arbejdsliv
Læsetid: 10 min.

Om natten samler 33-årige Signe Sørensen danskernes skrald. Og hun er ligeglad med fordommene

Arbejdet som skraldemand er slet ikke så meningsløst og ensformigt, som det bliver gjort til. Sådan lyder det fra renovationschaufføren Signe Sørensen, som Information har fulgt på en femtimers arbejdsdag i vores serie om arbejdets betydning i menneskers liv

»Hvis vi ikke var her, ville tingene ligge og flyde,« siger 33-årige Signe Sørensen, som finder sit arbejde som skraldemand meningsfuldt.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
12. oktober 2021

Klokken er 4:30 om morgenen. Mens borgerne i Hedehusene stadig ligger og sover, står renovationschaufførerne i neongrønne dragter på renovationsvirksomhedens Urbasers kontor klar til at køre ud og hente skrald. Nogle puffer på en e-cigaret, andre står og gnider øjnene, mens den eneste kvinde på arbejdet den dag, Signe Sørensen, snakker med chefen om, hvilken rute der skal tages i dag.

»Fredag er en god dag for mange,« siger hun og forklarer, at ruterne er mindre, når ugen er ved at være omme.

Signe Sørensen er 33 år og har arbejdet som renovationschauffør i to et halvt år. Hun indsamler pap og plast, og i dag skal hun nå 500 spande. Hun ville ikke have noget imod, hvis der var flere spande at tømme:

»Jeg elsker mit arbejde, og jeg tager også ekstravagter.«

Et kvarter efter mødetid er der afgang, og den neongrønne dragt hopper ind i bilen. Der ligger et par gule arbejdshandsker på gulvet til beskidte affaldsspande, og gemt bag forsædet ligger en sort mælkekasse, der er fyldt til randen med tomme dåser energidrik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det kunne være rart ikke at få påduttet, at jeg skulle have en fordom om et bestemt erhverv. Det sætter mig lidt i forsvarsposition med det samme. Tværtimod ved jeg, at jobbet som renovationsmedarbejder er vellønnet og samfundskritisk. Hvis der ikke blev indsamlet affald, ville der ikke gå mange dage, før det ville få omfattende konsekvenser for samfundet.

Rolf Andersen, Vibeke Olsen, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Herdis Weins, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, E. W. Frederiksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hm. Jeg synes heller ikke at kunne genkende fordomme overfor renovationsansatte.

Den indre modsætning mellem disse to udsagn:
»Folk, der er ligeglade, laver dårligt arbejde,« siger Signe Sørensen og forklarer, at hun er alt andet end ligeglad med sit arbejde.
og
"Men i diskussionen om nyuddannede akademikere, der skal tage andre job end det, de er uddannet til, mener Signe Sørensen, at det er okay at springe ud i noget nyt

- Så det er i orden at akademikere udfører et dårligt stykke arbejde som skraldemænd. Mon ikke Signe S. i praksis ville finde det belastende at have ligeglade kolleger, som udførte dårligt arbejde.. Det tror jeg.

Mon ikke det er sådan, at renovationsmedarbejdere og en hel del andre har lige så store fordomme om nyuddannede akademikere, som det påstås at der findes om renovationsmedarbejdere.

Vibeke Olsen, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Benjamin Bjerre, Herdis Weins, Marianne Rosendahl Erichsen, uffe hellum og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Lise Lotte Rahbek, ja, der er, groft sagt, rigtig gang i propagandaministeriet i disse tider. Og jeg forstår godt taktikken. Det er jo nemt at udstille nyuddannede akademikere som dovne og kræsne, for det er der rigtig mange, der gerne vil tro på. Tænker at det er janteloven, der kommer i spil her.

Men hvorfor har vi nogle politikere, der manipulerer med os på den måde? Hvad er de i gang med? Det er jeg nysgerrig på.

Samtidig med at nyuddannede akademikere udskammes og der skal foretages nedskæringer i deres ydelser ud fra princippet om, at de jo er allerede vant til at være fattige, får veletablere lønmodtagere hævet deres dagpenge voldsomt.

Der er sådan lidt omvendt Robin Hood over denne manøvre, tag fra de fattige og giv til de rige. Hvor de nyuddannede ingen økonomisk manøvremuligheder har overhovedet, har de veletablerede haft masser af tid til at genere sig en formue, de kan leve af i de korte perioder, de evt. er mellem jobs.

