Analyse
Læsetid: 5 min.

Kampen om Kolding er det tætteste Danmark kommer på et præsidentvalg

Flere bykonger genopstiller ikke ved det snarlige kommunalvalg, og dermed er der åbnet for intense magtkampe om borgmesterkæderne. Informations politiske analytiker Lars Trier Mogensen dykker ned i de mest dramatiske magtopgør. Den mest spektakulære duel står i Kolding, hvor SF’s tidligere formand Villy Søvndal kæmper direkte mod tidligere Venstre-minister Eva Kjer Hansen
Der er lagt op til en duel imellem de to tidligere landspolitikere, venstrekvinden Eva Kjer Hansen og SF’eren Villy Søvndal, om borgmesterkæden i Kolding, efter at den mangeårige V-borgmester Jørn Pedersen har valgt ikke at genopstille.

Der er lagt op til en duel imellem de to tidligere landspolitikere, venstrekvinden Eva Kjer Hansen og SF’eren Villy Søvndal, om borgmesterkæden i Kolding, efter at den mangeårige V-borgmester Jørn Pedersen har valgt ikke at genopstille.

Claus Fisker

Indland
27. oktober 2021

Hver især ville de ikke have en jordisk chance, hvis den mangeårige borgmester, venstremanden Jørn Pedersen, havde valgt at tage en tørn til. Men som tilfældet også er i andre jyske købstæder, skal Kolding have en ny borgmester efter kommunalvalget den 16. november. Og uden en lokalt forankret Venstre-kandidat er magtkampen helt åben.

I det røde ringhjørne opstiller 69-årige Villy Søvndal. Den tidligere SF-formand, der i en kort og intens periode blev betragtet som en form for politisk rockstjerne på Christiansborg i slutningen af 00’erne, satser på, at hans personlige vælgertække kan rykke det politiske landskab, som ellers umiddelbart tilsiger, at Kolding får endnu en blå borgmester.

Men han har overrasket før. Ligefrem overrumplet. Ved regionsrådsvalget for fire år siden stemte godt 8.300 vælgere på Villy Søvndal personligt, alene i Kolding Kommune, og hvis gennemslagskraften er intakt, vil han måske kunne vriste borgmesterkæderne fra Venstre. Men det er mange vælgere, der skal rykkes, og SF skal samtidig have opbakning fra flere andre partier.

I det blå ringhjørne er 57-årige Eva Kjer Hansen blevet hentet ind til at erstatte den afgående Venstre-borgmester. Hun har siden 1990’erne haft Kolding som opstillingskreds til folketingsvalg, selv om hun har været bosat i Aabenraa, og netop spørgsmålet om den lokale forankring kan blive hendes ømmeste punkt. Ingen kan betvivle Eva Kjer Hansens solide politiske erfaring, men er hun også den rigtige kvinde for Kolding?

Test af personlighed

Ved sidste folketingsvalg fik Eva Kjer Hansen 2.857 personlige stemmer i de to valgkredse i Kolding, Nord og Syd, og umiddelbart kan hun dermed ikke forlade sig på en lige så stor personlig popularitet som Villy Søvndal. Og bestemt heller ikke som borgmester Jørn Pedersen, der næsten høstede hver fjerde stemme selv – med 12.112 personlige stemmer i 2017.

Parti og personlighed er to vidt forskellige faktorer, som pludselig kan komme i uforudsigeligt spil, når en populær borgmester træder tilbage.

Eva Kjer Hansen har en afgørende og formentlig udslagsgivende fordel: Hun stiller jo op for Venstre, der triumferede med hele 46,4 procent af stemmerne i Kolding ved kommunevalget for fire år siden. Ufatteligt meget skal gå galt for Eva Kjer Hansen, hvis hun ikke skal kunne udmanøvrere SF, som kun fik 7,1 procent sidste gang.

Kolding bliver en afgørende test af personlighedernes betydning for lokalpolitik. Lokalt spiller personligheder nemlig en endnu større rolle end i landspolitik. Særligt siddende borgmestre kan mobilisere vælgere på kryds og tværs af det politiske spektrum. Det kaldes for ’borgmestereffekten’.

Ved kommunalvalg formår de såkaldte ’bykonger’ ofte at trække tusindvis af vælgere, som ellers normalt ville stemme på andre partier. Og derfor kan højprofilerede og landskendte politikere have en reel chance for at vinde borgmesterposten, selv i kommuner, hvor vælgerne stemmer i andre farver til folketingsvalg.

Overalt i landet står Venstre i en skrøbelig situation, fordi partiet dels er gledet betydeligt tilbage i meningsmålingerne på landsplan og dels har mange borgmestre, der træder tilbage ligesom Jørn Pedersen i Kolding. Venstre risikerer derfor at blive ramt af en giftig cocktail: På den ene side den nationale valgvind, som erfaringsmæssigt blæser med halv styrke lokalt, og på den anden side tabet af personlige stemmer fra de afgående borgmestre.

Beskidte rænkespil

I værste fald kan Venstre i Kolding miste godt en fjerdedel af stemmerne, da partiet på landsplan står til noget nær en halvering, og yderligere op mod en ekstra fjerdedel af stemmerne, fordi Jørn Pedersen er blevet erstattet med Eva Kjer Hansen. På papiret er det altså ikke en komplet umulig mission, som Villy Søvndal, der har boet på Koldingkanten siden 1976, har kastet sig ud i.

