Analyse
Læsetid: 6 min.

En ny politisk sæson er i gang: Nu skal vi se, om støttepartierne tør gøre alvor af truslerne

Statsminister Mette Frederiksen (S) åbner tirsdag Folketinget til en ny politisk sæson, hvor konflikterne med støttepartierne for alvor spidser til – især hvad angår sociale ydelser og klimaet. Spørgsmålet er, hvornår venstrefløjens tålmodighed er brugt op
SF's Pia Olsen Dyhr og De Radikales Sofie Carsten-Nielsen under sidste års åbningsdebat. Carsten-Nielsen har på flere strækninger forsøgt at distancere sig demonstrativt fra statsminister Mette Frederiksen, og i de kommende måneder lurer endnu en politisk modsætning.

SF's Pia Olsen Dyhr og De Radikales Sofie Carsten-Nielsen under sidste års åbningsdebat. Carsten-Nielsen har på flere strækninger forsøgt at distancere sig demonstrativt fra statsminister Mette Frederiksen, og i de kommende måneder lurer endnu en politisk modsætning.

Jens Dresling

Indland
5. oktober 2021

S-regeringen står robust forud for den nye politiske sæson, som statsminister Mette Frederiksen (S) åbner med sin tale i Folketinget tirsdag. Siden valget har Socialdemokratiet leveret på en række centrale valgløfter, mest markant med Arne-pensionen, og parlamentarisk har etpartiregeringen hidtil haft sjældent gode manøvremuligheder for at kunne spille de andre partier ud mod hinanden på skift.

Umiddelbart tegner folketingsåret til fortsat at blive præget af langmodig stabilitet. I modsætning til tidligere regeringsperioder har støttepartierne nemlig vist sig sjældent samarbejdsvillige, og selv om S-regeringen på flere afgørende politikområder er søgt hen over midten og har lavet brede forlig med de borgerlige partier, så har hverken De Radikale, Enhedslisten eller SF indtil videre fundet anledning til at lave ballade på Christiansborg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der kommer problemer for hinde allerede i denne uge. Els bagland røre på sig og der er ved at komme så meget gang i venstrefløjen at alle vil høre om det.

jens christian jacobsen

EL kommer aldrig til at vælte regeringen. Forståeligt, for det parti har intet at tilbyde mere end 5-6% af vælgerne. Hvorfor så et valg? Spærregrænsen ligger lige rundt om hjørnet.

Holger Nielsen og Ole Kresten Finnemann Juhl anbefalede denne kommentar
Kjeld Pedersen

Man kan tro, håbe eller mene meget, men hvis det kommer til et brud mellem regeringen og støttepartierne EL og SF, så er vejen banet for en borgerlig regering.
Det bliver sikkert meget bedre end den nuværende.

jens christian jacobsen

@KjeldPedersen
Netop! Endnu en grund til ikke at fæste lid til ELs trusler om at vælte regeringen.

Anders Hüttel

Det ville blive godt hvis de laver brede forlig som inkludere realisterner, nemlig Alternativet og Momentum eller går vi alle i hundene!

Anders Hüttel

Prøver igen!
Det ville være fint hvis de laver brede forlig som også inkluderer realisterne.
Vi går i hundene uden Alternativet og Momentum!

Michael Slotsted

Jeg hader den måde, hvorpå det bliver sagt, at vi "går en ny sæson i møde". Det er fodboldsprog.

Jeg hader den måde, hvorpå konflikterne bliver trukket hårdt op af medierne i en grad, så det efterhånden ses som helt legitimt selv i Information at råbe KONFLIKT.

Jeg ved, at medierne lever af konflikter. Så naturligvis skaber de dem også for egen vindings skyld. Men det bliver så trivielt.

jens christian jacobsen

Så hvad synes du så der skal gøres, Michael? Ikke noget radikalt kan jeg forstå. Hvad så med et nyt fag i folkeskolen? 2, 3 og 4. opinion på alle grønne beslutninger?

Michael Slotsted

@Jens Christian, jeg synes, at medierne skal holde op med at skabe konflikter ud af det blå. Medier skaber konflikter, fordi det sælger og giver clicks. Det bør medier holde op med. Det fører til en forvanskning af det demokrati, medierne påstår at forfægte.

Det ville være radikalt, men det kan du sikkert ikke forstå.

Flemming Jensen

Hvis SF og Enhedslisten ikke står ved det, de er gået til valg på, kan det være ligegyldigt at stemme på dem ved næste valg.

Holger Nielsen, Alvin Jensen, Dennis Tomsen, Ebbe Overbye, Niels G Madsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Jeg stemmer på enhedslisten, jeg er også medlem af enhedslisten.
Det har jeg tænkt mig at blive ved med.
Hvorfor?
Fordi det er som med Information, det mindst ringe..
Det er ikke ensbetydende med at det er godt nok.

Hvorfor går Ø f.eks. altid efter bygge og teknik borgmesterposten i Kbh?
Har man reelt nogen indflydelse på den post? Bliver alle tiltag på området ikke stort set bestemt af budgetforligspartierne?
Hvor går man ikke i stedet efter Beskæftigelses- og Integrationsborgmester eller Socialborgmester posten? Hvor den konkrete tolkning af lovens bestemmelser kan gøre en forskel for borgerne.
Som Københavner har jeg ikke været særlig tilfreds med Enhedslistens forvaltning af de mange stemmer eller de personer der er blevet valgt til denne forvaltning.
Men jeg glæder mig over at kunne stemme på Line Barfod til det kommende valg og håber at hun er i stand til at overføre den personlige integritet som hun udviste i Folketinget til Kbh.
På landsplan er jeg heller ikke specielt tilfreds. Hvorfor var det ikke Ø der høstede de mandater liste Å har fået ved de sidste to valg?
Hvorfor er man hoppet med på selfie bølgen? Hvorfor udtaler man sig om sager der er under efterforskning hos politiet, som det skete i det tragiske drab på Bornholm?
Hvorfor har man ikke en markant erhvervspolitik? Hvorfor stillede man op som parti til EU-valget og splittede mange års samarbejde?
Kort sagt er det mange ting jeg ikke er tilfreds med.
Men at man skal trække støtten til S-regeringen har jeg svært ved at se. Hvad skulle der komme ud af det? Det sidste jeg ønsker er at se en ny borgerlig regering, på trods af S's mange lighedspunkter med en sådan.
Jeg har på ingen måde glemt de to første årtiers regeringer. Aldrig igen.
Så vil jeg hellere prøve at påvirke Ø's politik og dermed prøve at påvirke A's politik.

Holger Nielsen, Alvin Jensen, Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel og Per Klüver anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@michael
Nej. Du har helt ret.

Der er måske en nu verdensorden på vej.

I slutningen af ​​september vandt kommunistpartiet i Østrig, KPÖ, lokalvalg i den store østrigske by, Graz. Og det betyder, at Elke Kahr bliver den første kommunistiske borgmester i en østrigsk by i mange år.

I Tyskland vandt oppositionens socialdemokrater, SPD, et tæt valg, hvilket gør det meget sandsynligt, at Olaf Scholz bliver den næste tyske kansler. Og en venstredrejning er simpelt hen nødvendigt, hvis han vil regere landet.

Ved en uforpligtende folkeafstemning i Berlin stemte et flertal for, at bystyret skal ekspropriere ejendomme fra store virksomhedsejere for at reducere huslejen i den tyske hovedstad.

Sloveniens progressive opposition har solidt potentiale til at skubbe Janez Jansa fra magten. Og den ønsker samme udvikling som i Østrig og Tyskland. Og dette må ses som en helt anden social orden er mulig.

Holger Nielsen, Alvin Jensen, Vibeke Olsen, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

Lars Trier Mogensen skriver: Modtagerne af de lave ydelser er i høj grad indvandrere og flygtninge.

Det er ganske enkelt forkert. Der er 717.000, der i 2020 modtog ydelser og heraf var 94.000 indvandrere fra ikke-vestlige lande, og 12.000 efterkommere. Ydelserne bestod af Dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp, starthjælp, sygedagpenge, jobafklaring, ressourceforløb, ledighedsydelse, fleksjob, førtidspension og efterløn.

Ser man alene på de lave ydelser kontant-, uddannelses- og starthjælp, så får 12.000 starthjælp, og det er klart primært indvandrere.

35.000 får uddannelseshjælp, 31.000 (89%) heraf er af dansk oprindelse.

67.000 får kontanthjælp og 46.000 (69%) har dansk oprindelse.

Lægger man sammen udgør danskere eller personer med vestlig baggrund 71%.

Ser man alene på kontant- og uddannelseshjælp udgør de 79%.

Jeg synes, at Lars Trier Mogensen skal holde sig for god til at bidrage til denne vandrehistorie om, at det primært er indvandrere med ikke-vestlig baggrund, der tømmer vores sociale kasser.

Hvis man ønsker at ramme disse udlændinge, ja, så skal man stramme starthjælpen, - men er den ikke strammet nok? Den kaldes for øvrigt i dag for "selvforsørgelses- og hjemrejseydelse mv." En enlig forsørger får her 12.437 kr., hvis de har ret til ekstra børnetilskud og hvis ikke, får de 8.703 kr. (altså som forsørger!) En ikke-forsørger over 30 år får 6.219 kr. En ung hjemmeboende under 30 år får 2.679 kr. Det fremgår ikke af borger.dk, hvad en udeboende under 30 år får.

Jeg har ikke rigtig fantasi til at forestille mig, hvordan man skulle stramme dette yderligere.

Uddannelseshjælpen er på 6.410 kr. og er kontanthjælpen til unge udeboende under 30 år. Det kan man heller ikke leve af. Den blev indført af Thorning og selv om tanken var at presse de unge i uddannelse, ligger antallet på et meget stabilt niveau på omkring 35.000 hvert år. Vel, lige da man indførte den (2014), så man et fald i 2014-2016, men det kan altså lige så godt skyldes, at der generelt kom flere i beskæftigelse. Antallet er nærmest synkront med udviklingen på dagpengeområdet.

Alle beløb er før skat.

Holger Nielsen, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, Vibeke Olsen, Michael Larsen, Brian W. Andersen, Jens Nielsen, Gert Romme, Hanne Utoft, John Scheibelein, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Jeanette Jensen anbefalede denne kommentar
Jeanette Jensen

@Hanneh - tak for den "virkelighedskorrektion/faktatjek" - du har helt ret.
Uddannelseshjælpen(håbløs titel i øvrigt for de unge deltager jo netop IKKE i uddannelse mens de modtager den) virker ikke - men forarmer derimod en stor gruppe unge og samtidigt fastholdes de på ydelsen i alt for lang tid, da Jobcentrene ikke er tilstrækkeligt dygtige til at ændre til aktivitetsparate, og dermed yde tillæg oveni uddannelseshjælpen. CEVEA har påvist dette i undersøgelse udgivet i foråret 2021. Alle unge der kan og vil starter på en uddannelse. Det siger sig selv.

Holger Nielsen, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, Gert Romme, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Hanneh Christensen anbefalede denne kommentar