Der er dog også antydninger af noget andet i spil. Hotel- og restaurationsbranchen (bl.a.) stiller sig op og klager deres nød over, at de ikke kan tiltrække medarbejdere. De snakker ikke om at hæve lønnen og forbedre arbejdsforholdene, men det bliver italesat igennem "den dovne nyuddannede akademiker". Fornemmer man et (yderligere) skred ift. at tvangsudskrive arbejdsløse som gratis arbejdskraft, og er det janteloven overfor nyuddannede akademikere, der skal bruges som drivkraft for dette?

Hvorfor er der f.eks. ingen der klager deres nød over, at der mangler lige så mange højtuddannede medarbejdere i it-branchen? Jamen selvfølgelig fordi den snak ikke opfylder det reelle formål. Som nævnt i forrige afsnit.

Flere af mine studiekollegaer har arbejde som renovationsmedarbejdere ved siden af studiet.

Vibeke Olsen, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Benjamin Bjerre, Herdis Weins, Ruth Sørensen, Poul Reynolds, uffe hellum, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Hende dér er ikke så glad for skraldefolk. Hun var faktisk ved at køre mig ned en dag,« siger hun med halv alvor, halv sjov i stemmen."

Et af flere eksempler på de åbenbart voldsomt udbredte fordomme om skraldefolket, det vrimler med, især på Strandvejen (!)

Det virker ærlig talt mærkværdigt, hvis der ligefrem er så stor modstand mod renovationsarbejdere, at det giver sig udslag i bevidste forsøg på sabotage og kriminelle handlinger.

Mon ikke fordommene også går den anden vej..?

Lise Lotte Rahbek

Rikke Nielsen
Det er ren gætteværk fra min side, men jeg antager, at HORESTA-gruppen og industrien endnu engang har et ærinde om at importere billigere arbejdskraft fra andre lande ved at hævde, at de ikke kan rekruttere de dovne danskere. Hvis det er dovenskab ikke at være ellevild ved tanken om 0-timerskontrakter og hårdt fysisk arbejde, så er jeg personligt meget doven.

Med hensyn til udskrivning af tvangsarbejde fra jobcentrene.. tjah.. Signe S siger det jo her ovenfor: Folk som er ligeglade udfører ikke et godt stykke arbejde. Og det er jeg bestemt enig med hende i.
Vil man politisk ud i mere tvangsudskrivning af de jobcenterramte borgere på arbejdsmarkedsfremmede vilkår, vil jeg opfordre til passiv modstand på alle de måder, man nu kan, uden at miste sit livsgrundlag.

Udskamning af arbejdsløse og syge til fordel for virksomhedernes ambitioner er en tilbagevendende sag. Jeg er ved at læse en roman af Gitte Cederstrand fra 1910'erne. Den beskriver mere armod og håbløshed blandt samfundets bund end idag, men parolerne er helt de samme:
Arbejd, din hund, tjen flere penge til dem som intet mangler - eller dø .

Rolf Andersen, Vibeke Olsen, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Herdis Weins, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Lise Lotte Rahbek
Jeg kan ikke se nogen indre modsætning i de to vidt forskellige udsagn. Ligegyldighed er ødelæggende for alt incl. arbejde, og fordi man er nyuddannet akademiker behøver man ikke være ligeglad med sit evt. ikke akademiske arbejde. Hvis nyuddannede akademikere er ligeglade med deres arbejde, trænger de til at prøve noget andet gerne ikke akademisk arbejde.

Lise Lotte Rahbek

Interessant, Henning Kjær.
Hvilken form for værktøjer anbefaler du til at 'motivere' menneskers sindelag?

Inger Pedersen, Inge Lehmann, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Fagforeninger kritiserer FH-formands støtte til dagpengeudspil

Forringelser i regeringens dagpengeudspil er blevet solgt som et opgør med forkælede akademikere. Men alle faggrupper rammes, og flertallet er ikke akademikere, viser regeringens egne tal."

https://www.akademikerbladet.dk/aktuelt/2021/oktober/fagforeninger-kriti...

Rolf Andersen, Vibeke Olsen, søren ploug, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Herdis Weins og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

1/ det burde være motiverende at kunne klare sig selv. 2/ da man kan læse næste alt det man vil, må man accepterer, at man ikke altid kan få job inden for sit højeste ønskeområde. 3/ medlemskab af en Akasse er ikke en forsikring mod at få arbejde. 4/ det står enhver frit for at klare sig uden job og understøttelse. For 50 år siden var det ualmindeligt i et parforhold, at begge gik på arbejde - den hjemmegående fik nul, 0, kroner i understøttelse. 5/ for mange har set del hellige gral, bistandshjælp, og gider ikke tage et job under deres værdighed. Det ser jeg gerne lavet om, så det kun er dem der har behov, der kan få hjælp. Så må der jamres! Men tænk på hvor mange gode kroner der kunne bruges til feks sundhed istedet for til bevidstløs bistandshjælp.

Bent Nørgaard

1/ det burde være motiverende at kunne klare sig selv. 2/ da man kan læse næste alt det man vil, må man accepterer, at man ikke altid kan få job inden for sit højeste ønskeområde. 3/ medlemskab af en Akasse er ikke en forsikring mod at få arbejde. 4/ det står enhver frit for at klare sig uden job og understøttelse. For 50 år siden var det ualmindeligt i et parforhold, at begge gik på arbejde - den hjemmegående fik nul, 0, kroner i understøttelse. 5/ for mange har set del hellige gral, bistandshjælp, og gider ikke tage et job under deres værdighed. Det ser jeg gerne lavet om, så det kun er dem der har behov, der kan få hjælp. Så må der jamres! Men tænk på hvor mange gode kroner der kunne bruges til feks sundhed istedet for til bevidstløs bistandshjælp.

Der er mange lortebrancher og lortejobs i den kapitalistiske (samfunds)økonomi. Samt masser af fordomme til os alle sammen; det er nok at eksistere i arrangementet - så kommer det (hele) helt af sig selv.

Vibeke Olsen, søren ploug, Inge Lehmann, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Bent Nørgaard

Ad 1 : Det er selvfølgelig motiverende at klare sig selv, derfor er antagelsen om at arbejdsløse er dovne og hellere vil leve af 'bistandshjælp' en myte, som politikerne har anvendt for at barbere i ydelserne.
(Det hedder forøvrigt kontanthjælp nu om dage)

Ad 2 : 'Man' kan ikke bare "læse alt man vil", der er blandt andet eksamener der skal bestås med et vist karaktergennemsnit, eller hvis man bliver optaget på kvote 2, højskoleophold eller relevant erhvervserfaring.
Der er også begrænsede studiepladser.

Ad 3 : Nej, medlemskab af en A-kasse er "ikke en forsikring mod at få arbejde", det er en forsikring der gør, at man kan overleve nogenlunde tåleligt imens man leder efter arbejde.

Ad 4 : "Det står enhver frit at klare sig uden job og understøttelse".
Ja, og det er der mange, der efterhånden må, efter dagpengeperioden blev forkortet, idet der er gensidig forsørgelsespligt.
For de der er single, kan de selvfølgelig bare 'vælge' at blive hjemløse.

"Den hjemmegående fik 0 kroner" for 50 år siden.
Det gør den hjemmegående stadig, idet man skal være til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis man modtager kontanthjælp eller dagpenge, med mindre man er syg, handicappet eller har sociale problemer.
Ihvertfald i teorien.
Der er dog mange mennesker, der bliver tvunget ud i arbejdsprøvninger, selvom de ikke er raske.

Ad 5 : "Den hellige gral bistandshjælp", som du formulerer det, er efterhånden så lav, at det kræver udflytning til udkantsdanmark at finde en bolig der er til at betale.

At du mener, nogen frivilligt skulle ønske at blive parkeret på denne ydelse, er et eksempel på at politikernes spin har virket.

Det, der virkelig koster kroner, er selve den forfejlede 'beskæftigelsesindsats', hvor man forsøger at få de syge til at blive raske gennem de såkaldte 'anden aktører', der malker samfundet med nyttesløse kurser, samt gratis arbejdskraft via Jobcenteret til virksomheder.

"Josefine er ledig og på jobkursus: ”Det er pinligt, så dårligt det er”.

Et obligatorisk femugers jobkursus gennem Jobcenter København er blevet et helvede for ledige Josefine Geisler: ”Det virker som om, at jobfirmaet bare vil tjene nogle lette penge”.

https://www.akademikerbladet.dk/aktuelt/2021/marts/josefine-er-ledig-og-...

"Her er læsernes værste oplevelser med jobkurser."

https://www.akademikerbladet.dk/aktuelt/2021/april/her-er-laesernes-vaer...

Rolf Andersen, Kenneth Jacobsen, søren ploug, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Ebbe Overbye, Benjamin Bjerre, Herdis Weins, Hanne Utoft og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Beskæftigelsesbranchen er et udmærket eksempel på en lortebranche; en neoliberal re-institutionalisering af arbejdets frigørelsesfortælling, som vi kender fra bl.a. Nazityskland.

Peter Wulff, Vibeke Olsen, søren ploug, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, rigtigt, Hanne.

