Klima
Læsetid: 7 min.

Forskere bliver klimaaktivister: Hvis bare vores forskning blev taget seriøst, kunne vi nøjes med den

»Lyt til videnskaben«. Det var budskabet, da forskere mandag morgen blokerede gaden foran Klimaministeriet og rykkede undervisningen ud af universiteterne i protest mod manglende klimahandling fra politikere
Forskere havde mandag forladt forskningslokalerne for at lave en aktion foran klimaministeriet. De har valgt at tage andre metoder i brug end de plejer i et forsøg på at få politikerne til at gøre noget ved klimaformandringerne.

Forskere havde mandag forladt forskningslokalerne for at lave en aktion foran klimaministeriet. De har valgt at tage andre metoder i brug end de plejer i et forsøg på at få politikerne til at gøre noget ved klimaformandringerne.

Sigrid Nygaard

Indland
26. oktober 2021

Det er stilhed før stormen. Foran Christiansborg samles en gruppe forskere, der kalder sig for Scientists Rebellion, og andre aktivister, inden. Om en halv time vil de blokere gaden foran Klimaministeriet som led i en klimaaktion, hvor de vil lave en såkaldt teach-in og ’undervise’ de fremmødte om klimakrisen.

Scientists Rebellion er en relativt ny klimabevægelse, og da de mødes cirka 70 mennesker, er det første gang, at forskere i samlet flok blokerer gaden i afmagt over politikerne.

Selv om forskerne denne dag er aktivister, så er det en klimaaktion af faglig karakter fremfor en decideret demonstration, siger de. Skiftevis skal forskerne gå op til talerstolen – en gul sodavandskasse – for at holde oplæg, der handler om alt fra økologisk økonomi til demokratiet i klimakrisen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Hvis vi skal undgå Platon filosofstat, hvor de abstrakt tænkende skulle fortælle de praktisk erfarende, hvordan der skal handles i staten, så er det nødvendigt, at politikerne tager udgangspunkt i forskningen, når det gælder det at lovgive og regere. Det er jo, hvad vi forventer, at politikerne gør.

Arne Albatros Olsen, Jens Lysdal, Rolf Andersen, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Dorte Sørensen, erik pedersen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Asiya Andersen, Søren Cramer Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Man er vel forælder eller bedsteforælder før alt muligt andet.

Børge Jacobsen

Vi bestemmer ikke længere vores egen skæbne. Det er der andre, som gør.

Jørgen Ebbesen

Forstemmende at Information forholder sig fuldstændigt ukritisk til demonstrationen. Det var endog meget svært at finde en eneste forsker med klimarelevant speciale i den brogede forsamling. Faktisk var det svært at finde forskere. Fup fra ende til anden, og Information hopper på limpinden. Jeg græmmes. Jeg går all in for klimakampen, men den slags optrin skader mere, end de gavner, fordi de er uvederhæftige og lette at skyde ned.

Det er jo ganske foruroligende at der skal kæmpes så benhårdt for at få de ansvarlige som administrere vores liv - politikerne - til at lytte til videnskaben og forskere.
Politikere er ikke videnskabs folk, politikeren går ikke i dybden og har ikke den nødvendige tid til et forsknings resultat forelægger. Mange politikere er ikke begavede med evnen til forestille sig noget, tit har vi hørt en politiker sige : "Det kan jeg ikke forestille mig" - hvis politikerens forestillings-evne er for lille, skulle vedkommende nok ha` valgt en anden beskæftigelse.

Forskeren er nysgerrig og har en forestilling om hvad han/hun leder efter.
Så lad den uafhængige forsker komme med de konklusioner "bevis-materiale", som er nødvendige for at regere et samfund, konsekvenserne af den førte politik.

Hvis et flertal forskere taler med samme stemme, er der en sandsynlighed for et "bevis" - nærmere kommer vi nok ikke , men det er dog bedre end politisk uvidenhed.

Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Alvin Jensen, erik pedersen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jørgen Ebbesen

Det lyder interessant.
Hvor har du din viden fra?

Søren Kristensen, Jens Lysdal, Rolf Andersen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Ulla Vilsgaard, Ole Kristensen, jens christian jacobsen, erik pedersen, Hans Larsen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar
Økonomisk Institut Københavns Universitet
Dorte Sørensen

Tak for at nævne demonstrationen.
Det er en lidt anden vinkel end der hørtes i P1. Hvor fokus var på Morten Messerschmidt aktindsigt på nogle Islamforsker (hvor han havde søgt indsigt på hvem de havde været i kontakt med og meget andet for at vise deres uegnethed som forsker) Her blev demostrationen også taget med som et eksempel på forskernes politiske holdninger og dermed tvivl om forskerneutralitet.

Det er i mini øjne en farlig vej at træde ned på - forsker har da lov til at have deres politiske holdninger - de skal bare sige at nu er det personlige holdninger og nu er det faglige synspunkter. Alt andet vil fratage forskerne deres ytringsfrihed ( som ellers ikke kan gradbøjes) . Er det ikke vigtigt at "vi" også får faglige vurderinger med i debatterne - KAN de undværes????

Hans Larsen, Niels-Simon Larsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

Tro bliver gjort til absolut viden! Man kan have en politisk holdning, men lad være med at kalde det videnskab. Jeg kalder det qananvidenskab.

jens christian jacobsen

Fint at også forskere kommer væk fra PCerne og ud på gaden og demonstrerer.
Jeg savner bare, at forskere også bliver politiske og fortæller, hvad de som almindelige borgere mener, der skal gøres - når nu de med deres store indsigt ved, hvad der er galt. Det er, somom det er svært både at være forsker og borger - i en og samme demo.

Børge Jacobsen

Jeg gider ærligtalt ikke redde en verden forbeholdt de mest rige mennesker på Jorden. Hvis de rige fremover kan slippe ved bare at betale lidt mere gennem afgifter, så bliver det uden mig. Det her må gælde alle eller ingen.