Analyse
Læsetid: 5 min.

Der er ingen udsigter til, at Ellemann, Lauritzen og co. kan genrejse Venstre – det bliver næste generations sejr

Venstres nedtur skaber lange udsigter til et blåt regeringsskifte. Formand Jakob Ellemann-Jensen og hans jævnaldrende står derfor som en mellemgeneration, der risikerer aldrig at komme til magten. Yngre kræfter tegner den fjerne fremtid
I toppen af Venstre står en gruppe af tæt på midaldrende politikere, som alle var ministre i den seneste Venstreregering. Formand Jakob Ellemann-Jensen, Karsten Lauritzen, Sophie Løhde og Troels Lund Poulsen.

I toppen af Venstre står en gruppe af tæt på midaldrende politikere, som alle var ministre i den seneste Venstreregering. Formand Jakob Ellemann-Jensen, Karsten Lauritzen, Sophie Løhde og Troels Lund Poulsen.

Henning Bagger

Indland
9. oktober 2021

Et lettelsens suk vil runge gennem hallerne på Venstres landsmøde her i weekenden. Ugens landbrugsreform endte som en sjælden sejr for Jakob Ellemann-Jensen og partiets chefforhandler Troels Lund Poulsen.

For første gang i statsminister Mette Frederiksens regeringsperiode lykkedes det for Venstre at sætte betingelserne for de langtrukne forhandlinger: Med ekstra penge til landmændene og lavere reduktionskrav i de første år leverede det gamle landboparti fuld valuta for de sponsorpenge, som Landbrug og Fødevarer i årevis har doneret.

De traditionelle dele af baglandet, som længe har frygtet, at nordsjællænderen Jakob Ellemann-Jensen var på vej til at trække Venstre i en afgørende grønnere retning, væk fra den jyske muld – og med gru havde læst interviewet med partiformanden her i Information i forsommeren, hvor han lancerede et »borgerligt klimaprojekt« – har kunnet ånde lettet op. Stemningen på landsmødet i Jyske Bank Boxen i Herning vil være bedre, end de fleste havde frygtet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ellemann er en overgangsfigur. Når der kommer en borgerlig regering igen, bliver det nok ikke med hverken Pape eller Ellemann ved roret. Hvis K får et fint FTV, og nye markante profiler kommer ind, så måske en konservativ om 10 år. Venstre er splittet, Løkke banker på døren, og vil ødelægge mere end han vil gavne. Det var da underligt at se ham med åbenstående skjorte, sur, træt, en tidl. statsminister i forfald, på talerstolen og kommenterer folketingets arbejde. OG INGEN, gentager ingen stillede spørgsmål, de kigge ned eller så med udtryksløse øjne på ham under debatten torsdag. For mig var det helt bizart at se på. Og hvordan man kan stemme på et parti uden kandidater og politik, fatter jeg slet ikke.
Som S gik i opposition i ti år, bliverdet de borgerliges tur nu.

Børge Jacobsen

Lars Løkke Rasmussen har i den grad en politik set med de borgere, som støtter ham. Det er ikke en officiel politik, men en skjult dagsorden. En dagsorden, som Løkke har haft det sammen med Anders Fogh Rasmussen siden 2001. En dagsorden som Løkke fortsat arbejder indædt, benhårdt og med stor tålmodigehed for at gennemfører - Nedbrydning af den danske velfærdsstat og oven på ruinerne, at genopbygge det forsikringbasseret velfærdssamfund Danmark efter tysk forbillede. Og det går desvære rigtig godt med at få den skjulte dagsorden realiseret. Den danske velfærdsstat ser stadig godt ud på papiret. Men i maskinrummet står det på et tyndt skellet, som kan bryde sammen når som helst efter 20 års undergravning af fundamentet.

De fleste borgere ser det ikke før de f.eks. bliver syge og får hårdt brug for velfærdsstaten. Men deres forventninger kan løbe ud i dyb skuffelse, når det går op for dem, der nærmest ingen hjælp er at få - Kun kassetænkning ude hos kommunerne bliver de mødt med. Men Løkkes støtter, de ved. Det har de altid gjort. Hos dem hersker der nogle bånd og en enighed om velfærdsstatens endelige.

Og har du de seneste 20 år stemt på Dansk Folkeparti, så er du godtroende blevet inddraget i Den-Lille-Svindlers spindelvæv af manipulation og medvirket til denne nedbrydning af velfærdsstaten Danmark - Du har savet den gren over du selv sidder på ironisk nok. For uden Dansk Folkeparties stemmer ville det aldrig har kunnet lade sig gøre - Jeg ved det godt. Du stemte på dem for deres udlændinge politik, da du er skræmt fra vid og sans over alle de udlændinge fra særligt de arabisk lande, som strømmede ind i danmark. Ind af bagdøren snig sig så, i al ubemærkethed, Fogh's og Løkkes dagsorden.

Det er ikke uden grund, at Morgens Lykketoft har kaldt Lars Løkke Rasmusen for Den-Lille-Svindler.

Bjarne Tingkær, Jeppe Bundgaard, Lillian Larsen, Kim Houmøller, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Birte Pedersen, Dorte Sørensen, Klaus Schwab, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Ebbe Overbye, Peter Wulff, Per Torbensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

De havde chancen med Kristian Jensen, men nu kommer det til at tage tid. Langt tid..

Hanneh Christensen

Kan LTM ikke forkorte teksten. Der står simpelthen for meget kendt stof.

Problemet er i øvrigt, at Venstres politik er forældet og så forstokket, at selv en liberal næppe kan se en fremtid heri. V overlever vel mest på, at øvrige partier er lige så iltfattige.

De kører i samme rille og taler om samme løsninger. De har været i politik i 30 år, - uden fornyelse ud over nogle hurtige påtagede klimafloskler. Hvis man lod dem tale ud, ville de gå i stå.

I Debatten med Clement om klima, så vi nogle unge politikere, hvor man tænkte whau. De er dygtige. Pånær den unge fra V, som lød som en anden messepige.

I øvrigt, fornyelsen behøves nødvendigvis ikke komme fra de unge. Er temmelig træt af den ungdomsdyrkelse. Kan forstå, at LTM mener, man er færdig som 54 årig. Hvor gammel er Lars selv? 46 år. Ups, nogle falder fra før andre. Det handler vel om ikke at blive i samme rille. Uanset alder.

Birte Pedersen

Jeg skreg af grin da Uffe Ellemann stod på talerstolen ved Venstres Landsmøde i dag lørdag, og sagde. Når jeg bliver Statsminister. Der er den fedeste joke jeg længe har hørt, han er ikke uden humor den "gode" Uffe.

Jeppe Bundgaard

"De fleste borgere ser det ikke før de f.eks. bliver syge og får hårdt brug for velfærdsstaten".
- Præcis, Børge Jacobsen. Det er nøjagtig det, jeg oplever i ældreplejen hos de pårørende, når de finder ud af, hvor firkantet og bureaukratisk, det hele er opbygget.

Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

NU tror jeg ikke, det var den gamle Uffe, der stod der, men sønnen Jakob, :)), og ja han sagde det, som hans far, "den er hjemme", men det tror jeg aldrig, den bliver for ham. Hans frihedstanker, er jo politik fra 90 erne, frihed over alt, privatisering over alt, skattestop, det er jo nullernes politik under Fogh, det kørte Danmark i sænk, så nej tak ikke mere af det. De borgerlige har haft magten i 14 ud af 20 år, frihedstanken ??? aldrig har der været flere regler og besparelser end under Fogh og Løkke. Det er lindret af nuværende rød regering. Vi skal ikke have de blå tilbage.

Birte Pedersen

Helle Walther, selvfølgelig var det Jakob, en fortalelse, men jeg grinte ikke mindre. Men ellers er jeg 100% enig i dit skriv, hvor vi altid og altid skal rydde op efter de borgerlige, og især efter både Fogh og Løkke. Jeg er også overbevist om at de får strygl både til Regionsvalget og kommunevalget, samme med DF.

Jan Fritsbøger

Helle jeg har overordentligt svært ved at få øje på lindringen, er det ikke bare ødelæggelses-tempoet som er faldet lidt,
S fører da blå politik i tæt samarbejde med blå blok, det de kalder hen over midten,

men det er jo en ren illusion så længe S er et borgerligt parti, for at anskueliggøre at det er de, får i her en relativt objektiv definition på hvornår et parti er rødt (venstreorienteret) eller blåt (borgerligt)

et borgerligt parti vil altid anse økonomi (vækst) som det væsentlige, og de accepterer derfor at hensyn til økonomien kan gå ud over menneskers trivsel,

et venstreorienteret parti vil altid anse menneskers trivsel som det væsentlige, og de accepterer derfor at hensyn til menneskers trivsel kan gå ud over væksten,

så lad være med at bilde folk ind at S tilhører en "rød blok" for det er faktisk ikke sandt, de er blå !
og min mening er at det er rød politik som er det fornuftige, og blå politik som er dybt uansvarlig, faktisk direkte ødelæggende.

Steffen Gliese

De er så langt ude, at de giver AFR taletid! Og det, han siger, er kun noget, der udstiller ham i endnu højere grad som Danmarks til dato mest skadelige statsminister. Når han kritiserer, er det næsten pr. automatik en anbefaling.

Jeppe Bundgaard, Jan Fritsbøger og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar

snart vil dele af V baglandet opfordre AFR til at stille op til næste FTV. Hans forretning kører vist ikke så godt (fik Coronastøtte) , så han har brug for et bijob. - måske endda ovetage formandsposten på sigt ...
eneste forbehold er at hans skal lade være med at melde DK ind i flere krige

Jan Fritsbøger

hmm faktisk tror jeg at venstre vil bakke helhjertet op om de næste krige som USA inviterer os med på, så det forbehold skal vi nok ikke regne med.