Desuden er beskæftigelsesindustrien endnu et eksempel på, hvordan det medfører enorme fordyrelser at udlicitere offentlige opgaver til private firmaer, der ikke skal leve op til kvalitetskrav, men kun til laveste fællesnævner ved at være mest muligt billige, samtidig med at de profiterer af overskuddet indtil de går konkurs, og det offentlige igen skal samle regningen op.

Vibeke Olsen, søren ploug, Inger Pedersen, Inge Lehmann og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Eva, naturligvis skal enhver ledig ko (og/eller tyr) malkes hele vejen gennem distributionskæderne - og det hele pakkes pænt ind i jura og økonomi, mens al moral, etik og den menneskelige naturkraft eksproprieres og lades ude af syne; specielt blandt industriens bestillere og udførere ... men også hovedparten af målgruppen selv, de arbejdsløse kaldet ledige, underkaster sig fra tøvende til taknemmeligt virksomhedspraktikker, trælbinding, tvang og helt irrationelle krav. Neoliberalismens fokus på markedets og magtens disciplinering/perfektionering af det menneskelige forbrugerdyr (og dets usynlige hænder) er bestemt totalitariserende - og virkningsfuld.

Ruth Sørensen, Ebbe Overbye, Vibeke Olsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Fuldkommen enig, Hanne.

Det er kapitalismens ultimative sejr, at den kan få mennesker til at tilvælge åget som om det var til gavn.

Ruth Sørensen, Vibeke Olsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

Der er igen, igen ingen der tvinger jer til at arbejde. Det er helt frivilligt. Jeg vil bare ikke betale for folk der er for fine til at lette røven. Arbejdslejre overlader jeg trygt til arbejderparadis som Nord Korea og Kina. Eller det glorværdige Gulag. Og det helt uden neo kapitalisme og anden ondskab. Med hensyn til at være på bistand. Der antages det at man er aktivt søgende, næsten samtlige rygmærkerockere er på bistand. Andre grupper kan nok findes.

Lise Lotte Rahbek
Akademikere der ikke kan motivere sig selv kan ikke bruges til meget, livet er ikke en børnehave hvor nogen skal motivere dig til livet. Alle andre mennesker må/skal motivere sig selv, så det må akademikere også kunne klare.
Akademikere eller ej, ligegyldighed i arbejde bør sanktioneres evt. med fyresedler / mistet understøttelse.

Lise Lotte Rahbek

Henning Kjær
Dit svar på mit spørgsmål forstår jeg derhen, at din værktøjskasse til motivation indeholder en hammer og en moralsk løftet pegefinger.
Tak for svaret.

Lise Lotte Rahbek.
Typisk akademikertaktik at forvrænge andres synspunkter.
Du tror ikke at akademikere kan motivere sig selv. De stakler. Hvordan fik de så en uddannelse?
Var det far og mor der pressede?
Hvorfor skal nogle akademikere nurses gennem livet?

Lise Lotte Rahbek.
Typisk akademikertaktik at forvrænge andres synspunkter.
Du tror ikke at akademikere kan motivere sig selv. De stakler. Hvordan fik de så en uddannelse?
Var det far og mor der pressede?
Hvorfor skal nogle akademikere nurses gennem livet?

Lise Lotte Rahbek

Henning Kjær
Hvorfor så aggressiv?
Jeg ved ikke, hvordan akademikere eller deres forældre tænker eller nurser hinanden.

Jeg interesserer mig for, hvordan mennesker antager, at andre mennesker skal behandles/motiveres på. Det er et spændende emne
Din metode med at fortælle dem, at de er forkert på den (moralen) og at straffe dem, hvis ikke de gør som der bliver sagt (ingen indkomst=kriminalitet eller død), er en helt klassisk autoritær og hierarkisk indstilling, som du deler med rigtig mange. Der bagved ligger ofte også et menneskesyn,
hvor man går ud fra at hvis mennesker - altså ikke omfattende eliten mht magt og kapitalakkumulation, men alle andre - ikke bliver fortalt hvad de skal gøre, tænke og hvordan de skal bruge deres levetid fornuftigt, så sætter de sig ned og ser tv, indtil de falder om af livsstilssygdomme.
Der er rigtig mange mennesker, også blandt den nedre indtægtsgruppe,
der deler din indstilling, så der er ingen grund til at blive fornærmet.

Ruth Sørensen, Rolf Andersen, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Kenneth Jacobsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Ja, det er voldsomt interessant, at nogle bliver så aggressive, når talen falder på nyuddannede akademikere. Hvorfor er det så nemt at tro det værste om dem? Hvorfor giver man sig selv lov til det? Hvilken mekanisme ligger bag?

Personligt tænker jeg, at det er janteloven i fuldt flor.

På trods af, at nyuddannede akademikere har levet i fattigdom i hele studietiden, faktisk haft under det halve af en tilsvarende aflønnet erhvervsuddannet, og været placeret markant under fattigdomsgrænsen (2/3). Mange har måttet gældsætte sig, endnu flere har arbejdet 15-25 timer med ufaglært arbejde pr. uge, samtidig med et mere end fuldtidsstudie. Og nu som færdiguddannede skal stå endnu svagere, fordi de intet økonomisk har at stå imod med..

En nyuddannet akademiker skal derfor ikke misundes. Så jeg forstår ganske enkelt ikke, hvor de ondskabsfulde følelser kommer fra.

Det eneste jeg kan se, der kan misundes er, at kan et studie gennemføres under de forhold, så er der kommet nogle rimelig seje mennesker ud af det, der kan modstå meget modstand. Og blive til meget.

Niels Peter Nielsen

Pudsigt hvordan en artikel om en renovationsarbejders hverdag (og dertil hørende fordomme) kommer til at afføde en debat om nyuddannede akademikere.....
Da jeg selv har været i jobbet i 70'erne, hvor ingen spande blev kørt ud til vejen, er det, jeg lægger mest mærke til, at arbejdet i dag kan udføres, selvom Signe S. har haft to diskusprolapser (fra malerfaget). Det ville være utænkeligt for blot få årtier siden.

Rolf Andersen, Henning Kjær, jens peter hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Lise Lotte Rahbek.
Jeg er ikke aggressiv, men flere her er så beskyttede overfor akademikere fordi de ikke er godt lønnede i studietiden og der ikke nødvendigvis er et godt job til dem lige efter den selvvalgte uddannelse.
I burde have lidt mere interesse for renovationsarbejderen der i en tidlig alder har været tvunget til at forlade sit fag af helbredsmæssige grunde.

En stor, stor tak til dem, der tager skraldet <3

Lise Lotte Rahbek

Henning Kjær
Jeg er usikker på, hvorfor du adresserer din frustration over kommentatorerne og akademikerne til mig. Prøv debatværten.

Henning Kjær, hvis du læser tråden igennem er der ingen - absolut ingen - der udtrykker fordomme mod renovationsarbejderen. Alle ved udmærket godt vigtigheden af det fag. Dem der arbejder i faget, og føler fordomme, har nok mere nogle egne interne følelser at kæmpe med. Men det er sådan set ikke omgivelsernes skyld.

Til gengæld bliver der uddelt masser af svinere til nyuddannede akademikere. Uvist af hvilke årsager. Jantelov? At det skulle resultere i en forsvarsposition ift. disse urimelige anklager, burde ikke komme som en overraskelse.

Rikke Nielsen
Nej der er ingen her der har udtrykt fordomme mod/om renovationsmedarbejdere, men der er heller ingen svinere og urimelige anklager mod nyuddannede akademikere i nogle af de mange debatindlæg her.
Mange bidrag forsvarer nyuddannede akademikere mod forventede angreb i andre sammenhænge.

En nyuddannet akademiker skal ikke misundes, men de skal først og fremmest heller ikke ynkes når de er færdiguddannede.

Henning Kjær, hvis Bent Nørgaard vil bakke om op, at han ikke, uvist af hvilke årsager, uddeler svinere til nyuddannede akademikere, kan vi lægge debatten ned :-)

Rikke Nielsen.
Hvis/når du kalder Bent Nørgaards kommentarer for svinere, så synes jeg du er rigelig følsom til offentlig debat. Det er jo ikke alle der holder sig fra at være personlig og analysere andre og deres motiver, i stedet for at argumentere for egne synspunkter.

Henning Kjær, det er da fint, at du forsvarer Bent Nørgaards kommentarer, respekt for det. Jeg har dog svært ved at se det som andet, når der ikke kommer noget mere faktabaseret på banen end bare en generel udskamning af en gruppe af mennesker, der formentlig ikke har gjort ham noget som helst.

Bent Nørgaard

Kære Rikke Nielsen. Dine svar til mig er anskuelsesundervisning i krænkelseskultur! Du læser et, og forstår det i din virkelighed. Jeg har INTET sted udskammet akademikere, intet sted. Jeg skrev, at man i dag kan læse næsten alt det man vil. Det viser blot devaluering af sproget. ALLE, der i dag tager en uddannelse, fra SSH social og sundheds hjælper, murer til cand med., LÆSER til xxxx. At det så skulle blive til at jeg udskammer akademikere, viser blot krænkelseskulturen for fuld udblæsning.

Bent Nørgaard, du er god, fik lige vendt en uenighed til en krænkelse...