Minksagen
Læsetid: 4 min.

Ekspert: Automatisk sletning af sms’er gør det umuligt at kontrollere Statsministeriet

Minkkommissionen har ikke kunnet få adgang til sms-korrespondance fra centrale aktører i Statsministeriet, da kommunikationen er blevet slettet ved hjælp af en automatisk slettefunktion. Dermed sætter de sig ud over ekstern kontrol, vurderer ekspert
Statsminister Mette Frederiksen besøgte minkavler sidste år efter beslutning om, at alle mink skulle aflives. Nu er det kommet frem, at både statsministeren og hendes departementschef automatisk har fået slettet alle sms’er efter 30 dage.

Statsminister Mette Frederiksen besøgte minkavler sidste år efter beslutning om, at alle mink skulle aflives. Nu er det kommet frem, at både statsministeren og hendes departementschef automatisk har fået slettet alle sms’er efter 30 dage.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Indland
28. oktober 2021

Sms-beskeder, som Minkkommissionen har efterspurgt hos fire af de mest centrale aktører i Statsministeriet, er blevet slettet.

Det drejer sig om sms-beskeder hos statsminister Mette Frederiksen, departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen og departementsråd Pelle Pape.

Det oplyste Minkkommissionen til flere medier onsdag. Dermed har det foreløbigt ikke været muligt for Minkkomissionen at få indblik i de fire centrale aktørers sms-kommunikation fra begyndelsen af september 2020 til slutningen af december, hvor det blev besluttet, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Statsministeriet har oplyst til Minkkommisionen, at beskederne er blevet slettet automatisk efter 30 dage som følge af en indstilling på deres telefoner.

Ifølge Oluf Jørgensen, der er jurist og forhenværende forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er det problematisk at slette beskeder automatisk, da man dermed »hæver sig over muligheden for enhver form for kontrol«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg gad da godt se de sms'er, de har da et vist ..schwung. Måske hun skulle udgive dem på et tidspunkt? Barbara Bertelsens Bedste?

hmm jammen er det normalt på borgen at slette sms efter et stykke tid, eller er det kun den lille kreds som belejligt har valgt denne løsning?
og så kan vi da endelig få noget fornuftigt ud af lognings reglerene, så det burde være en form sag at genskabe de data.

Kim Houmøller

Ikke normalt at slette mail efter 30 dage. Husk det er ikke private telefoner vi taler om. Har aldrig hørt om og set det var muligt.

det er da nemt at genskabe: dels er der jo den helt overflødige og ubrugelige logning af alle borger (fedt hvis det kom til at bide politikerne i bagen), og ellers kan man jo bare spørge NSA.

Nej, hvad godt de nåde at slætte de SMSér, men det var lige på håret.
Om et valg tid, kan man altid udgive dem som en novelle ......

jens christian jacobsen

Ubegribeligt at regeringen og statsministeren ikke tidligere har påberåbt sig nødretten, der ud fra en overhængende fare for samfundet (smittefare) tilsidesætter eventuelle brud på anden lovgivning eller manglende lovgrundlag for beslutning om aflivning.
Det kan iflg. Jacob Holtermann og Jens Elo Rytter ske post hoc. De kan nå det endnu, så den tåbelige og tidstypiske kalkunjagt på regeringen kan stoppe.

Lasse Nielsen, erik pedersen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja der må laves nogle håndfaste regler så det bliver journalisere før de bliver slettet.

Høre lige Sophie Løhde i P1-morgen. Den får ikke for lidt med bevists sletning, det er fordækt osv... Men flere Venstre politikere har været ud og sige at de også har benyttet denne automatiske sletning og forskere siger, at det ikke er noget ulovligt i denne sletning osv.... vigtige sms'er mv skal være journaliseret som telefonsamtaler med et notat.

Men når SL køre de store kanoner ud så har hun nok glemt , at Venstre m.fl. ikke ønskede Fogh Rasmussens ulovlige krigs deltagelse i Irak undersøgt.

Lasse Nielsen, erik pedersen, Søren Bro, Tina Peirano, Carsten Munk, jens christian jacobsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Jeg tænker, at nogen vel har modtaget de sms'er - uden at slette dem. Arkiveringspligten er vel overholdt så de sagsbehandlende sms'er er vedlagt
øvrige sagsdokumenter. En eller anden sekretær eller to har vel opgaven med
at journalisere? Hvis det er ministre og chefer der selv skal journalisere mails og sms'er så er deres tid dårligt brugt. Resten lyder som det sædvanlige Christiansborgfnidder, som også er spild af deres tid.

"Automatisk sletning af sms’er gør det umuligt at kontrollere Statsministeriet"

Er overskriften ikke noget vrøvl? For i så fald kan man jo aldrig kontrollere et ministerium, eftersom folk også taler i telefon med hinanden. Samtalerne bliver jo ikke optaget og gemt som lydfiler. Og derudover mødes folk også på gangen og taler med hinanden uden referat.

Selvfølgelig kan man da kontrollere uden at kigge SMS'er. Kommissionen afhører jo alle de folk, der var med til de afgørende møder og spørger dem, om de advarede ministrene.