eneste person, de havde tiltro til.

Flere af de unge kvinder viste tegn på udpræget depression, angst og stress, mange selvskadede, og nogle forsøgte selvmord :

"23 par nåede at blive adskilt på grund af instruksen fra pressemeddelelsen, inden den blev stoppet.

Pigerne var mellem 15 og 17 år, og deres kæreste eller ægtefælle var mellem 17 og 32 år. Størstedelen af drengene/mændene var 17-25 år.

Nogle af pigerne var gravide, nogle havde et lille barn med, og nogle af dem blev betegnet som sårbare og syge, da de blev adskilt fra deres partner.

Reaktionerne var voldsomme, fortalte folk fra asylcentrene i Instrukskommissionen. Gråd, panik, selvmordstanker, søvnbesvær, utryghed, voldsom tristhed, meningsløshed. Flere af pigerne holdt op med at spise og drikke, og det fik mange af dem til at besvime.

De havde det "elendigt", forklarede Røde Kors’ asylchef, Anne la Cour Vågen, til Instrukskommissionen.

- Det var meget svært for pigerne at forstå og for Røde Kors at håndtere, at parret sammen havde været på flugt, og at pigen ikke måtte være i nærheden af den person, som hun følte sig allermest tryg ved."

https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-08-19-hvem-gik-det-ud-over-og-7-andr...

Så når Støjberg igen og igen fastholder, at hun "kæmpede for pigerne", er hun totalt afkoblet fra virkeligheden.

Det er ikke kun et lovbrud, hun har begået, men et decideret overgreb på magtesløse, traumatiserede unge mennesker.

Carsten Munk, Jesper Sano Højdal, Frederikke Nielsen, Erik Winberg, Anders Reinholdt, Inge Lehmann, Steffen Gliese og Ditlev Palm anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Gert Romme

"en britisk gruppe"?
Det er nok at undersælge kilden lidt og det hjælper bestemt ikke at nævne at du har læst det i Al Jazeera, eftersom bare nævnelse af dette nyhedsmedie får pænt mange danskere til at stritte arrigt af fordomme og muslimforskrækkelse.

Bureauerne Reuters og AP, samt adskillige amerikanske og europæiske nyhedsmedier rapporterer helt samme nyhed. Undersøgelsen den handler om er udført af Amnesty International og kan hentes her: https://www.amnesty.org.uk/files/2021-09/Report_%20You%27re%20going%20to...

Reuters version af nyheden er her og indeholder et link til yderligere og i omverdens øjne meget lidt flatterende oplysninger om Danmark: https://www.reuters.com/world/middle-east/amnesty-international-says-syr...

Og pressemeddelelsen fra Amnesty, der i øvrigt er udsendt fra deres britiske afdeling, er her: https://www.amnesty.org.uk/press-releases/syria-refugees-face-detention-...

Den nuværende regerings håndtering af tilbagetrækningen fra Afghanistan er ikke meget skønnere end Støjbergs og den foregående regerings håndtering af syriske flygtninge. Samtidigt varsler både gårsdagens reformudspil og juni måneds aftale om indsats mod parallelsamfund klart og tydeligt en fortsat hårdere linje mod flygtninge fra MENAP-landene, så Danmark skal nok snart få meget mere af denne slags international omtale.

Rigsretssagen mod Inger Støjberg er blevet til en farce, dels fordi hendes adfærd er blevet et eksempel til politisk efterfølgelse, men også af mange andre grunde, hvoraf den mest bizarre nok er at hun har lavet sin private lille forretning, der for 25 kr. pr. gæst sælger adgang til hendes underholdende rigsretscirkus. https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-09-01-stoejberg-vil-saelge-videoer-o...

Her på disse sider har Lasse Lavrsen lille essay om Inger Støjberg bidraget til at gøre farcen komplet, fordi som han beskriver det, skal man forstå Salling for at forstå Inger Støjberg. Hans beskrivelse af halvøen Salling er en beskrivelse af et lokalsamfund, der altid har været lidt sit eget og hvor tiden har stået stille og bevaret tro og holdninger som de fleste danskere har lagt bag sig. I bund og grund er hans beskrivelse af Salling en beskrivelse af et parallelsamfund med høj social kontrol. Det virker som om at vi skal bære over med lille rødhårede Inger (og med ham), hvilket i mine øjne ville fremstå som urkomisk, hvis ikke det var for de meget virkelige tragiske konsekvenser. Som det er, så er det dog stadig et imponerende ironisk forhold. https://www.information.dk/indland/2021/08/forstaa-inger-stoejberg-forst...

Min pointe med alt dette er at hvis vi vil se den mindste mulighed for ændre kursen frem mod et stadigt mere intolerant, ulige og forrået samfund, så bør vi som menige debatdeltagere være så præcise som muligt med fakta og kildeangivelser, for ikke at drukne i mediestøj og meningstilkendegivelser. Det vil endda kun måske give os en mulighed, fordi som den politiske stemning er nu, så er det helt ligegyldigt om Inger Støjberg bliver dømt skyldig eller ej. Hun har vundet sin egentlige kamp og enten beholder hun upåtalt sejren eller også bliver hun gjort til martyr for sine tilhængere.

Inger Pedersen, Anders Reinholdt, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Denmark hosts 19,964 refugees from Syria.34 It has deemed Damascus and its surrounding area safe for
return.35 As a result, Danish authorities have reviewed the protection status of hundreds of people from
Damascus and Damascus area and stripped at least 402 people of their residency permits or did not renew
their residency permit between 1 January 2020 and 1 June 2021. These cases have subsequently been heard
at the Danish Refugee Appeals Board. Confirmation of the decision to revoke or not renew residency permits
would put affected individuals at risk of being forcibly returned as soon as Denmark re-establishes diplomatic
ties with the Syrian government.
36 By 1 June 2021, the Refugee Appeals Board had put at least 48 people
from Syria in a definitive ‘return position’

Jamen der er altså ikke sendt nogle til Syrien. Og hvis det sker, så er EL, SF og de radikale altså garanten for at denne regering, da de sidder med pistolen. Hvor længe kan disse åh så gode mennesker holde til at være regeringens sikkerhedsnet og derfor medskyldige . Og for at citere Brian W. Andersen så ligger muligheden for at ændre kursen frem mod et mere intolerant samfund lige for.
Fjern støtten til regeringen EL, RV og SF. Det er vel ikke lige Støjberg der er kvinde for det.