Claus Fisker
Men selv om den ikke er direkte umulig, er den altså heller ikke videre sandsynlig, for siden Villy Søvndal trak sig som SF-formand og udenrigsminister har han faktisk forsøgt et lignende comeback uden held. I 2017 udfordrede han Venstres Stephanie Lose i kampen om posten som regionsrådsformand i Syddanmark, og det gik mildest talt ikke, som SF’eren havde håbet.

Selv om Villy Søvndal på imponerende vis fik trukket SF op på 13,7 procent af stemmerne ved valget til Region Syddanmark i 2017, og han selv fik 69.841 personlige stemmer, måtte han til sidst se sig slået noget så eftertrykkeligt på valgnatten. Ikke alene fik Stephanie Lose – som også senere er blevet næstformand i Venstre – flere personlige stemmer, men hun formåede også straks at gøre det, som de dygtigste magtpolitikere evner, nemlig at smede en alliance med andre partier.

Da terningerne var kastet, stod Villy Søvndal pludselig mutters alene tilbage, og kunne se både Socialdemokratiet og De Radikale pege på Stephanie Lose som ny regionsrådsformand. Han overvurderede sin egen pondus og undervurderede betydningen af menneskelige relationer i lokalpolitik. Og kommunalvalget om under fire uger kan meget vel komme til at forme sig som en gentagelse.

På samme måde som Stephanie Lose snedigt udmanøvrerede Villy Søvndal ved at samarbejde hen over midten, står Eva Kjer Hansen også med overlegne muligheder for at kunne bygge en bred koalition. Lokalpolitik handler sjældent om store ideologiske modsætninger. Og i fraværet af de skarpere uenigheder, der præger de landspolitiske kampe inde på Christiansborg, kan borgmestervalg hurtigt udvikle sig til mere beskidte opgør.

Den fremmede fugl

På samme måde som Villy Søvndal i 2017 førte valgkamp på meget personlige angreb på Stephanie Lose, har han også i år forsøgt at tegne et billede af Eva Kjer Hansen som en fremmed fugl. Frem for at spille på klare politiske forskelle, har Villy Søvndal valgt at betone »Evas besvær som en kandidat, der kommer ude fra, hvilket er et meget stort emne, når man taler med folk«, som han tidligere har udtalt til Altinget.

Den afgående Venstre-borgmester har bestemt heller ikke hjulpet partifællen Eva Kjer Hansen. Til TV Syd udtaler Jørn Pedersen:

»Jeg bryder mig ikke om, at man flyver en person ind for stemmerne, det er en uskik.«

Så har vælgerne da i hvert fald fået et argument for at søge væk fra Venstre-kandidaten.

Det er således ikke gået ubemærket hen, at Eva Kjer Hansen stadig ejer sit hus i Aabenraa, men som en egentlig politisk platform er det trods alt nok for tyndt for selv Villy Søvndal. Den eneste kommune i Danmark, hvor SF i dag regerer, Langeland, har borgmester Tonni Hansen da også lagt en helt anden attitude for dagen i form af bredt og tillidsfuldt samarbejde.

Kampen om Kolding er ikke desto mindre ét af de største dramaer ved kommunalvalget: Vinder partiet eller personligheden? I de ofte kaotiske rænkespil efter valget kan andre partier også komme i spil til borgmesterposten. Venstre frygter på forhånd, at Kolding kun blive en dominobrik blandt mange, der falder i november.

Serie

Kommunalvalget 2021

Rundt omkring i landets kommuner kæmper man på hver sin måde med den grønne omstilling og dens dilemmaer. Særligt i de store bykommuner er kampen om plads og boliger det helt store slagsmål. Og så er der de kommuner med politisk opbrud, hvor der er ved at blive vendt helt op og ned på styrkeforholdene. Alt dette dækker Information op til kommunalvalget 16. november

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inden Inf nu kommer for godt i gang med at gøre noget særligt ud af Villy Søvnløs, så spørg til hans rolle i regionsrådet, hvor han da vist ikke havde noget at indvende mod rapporten om de omfattende forureninger i Grindsted.
Og jeg husker heller ikke at han som minister i Thorning-regeringen udmærkede sig på nogle områder. Fx. ville han ikke følge flere andre EU-landes eksempel og anerkende Palæstina.
Så klap hesten - hans opstilling handler nok mest om at finde en madskål frem til pensioneringen.

Henrik Salling, Dan Jensen, Bjørn Pedersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

I en leder i denne avis kaldes, folk der ødelægger valgplakater, for aber.

Hvad kalder man medier, journalister o.lign. der forringer debatten/valgkampen ved at forsimple den med et "dem mod os", Søvndal mod Kjer Hansen?

Jeg mener det er meget mere skadeligt for vores demokrati end ødelagte plakater.

Lis djørup, Klaus Schwab, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Karriere frem for alt. I Aabenraa er borgmesterposten jo optaget af en Venstre mand. Ligesom der er en hel Ventre familie i omegnen som også gerne vil - Bedstefar, Far og Datter. Jo. Politik går skam i arv.

Så hvad gør man så vis folketinget og europapalamentet er opfyldt og ens hjemkommune heller ikke giver plads til at fortsætte en vellønnet politiker karrieren og man ikke kan andet? Nå jo. En borgmesterpost i Kolding er ledig på Venstre kortet.

Hvor der er en vilje, er der jo en vej.

Carsten Sperling, Holger Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Kampen om Kolding er det tætteste Danmark kommer på et præsidentvalg."

Hør, hvor vi tramper, sagde musen til elefanten ;-)

Viggo Okholm, Bjørn Pedersen, Steen K Petersen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar