KOMMUNALVALG
Læsetid: 8 min.

I en lille by på Djursland kæmper borgere en indædt kamp mod solceller: »Det er dem mod os«

På Djursland kræver borgerne i en lille landsby klart svar på, hvilke politikere der er for og imod et gigantisk solcelleanlæg i deres baghave. Første stop i Informations serie om det kommunale klimavalg er Ålsrode, hvor kampen for grøn energi støder sammen med skønne udsigter og skismaet mellem land og by
Der vil komme solceller, så langt øjet rækker, fortæller nabo til det kommende solcelleanlæg i Ålsrode og initiativtager til Solcellepark Kejsegården – NEJ TAK, Per Birkelund. Borgmesteren Jan Petersen mener, at Norddjurs også må tage del i den grønne omstilling.

Der vil komme solceller, så langt øjet rækker, fortæller nabo til det kommende solcelleanlæg i Ålsrode og initiativtager til Solcellepark Kejsegården – NEJ TAK, Per Birkelund. Borgmesteren Jan Petersen mener, at Norddjurs også må tage del i den grønne omstilling.

Magnus Hove Johansson

Indland
1. november 2021

Det er tirsdag formiddag, og i et gulligt hus omkranset af marker og blomsterenge sidder fem ældre borgere rundt om et aflangt spisebord. Stuen dufter af ristede boller og filterkaffe, og mellem dem flyder bunkevis af sagsakter, udprintede artikler og landskabstegninger.

Stemningen er trykket.

Papirerne skifter hænder på kryds og tværs af spisebordet, mens de med jævne mellemrum sukker og ryster sagte på hovederne. Så lægger Per Birkelund et landskabskort med fire optegnede områder frem på bordet.

»Så voldsomt bliver det. De vil være der, så langt øjet rækker,« siger han og kigger rådvild rundt i stuen.

»Det er jo grotesk,« svarer Lene Andersen. »Vi bliver lukket inde i et hegn af solceller.«

 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

31/okt/2021

Solcellerne larmer i det mindste ikke :-) ...

Venlig hilsen
Claus

John Hansen, Vibeke Olsen, Morten Larsen og Lars Jensen anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

31/okt/2021

Og hvis vi belægger næsten alle tage
med solceller, så behøver vi ikke nær
så mange larmende vindmøller ;-) ...

Venlig hilsen
Claus

Vibeke Olsen, Morten Larsen, Christel Gruner-Olesen, uffe hellum, Ole Henriksen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Beklæder tage med solceller forhindres af mærklige skatteregler - forhold.

Svend Erik Sokkelund, John Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

ja jeg forstår heller ikke hvorfor vi ikke kan få nogle regler som fremmer decentrale løsninger og brugerejet elproduktion,
men det handler vel som sædvanlig om at vores politikere bakker op om pengemagten, som ikke har lyst til at give slip på elproduktionen, der skal jo tjenes penge,
og derfor investerer man i megaanlæg med både vind og sol,
klimamæssigt ville elproduktion så tæt på forbrugerne som muligt jo være en fordel, fordi der er tab af energi når strømmen skal transporteres over store afstande,
og vi ville også spare ret mange resurser (og co2) hvis vi ikke skulle etablere mange kilometer højspændings kabler enten nedgravede eller som luftledninger,
Danmark burde hurtigst muligt gøre alle bygninger selvforsynende med energi gerne som et lovkrav, og selvfølgelig bør der ingen afgift være på den energi man selv producerer.
i øvrigt er det noget notorisk ævl at vindmøller larmer, jeg har haft en vindmølle tæt på mit soveværelse uden at jeg var det mindste generet af støj,
landevejen som er mere end dobbelt så langt væk støjer langt mere, møllen kunne jeg kun høre når den skiftede gear dvs et sekund af og til hvor jeg hørte den var der, men at kalde det for støj er vildt overdrevet,
problemet er i virkeligheden bare at man forestiller sig at vindmøller i nærheden måske kan få ens hus til at stige mindre i værdi, dvs ren grådighed, og så digter man andre problemer at klage sig over.

