Interview
Læsetid: 7 min.

Debat om rugemoderskab: »Det er på ingen måde en menneskeret at få børn«

Kommercielt rugemoderskab er ulovligt i Danmark, og det får nogle danske par til at benytte sig af ’surrogacy’-bureauer i Sverige og andre lande, hvor lovgivningen er mere liberal. Vi har spurgt en række debattører og eksperter, om praksissen bør legaliseres, eller om de etiske problemer er for store
I Ukraine er kommercielt rugemoderskab legaliseret. 56 babyer på en ukrainsk klinik ventede her i maj 2020 på forældre fra blandt andet Kina, Spanien, Tyskland, Frankrig og Italien. På grund af COVID-19 kunne forældrene ikke rejse ind i landet.

I Ukraine er kommercielt rugemoderskab legaliseret. 56 babyer på en ukrainsk klinik ventede her i maj 2020 på forældre fra blandt andet Kina, Spanien, Tyskland, Frankrig og Italien. På grund af COVID-19 kunne forældrene ikke rejse ind i landet.

Shutterstock/Ritzau Scanpix

Indland
16. oktober 2021

I over to år og gennem fire artikler har Information fulgt ægteparret Martin og Nicolai Køster Rimvall i deres proces med at få et barn ved hjælp af en colombiansk rugemoder. Parret har betalt omkring 450.000 kroner for hele processen, hvoraf den colombianske rugemoder ifølge eget udsagn har fået godt ti procent.

I Danmark er kommercielt rugemoderskab ulovligt, og Martin og Nicolai har derfor benyttet et udenlandsk surrogatbureau.

Den danske lovgivning betyder, at rugemoderen opfattes som biologisk mor til barnet, selv om det i dag sjældent er tilfældet. Martin og Nicolai har tilkøbt et donoræg, således at rugemoderen ikke er genetisk forbundet til barnet. Alligevel gør lovgivningen det svært for parret at registrere deres forældreskab, og Nicolai, der ikke er biologisk far til barnet, kan først stedbarnsadoptere sin søn efter to et halvt års samliv. Parret er derfor endt med at flytte til Sverige, hvor medforældre automatisk tildeles rettigheder. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvad fanden er det her? Det handler ikke kun om gener men også om biokemi. Barn og mor bindes sammen FØR fødslen og det kan intet lave om på.

Tina Petersen, Erik Winberg, Jens Jensen, Søren Nielsen, Anders Reinholdt, Hanne Utoft, Ninna Maria Slott Andersen, Jeppe Bundgaard, Nike Forsander Lorentsen, Lise Lotte Rahbek, Holger Nielsen, Ervin Lazar, Estermarie Mandelquist, Maria Ulsig, Claus Oreskov, Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Under fotoet af babyer på lange rækker står der :

"I Ukraine er kommercielt rugemoderskab legaliseret. 56 babyer på en ukrainsk klinik ventede her i maj 2020 på forældre fra blandt andet Kina, Spanien, Tyskland, Frankrig og Italien. På grund af COVID-19 kunne forældrene ikke rejse ind i landet."

Og hvad skete der så med børnene i den tid, der var karantæne?

Det er blot én ud af utallige uforudsigelige begivenheder, man ikke fra begyndelsen kan tage højde for ved det såkaldte rugemoderskab.

I Ukraine har det åbenlyst udviklet sig til rene babyfabrikker.
Hvor der er penge involveret, vil der uvægerligt opstå misbrug.

Tina Petersen, Anne Margrete Berg, Karen Nygård, Anders Reinholdt, Anne Søgaard, Hanne Utoft, Jeppe Bundgaard, Henning Andersen, Lise Lotte Rahbek, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger, Estermarie Mandelquist, Steen Obel, Maria Ulsig, Claus Oreskov, Lisbeth Glud, Christian de Thurah, Rikke Petersen, Dorte Sørensen, Peter Beck-Lauritzen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Absurd, når det er de første uger efter fødslen der er vigtige for barnet. Idioti.
Nå, men det er pengene der tæller!

Tina Petersen, Erik Winberg, Sine Jacobsen, Anne Søgaard, Jeppe Bundgaard, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rikke Petersen

Jeg ville ønske, at vores samfund var mere inkluderende overfor mennesker, der ikke har børn. Og for dem, der ikke kan leve uden børn i deres liv, er der massere af muligheder for at være sammen med børn, fx via plejebørn, et barns voksenven eller ved at deltage som frivillig træner, spejderleder m.v. i diverse klubber.

Lisbeth Skarving, Karen Nygård, Jacob Johansen, Søren Nielsen, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Parret har betalt 450.000 kr, hvoraf rugemoderen har fået godt 10%. Hvem er rendt med de sidste 400.000 kr?

Anne Margrete Berg, Anders Reinholdt, Karen Nygård, Ib Christensen, Sven Elming, Kim Houmøller, Hanne Utoft, Ninna Maria Slott Andersen, Jeppe Bundgaard, Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Klaus Lundahl Engelholt, Eva Schwanenflügel og Rikke Petersen anbefalede denne kommentar

Den eneste der sætter problematikken i rette perspektiv, er Yong Sun Gullach, nemlig at det handler om udbytning og udnyttelse af fattige kvinder. I min optik handler det, om den fattiges krop, langt mere end det mere diffuse begreb kvindens krop.
Problematikkens fokus må derfor være relationerne mellem et dominerende center og en afhængig periferi. Eller som Yong Sun Gullach siger det globale syd!
Man skal analysere relationerne mellem center og periferi for at forstå hvad der bestemmer dem. I denne aktuelle sammenhæng er det første der springer i øjnene, centerets selvforståelse. Magt er ret er denne selvforståelses kærne, og derfra udspringer det græsselige hovmod, (vi alle lider under) der gør os blinde for andres: sociale, eksistentielle og fysiske behov.
Til Mikkel Raahede har jeg kun dette at sige – næstegang du skal bruge en rugemor i din kommercielle indtjenings central, så find en blandt Hellerups mange unge kvinder!

Christian de Thurah, Anders Reinholdt, Torben Skov, Hanne Utoft, Jan Fritsbøger og Maria Ulsig anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

En rugemor/surrogatmor, der lægger krop til graviditet og fødsel af en anden kvindes befrugtede æg eller sæd fra en donor, må anses at besidde det juridiske "ejerskab" til barnet. Dette af den grund, at donors æg respektive sæd, ikke udvikler sig til et barn udenfor en livmoder og livmoderen tilhører netop - ikke donor.

For at undgå uenighed/strid efter barnets fødsel, om ejerskabet til barnet, skal surrogatmoderen, inden processen startes, bortadoptere det kommende barn/børn til donor. Dette skal ske med statens mellemkomst efter gældende adoptionsregler - private aftaler skal ikke gælde.

..." ejerskabet til barnet" ...

erik pedersen, Sven Elming, Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft, Nike Forsander Lorentsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Børn er ting - forbrugsgoder. Den globale kultur er syg af kapitalisme.

Helt som forudset, ganske som benægtet.

Erik Winberg, Steffen Rahdoust Boeskov, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Steen Obel, Jacob Johansen, erik pedersen, Jeppe Bundgaard, Eva Schwanenflügel, Claus Oreskov, jens rasmussen, Maria Ulsig, Jacob Mathiasen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Ak ja. Det sjove faure verden. Nogen kvinder går gennem ild for at få deres trang til børn opfyldt - Koste hvad det vil. Nærmest som en sygelig tilstand. Også andre menneskers velvære, som udtjenes som rugemor i de fjerne lande i et moderne slaveri.

Det minder lidt om de her nye rum turisme, hvor rige mennesker ikke længere ved, hvad de dog nu skal finde på at tosserier. Nå jo. Vi flyver da ud i rummet. Så har vi da prøvet alt - Koste hvad det vil.

PS. Hvor mange mødre i de fjerne lande tilegner sig sådan en uhæmmet luksus adfærd med at hyrer rugemødre? Eller er det kun en "ret", en "frihed" vi føler vi har i den rige del af verden?

Den enes "frihed" er den andens slaveri - Sådan er det liberale frihedsbegreb med "frihed" til at vælge, "frihed" til at udnytte de mindre bemidlede.

Erik Winberg, Hanne Ribens, erik pedersen, Krister Meyersahm, Hanne Utoft og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Torben Skov.

