Almene boliger
Læsetid: 5 min.

Ekspert: Boligminister lancerer ’paradigmeskift i boligpolitikken’

En stor satsning på at få bygget flere almene boliger står i centrum i regeringens boligudspil, der skal gøre det muligt for folk med almindelige indkomster at få en bolig i byen
»Enten fortsætter vi den rent markedsdrevne boligudvikling, som har domineret på Christiansborg siden årtusindskiftet. Eller også investerer vi i blandede byer, hvor der er plads til dem, der ikke har høje lønninger,« sagde indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), da han i dag præsenterede regeringens boligudspil.

»Enten fortsætter vi den rent markedsdrevne boligudvikling, som har domineret på Christiansborg siden årtusindskiftet. Eller også investerer vi i blandede byer, hvor der er plads til dem, der ikke har høje lønninger,« sagde indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), da han i dag præsenterede regeringens boligudspil.

Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Indland
13. oktober 2021

De store byer er blevet overklassens domæne, hvor det er alt for svært for mennesker med helt almindelige indkomster at finde en bolig, der er til at betale.

»Vi står ved en korsvej for vores hovedstad og vores store byer,« sagde bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek, da han tirsdag præsenterede regeringens nye boligudspil.

»Enten fortsætter vi den rent markedsdrevne boligudvikling, som har domineret på Christiansborg siden årtusindskiftet. Eller også investerer vi i blandede byer, hvor der er plads til dem, der ikke har høje lønninger. En by, hvor bolig ikke først og fremmest er en vare, men et sted, man føler sig hjemme,« sagde Kaare Dybvad Bek på pressemødet.

Regeringens boligudspil indeholder en markant satsning på, at både nybyggeri af 22.000 flere almene boliger og opkøb af hoteller og private udlejningsejendomme for at omdanne dem til almene boliger, skal give plads til borgere i de store byer med almindelige indkomster.

Samtidig vil man gøre det muligt for kommuner at kræve op til 33 procent almene boliger i lokalplaner ved nybyggeri – i dag er grænsen 25 procent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Altså, det lyder jo for så vidt godt. Jeg ville nok være mere fortrøstningsfuld omkring det, hvis socialdemokraterne havde haft lidt mindre travlt med at smadre den almene boligmasse med ghetto-lovgivning.

Kurt Nielsen, P.G. Olsen, Kristian Alex Larsen, Rolf Andersen, ingemaje lange, Bjørn Pedersen, Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Viggo Okholm, Kim Andersen, Inger Pedersen, David Zennaro, Arne Albatros Olsen, erik pedersen, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen, Alvin Jensen, Gert Romme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Og hvad er så niveauet for bolig for folk med almindelige indkomster? Bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad?

Det er næppe de 22.000 boliger, som regeringen vil bygge på Christiania for de 500 mio. kroner man har stjålet fra lejerne i de almennyttige boliger, -penge der kunne have været anvendt til renovering, modernisering, isolering og grønne opvarmningsmetoder.

Disse nybyggede boliger bliver, som alt andet nyere byggeri, for den bedrestillede middelklasse. Men det er j også dem, som regeringen og et flertal i folketinget arbejder for.

ingemaje lange, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Vibeke Olsen, Kim Houmøller, erik pedersen, jens christian jacobsen, Hans Larsen, Estermarie Mandelquist og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg synes det er godt at regeringen, trods alt, prøver på at gøre et eller andet ved problemet.

Kim Houmøller

Jeg bor i en andelsbolig i København. En særlig boligform fra 1924 hvor der er en kommunal deklaration om, at der ikke må spekuleres i vore lejligheder. Det indebærer Teknisk forvaltning har en tilsynspligt, der skal sikre at alt går rigtigt til. Behøver jeg at bemærke kommunen ikke fører det lovpligtige tilsyn, og lejligheder på 95 kvadrat meter til 4300 om måneden bliver fordelt efter forgodtbefindende. Vi har klaget til kommunen, der blot trækker på skulderen. En klage til Kåre Dybvad har ikke hjulpet. En politianmeldelse fra en lille gruppe andelshavere har endnu ikke båret frugt.

Forvaltningen er en del af problemet, da de ikke fører det lovpligtige tilsyn. I Københavns kommune sejler denne forvaltning helt af helvede til.

ingemaje lange, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Viggo Okholm, David Zennaro og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Troels Ken Pedersen - socialdemokraternes fejl er, at de ikke har afskaffet "ghetto-lovgivning.". Så vidt jeg huske stemte de imod,da VLAK- regeringen indførte den.

Derudover er det vel bedre at lejernes penge til Landsbyggefonden - der er blevet overført til den nye boligfond eller hvad den kaldes - bruges til opførslen af almene boliger end som Bendt Bendtsen under Fogh Rasmussens regering begyndte at tage penge ud fra Landsbyggefonden til andet formål.

Ligeledes er det godt at der nu lovgives om 33 % almene boliger i lokalplanerne og ikke kun 25 %. Problemet er bare at de 25 % ikke bliver opfyldt alle steder og specielt ikke i København.

Dorte Sørensen:
jeg mener du tager fejl og at de stemte for og SF også med lidt tøven.
Det virker paradoksalt at de ikke vil afskaffe den nu, hvor de trods alt er ved at vågne op, eller i det mindste bløde op så noget af svineriet undgås.

Peter Gløde, P.G. Olsen, Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Troels Ken Pedersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen:
jeg mener du tager fejl og at de stemte for og SF også med lidt tøven.
Det virker paradoksalt at de ikke vil afskaffe den nu, hvor de trods alt er ved at vågne op, eller i det mindste bløde op så noget af svineriet undgås.

Jeg kan desværre ikke læse artiklen, men på TV2 bliver det refereret, at det er ungdomsboliger og boliger på 80 til 90 kvadratmeter. De er tænkt til almindelig familieboliger til politibetjente og sosuer.

Man kan kun få boligstøtte til brutto 65 kvadratmeter. Så de er ubetalige for enlige førtidspensionister, kontanthjælpsmidtagere og lavtlønnede. Dvs disse persongrupper er udelukket fra den blandede by og anses ikke som almindelig borgere.

Hos FSB f.eks. er der ikke kun lukket i ghettoområderne for disse grupper. Samtlige boliger enten kræver opfyldelse af fleksible kriterier eller giver fortrinsret til folk, der opfylder disse kriterier.

Så der er ingen betalelige boliger tilbage til disse mennesker i byerne. Alle boligerne er nu forbeholdt dem der har deres på det tørre.

Så meget for den blandede by.

Dorte Sørensen, Kim Houmøller, Rolf Andersen, Bjørn Pedersen, Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Susanne Kaspersen
Inge Lehmann, ingemaje lange og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Jeg forstår heller ikke kravet om at alle lejligheder skal være så store. Der bør også være lejligheder på 40-50 kvm til de enlige - hvad enten de er unge, nyligt fraskilte el.lign.

Da jeg blev skilt for 25 år siden fandt jeg en lejlighed på Christianshavn jeg kunne betale. Den var på 45 kvm og det fungerede fint. Faktisk var den temmelig meget mage til den lejlighed, jeg fandt, da jeg flyttede hjemmefra som ung. Der er masser af mennesker, der har det fint med ikke at bo i en lejlighed på 100 kvm.

Inge Lehmann, Dorte Sørensen, Inger Pedersen, Viggo Okholm, Ebbe Overbye og Kristian Alex Larsen anbefalede denne kommentar