Klima
Læsetid: 4 min.

Flere biogasanlæg har usikker klimagevinst: Eksperter efterlyser langt mere kontrol

Hvert år støtter den danske stat biogasanlæg med flere milliarder kroner. Mindst ti ud af 60 danske anlæg har dog så høje læk af drivhusgassen metan, at eksperter nu sår tvivl om deres klimagevinst. De efterlyser klarere støttekriterier og langt mere kontrol med anlæggene
Flere biogasanlæg har så høje metanlæk, at de ifølge flere eksperter formentlig ikke længere har nogen klimagevinst. Her ses en blanding af halm og kolort, såkaldt dybstrøelse.

Flere biogasanlæg har så høje metanlæk, at de ifølge flere eksperter formentlig ikke længere har nogen klimagevinst. Her ses en blanding af halm og kolort, såkaldt dybstrøelse.

Louise Herrche Serup

Indland
22. oktober 2021

Biogas er fremtiden. Energikilden, som bliver lavet af eksempelvis madaffald og gylle, skal ifølge Energistyrelsen fortrænge den fossile naturgas og udgøre hele 70 procent af gassen i Danmark i 2030. Det skal give en CO2-reduktion på 2,3 millioner ton sammenlignet med en situation, hvor 100 procent af gassen er fossil.

Der er bare ét problem: Metanlækkene fra de danske biogasanlæg er for høje. Anlæggene har samlet set et højere læk af metan end den ene procent, som Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har regnet med i sine klimafremskrivninger – og som er branchens egen målsætning. Det viste en rapport fra Energistyrelsen i september 2021.

Henrik Wenzel, professor på Institut for Grøn Teknologi på SDU, mener derfor, det er vigtigt at nedbringe metantabene hurtigst muligt:

»Vi kender allerede de væsentligste årsager til metanudslippene. Det er ikke ret svært at få styr på det. Det er ikke raketvidenskab. Men vi skal i gang nu,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

'Brancheorganisationen Biogas Danmark repræsenterer de landbrugsbaserede biogasanlæg. Direktøren for Biogas Danmark, Frank Rosager, mener, at metanlæk på op mod 15 procent »er helt uacceptabelt«, men fremhæver at de kommunale spildevandsanlæg har et metanlæk på syv procent og derfor trækker gennemsnittet op.' Typisk for landbruget: Jamen se nu på de kommunale spildevandsanlæg. Hvorfor og hvordan lækker landbrugets anlæg? Bare dårligt arbejde for en hurtig gevinst?

Lise Lotte Rahbek

Jeg mangler en beskrivelse af hvordan og hvor lækagerne typisk opstår, og hvordan de kan minimeres/lukkes.

Jens Voldby Crumlin

Det er komplet uansvarligt at der ikke for længst er stillet håndfaste krav om reduktion af udslippene. Som alt andet der handler om landbruget har politikerne uendelig tålmodighed til stor skade for resten af samfundet. For seks år siden havde ingeniøren dette opråb. https://ing.dk/artikel/danske-biogasanlaeg-pivutaette-halvdelen-klimagev...

Morten Balling

Man kunne løse problemet ved at give én person ansvaret for at anlægget er tæt, og så skulle vedkommende stryge en tændstik i umiddelbar nærhed af alle tankene, gerne dagligt.

Biogas er en nødvendig del af den omstilling vi forhåbentlig skal igennem (hvis vi når det). Dog er biogas ikke ment som værende en løsning på det globale energiproblem. Biogas er ofte det sidste led i kæden, når man designer andre anlæg. Hvis man har noget man ikke kan recirkulere eller benytte på anden vis, kan man "altid" hælde det over i biogas anlægget.

Thomas Tanghus

> Der er bare ét problem

Det er nok mere retvisende, at skrive "mindst et problem".