Det "juridiske" ejerskab - forvræng ikke tekstens mening.

Jeg kan ikke se, at ordet "juridisk" ændrer noget som helst. Du skriver om ejerskab af et menneske.
Det bliver ikke mere klogt af at blive formuleret i juridiske termer.

Når man kan udstrække pædofili, begået af en dansker i Danmark eller udlandet, til en ulovlig handling, uanset hvad den seksuelle lavalder er i det pågældende land, hvor handlingen er begået, så må man også kunne gøre det samme med kommercielt rugemoderskab.

Med andre ord så er noget lovligt, indtil det er ulovligt. Og det er uanset om nogle mennesker, som mig selv, der mener at det er umoralsk, at købe et barn og en krop i 9 måneder af en fattig pige i udlandet.

Så hvis lovgiver (Folketinget) mener at det burde være ulovligt, så må de komme igang med at lovgive, for at få stoppet det. Længere er den ikke.

Det er ikke en ret at få børn!

Jeg har ikke børn og jeg kender mange, der heller ikke har.
Nogle pga fravalg og andre, fordi det ikke blev sådan.
Livet kan være skønt uanset. Find glæden!
Mange gode muligheder uden børn - find evt. børn i familien, hos dine bekendte, bliv børneven, plejefamilie --------
Brug muligheden for at udforske verden osv i stedet ;)
Vær aktiv i samfundet.
Jeg tror såmænd sagtens, at 2 mænd/2 kvinder kan blive gode forældre - men det skal ikke være på bekostning af kvinder, mest i udlandet.
Det er vigtigt at se på barnets tarv.

Jeg er 72 år. Jeg besluttede i mine midt tyvere, at jeg ikke ville have børn.
Og det har jeg ikke fortrudt!

Jeppe Bundgaard, Torben Skov og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Vartovkollegiet Vartovkollegiet

@ Alvin

Jeg har læst dit indlæg et par gange og jeg forstår det simpelthen ikke. Hvad er det for en biokemisk sammenbinding, som du har i tankerne?

/ Jakob

kjeld hougaard

@ Nikolai Frederik S. G.: Jeg ved intet om hvad andre har i tankerne, jeg kan forestille mig ”epigenetik” - et fænomen der betinger at livet inden barnet fødes præges af ”moderens” = den der bærer barnet, hendes livssituation. En forklaring på at visse erfaringer – ja ikke nedarves genetisk – men alligevel overføres fra ”mor” til barn - inden det fodes.

Kjeld Hougaard, basale perinatale matricer er velbeskrevne indenfor fosterudviklingen - og angiver bevidsthedsudviklingen hos fosteret. Læs Grof, læs Rank og andre.

kjeld hougaard

va' er en "perinatal matrice"?

Vartovkollegiet Vartovkollegiet

@ Hanne

Det er vist kun Grof selv, der rigtigt har taget teorien om perinatale matricer til sig

@ Kjeld
Tak, jeg tænkte også det måske var det. Både "sammenbinding" og "erfaringer" er stærke ord at bruge her. Der er ikke mange børn, der ser deres mor og straks genkender deres H4 Lysin 16 acetylerings-mønster. At gå fra biokemi til etik er, især her, noget af et spring.

/ Jakob

Kenneth Jacobsen

Man må da håbe, at Mikkel Raahede fra Dare Danmark er gengivet på en vinklet facon - for ellers må man da sige, at han fremstår som ualmindelig arrogant og nonchalant i sine svar på spørgsmål, han sådan set dårligt anerkender berettigelsen af. Just sådanne holdninger, man måtte ønske, at en så organisation ikke havde. Men det er muligvis svært at undgå i den branche?

Det er nogle hårde tider at skulle udholde, når viden, indsigt og erfaring udfordres af indbildninger om, at viden er hvad man tror.

Ligesom det også må være noget af et kvantespring for Nicolai Frederik Severin Grundtvig (18. oktober, 2021 - 10:50), at drage paralleller mellem oplysningstidens skolastisk 'præformationsteori' og den moderne 'epigenetik' https://videnskab.dk/krop-sundhed/fra-genetik-til-epigenetik .

Spurgt om hvad epigenetik er, svarer epigenetikkerne at hvor 'genomet' er en hardware, 'epigenomet' er softwaren, eller med andre ord - vi får ud af vor arvemasse ( genomet) hverken mere eller mindre, end det der svarer til 'kvaliteten' (bestanddele/kode) af styresystemet (epigenomet). Ligesom selv den bedste computer er kun det værd, som kvaliteten af den software, der driver den.

Jeg kan anbefale Nicolai Frederik Severin Grundtvig (aka Jakob??) at foretage søgninger med søgefraser "You are what your grandmother ate" og "You are what your grandparents ate" ("ate" her også i overført betydning for "summen af tilværelsen"), for derigennem at finde stien til, hvad (softwaren) epigenetik betyder for skæbnen ventende ruge-fostre, spædbørn - frem til voksne individer. Individer, der bliver summen af to (2) varianter af hardware (genomer) - fædrenes + ægdonorers DNA, og hele tre (3) varianter af software (epigenomer) - fædrenes DNA + epigenomer, ægdonores DNA + epigenomer, samt rugemødrenes epigenomer.

Med hele 3 epigenomer samtidigt, i samme krop/mind, lyder det som en evig udfordring for samhørigheden, rugebarnet er dømt til (forgæves?) at søge efter i løbet af sit liv.

Jeg kan anbefale tre artikler på Dansk Psykolog Foreningens hjemmeside https://www.dp.dk/:

• 'Fostrets og fødslens psykologi – Barndom og forældreskab begynder ved undfangelsen'
• 'Kan vi huske noget fra vores tid som foster? Om præ- og perinatal psykologi'
• 'Barn hos en anden mor end hende, der bar dig i sin livmoder'

Nikolai (10.50), det er noget sludder; den perinatale psykologi har anvendt/inddraget Grof's arbejde længe - og desuden har Rank (som jeg nævnte) udviklet teori om fosterlivet. I det nordiske kan bl.a. Charlotte Ljunggren også anbefales.

Kjeld Hougaard, kort fortalt er en perinatal matrice et stadie i fosterlivet.

Vartovkollegiet Vartovkollegiet

Hej Tina

Jeg er helt med på, hvad epigenetik, men tak for den fine forklaring, selvom hardware/software analogien er lidt noget sludder.

Jeg forstår stadigt ikke, hvad barnet epigenetisk søger efter. Kigger den på sin mor efter en med samme kromatin-struktur? Bliver det forvirret over sin egen sin egen DNA transkription? Er det vigtigt at vide, hvor dets højere risiko for diabetes kommer fra?

Min pointe er, at springet fra faktum: "DNA kan blive modificeret under fødslen" til etisk handling "surrogatmødre bør forbydes" på ingen måde er givet.

David Martin fra "You are what your grandmother ate" siger det bedst:

"It would be irresponsible to make any prescriptions about human behaviour based on these findings,"

Med venlig hilsen

Jakob

Vartovkollegiet Vartovkollegiet

@ Hanne

En søgning på "perinatal matrices evidence" efterlader mig lidt skeptisk. Til gengæld fandt jeg det her citat fra spiritwiki.lightningpath.org:

"According to Stanislav Grof (1976), perinatal experiences refer to the fetus’ experiences while in its mother’s womb and during the clinical stages of labor and delivery. Clinical observations that Grof made during his extensive LSD sessions provide insight into the structure and experience of the perinatal experiences. "

Jeg mener ikke, at "root experiences" på LSD bør ligge til grund for lovgivning.

Undskyld den hvasse tone,

Jakob

Vartovkollegiet Vartovkollegiet

Det skulle selvfølgelig have været "DNA kan blive kemisk modificeret under graviditeten" og ikke "fødslen". Selvom der sker mange spændende ting med dit microbiome her. Måske man skal tale om en "bakteriel sammenbinding" af mor og barn?

/ Jakob

Kære du (19. oktober, 2021 - 12:55) Dèt, det enkelte individ ikke forstår - betyder ikke, at det ikke er sandt. Som min salige far irettesatte gymnasiasten mig i tidernes morgen: "du tror alt for meget, og ved alt for lidt. Kom tilbage når du ved mere, end du tror."

For en god ordens skyld vil jeg gerne supplere med nogle henvisninger, der rent faktisk bekræfter metaforen 'computer/hardware/software', som en illustration forklarende epigenetikken.

En scholar-søgning: https://scholar.google.com/scholar?q=Epigenetics%3A+The+Software+of+the+... samt linket til artiklen "Epigenetics: The Software of the DNA Hardware" forfattet på 'menneskesprog', publiceret på en hjemmeside*, hvor unge akademikere prøver kræfter med videnskabsformidling: http://www.thepipettepen.com/epigenetics-the-software-of-the-dna-hardware/

*The Science Writing and Communication Club (SWAC) at the University of North Carolina at Chapel Hill

Der er nogle få grunde til, at jeg støtter 'rugemoderskabet', men ellers er jeg en svoren modstander.

Så afgjort støtter jeg rugemoderskabet i den nærmeste familie - mellem forældre og barnløse voksne børn/svigerbørn, samt mellem søskende eller svigerbørn . Hvor ruge-graviditeten bliver en kærlighedsfuld familiebegivenhed, der følges tæt af alle de involverede voksne = udviklingen af fosterets positive tilknytning, blidt og naturligt fortsættende efter fødslen = uden 'adskillelse-chokket', der rammer nyfødte efter ruge-graviditeter købt af, ellers fraværende, ikke-beslægtede vildtfremmede.

Derimod er der en hel stime af grunde til, hvorfor rugemoderskabet bør aldrig nogensinde tillades i et socialt ansvarligt samfund, som vores:

• Et barn (menneske) må aldrig betragtes/behandles som en vare.
• Et barn (menneske) må aldrig sælges/købes.
• Livsvarig epigenetisk konflikt i ruge-barnets krop og sind.
• Sortering af befrugtede æg for at imødekomme kundens ønske om et bestemt køn/race, mens embryo med det uønskede køn - destrueres.
• Ukendskab til kundens forældreevne.
• Usikkerhed om kundens hensigter - et slaraffenland for sadistiske eller pædofile kunder, enten privat, eller til børnebordeller.
• Hvor der er afsætning er der udbud = human traficking = køb/salg af mennesker.
• Hvor der er afsætning er der udbud = bortførelser af piger og unge kvinder, bestilt efter race og udseende, til masseopdræt af børn til verdensmarked.
• Eksport af udrugede børn FRA Danmark til verdensmarked.

Vi har jo gjort det før, efter pornoens frigivelse i 1969 via lovgivningen med juridiske huller - SÅ - store, at vort land med èt blev verdensførende i produktionen af hardcore børneporno, verdens pædofile har hygget sig med lige siden! Jeg tør end ikke tænke til ende, hvor mange mon danske småbørn, i dette frisindets navn, led skæbner som, eller værre end Godhavnsdrenges?

At tillade og lovliggøre rugemoderskabet mellem ikke tæt beslægtede - er at gå ind for en yderligere befæstning af menneskehandel, og for aktivt at bidrage til et nyt slaveri. På dette felt ønsker jeg ikke at vores land, nok en gang bliver til et 'foregangsland' - fra levende billeder i 1969, til levende mennesker i 2022?

Hvis kunderne havde udvist et menneskesyn, der virkelig er en forælder værdigt - ville de afstå fra deres bidrag til den enorme, henholdsvis fare og livsfare, de, som følge af deres, ellers planlagte leje af et 'ruge-livmoder', ganske automatisk bringer det fremtidige sortiment af ruge-børn og deres [liv]mødrene ophav i.

Men det er nok for 'girly' af mig, at håbe :(

Vartovkollegiet Vartovkollegiet

Kære Tina

Tak for de fine links. Stol på mig, når jeg siger, at jeg ved nok om epigenetik.

Jeg. Forstår. Ikke. Hvad. Epigenetik. Har. Med. Sagen. At. Gøre.

/ Jakob

Er selv adoptivbarn og har vidst dette fra lille, er helt enig i Mikkel Raahed's kommentar om at "Barnets tarv er at være hos nogle forældre, som ønsker det, og som yder den omsorg og kærlighed der skal til".

Naturligvis har jeg med mellemrum tænkt over hvorfor min biologiske mor valgte bordatoption, og tænker at et barn af en rugemor vil have samme tanker fra tid til anden, men vigtigst har det altid været at vide at man er et sted hvor man er ønsket og elsket.