Analyse
Læsetid: 5 min.

Generalprøven: Kommunalvalget bliver et midtvejsvalg, der tegner retningen for Socialdemokratiet

De 98 lokalopgør op til kommunalvalget om præcis en måned vil blive afgjort af vidt forskellige og stedbundne dagsordener. Alligevel kan valgkampen ikke undgå at blive en indirekte styrkeprøve mellem Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen. Frem mod valget vil Informations politiske analytiker Lars Trier Mogensen løbende dykke ned i de mest dramatiske magtopgør og største ideologiske slagsmål på tværs af Danmark
Statsminister Mette Frederiksen under kommunalvalgkampen i november 2017.

Statsminister Mette Frederiksen under kommunalvalgkampen i november 2017.

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Indland
16. oktober 2021

Forventningsafstemning går altid forud for selve stemmeafgivelsen. Inden kommunal- og regionsrådsvalgene for alvor er gået i gang, og plakaterne begynder at fylde rundt om i gadebilledet, er partierne i fuld gang med at nedtone forventningerne til egne valgresultater. Hellere overraske positivt end at ende med at skuffe på valgnatten.

»Jeg ved godt, at det bliver svært. Selvfølgelig gør det det,« lød det helt efter drejebogen fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, da han i sidste weekend afsluttede partiets landsmøde i Herning:

»Jeg er meget demokratisk anlagt, så jeg kan acceptere præcist det, som vælgerne byder sig selv og hinanden.«

Venstres formand er ikke alene. Nedturen er uundgåelig for yderligere mindst to andre partier: Også Dansk Folkeparti og Alternativet står til at få gevaldige vælgerlussinger ved kommunalvalget om nøjagtig en måned, tirsdag den 16. november. Selv om de landspolitiske vinde typisk kun slår igennem med halv styrke, risikerer alle tre partier at blive ramt særdeles hårdt af problemerne inde på Christiansborg.

Hverken Jakob Ellemann-Jensen, Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og da slet ikke Alternativets politisk leder, Franciska Rosenkilde, ser således frem til vælgernes dom. For dem er kommunalvalget en tung skæbne, der bare skal overstås så hurtigt som overhovedet muligt.

Mens Venstre står svækket i en række historiske højborge og realistisk må forvente at miste indtil flere borgmesterposter, kan både Dansk Folkeparti og Alternativet allerede her på forhånd vinke farvel til deres kortvarige sværmerier for magten. Dansk Folkeparti har i løbet af valgperioden mistet mere end hver tredje byrådsmedlem og partiets eneste borgmesterpost (i Danmarks allermindste kommune, Læsø), mens Alternativets ene borgmester (i landets næstmindste kommune, Fanø) slet ikke genopstiller.

På den stik modsatte side står flere partier til at opnå markant fremgang på tværs af landet: Særligt Nye Borgerlige, der i 2017 kun fik indvalgt et enkelt byrådsmedlem, tegner til at gå massivt frem. Også De Konservative gør sig forhåbninger om, at partiets voksende vælgerpopularitet vil slå igennem ved kommunal- og regionsrådsvalgene. Der er mange stemmer at samle op blandt de frafaldne V- og DF-vælgere.

Det største drama står imidlertid om et helt andet parti, nemlig regeringspartiet. Kommunalvalget bliver en afgørende test af Socialdemokratiets styrke og en pejling på, hvor høj grad det egentlig er lykkedes for Mette Frederiksen at omforme det politiske landskab.

Borgmesterkæder i spil

For fire år siden stod hun for første gang i spidsen for sit parti ved et landsdækkende valg, og kommunalvalget i 2017 blev en opsigtsvækkende succes – ikke mindst for Mette Frederiksen: Socialdemokratiet fik 32,4 procent af stemmerne og endte med at vinde næsten halvdelen af alle borgmesterposter.

Spørgsmålet er nu, om triumfen kan gentages. Eller måske ligefrem overtrumfes. I løbet af de seneste fire år har Socialdemokratiet og Mette Frederiksen først oplevet en svag tilbagegang ved folketingsvalget i 2019 og senere et historisk løft i meningsmålingerne under coronakrisen.

Officielt forsøger også socialdemokraterne at nedtone forventningerne og nøjes med at stile efter status quo, altså mindst lige så mange som de nuværende 47 borgmesterposter. Men ydmygheden stikker ikke dybt.

Bredt rundt i regeringspartiet hersker en optimistisk forhåbning om fremgang, ja, nogle satser ligefrem på, at Socialdemokratiet kan slå danmarksrekord og for første gang nogensinde opnå hele 50 borgmesterposter. Det er faktisk ikke helt umuligt, for en række dynamikker skaber grobund for de spirende socialdemokratiske borgmesterdrømme.

Først og fremmest har Mette Frederiksen satset målrettet på at erobre politisk land uden for de traditionelle socialdemokratiske højborge.

Med sin regionalpolitiske og til tider også åbenlyst provinspopulistiske offensiv har statsministeren sat hele regeringsapparatet ind bag ambitionen om at udbygge Socialdemokratiets territorium. Hvor Dansk Folkeparti blev knust ved folketingsvalget, håber socialdemokraterne at kunne kapre vælgere – og dernæst borgmesterkæder – fra Venstre om en måned.

Indtil S-regeringen forleden lancerede sit boligpolitiske udspil, der slet skjult skal fungere som en valgplatform for partiets borgmesterkandidater i landets fire største byer, har statsminister Mette Frederiksen konsekvent valgt at tilgodese de vælgere, der bor i stationsbyer, købstæder og parcelhusområder rundt om i provinsen, særligt i Jylland. Målet er og bliver at indkassere gevinsten i form af vælgerfremgang i det vestlige Danmark ved næste folketingsvalg. Men allerede her den 16. november skal satsningen gerne give bonus.

Konkret satser Socialdemokratiet på at genvinde magten i mindst to større jyske købstæder: Haderslev og Vejle. I begge byer er etablerede Venstre-borgmestre netop trådt tilbage og har dermed skabt åbninger for de socialdemokratiske spidskandidater, Henrik Rønnow i Haderslev og Martin Sikær Kristensen i Vejle. Samme mønster med aldrende Venstre-bykonger, der ikke genopstiller i år, gør sig gældende i Herning, Billund, Kolding, Varde og Vejen.

Test af Frederiksen

Også på Sjælland er der gode muligheder i blandt andet Glostrup og Frederikssund. Ingen i partiet tror dog oprigtigt på, at Socialdemokratiet vil kunne vinde borgmesterposterne i alle disse mange åbne byer, for så jubeloptimistiske er der trods alt ingen, som tør være. Men kombinationen af Venstres landspolitiske svækkelse og de ældre borgmestre, der flere steder er blevet afløst af mindre markante kandidater, har skabt en gunstig situation for Socialdemokratiet.

Danmarkskortet kan meget vel ende med at blive tegnet rødere i november. Og hvis det skulle lykkes for Socialdemokratiet at gå frem, målt i gyldne borgmesterkæder, vil Mette Frederiksen utvivlsomt selv tage æren for den fortsatte succes. Det er vinderens privilegium. Så vil hun blive udråbt som en af de skelsættende skikkelser i partiets nu 150-årige historie.

Hvis den længe planlagte og resolut udførte provinsoffensiv i stedet viser sig ikke at kunne veksles til flere S-borgmestre, vil skylden falde tilbage på de lokale kandidater. Så vil det være dem og ikke Mette Frederiksen, som har fejlet. For sådan er magthaverens privilegium.

For Socialdemokratiet knytter den største ængstelighed sig til, hvordan partiet vil klare sig i de største byer, ikke mindst i København, hvor vælgeropbakningen har været på retur i mange år, og hvor nu tidligere overborgmester Frank Jensens ydmygende #MeToo-fald kun har gjort ondt værre. Socialdemokratiet satser på, at tilbagegangen i København og Aarhus vil være lige tilpas begrænset nok til, at partiet med nød og næppe kan bevare borgmesterposterne, og samtidig vinde frem i de provinskommuner, hvor grundlaget til en sejr ved næste folketingsvalg skal lægges.

Valgresultatet vil tegne et billede af, hvor godt det er lykkedes for Mette Frederiksen at rykke Socialdemokratiet mod vest, og om kapringen af nye stemmer i mindre byer i provinsen vil kunne opveje tabet af stemmer i København og Aarhus. Udfaldet af kommunalvalget vil i høj grad komme til at tegne retningen for S-regeringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Nej kommunalvalgene er ikke domineret af ideologisk magtkamp. Byrådene , regionsrådene og de afgørende sagsudvalg sammensættes efter komplekse lokale kriterier og simple humanistiske (!) kriterier. Det handler om mennesker, følelser og tradition. Om det der er tæt på mennesker i deres hverdag og fest. Om lokalplaner og kommunalplaner som politikere med et pennestrøg ændrer og dermed sætter tilliden til politikerne generelt på spil - for eksempel. Magtkamp, jo tak. Ser frem til at medierne gør sig umage med analyserne og ikke automatskriver på det der så let falder i pennen. Tænk helt ud i provinsen.

Alvin Jensen, Helle Walther, Poul Erik Pedersen, Jeppe Bundgaard og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Medierne, Margit Johansen, lever at koge det komplekse politiske arbejde ned til splid og magtkampe. Blå mod rød.
Amerikanske termer som midtvejsvalg er nu også dukket op i Lars Trier Mogensens "analyser".

Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Arne Albatros Olsen, Jan Damskier, Hanne Utoft, Mathias Petersen, Poul Erik Pedersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Medierne bliver ved med deres blok tale, rød blok/ blå blok. De vinkler historier, efter hvad de tror, sælger aviser bedst. Men vil LTM grave ned i dybden , modtages det med tak. For lige nu har vi en stærk S ledet regering og gode støttepartier. I borgerlig side i FT er det ved at være ret komisk. Løkke drømmer om at genopstå som statsminister, kan læses i dag, Ellemann taler nutid og siger " Når jeg bliver... Pape taler fremtid, der kommer en konservativ statsminister.. Pia k havde forventet det blev Tullesen, i alt fald en gang, nok ikke mere lige nu. Vanopslagh mener det bliver ham om 30 år og Pernille V ser kun sig selv, da de andre ikke vil det samme som hun. Men jo.... KD vil også have Pape, så han har to, så han vinder nok, den dag de blå måske igen kan få over 80 mandater på en god d ag, de 7 partier med den/de forskellige borgerlige ideologier.

Man må da håbe KVL valget bliver mere med benene på jorden og med fornuftens tale politisk.