Baggrund
Læsetid: 9 min.

Det bliver dyrt for dansk erhvervsliv, hvis landbruget slipper for klimaafgift. Men erhvervslobbyen er musestille

Hvis dansk landbrug slipper for en kommende, høj klimaafgift, bliver klimaindsatsen ifølge økonomer dyrere for resten af samfundet – og dermed også danske virksomheder. I dansk erhvervsliv er meningerne dog delte om, hvorvidt landbrugets omstilling skal baseres på afgifter eller tilskud
Med den nuværende kurs forventes landbruget i 2030 at stå for knap halvdelen af de danske CO2-udledninger. Det er ifølge flere fagfolk derfor vanskeligt at forestille sig klimalovens succes uden markante reduktioner fra svin, kvæg og marker.

Med den nuværende kurs forventes landbruget i 2030 at stå for knap halvdelen af de danske CO2-udledninger. Det er ifølge flere fagfolk derfor vanskeligt at forestille sig klimalovens succes uden markante reduktioner fra svin, kvæg og marker.

Sofie Amalie Klougart

Indland
2. oktober 2021

Et interessant fænomen udspiller sig lige nu i klimadelen af dansk erhvervsliv: tavshed.

På Christiansborg er politikerne i fuld gang med de komplicerede landbrugsforhandlinger, som ikke bare kan blive definerende for danske landmænd i mange år frem, men også for det øvrige erhvervsliv, ja, sågar hele landets klimaindsats.

Landbruget udgør den sidste store knast på vejen mod Danmarks klimamål, og med den nuværende kurs forventes erhvervet i 2030 at stå for knap halvdelen af de danske udledninger. Det er, som flere fagfolk har udtalt, vanskeligt at forestille sig klimalovens succes uden markante reduktioner fra svin, kvæg og marker.

Og lytter man til de økonomiske vismænd, er logikken ret ligetil: Slipper landbruget for at betale for sine metan- og lattergasudslip, stiger prisen for alle andre: for energiselskaber, medicinalfirmaer, supermarkedskæder, legetøjsfabrikanter, you name it … Derfor kan det undre, at meningerne ikke er mere højlydte i det øvrige erhvervsliv, som lige nu selv kæmper en historisk kamp for at omstille forretning og produktion. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vibeke Nødskov

I øvrigt, hvor er det trist at se levende væsner leve deres 'sorry' liv på beton gulve indsmurt i deres eget lort og det urin, der ikke lige forsvinder ned i rillerne i gulvet. Dansk landbrug er en skændsel !

Vibeke Olsen, Estermarie Mandelquist, Hanne Ribens, Kim Houmøller, Peter Beck-Lauritzen, Ulla Hansen, Søren Dahl, Jacob Johansen, Torben Bruhn Andersen, jens christian jacobsen, John Andersen, Alvin Jensen, John Damm Sørensen, Ruth Sørensen, Keld Sandkvist, Inge Lehmann, Anders Graae, erik pedersen, Steen K Petersen, Søren Cramer Nielsen, Per Torbensen, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen, Jan Fritsbøger og Per Kortegaard anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

er på tide at landbruget sadler helt om og dropper grådigheden og egennytten, og i stedet ser hele deres aftryk på verden som det er, og så stræber efter at deres samlede adfærd er så bæredygtig og etisk sund som det overhovedet er muligt,
men dette gælder sådan set alle mennesker og enhver form for menneskelig adfærd, for som det er nu er der noget som er helt galt overalt i samfundet, vi er nødt til at få nye visioner og værdier som begrænser egennytte og grådighed, i dag fremmes de af vores "kultur", og det må og skal ændres.

Torkil Forman, Vibeke Olsen, Anders Graae, Hanne Ribens, Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen, Jacob Johansen, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

Danmark er ikke et landbrugsland.
Luk det helt ned ligesom minkavleriet.
Lad nogle småbrug køre videre.
Det er utroligt ,vi skal være vidne til et så stort lefleri fra Regeringens side.
Det er et dybt forgældet erhverv og det har ingen fremtid her til lands.
Regeringen taber rigtig mange stemmer på det her svineri....

John Andersen, Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen, Jacob Johansen, jens christian jacobsen, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Flemming Jensen.
Hvad er vi så? Vores mad og eksport stamme ri allerhøjeste grad fra landbrug, hvor tror du ellers du får din mad fra?
Bare lige for at få det på det rene: Vi har stort set kun hav, og jord samt en en smule kalk og skov som naturlig ressource.
At landbruget så ikke har forvaltet deres ressourcer særlig hensigtsmæssig, kan vi sagtens blive enige om, men der er mange årsager og det er ikke kun bøndernes ansvar.

Danmark er et videnssamfund. Det er vores klart største eksport.
Og det er trods alt et erhverv som ikke lever på bankernes nåde.

Luk hele landbruget og lav hele landet til et turiststed for folk der elsker natur. Så kan vi eksportere insekter og andre vitale dele af naturen til udlandet.

Ole Karmark, Carsten Munk, Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Gert Romme
'..EU har faktisk sadlet om, har og gennem nogle år forsøgt at stoppe EU-landbrugsstøtten. .'

En lovlig flot påstand. EU arbejder på at få et 'grønt' landbrug gennem såkaldte 'eco schemes', der skal begrunde subsidiering af ca 25 % af den gældende landbrugsstøtte. Det vil sige højst en fjerdedel. Resten af subsidierne vil fortsat være baseret på arealstørrelse, dvs den begunstiger det store konventionelle brug i EU. Desuden er de såkaldte eco schemes ikke definerede. Det overlades til medlemstaterne at gøre dette. Så kan man forestille sig, hvordan den 'nødvendige' politiks tilhængere i DK - Venstre og Socialdemokraterne - vil begunstige et 'grønt' dansk landbrug.
https://www.theguardian.com/environment/2021/jun/25/environmental-claims...

Inger Pedersen, Peter Beck-Lauritzen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

@Gert Romme, som du skriver, ”Danmark ville være bedre stillet, ved at importere alle fødemidler og samtidig betale hver landmandsfamilien en kompensation for ikke at foretage sig noget”.
Den eneste negative opfattelse af det, ville være at landmændene sikkert, ville blive støt over at blive betragtet som bistandsklienter. Men Gert, der ville være yderligere store fordele ved dit forslag. Vore vandløb og kystnære områder kunne igen blive rene når de ikke konstant bliver tilført giftstoffer og pesticider, således at fisk igen kan trives der. Vore grundvand bliver også forringet hele tiden med den nuværende dyrkningsmetode. Jeg ville ønske at du var politikker.

Vibeke Olsen, Inge Lehmann, Anders Graae og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Vi kan ikke forsætte med at give lov men lovgivning at sprøjte 60% af Danmark til hvert eneste år. Det alene er jo årsag til masseuddøen. Der er dødt derude venner.

erik pedersen, Vibeke Olsen, Inge Lehmann, Per Torbensen, John Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Gert Romme og andre:
Som opvokset på landet og landmand til 1965 må jeg nok give mig-sådan da.
Men derfor kan jeg jo som sådan godt have re ti at ressourcemæssig e rvi et landbrugsland, men hele udviklingen på flere planer har ført til den katastrofale situation vi nu er i.. Men som jeg har forstået det er subsidier til landbruget generelt også i vore konkurrerende lande og er man først startet på det, er det svært at stoppe.
Det gælder jo også blandt lønmodtagere og "kapitalister", for ingen skal bilde mig ind at bl.a. ejendomsinvesteringer med vanvittige gevinster og stigende huslejer for både handlende og almindelige er et gode i sig selv ,Dansen om begær og guldkalv og ideen om at rettigheder vi har fået under alle omstændigheder skal fortsætte i sig selv er en stor del af årsagen til klimakrisen. Det hænger altså sammen og ikke mindst derfor kommer jeg i "krigshumør" når bønderne får skylden for hele miseren.
Alle handlinger har en årsag og sår frø til andre.

Jan Fritsbøger

Viggo, jamen landbruget får da ikke "hele skylden" men landbruget ( landbrugslobbyen ) mener jo slet ikke de skal påtage sig deres del af skylden, og rette op på deres andel, næh nej de mener de har ret til at gøre som de gør, og endda ret til fortsætte med at øge deres belastning af naturen.

Inger Pedersen, Søren Dahl, Torkil Forman, Palle Jensen, erik pedersen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Jan : ja overdrivelse fremmer forståelsen , men går ud fra du måske erkender at vi har en del debattører også her som i den grad, efter min overbevisning, slet ikke ser nuancerne.
I min optik glemmes alle de andre forurenings-og co2 forbrugsområder i debatten her.
Men enig i at vores landbrug har fejlet i deres prioriteringer.

Jan Fritsbøger

Viggo, når man kommenterer på en artikel som handler om landbrug vil fokus da være på landbrug, at snakke om de andre områder snerper lidt hen imod "whataboutism" i denne sammenhæng, så jeg mener du tager fejl, men det handler jo nok om din egen synsvinkel som har en landbrugsbias.