John Hansen, Vibeke Olsen, Bo Jensen, Ole Olesen, Susanne Kaspersen, Anders B og John Andersen anbefalede denne kommentar
Malene Wiinblad

Det her det handler om borgerinddragelse. Det er skandalæst at borgerne ikke har været inddraget siden begyndelsen. Vindmøller er også blevet storindustri og aktier mens det i begyndelsen var en borgersag. Det er et lærestykke i hvordan den grønne omstilling ikke bør foregå. Det gælder også spørgsmålet om solceller på tagene. Det er jo oplagt og et tegn på mangel på vision at der ikke for længst er fundet en model for hvordan husejere kan deltage i den grønne omstilling i fællesskab ved at sætte solceller på deres tage.

John Hansen, Gitte Loeyche, Frank Borchorst, Vibeke Olsen, Thomas Tanghus, Estermarie Mandelquist, Lillian Larsen, Flemming Berger, Morten Larsen, Svend Erik Sokkelund, Niels Peter Nielsen, Dorte Schmidt-Nielsen, Torben Skov, Ole Olesen, Susanne Kaspersen, Ole Henriksen, Christine Michelsen, David Zennaro, John Andersen, Ove Johansen, Daniel Joelsen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Malene Wiinblad

Det her det handler om borgerinddragelse. Det er skandalæst at borgerne ikke har været inddraget siden begyndelsen. Vindmøller er også blevet storindustri og aktier mens det i begyndelsen var en borgersag. Det er et lærestykke i hvordan den grønne omstilling ikke bør foregå. Det gælder også spørgsmålet om solceller på tagene. Det er jo oplagt og et tegn på mangel på vision at der ikke for længst er fundet en model for hvordan husejere kan deltage i den grønne omstilling i fællesskab ved at sætte solceller på deres tage.

Carl S. Rasmussen

Det burde ikke være tilladt at plastre landbrugsjord til med solseller.
De skal montere på bygninger i industri områder, de brede midterrabatter på motorveje, de store arialer mellem start/landingsbaner o.s.v.
Her i Guldborgsund har vores borgmester, der er landmand, hoppet med på solselle -karrusellen.
Vær varsom med din stemme, så den ikke havner hos en der tænker mere på sig selv, end på naboerne.

Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Ete Forchhammer , Svend Erik Sokkelund, uffe hellum, Torben Skov, Kim Houmøller og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Der er en overflod af golfbaner som ville ville få en glad miljø smiley, hvis de overlod er par huller til et flot og vedligeholdelsefrit solanlæg.

John Hansen, Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , Kim Houmøller og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Han har en pointe, ham Carl.
Væk med de politikere, der ikke taler vælgernes men deres egen sag. Vi må have lavet om på alt det politikervælde. Visse sager burde kunne afgøres af os der lever i en kommune ved, at man laver en borgerafstemning. Med de elektroniske systemer vii har i dag burde det være en enkel sag. Behøver vi alle de politikere? Kunne man ikke bare udpede/vælge nogen, som ikke er bundet af politiske regler? I Danmark er der 130 tusinde mennesker som sidder og udtænker politiske tanker og dermed bestemmer hvad vi skal stemme om, hvorfor ? Der arbejdes alt for lidt på tværs i byrådene, for et finde løsninger som tjener kommunens borgerne. Hvad koster et byråd? Hvad med at få et system som i Schweiz med kantoner der selv bestemmer? Det skal være os borgere der bestemmer!

Vibeke Olsen, Kent Bajer, Niels Peter Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

det ville faktisk være muligt at lave direkte demokrati,
hvor borgerne stemmer direkte om hvilke tiltag der bør laves, og borgerne også foreslår hvad der skal stemmes om,
der vil selvfølgelig være brug for nogen professionelle til at formulere lovene når et tiltag er vedtaget da det ikke kan forventes at forslagene er juridisk gennemarbejdede fra forslagsstillernes side,
men disse professionelle bør være nye ved hvert forslag, så man ikke kan blive en magtfaktor som kan påvirke samfundsudviklingen, den skal styres af befolkningen.

og så ville det vel være nødvendigt helt at forbyde privatejede medier, alle medier bør være public service styret af befolkningen, så folk med penge ikke kan bruge dem på at reklamere for deres egne meninger og behov.

Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Morten Larsen og Niels Peter Nielsen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

I andre egne af landet organiserer borgerne sig i lokale netværk - møllelaug, solcelle-laug, vandværksforeninger - nogen af disse opkøber rettigheder og jord - andre udsteder borgerlodder - fantasien er stor. Det er bare med at gå igang - og komme før de stenrige investorer der bor helt andre steder - i skattely måske.

John Hansen, Thomas Tanghus, Lillian Larsen, Kent Bajer, Svend Erik Sokkelund, Niels Peter Nielsen, Dorte Schmidt-Nielsen, Ole Olesen, Susanne Kaspersen, David Zennaro og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Anna Lønne Sørensen

Til Martin Bahn, jeg savner i alle nyheder og al omtale af solcelleparker, hvilken naturpåvirkning de har? Øger de biodiversiteten i området og på stedet?
Kan man indrette parkerne, så de tilgodeser naturen, giver mere natur, ikke ødelægger smukke udsigter, etc? Jeg har fx hørt om lodrette solceller.

OG er folkene bag solcelle-parkerne så optagede af klima, at de glemmer klima er en del af naturen? Og at alt grønt jo nedbryder CO2? Samt at biodiversitetskrisen måske er mere alvorlig end klimaændringer?

Naturen mangler plads, mangler jord, så al brug af jord skal nu og fremover overvejes grundigt og ud fra et helhedssyn!

Så gerne meget mere om naturen i solcelle-parkerne!!

Frank Borchorst, Lillian Larsen, Erik Fuglsang og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

hvordan er økonomien for jordbesidderen, der vil sælge god østjysk landbrugsjord ud til solcellerørken ?

Jacob Kragh Knudsen

Solceller er da ellers en ret lille pris at betale for at slippe for et forurenende landbrug skulle man synes. Selvom det da virker underligt at bruge landbrugsjord til energiproduktion. Men landbrugsjord ER jo en form for produktionsanlæg uanset - det overser man evt. lokalt. 35 mio svin pr. år - eller solceller og vindmøller - jeg ved godt hvad jeg ville vælge. Solcellerne og vindmøllerne er sandsynligvis væk om 30-40 år - ikke som en vej, der bliver i området for altid og også sviner en del. Vi kan brødføde os selv med plantemad fra et areal på størrelse med Langeland eller et hjørne af Fyn - så der burde kunne blive plads til et par solceller hist og pist. Når det er sagt så synes jeg også at vindmøller både larmer og virker unaturlige og invasive i landskabet - et landskab som mange steder er voldtaget og faktisk ødelagt af intensivt landbrug. Men skidtet skal jo være et sted - og vi plastrer vores sidste vilde natur - farvandene til med vindmøller også. Måske var det der A-kraft alligevel en ide, hvis der skal være plads til andre ting også . . .

Børge Jacobsen

Når jeg kører lidt rundt i landskabet, så ser jeg idisse "moderne" tider jævn en nyopstået stor sø i landskabet - Tror jeg. Men det viser sig at være et hav af "flotte" solceller, som er blevet lagt ud i naturen, hvor der før var kløvermarker. Det ser rigtig pænt ud med sådan en kunstig havoverflade. Har I også sådan noget i Gentofte og Hellerup? Eller må I hellere få nogen. De er så pæne.

Og vindmøller de kan da kun være en fryd for øjnene og ørene. Deres susen og rumlen 24/7 er en rigtig ørehænger. Sådan en bør alle nyde i baghaven. Ikke mindst for at bidrage til omstillingen til naturen igen. Har I også sådan nogen stående i Gentofte og Hellerup - I skulle bare vide, hvad I går glip af.

Som noget nyt, kan du nu også opleve en rigtig "lufthavsstemning" rundt i villa kvarterene i landet. Men det er bare snyd. For det er selvfølgelig ikke lyden af en jetmotor du med et kan høre i din have, stue og soveværelse 24/7 - Nej. Det er naboens nye luft-til-luft varmepumpe som skaber "feriestemning" 24/7 i dit kvarter. Har I også dem i Gentofte og Hellerup? I er jo vant til lyden af jetmotorer, når I flyver jorden rundt. Og nå ja. I bidrager jo med Tesla elbiler til omstillingen.

Jo, der er masser af god "stemning" i denne her energivende som de kalder den nede i Tyskland.

Nu hvor vi snakker Tyskland, så har de opstillet solpaneler langs deres motorvej. Her falder de nærmest ind i landskabet grundet deres nærhed til en 50 meter bred motorvej. Ligesom tyskerne installere masser af solpaneler på hustagene. Heller ikke her falder de nævneværdig op.

Og vindmøller hører ikke til på land. De hører til på havet ude af syne. Danmark har over 7.000 kilometer kyststrækning i relativt lavt vand. Og alene den planlagte energi ø i Nordsøen får en kapacitet på 10.000 Gwh når den er fuldt udbygget.

Hvad de her "jetmotorer" af en varmepumpe angår, så hører de IKKE hjemme i villa kvartererne eller andre områder, hvor der bor mange mennesker. Her har fjernvarme hjemme. Noget andet er landligeområder med få eller ingen nærvedliggen naboer, hvor støj generne ikke genere andre end ejeren selv og hvor fjernvarme ikke er en mulighed, hvor de her pumper kan erstatte olie- og gasfyr.

Hvorfor er der ingen, som kan finde ud af at lave ordentlige løsninger. Det er fint nok at vedvarende energi skal erstatte fossil energi. Men behøver det absolut at blive gjort på en uhensigtsmæssig måde? Når der nu er andre vej?

Støj og larm er en langt større dræber end du aner. Men det er desvære så typisk i det her land. Man løser et problem og skaber en masse nye.

Centralisering af magten gennem kommunesammenføringen og nedlæggelser af amterne, har trukket beslutningerne væk fra borgerne og ind til en lille sluttet skare af politiker, som ingen kender. Med nedskæringer fra 273 byråd til 98 er der blevet en meget lang vej til at blive hørt for landets borger.

Tåbelige løsninger - Det kan du takke Venstre og De Konservative for.

Egon Stich, Lillian Larsen og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar

Mon ikke der ville være mindre modstand, hvis det var borgernes eget projekt? Hvis man tænker efter, så ville det være oplagt at gøre noget for at inddrage borgerne. Både fra det offentliges side, men også fra private investorer. Hvorfor laver de ikke projekter, hvor de involverer de lokale i financieringen?

Det er klart, at der skal være plads til solceller i landskabet i en vis udstrækning. I hvert fald i en periode. Og der må alle være med til at løfte. Men det er nok lige i overkanten, hvis man vil omringe en landsby med solcellemarker.

Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Ole Olesen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Hvad er det egentlig, der er så generende ved en solcellepark? Køn er den ikke, det er jeg enig i, men er en velplejet korn- eller græsmark uden en eneste blomst kønnere?

Svend Erik Sokkelund

Kæden hopper af, når placering af solceller udelukkende bliver et spørgsmål om magt og størst mulige profit, uden at tage hensyn til landskab og beboere.
Kigger man sig omkring, har vi masser af industrihaller, kontorbygninger, sportshaller, svinefarme osv., hvor solpaneler ville være relevante, hvis hensigtsmæssig skattelovgivning ellers støttede det.

John Hansen, Erik Fuglsang, Frank Borchorst, Vibeke Olsen, Jan Fritsbøger, Børge Jacobsen, Lillian Larsen, Lise Lotte Rahbek, Dorrit Rasmussen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Der bør ske en ændring i de forskellige byggereglementer, så nybyggeri og større ombygninger skal udføres med solceller installeret på taget. Det koster selvfølgelig lidt. Men heller ikke så meget set i forhold til, hvad et nyt hus i dag koster at opfører. Desuden levere det billig strøm til huset eller virksomheden der bor/holder til i byggeriet.

At sådan noget ikke er sket for 10-20 år siden kan kun undre - Men hva, det er der vist så meget, som kan :-(

Jan Fritsbøger

Børge moderne varmepumper larmer ikke, faktisk er det svært at høre om de kører hvis man er mere end et par meter væk, men enheden inde i huset kan sagtens høres hvis der i øvrigt er stille i rummet, men et tændt fjernsyn eller musik overdøver nemt lyden.
Hvis der ikke er noget problem med noget man af uransagelige grunde ikke kan lide, kan man altid digte nogen problemer, og det gør du så,
at du samtidig forsøger at gøre det hånligt / humoristisk gør ikke det du digter mere troværdigt,
men ja en jetmotor i 12 kms højde er da også en slags støj hørt fra jordoverfladen, og den støj kan da godt sammenlignes med en varmepumpe, og jah vindmøller suser når det blæser men det gør træer og meget andet også.

Børge Jacobsen

Jan Fritsbøger, du ved ikke hvad du snakker om. Her hvor jeg bor har en nabo fået sat en varmepumpe op som sin primære varme klide - Og den larmer. Den kan høres i hele vejen ned af gaden. Første gang jeg kom hjem efter den var taget i brug lød hele min baghave som om der kørte en jetturbine. Nu ved jeg ikke om du følger med i hvad der sker rundt omkring. Men for noget siden var der en sag på DR TVA om det støjhelvede varme pumper påførte sinne omgivelser. Der var bl.a. et eksempel på en bygherre, som havde opført en del rækkehus, hvor varmen kom fra en række varmepumper, som udsendte så meget larm, at det udløste en byge af klager fra beboerne - Og altså endte i DR TVA. Så jo, varmepumper larmer. Men nu er larm jo relativt og kommer an på det øre der hører. Men larmer - Det gør de.

Jan Fritsbøger

Børge at der findes visse typer (billige?) varmepumper som støjer kan jeg ikke udelukke, men det er altså et faktum at der også findes nogen som er næsten umulige at høre,
her hvor jeg bor er der en varmepumpe som har været der en del år, og som man da godt kan høre når man er tæt på men som absolut ikke larmer, og så er der en opsat i år hvor man skal helt tæt på for at vide om den er aktiv, og er der trafik i nærheden er det umuligt,
jeg får faktisk den tanke at du lyver, eller i hvert fald overdriver groft, for jeg har været i mange lande på rejser hvor der var masser af varmepumper( til aircondition) for eksempel på hoteller 1 til hvert værelse, men aldrig hørt noget støjhelvede,
at folk klager over støj behøver nu overhovedet ikke at betyde at noget larmer, det kan faktisk godt bare betyde at noget kan høres, på en liste over varmepumpers støjtal svinger støjen fra 42 til 72 db dette er for store enheder
til husopvarmning luft til vand, for alle luft til luft ligger støjen lige omkring
60 db, ( alm snak er mellem 50 og 60 db ) alt sammen vel at mærke målt ved selve pumpen/kompressoren, og vi ved jo alle at lyd aftager med afstanden så der er altså noget galt med dit postulat om støjhelvede, hvor langt væk kan du høre alm snak ?
og så er det jo let at henvise til et indslag på TVa da man ikke kan dokumentere at indslaget ikke er opdigtet til lejligheden, så jo jeg ved hvad jeg snakker om, og dit nedladende postulat at jeg ikke gør kan jeg kun grine af.

Jan Fritsbøger

lyd aftager faktisk med kvadratet på afstanden ikke lineært, altså når du fordobler afstanden er lyden en fjerdedel. (-20db)

Jan Fritsbøger

i øvrigt så foreskriver loven at støjen ikke må være over 35db på naboens grund (ved skellet) en jetturbine=140db