Analyse
Læsetid: 5 min.

Kampen om Kolding er det tætteste Danmark kommer på et præsidentvalg

Flere bykonger genopstiller ikke ved det snarlige kommunalvalg, og dermed er der åbnet for intense magtkampe om borgmesterkæderne. Informations politiske analytiker Lars Trier Mogensen dykker ned i de mest dramatiske magtopgør. Den mest spektakulære duel står i Kolding, hvor SF’s tidligere formand Villy Søvndal kæmper direkte mod tidligere Venstre-minister Eva Kjer Hansen
Der er lagt op til en duel imellem de to tidligere landspolitikere, venstrekvinden Eva Kjer Hansen og SF’eren Villy Søvndal, om borgmesterkæden i Kolding, efter at den mangeårige V-borgmester Jørn Pedersen har valgt ikke at genopstille.

Der er lagt op til en duel imellem de to tidligere landspolitikere, venstrekvinden Eva Kjer Hansen og SF’eren Villy Søvndal, om borgmesterkæden i Kolding, efter at den mangeårige V-borgmester Jørn Pedersen har valgt ikke at genopstille.

Claus Fisker

Indland
27. oktober 2021

Hver især ville de ikke have en jordisk chance, hvis den mangeårige borgmester, venstremanden Jørn Pedersen, havde valgt at tage en tørn til. Men som tilfældet også er i andre jyske købstæder, skal Kolding have en ny borgmester efter kommunalvalget den 16. november. Og uden en lokalt forankret Venstre-kandidat er magtkampen helt åben.

I det røde ringhjørne opstiller 69-årige Villy Søvndal. Den tidligere SF-formand, der i en kort og intens periode blev betragtet som en form for politisk rockstjerne på Christiansborg i slutningen af 00’erne, satser på, at hans personlige vælgertække kan rykke det politiske landskab, som ellers umiddelbart tilsiger, at Kolding får endnu en blå borgmester.

Men han har overrasket før. Ligefrem overrumplet. Ved regionsrådsvalget for fire år siden stemte godt 8.300 vælgere på Villy Søvndal personligt, alene i Kolding Kommune, og hvis gennemslagskraften er intakt, vil han måske kunne vriste borgmesterkæderne fra Venstre. Men det er mange vælgere, der skal rykkes, og SF skal samtidig have opbakning fra flere andre partier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inden Inf nu kommer for godt i gang med at gøre noget særligt ud af Villy Søvnløs, så spørg til hans rolle i regionsrådet, hvor han da vist ikke havde noget at indvende mod rapporten om de omfattende forureninger i Grindsted.
Og jeg husker heller ikke at han som minister i Thorning-regeringen udmærkede sig på nogle områder. Fx. ville han ikke følge flere andre EU-landes eksempel og anerkende Palæstina.
Så klap hesten - hans opstilling handler nok mest om at finde en madskål frem til pensioneringen.

Henrik Salling, Dan Jensen, Bjørn Pedersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

I en leder i denne avis kaldes, folk der ødelægger valgplakater, for aber.

Hvad kalder man medier, journalister o.lign. der forringer debatten/valgkampen ved at forsimple den med et "dem mod os", Søvndal mod Kjer Hansen?

Jeg mener det er meget mere skadeligt for vores demokrati end ødelagte plakater.

jørgen djørup, Klaus Schwab, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Karriere frem for alt. I Aabenraa er borgmesterposten jo optaget af en Venstre mand. Ligesom der er en hel Ventre familie i omegnen som også gerne vil - Bedstefar, Far og Datter. Jo. Politik går skam i arv.

Så hvad gør man så vis folketinget og europapalamentet er opfyldt og ens hjemkommune heller ikke giver plads til at fortsætte en vellønnet politiker karrieren og man ikke kan andet? Nå jo. En borgmesterpost i Kolding er ledig på Venstre kortet.

Hvor der er en vilje, er der jo en vej.

Carsten Sperling, Holger Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Kampen om Kolding er det tætteste Danmark kommer på et præsidentvalg."

Hør, hvor vi tramper, sagde musen til elefanten ;-)

Viggo Okholm, Bjørn Pedersen, Steen K Petersen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar