Klima
Læsetid: 6 min.

Efter 70 møder: Bred landbrugsaftale hæver ambitionerne, men har masser af usikkerheder

En »historisk« aftale siger politikerne om landbrugsaftalen, der har tilslutning fra stort set hele Folketinget. Den pålægger landbruget et forpligtende CO2-mål og bringer Danmark nogle skridt nærmere 70-procentsmålet, men den efterlader samtidigt mange usikkerheder om, hvordan det skal nås
Alle Folketingets partier undtaget Alternativet står bag den brede landbrugsaftale.

Alle Folketingets partier undtaget Alternativet står bag den brede landbrugsaftale.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
6. oktober 2021

Regeringen indgik mandag aften en klima- og kvælstofaftale for landbruget med samtlige Folketingets partier minus Alternativet.

»Det her er danmarkshistorie. Det er klimahistorie,« sagde en lettet fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S), da han sammen med finansminister Nicolai Wammen (S) og partierne præsenterede aftalen, der har været ventet siden november sidste år og har krævet mere end 70 møder mellem parterne, før enigheden var i hus.

Hos Landbrug & Fødevarer hilses den brede aftale velkommen.

»Det er rent ud sagt en lettelse,« siger organisationens formand Søren Søndergaard, der glæder sig over bredden, som han mener sikrer politisk stabilitet på området.

Hos Danmarks Naturfredningsforening er præsident Maria Reumert Gjerding tilsvarende lettet. Det er »rigtig glædeligt, at der nu endelig er kommet en aftale som sætter rammerne for den grønne omstilling af landbruget, og som sætter nogle forholdsvis ambitiøse klimamål for, hvor mange reduktioner sektoren skal levere i 2030,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er helt, som Greta Thunberg sagde til 50.000 unge i søndags i Milan:" Politikere og klmaet, bla, bla, bla."

De snakker, de lover, og de beslutter. Og målene - ja de opnås (måske) med metoder, der opfindes langt ude i fremtiden.

Eva Schwanenflügel, erik pedersen, BIRGIT ROSENGREEN, Mikael Benzon, John Scheibelein, Erik Winberg, Søren Cramer Nielsen, Tine Sørensen, Dorte Sørensen, Inger Pedersen, Kurt Nielsen, Carsten Munk, Michael Waterstradt, Holger Nielsen, Lars Erik Sørensen, Søren Bro, Henning Andersen, Ejvind Larsen, Hans Larsen, Rune Stilling, Ingrid Olsen og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

88500 hektar lavbundsjord skal udtages, men vi har 1,4 million hektar drænet landbrugsjord, som fortsat vil tonse urenset drænvand ud i vores vandløb og havet.

Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Anders Reinholdt, Søren Cramer Nielsen, Dorte Sørensen, Kurt Nielsen, Carsten Munk, Holger Nielsen, Thomas Helbo Hansen, Kirstine Knudsen, Ejvind Larsen og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Thomas Helbo Hansen

Spild af vores fcking tid......

En ensidig aftale havde klart været at foretrække, da den ville give usikkerhed i branchen, og dermed fjerne lysten til at investere i det lort...

Sådan betragtet helt nøgternt udefra, fra en klimasynsvinkel, så er det her vist et udtryk for det muliges kunst. Socialdemokratiet VIL IKKE reducere CO2-udledningen på bekostning af nogen eller noget. Det har de gang på gang demonstreret. S er et rendyrket materialistisk parti.

Set i det perspektiv kommer vi ikke videre før partiets indflydelse er blevet reduceret og dets magt stækket til fordel for mere tidsvarende partier og idéer, og det er kun vælgerne, der kan skabe denne forandring. Her skal der både tid og generationsskifte til for at få klimaerkendelserne til at slå stærkere igennem.

Den uetiske og amoralske kødproduktion fik vi ikke skovlen under i denne gang, men der er dog etableret et basisniveau af noget, der var bedre end før.

Eva Schwanenflügel, erik pedersen, BIRGIT ROSENGREEN og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

ja, hvis landbrug og fødevarer hilser den velkommen, så er det helt sikkert, at der ikke kommer til at ske noget af betydning. Mit gæt er at det meste er baseret på frivillighed og på at staten skal opkøbe de jorde, der alligevel ikke bliver brugt, til markedsprisen for den bedste jord.

Eva Schwanenflügel, erik pedersen, BIRGIT ROSENGREEN, John Damm Sørensen, John Scheibelein, jens christian jacobsen, Kurt Nielsen, Michael Waterstradt, Holger Nielsen, Per Christiansen, Lars Erik Sørensen, Ervin Lazar og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Det er meget kompliceret og som hr. Romme må jeg også citere gudinden: bla bla bla.
Fiskene i havene dør stadig
Dyrene fortrænges
Giftigt grundvand og den evindelige stank af gylle.

Ja hvad vil de sige til børnene?
Hvorfor slutter de sammen, er det bange?
Hvorfor er Alternativet ude?

erik pedersen, ingemaje lange og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Ok man hælder yderlige næsten 4 milliarder i landbruget.
Hvad sker der, hvis landbruget ikke leverer?
Skal de så have tilskuddet sat op? Eller betale tilbage?

Men en ting er sikkert at det blive alle andre end landbruget der skal betale.
Mon ikke den alm. lønmodtager vil se nogle stramninger og øget skatter.
Det øvrige erhvervsliv skal formodentligt også til lommerne.

erik pedersen, BIRGIT ROSENGREEN, Mikael Benzon, jens christian jacobsen, Thomas Helbo Hansen, Kurt Nielsen, Michael Waterstradt, Carsten Munk og Mikkel Mortensen anbefalede denne kommentar

Det blev billig for landbruget. Så det øvrige erhvervsliv i DK, skal sikkert også have en ligeså billig klimaaftale. På den måde, kommer DK, aldrig, - (som i ALDRIG,) - i mål.

erik pedersen, John Damm Sørensen, Inger Pedersen, Kurt Nielsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Endnu engang fik landbruget med deres mange tråde i magtens korridorer raget penge til sig. Underligt, at man i DK ikke skal leve op til EUs vanddirektiv, mens man SKAL yde barselsorlov til en rumæner, der har et barn på syv år i sit hjemland.

Bønderne har altid forstået at rage til sig.

Til de der er veganere: Hold jer til jeres mad og lad andre spise det vi rovdyr har levet af i tusindvis af år - kød. At produktionen er noget svineri, er vi ikke uenige om, men at undlade kød er ikke nødvendigt.

Flemming Jensen

Vor herre bevares.
Tag lige et ordentligt kik på denne flok af uduelige mennesker.
Denne aftale er intet værd.
Forstår godt at Landbrug og Fødevarestyrelsen sidder tilbage med store smil.
Det er en katastrofe det der foregår.
Jeg vil simpelthen ikke betale til et Erhverv der er på afgrundens rand.
Vi smadre vores natur og miljø og det koster os en formue, at holde disse bønder kørende.
Landbruget tjener mindre (hvis de overhovedet tjener penge ) om året end NOVO
tjener om dagen.
Luk nu ned for storkonventionelt landbrug.
Hvor fanden går man hen og finder trøst......

Morten Larsen, erik pedersen, John Damm Sørensen, Per Torbensen, Erik Winberg, jens christian jacobsen og Thomas Helbo Hansen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

Landbruget skal så betale 19 milliarder for den grønne stilling ifølge aftalen.
Så det handler vel bare om at føre de 19 milliarder surt tjente skattekroner de lige har fået for lukning, af det i forvejen ikke rentable Mink-erhverv tilbage til Staten.
Det går godt...for satan vi er på afveje....

Dorte Sørensen

Bare en bemærkning til Maria Reumert Gjerding påståede lettelse.
I P1-morgen var hun mindre lettet, da hun fandt, at aftalen var mere med fugle på taget end med konkrete mål i aftalen.

EL's politiske ordfører var heller ikke glad for aftale. Hun sagde næsten, at EL kun var med for at kunne være en kritisk grønvagthund i de videre forhandlinger.

Eva Schwanenflügel, erik pedersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Aha, modtaget: den lille malkeko, den alm skatteborger som ikke kan undrage sig, skal hjælpe erhvervet til at blive mere klimavenlig. Hvor er fx pengeinstituternes bidrag, som jo har ydet kredit til eventyret og understøttet strukturudviklingen?