Hjemsendelse
Læsetid: 6 min.

Ny dom får ikke Flygtningenævnet til at ændre kurs i syrersager. Det burde den ellers, lyder kritikken

Fredag udtalte Flygtningenævnet, at det ikke ville foretage en generel ændring af dets praksis for syriske flygtninge på baggrund af en dom fra menneskerettighedsdomstolen. Det burde den ellers, mener både juraprofessor og Dansk Flygtningehjælp
Både UNHCR, EU’s asylkontor, EASO, Amnesty International og Human Rights Watch har i år udgivet nye rapporter om, hvad der sker med flygtningene, som vender hjem til Syrien. Alle rapporterne når frem til den samme konklusion: Ingen syriske flygtninge kan vide sig sikre på, om de vil blive forfulgt af regimet eller ej, hvis de vender hjem.

Både UNHCR, EU’s asylkontor, EASO, Amnesty International og Human Rights Watch har i år udgivet nye rapporter om, hvad der sker med flygtningene, som vender hjem til Syrien. Alle rapporterne når frem til den samme konklusion: Ingen syriske flygtninge kan vide sig sikre på, om de vil blive forfulgt af regimet eller ej, hvis de vender hjem.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
30. oktober 2021

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har i en ny dom taget stilling til, om en række syriske flygtninge kan tvangsudsendes til Syrien. Helt konkret forholder dommen sig til otte flygtninge, som Rusland har forsøgt at udvise til Syrien, og i den forbindelse udtaler domstolen, at syriske flygtninge generelt ikke kan tvangshjemsendes.

»I lyset af det materiale, som domstolen har undersøgt i den foreliggende sag, synes tvangsudsendelse af flygtninge til Syrien på nuværende tidspunkt og i det mindste i den nærmeste fremtid, ikke muligt på grund af den ustabile sikkerhedssituation der,« lyder det i dommen.

De otte syrere har alle individuelle grunde til at frygte det syriske regime, blandt andet at de ikke har aftjent deres værnepligt i den syriske hær. Men domstolen forholder sig også konkret til den risiko, det indebærer at være en tilbagevendende flygtning:

»Navnlig risikerer alle ansøgerne som hjemvendte flygtninge ved ankomst at blive udsat for chikane, vilkårlig anholdelse og tilbageholdelse uden mulighed for at kommunikere med omverdenen.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det står blandt andet i pressemeddelelsen om rapporten fra Amnesty :

"Amnesty’s 51-page report - You're Going To Your Death - documents appalling human rights violations committed by Syrian intelligence officers against 66 returnees, including 13 children. Five people died in custody, while the fate of 17 forcibly disappeared people remains unknown.

The report - coming against a backdrop of the Damascus authorities publicly encouraging returns and refugee-hosting countries increasingly pressuring people to go back - shows how the Syrian authorities have explicitly targeted returning refugees because of their original decision to flee Syria, accusing them of disloyalty or “terrorism.”   

Amnesty’s report documents 59 cases of men, women and children who were arbitrarily detained after returning to Syria, most frequently following broad accusations of “terrorism”. In 33 of the cases, returnees were subjected to torture or other ill-treatment during detention or interrogation. Intelligence officers used torture to force detainees to confess to alleged crimes or to punish them for alleged opposition to the government. In some cases, returnees were targeted simply because they came from parts of Syria which had been under opposition control. 

The report includes shocking details of 14 cases of sexual violence committed by the Syrian security forces - including seven cases of rape - against five women, a teenage boy and a five-year-old girl. Testimonies are consistent with well-documented patterns of sexual violence and rape committed against civilians and detainees during the Syria conflict by pro-government forces."

https://www.amnesty.org.uk/press-releases/syria-refugees-face-detention-...

Det er vist så eksplicit som det kan blive.

Flygtningenævnet er politiseret og biased, og nægter at se realiteterne i øjnene uanset beviser.
Medlemmerne er politisk udpegede dommere og advokater udpegede af Advokatrådet, samt en lang række ansatte fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

https://fln.dk/da/Om_os/Organisation_og_sammensaetning/Navnsmedlemmer

Der er ingen medlemmer, der repræsenterer flygtninge.

Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Søren Christensen, Finn Jakobsen, Christel Gruner-Olesen, Thomas Tanghus, Erik Pedersen, Ib Gram-Jensen, David Zennaro, nanna Brendstrup, Inger Pedersen, Peter Mikkelsen, Asiya Andersen, Steen K Petersen, Jan Fritsbøger, ingemaje lange, Vagn Buch-Pedersen, Poul Søren Kjærsgaard, Alvin Jensen, Marianne Stockmarr, Viggo Okholm, Gert Romme, Franz Nitschke, erik pedersen, Dorte Sørensen, Hans Larsen, Ete Forchhammer og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Det er åbenbart ikke kun Flygtningenævnet der opfører sig, som var dets medlemmer blevet bestukket til at sige det af SDFNBm.fl. ønskede. Også Advokatrådet må ha’ et troværdighedsproblem, med mindre det irettesætter dets til Flygtningenævnet udpegede medlemmer.

Tilliden til vort retsvæsen får et ganske alvorligt knæk her, hvis nogen udpeget af Advokatrådet, kan stå inde for denne skrivelse fra Flygtningenævnet! Knudret sprog gør ikke et udsagn mere sandt!

Marianne Jespersen, Finn Jakobsen, Vibeke Olsen, Ib Gram-Jensen, David Zennaro, nanna Brendstrup, Peter Mikkelsen, Steen K Petersen, Jan Fritsbøger, ingemaje lange, Christian Bruun, Vagn Buch-Pedersen, Eva Schwanenflügel, Poul Søren Kjærsgaard, Alvin Jensen, Marianne Stockmarr, Gert Romme og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Der var engang vi havde ordentlig lovgivning for flygtninge. Vi havde et uvildige myndigheder. Tidligere var Institut for Menneskerettigheder, Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp repræsenteret. Men det blev opløst da. DF fik nedlagt Institut for Menneskerettigheder. Meget gik galt fra 2001 og frem til idag. Institut for Menneskerettigheder blev heldigvis genoprettet. Men vi har et kæmpe problem med Flygtningenævnet. Det er ikke upartisk, som nævnt.

Det er skræmmende, at der ikke bliver lyttet til Domstolen for Menneskerettigheder grænsende til det absurde. Hvor langt vil Danmark egentlig synke. Der er så ubegribeligt.

Marie E. Rasmussen, Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Niels Borre, Vibeke Olsen, Christel Gruner-Olesen, Asiya Andersen, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Og alligevel hører vi gang på gang diverse udlændingeordførere trække Flygtningenævnet ind foran sig ved at henvise til at det ikke er politikerne, men disse neutrale personer, som træffer objektive, juridiske afgørelser i flygtninges sager. Troværdighed er ikke i høj kurs.

Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Vibeke Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar